Eκ των βασικών προταγωνιστων ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Παύλος Γιοσάκης
Από το Direct News
Στο Γ΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων παραπέμπονται να δικαστούν, με απευθείας κλήση, 23 άτομα τα οποία εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα…
που φέρεται να είχαν στήσει ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης και ο πολιτικός μηχανικός Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος.
Η δίκη θα διεξαχθεί στις 17 Νοεμβρίου 2014 και ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι δικηγόροι, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες.
Τα αδικήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση και καλείται να διερευνήσει το Δικαστήριο, είναι δωροδοκίες, δωροληψίες, παραβάσεις καθήκοντος, πλαστογραφίες, διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη συνεδριάσεων κ.α.
Σημειώνεται, ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα παρακλάδι της μεγάλης δικαστικής έρευνας που διεξάγουν εφέτες – ειδικοί ανακριτές για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα Νο2» και τη «μαφία των ακινήτων» και διαχωρίστηκε, επειδή αφορά αδικήματα που διώκονται και τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Ιάκωβος Γιοσάκης και Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος (σε βάρος τους εκκρεμεί άλλη ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση) ζητούσαν και έπαιρναν από 25.000 έως 70.000 ευρώ από άτομα που είχαν εκκρεμείς ποινικές και αστικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη προκειμένου – όπως ψευδώς έλεγαν – να δωροδοκήσουν δικαστές.
Ακόμη, ο Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, ο οποίος θεωρείται ως εγκέφαλος του κυκλώματος και είναι ήδη κρατούμενος των φυλακών, κατηγορείται ότι δωροδοκούσε υπάλληλο του Πρωτοδικείου της Αθήνας, προκειμένου να έχει πληροφορίες για δικαστές που θα μετείχαν σε συγκεκριμένες υποθέσεις.
Εξάλλου, ο ίδιος φέρεται να "συνεργαζόταν" με εφοριακούς και υπαλλήλους τραπεζών για να έχει στη διάθεσή του πληροφορίες κατά παράβαση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, ενώ μαζί με δικηγόρους πλαστογραφούσε και διάφορα έγγραφα τα οποία στη συνέχεια εμφάνιζε σε δίκες.
Τέλος, ο 54χρονος πολιτικός μηχανικός κατηγορείται ότι έπειθε συνεργάτες του να εμφανίζονται ως μέλη της οργάνωσης «Φρουροί της Δικαιοσύνης» και να τηλεφωνούν για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στα δικαστικά κτήρια, έτσι ώστε να αναβάλλονται υποθέσεις για τις οποίες ενδιαφερόταν και θεωρούσε ότι η σύνθεση του Δικαστηρίου δεν ήταν "ευνοϊκή".
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του directnews.gr, ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας βρίσκεται και μία πρόεδρος Εφετών την οποία οι Γεωργιτσογιαννάκος και Γιοσάκης εμφάνιζαν ως "γνωστή" τους. Έτσι κατάφεραν να πάρουν 70.000 από ιερέα που δικαζόταν σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση κλοπής και εμπορίας εικόνων μεγάλης θρησκευτικής αξίας.
Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν ευνοϊκό για τον κατηγορούμενο, ωστόσο δεν αποδείχθηκε ότι τελικός αποδέκτης των χρημάτων ήταν, πράγματι, η εν λόγω δικαστική λειτουργός.