«Eνας εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, με έργο παγκόσμιας αναγνώρισης. Eνας σοφός Aνθρωπος». Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο υπηρέτησε από το 1972 όταν εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή, συμπυκνώνει το έργο και την προσωπικότητα του Δημήτρη Τριχόπουλου, ο οποίος απεβίωσε χθες από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1938. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Harvard και Οξφόρδης. Ηταν καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής στο αντίστοιχο Τμήμα στο Παν. Harvard των ΗΠΑ και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας. Υπηρέτησε ως καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Αθηνών, ως καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Παν. Karolinska της Στοκχόλμης. Ηταν επίτιμος διδάκτωρ του Παν. Ουψάλας, μέλος της Εταιρείας Τιμών Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και επίτιμος εταίρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρικής της Βρετανίας. Εχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Ηταν, επίσης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος των Ιατρικών Ακαδημιών της Γαλλίας και του Βελγίου. Είχε τιμηθεί από τη γενέτειρά του με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Βόλου και το Χρυσό Μετάλλιο του Παν. Θεσσαλίας. Πρόσφατα του απενεμήθη το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού.

Η έρευνά του είχε επικεντρωθεί στην αιτιολογία των κακοήθων νεοπλασιών για την οποία είχε λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, όπως το Julius Richmond για την ανακάλυψή του για το ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα, το βραβείο Brinker του Ιδρύματος Susan Komen των ΗΠΑ για την έρευνά του στον καρκίνο του μαστού και το Μετάλλιο Τιμής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το όλο έργο του. Το ιατρικό περιοδικό The Lancet συμπεριέλαβε εργασία του Δ. Τριχόπουλου μεταξύ 27 κομβικών εργασιών για την Ιατρική από τους ιπποκρατικούς χρόνους έως σήμερα.

Κορυφαία σταδιοδρομία

Για «έναν από τους σημαντικότερους διεθνώς γιατρούς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε τη χώρα μας» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ενώ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «η κορυφαία του σταδιοδρομία ανέδειξε τις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και συνετέλεσε στην εμπέδωση του “καλού ονόματος” που διαχρονικά, όσο και δικαιωματικά, έχουν κατακτήσει». «Με το ήθος του και τη στρατιά ιατρών που δημιούργησε μέσα από το έργο του, πέτυχε τη διεθνή αναγνώριση και προβολή της χώρας» τόνισε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ υπήρξε πληθώρα ανακοινώσεων άλλων φορέων.

«Ο λαϊκισμός είναι το μέγιστο πρόβλημα της χώρας. Εχουμε κάνει συμβιβασμό στα πρότυπά μας, έχουμε εξοικειωθεί με τη μετριότητα» έλεγε ο Δημήτρης Τριχόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλλο της «Κ» (στις 14/9/2014). «Δεν έχετε ασχοληθεί με την πολιτική ή με τη διοίκηση ενός ΑΕΙ;» ήταν μία από τις ερωτήσεις και η απάντησή του αποκρυσταλλώνει το ήθος του: «Αφιερώθηκα στη δουλειά μου, τη διδασκαλία και το ερευνητικό έργο. Πίστευα ότι σε αυτά είμαι καλός, με αυτά μπορώ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Γνωρίζω καλά τη δουλειά μου και θέλω να είμαι καλός στα καθήκοντά μου. Δεν μ’ αρέσει η πολυδιάσπαση των ανθρώπων. Η φιλοδοξία μου ήταν να βελτιώνομαι στην επιστήμη μου και όχι για αξιώματα και πολιτικές θέσεις εξουσίας. Τους ανθρώπους που έχουν πάθη τους αγαπώ, τους νοιάζομαι. Θέλω να έχουν πάθη οι άνθρωποι».

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεσθεί σήμερα στις 3 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.

kathimerini.gr