Η συνάντηση της Κρ. Λαγκάρντ με τον Γ. Βαρουφάκη, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τα διεθνή μέσα. Αρκετά ήταν τα σχόλια, με ιδιαίτερη έμφαση αφενός στη δέσμευση της Ελλάδος ότι θα πληρώσει κανονικά τις δόσεις προς το ΔΝΤ -ειδικά αυτή της Μ. Πέμπτης- όπως επίσης και τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών. Ασχολίαστο δεν έμεινε επίσης και το θέμα του ποιος από τους δύο προκάλεσε τη συνάντηση.

Ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής είναι το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) και αποκαλύπτει -επικαλούμενο πηγές- ότι ζητά από την Αθήνα περικοπές σε συντάξεις, καθώς και αύξηση του ΦΠΑ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας εμφανίζουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις τους. Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό «Focus» αναφέρει ότι η Ελλάδα «ζήτησε έλεος» από το ΔΝΤ, διευκρινίζοντας ότι στόχος της χώρας είναι πλέον να γίνει πιο αποτελεσματική η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τονίζει μάλιστα ότι η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το Ταμείο να μην επιμείνει στις περικοπές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.

Το Reuters αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει «όλες τις υποχρεώσεις της» για να μειωθούν οι φόβοι μιας χρεοκοπίας. Επιπλέον επικαλείται τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, που τόνισε ότι κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και πως θα προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της. Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα πλέον ελπίζει σε μια συνάντηση του EWG στις 8-9 Απριλίου, ωστόσο επισημαίνει πως θεωρείται απίθανο να έχει υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές ως τότε.

Με τη σειρά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του Έλληνα υπουργού στην Ουάσιγκτον μειώνουν τις ανησυχίες ότι η Αθήνα θα γίνει η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που θα χρεοκοπήσει για τα χρέη της προς το ΔΝΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το CNN, που αναφέρει ότι η Ελλάδα φαίνεται πως έχει βρει τα απαιτούμενα χρήματα για την πληρωμή των δανείων και προσθέτει ότι οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη προς το ΔΝΤ μειώνουν τον φόβο των επενδυτών για χρεοκοπία.

«Η Κρ. Λαγκάρντ χαιρετίζει τη δέσμευση της Αθήνας για πληρωμή των δανείων», γράφει το BBC, και επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες εκφράζονταν ανησυχίες για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο.

DIE WELT: ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Με κεντρικό άρθρο στη σημερινή της έκδοση η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» τονίζει ότι ίσως είναι καλύτερα για τη Γερμανία και την Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να βγει απ’ την Ευρωζώνη. Όπως σημειώνει η καθυστέρηση από την ελληνική πλευρά «σπάει τα νεύρα ακόμα και των πιο εγκρατών Ευρωπαίων, αφού όλες οι εκκλήσεις προς αυτή πέφτουν στο κενό». Και, σύμφωνα με την εφημερίδα, εναποθέτουν πάνω της ελπίδες στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

«Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα κινείται σε τεντωμένο σκοινί. Ιδεολογικά δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ την ταυτότητά της, σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει πως μετά την τετράωρη συζήτηση Μέρκελ ? Τσίπρα δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι οι Έλληνες μπορούν να παρουσιάσουν ένα αλλαγμένο και βιώσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο το αποτέλεσμα απογοητεύει.

Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν καταστήσει ξεκάθαρο πόσο σημαντικό για την Ευρωζώνη είναι η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή. Και σημειώνει: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει έλλειψη κατανόησης των ελληνικών προβλημάτων από τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα ο Τσίπρας θέλει να εφαρμόσει το προεκλογικό του μανιφέστο».

Ίσως τελικά το καλύτερο, καταλήγει η «Die Welt», είναι να αφήσουμε την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα έχει και τόσο επώδυνες οικονομικές συνέπειες για την Ενωση.

Πηγή: Ημερησία