Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα η επανεκλογή Παπαδημούλη

Μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ολομέλεια του Στρασβούργου

Ενημέρωση από την Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 16-19 Ιανουαρίου 2017. Το μήνυμα δόθηκε την Πέμπτη 19.1.2017 στο Στρασβούργο.

 

Δείτε το βίντεο

 

Τα βασικά θέματα του μηνύματος:

-Εκλογή Προέδρου & Αντιπροέδρων Ευρωκοινοβουλίου

-Προσφυγικό

– Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων

 

Μοντάζ: Βασίλης Κατσαρδής

 

Ακολουθεί ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση του μηνύματος:

 

Καλημέρα σας από το Στρασβούργο,

Είναι το μήνυμα των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη Ολομέλεια του 2017.

 

Εκλογή Προέδρου Ευρωκοινοβουλίου

Κυριάρχησε η εκλογή του νέου προεδρείου. Για τους περισσότερους πολίτες φαίνεται μια αδιάφορη, τυπική διαδικασία, στην οποία απλώς οι πολιτικές ομάδες μετράνε τις δυνάμεις τους και τους συμμάχους τους. Όμως, δεν είναι τόσο τυπικό και ασήμαντο όσο φαίνεται. Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, έχει ένα ισχυρό ρόλο όταν διαπραγματεύεται με το Συμβούλιο και την Κομισιόν. Έχει λοιπόν σημασία ποιος είναι, τι πιστεύει, πόσο τηρεί τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η GUE/NGL  κατέβηκε  στις εκλογές  με τη δική της υποψήφια, την Ελεονόρα Φορέντσα, αλλά και με διάθεση για συμμαχίες με άλλες προοδευτικές ομάδες, ώστε να έχουμε έναν πρόεδρο με δημοκρατικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Πετύχαμε να σπάσει η παραδοσιακή συμμαχία Δεξιάς και Σοσιαλιστών. Αλλά δεν πετύχαμε να εκλεγεί ένας προοδευτικός πρόεδρος.

Το παζάρι Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Φιλελεύθερων ανέδειξε πρόεδρο τον Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι.

 

Εκλογή Αντιπροέδρων

Είναι όμως μεγάλη επιτυχία, και για την  Ευρωπαϊκή Αριστερά και για την Ελλάδα, η επανεκλογή του Δημήτρη Παπαδημούλη στη θέση ενός από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου. Και μάλιστα με μεγάληπλειοψηφία 469 ψήφων, που δείχνει τις δυνατότητες που υπήρχαν για μεγαλύτερες συμμαχίες και για τη θέση του προέδρου. Μια επιτυχία που έχει μεγάλη σημασία αν σκεφτεί κανείς την κυριαρχία της ευρωπαϊκής δεξιάς σε όλες τις ηγετικές θέσεις των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης. Να επισημάνουμε ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ο μόνος Έλληνας Αντιπρόεδρος και ο μόνος από την Αριστερά στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Προσφυγικό

Το προσφυγικό ήταν αναβαθμισμένο στην ατζέντα των συζητήσεων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη νησιωτική Ελλάδα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της στους πρόσφυγες  και να παράσχει επιπλέον βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν. Ακούσαμε υποσχέσεις από την Κομισιόν και το Συμβούλιο για άμεσα μέτρα. Ακούσαμε και τις προτεραιότητες της προεδρίας της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Και καθώς ο πρωθυπουργός της μικρότερης χώρας στην Ε.Ε., ο Ζόζεφ Μουσκάτ, μας είπε ότι το προσφυγικό είναι η σημαντικότερη προτεραιότητά του, περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει για να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, κυρίως από Ελλάδα και Ιταλία, σχεδόν δυο χρόνια από τότε που συμφωνήθηκε.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα οι μισές χώρες της Ευρώπης κρατούν κλειστά τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες και όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Γιατί άλλο είναι μια χώρα να περιορίζεται στην αποστολή κουβερτών κι άλλο είναι να αναλαμβάνει ευθύνη φιλοξενίας των προσφύγων.

 

Κοινωνικός Πυλώνας

Δέυτερο θέμα η  συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ και την Ελλάδα, αφού επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά.

Η Κομισιόν, από τον περασμένο Μάρτιο, έχει φέρει ένα κείμενο που από τη μια πλευρά προβάλλει τα βασικά εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, και από την άλλη πλευρά ανοίγει παράθυρα για την παραβίασή τους.

Το Ευρωκοινοβούλιο, όμως, ψήφισε σήμερα μια έκθεση που προσπαθεί να κλείσει τα παράθυρα αυτά. Το ψήφισμα, με λίγα λόγια, λέει ότι θέλουμε ένα Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων πραγματικά δεσμευτικό για τα κράτη και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα – να μη μείνει ένα κείμενο με ευχές μόνο. Εμείς θέλουμε ο κοινωνικός πυλώνας να είναι μια νέα συμφωνία για τα κοινωνικά δικαιώματα που θα υποστηρίζει το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις κι όχι τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου που ισχύουν σε πολλές χώρες.

 

Αποφώνηση – Ευχές

Αυτό είναι το μήνυμα των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – είμαι η Κωνσταντίνα Κούνεβα – από όλους μας εδώ στο Στρασβούργο, καλή χρονιά.