Στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αλλά και στα σχέδια των δανειστών της για τη μεταμνημονιακή περίοδο αναφέρονται οι New York Times σε δημοσίευμα με τίτλο: «Καθώς η Ελλάδα ολοκληρώνει μια δεκαετία μνημονίων, τα προβλήματα παραμένουν για την Ευρώπη».
«Αν και οι Ευρωπαίοι δανειστές τονίζουν την επιτυχία της χώρας, υπάρχουν νέα προβλήματα που παρατηρούνται αλλού στην Ευρώπη, ασκώντας πίεση στην εύθραυστη οικονομία της Ελλάδας.
Η Βρετανία ετοιμάζεται για την αποχώρηση της από την ΕΕ.
Στον ορίζοντα φαίνεται εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ.
Στην Ιταλία, η εκλογή μιας κυβέρνησης που είναι κατά της λιτότητας έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για το ευρώ και οι ταραγμένες χρηματοοικονομικές αγορές αρχίζουν και πάλι να στοχεύουν τους πιο αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Σίγουρα, η Ευρώπη δεν είναι εκτός κινδύνου» τονίζει ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος του Tony Blair Institute for Global Change.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να θωρακίσουν την οικονομία της ευρωζώνης εάν προκύψει νέα κρίση, είτε στην Ιταλία, στην Ελλάδα είτε για άλλα θέματα όπως το εμπόριο.
«Εάν η ανάκαμψη περιοριστεί ή εάν υπάρξει κάποιου είδους σοκ, το outlook θα είναι πολύ που σκοτεινό» πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι New York Times, αφού περιγράφουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σχολιάζουν ότι «ενώ η Αθήνα δεν θα εξαρτάται από τα χρήματα άλλων, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για την αναζωογόνηση της αξιοπιστίας της στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την αποκατάσταση της ανάπτυξης».
Το ελληνικό χρέος
Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά το χρέους που αποτελεί το 180% της οικονομικής παραγωγής και είναι το μεγαλύτερη στην ευρωζώνη.
«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν επίσης αποδειχθεί αμφισβητήσιμα.
Η Γερμανία, ο επιτηρητής λιτότητας της Ευρώπης, συγκρούστηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το αν θα βοηθήσει την Ελλάδα να περάσει από τη γραμμή τερματισμού.
Το Ταμείο, ως προϋπόθεση για τη στήριξή του στη συνεχιζόμενη διαδικασία, θέλει να διασφαλίσει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.
Αλλά η προσέγγισή του διαφέρει από της Γερμανίας» σχολιάζεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Το χρέος της Ελλάδας έχει γίνει πολύ μεγάλο για να αποτύχει (too big to fail) και είναι πολύ μεγάλο για να γίνει bail out ξανά», δήλωσε ο Jens Bastian, οικονομικός σύμβουλος στην Αθήνα και πρώην μέλος της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πιστωτές δηλώνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, διαφορετικά οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιδράσουν» προσθέτει.
Παγώνει η έξοδος στις αγορές
Όσον αφορά την έξοδο στις αγορές, στο ίδιο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη πριν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.
«Η ελληνική κυβέρνηση, σύμβουλος της οποίας είναι η Rothschild & Company, θα διαλέξει κάποια στιγμή τα επόμενα δύο χρόνια όταν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές.
Ένα μαξιλάρι έως 18 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από τους δανειστές, ενδέχεται να βοηθήσει την Ελλάδα να εξασφαλίσει τη ρευστότητα που χρειάζεται στο μεσοδιάστημα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.