Σε μια λαμπρή τελετή τού απονεμήθηκε το Αθηναγόρειο Βραβείο από το Ίδρυμα του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου
ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Παρά τη βροχερή ημέρα, δεκάδες λιμουζίνες σταματούσαν, μπροστά από το ξενοδοχείο Midtown Hilton στην 6η λεωφόρο στο Manhattan, για να αποβιβάσουν κάποιον υψηλό προσκεκλημένο στη λαμπρή εκδήλωση. Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον τίμησαν τον ισχυρό κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο, και την πρεσβυτέρα του, Ξανθίππη Καρλούτσου, στους οποίους απονεμήθηκε το Αθηναγόρειο Βραβείο από το Ίδρυμα του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ανώτατη τιμητική διάκριση που κάθε χρόνο εδώ και μια 25ετία απονέμεται αδιαλείπτως σε σημαντικές προσωπικότητες για την προσφορά τους στον άνθρωπο και τις αξίες της ελευθερίας, της διάδοσης της παιδείας, του πολιτισμού, κατά των διακρίσεων πάσης φύσεως και φυσικά αγώνων υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο.
Το πρώτο που αντίκριζαν οι 800 εκλεκτοί προσκεκλημένοι ήταν το πανάκριβο αναμνηστικό άλμπουμ που κοσμούσε το τραπέζι τους με την επιστολή του Λευκού Οίκου προς το τιμώμενο ζεύγος, το μήνυμα βαρύνουσας σημασίας του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και το μήνυμα του απερχόμενου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου. Το σκηνικό της εκδήλωσης μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας επιμελήθηκε ο μετρ των επιτυχημένων προεκλογικών συγκεντρώσεων του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζορτζ Τζιτζίκος, στενός φίλος της οικογένειας Καρλούτσου και πνευματικό τέκνο του τιμώμενου.
Στο πλευρό τους ο Τζο Μπάιντεν
Το ζεύγος Καρλούτσου ανέβηκε στην κατακόκκινη σκηνή εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν αίφνης εμφανίστηκε δίπλα τους ο πρώην Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι προσωπικός τους φίλος. Παρά τις αμυδρές αιχμές για τον νυν Αμερικανό Πρόεδρο, ο λόγος του πρώην Αμερικανού αντιπροέδρου συγκίνησε, καθηλώνοντας το κοινό όταν άρχισε να εξομολογείται πώς ο πατήρ Αλέξανδρος στάθηκε στο πλευρό του στις σκληρές δοκιμασίες που του επεφύλαξε η ζωή με την απώλεια του γιου και της συζύγου του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένας λόγος-ύμνος προς τον άνθρωπο και τον Θεό αλλά και μια ομολογία βαθιάς πίστης σε εκείνον.
Η ελληνική Κοινότητα θα αργήσει μάλλον να ξαναδεί όμοια εκδήλωση με τόσα στοιχεία υπερπαραγωγής. Είχε επιστρατευτεί η χρήση κάθε τεχνικής δυνατότητας. Προβλήθηκαν τέσσερα βίντεο –μεταξύ αυτών και το προσωπικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου– τα οποία είχαν «ντυθεί» με φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δράση των δυο αξίων της λευιτικής
οικογένειας. Μια ακόμη συγκινητική στιγμή ήταν η ομιλία του Δημήτριου, ενός εκ των αδερφών του πατρός Αλεξάνδρου, με τον οποίο διαφέρουν καταλυτικά ως χαρακτήρες. Σε έναν φορτισμένο συναισθηματικά λόγο με λεπτομέρειες από τη ζωή του ζεύγους συγκίνησε τους προσκεκλημένους, οι οποίοι τον καταχειροκρότησαν για όσα «αποκάλυψε» με ευαισθησία και θαυμασμό για τη ζωή του αδερφού του και της αγαπημένης του Ξανθίππης.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος στην κεντρική ομιλία, αφού ευχαρίστησε τον Θεό για όσα απλόχερα χάρισε στον ίδιο και την οικογένειά του, αποκάλυψε ποια είναι η μεγάλη του «αδυναμία». «Η σύντροφος της ζωής μου, η πρεσβυτέρα Ξανθή, είναι τα φτερά της δύναμής μου» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του. Τίποτα δεν άφησε ασχολίαστο για τη ζωή της Εκκλησίας αλλά και τα προβλήματα που κλονίζουν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ο πατέρας Αλέξανδρος, προσθέτοντας τη δική του θετική προσέγγιση. Στο τέλος της ομιλίας του παρέδωσε τον λόγο στη σεμνή και «άφωνη» επί τέσσερις δεκαετίες πρεσβυτέρα Ξανθή, η οποία για πρώτη φορά μίλησε δημοσίως. Εκείνη με τη σειρά της ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις με τη σεμνότητα που πάντα τη διέκρινε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο γράφων μετά από σχεδόν 30 έτη γνωριμίας με το ζευγάρι.
Υψηλές παρουσίες
Στη λαμπρή εκδήλωση το «παρών» έδωσαν υψηλόβαθμοι κληρικοί και ανώτατοι ιεράρχες, με προεξάρχοντα τον μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Επίκαιρα», ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ συστηματικά προωθείται ως διάδοχος του απερχόμενου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου. Επίσης το «παρών» έδωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί διπλωμάτες, ο ραβίνος της Νέας Υόρκης, στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του γραφείου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Αμερικανοί πολιτειακοί βουλευτές αλλά και σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της συντεταγμένης ελληνικής και κυπριακής Πολιτείας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο εκπροσώπησής τους με τους πρέσβεις και τους γενικούς προξένους να προεξάρχουν με την παρουσία τους, ενώ δεν έλειψαν και εκκεντρικές παρουσίες από τον χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
epikaira.gr