Crypto: Mία ιστορία κατασκοπείας, το κινητό σας και η μάχη ΗΠΑ – Κίνας για την Huawei
Γράφει ο Αντώνης Φουρλής-HuffingtonPost
Η απαγγελία βαριών κατηγοριών από τις ΗΠΑ κατά του κινεζικού κολοσσού της κινητής τηλεφωνίας Huawei είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, την ώρα που μαίνεται μία λυσσαλέα σύγκρουση με έπαθλο την παγκόσμια κυριαρχία στην τεχνολογία.
Πανάκριβα μυστικά…
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορεί την Huawei ότι έκλεψε μυστικά από εταιρίες που εδρεύουν στη χώρα και ενεπλάκη σε συνωμοσία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά του Ιράν.
Οι κατηγορίες στρέφονται και εναντίον της Μεγκ Ουανζού, που διατηρεί το ρόλο του διευθύνοντος οικονομικού συμβούλου της Huawei, ενώ συμβαίνει να είναι και κόρη του ιδρυτή της εταιρίας.
Από την έκβαση της διαμάχης, ίσως κριθεί εάν τελικά θα γίνει κάποτε η Κίνα τεχνολογική υπερδύναμη, ή εάν θα την σταματήσουν στο δρόμο οι Αμερικανοί…
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Huawei ίσως έχει την ίδια μοίρα που είχε η μικρότερη ανταγωνίστριά της ZTE, που αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ – αφού της απαγορεύθηκε να αγοράζει ζωτικής σημασίας εξαρτήματα από αμερικανικές εταιρίες.
Η Huawei, η κατασκοπεία και ο εμπορικός πόλεμος
Η κινεζική εταιρία – μοντέλο εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους ηγέτες της παγκόσμιας αγοράς κινητών τηλεφώνων και επικοινωνιών. Η πορεία της θεωρείται εμβληματική, καθώς πιστοποιεί την επιτυχία του οικονομικού μοντέλου της χώρας.
Πουλά περισσότερα τηλέφωνα από την Apple (έστω και αν εκμεταλλεύεται την τεράστια κινεζική αγορά, όπου έχει προβάδισμα, προσφέροντας φθηνές συσκευές) ενώ θεωρείται πρωτοπόρος στην εξέλιξη της τεχνολογίας 5G.
Ωστόσο, το 2012 οι ΗΠΑ έθεσαν ζήτημα κατασκοπείας μέσω προϊόντων της Huawei, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εμπλακεί στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, έστω και αν αρνείται τις κατηγορίες.
Ως αποτέλεσμα, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την επιβολή δασμών σε σειρά κινεζικών προϊόντων και ξέσπασε εμπορικός πόλεμος, που πλήττει σοβαρά πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι αγορές υφίστανται πιέσεις και κραδασμούς, ενώ εκφράζονται ανοιχτά φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Πως μπορεί να κατασκοπεύει η Huawei;
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Quartz, που ειδικεύεται σε θέματα νέας τεχνολογίας, οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Huawei μπορεί να κάνει κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας, επειδή οι ίδιοι έχουν πράξει κάτι ανάλογο στο παρελθόν.
Το παράδειγμα που παραθέτει ο αναλυτής του Quartz σχετίζεται με την αμερικανική εταιρία Lotus Notes, εξειδικευμένη στην παραγωγή λογισμικού, η οποία χρησιμοποιούσε κρυπτογραφικό κώδικα (cryptography) ώστε να προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών του λογισμικού της.
Όμως, όταν έφτασε η ώρα να πουλήσει η Lotus στο εξωτερικό το λογισμικό της, πέρασε από διαδικασία ελέγχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εταιρία «ενθαρρύνθηκε» να χρησιμοποιήσει τότε ασθενέστερο κρυπτογραφικό κώδικα, όπως αναφέρει στο βιβλίο υπό τον τίτλο «Crypto» ο Stephen Levy.
Eπειτα από συζητήσεις που κράτησαν χρόνια(!) η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) επέτρεψε στην Lotus Notes να εξάγει το προϊόν της με κώδικα κρυπτογράφησης 32-bit…αντί του κώδικα 64-bit που χρησιμοποιούσε στην εγχώρια, αμερικανική αγορά!
Εκείνη την εποχή, η παραβίαση του κρυπτογραφικού κώδικα 64-bit ήταν κάτι που θεωρείτο περίπου αδύνατο…
«Εχθροπραξίες» σε όλο τον κόσμο
Χωρίς δεύτερη σκέψη, η Ουάσιγκτον στράφηκε στους συμμάχους της σε όλο τον κόσμο και ζήτησε επιτακτικά να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Huawei, καθώς και της ΖΤΕ, ιδιαίτερα στον κομβικό τομέα του 5G.
Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ανταποκρίθηκαν άμεσα, ενώ ακολούθησαν Ιαπωνία και Γερμανία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Vodafone ανακοίνωσε ότι διακόπτει την εγκατάσταση εξοπλισμού από την Huawei σε μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα.
Η Huawei απάντησε κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες αποφάσεις», που βασίζονται σε ιδεολογικές και γεωπολιτικά κριτήρια, αντί να προταχθεί η τεχνολογική αξία της συνεργασίας.
Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone επιβεβαίωσε ότι αυτή η διακοπή συνεργασίας θα επιφέρει σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη δικτύου 5G στην Ευρώπη.