του Giulio Meotti, Gatestone Institute
- Δυστυχώς, η στάση του Πάπα Φραγκίσκου απέναντι στο Ισλάμ φαίνεται να προέρχεται από έναν φανταστικό κόσμο.
- «Το Ισλάμ εξ ορισμού και η σωστή ανάγνωση του Κορανίου αντιτίθενται σε κάθε μορφή βίας,» ισχυρίστηκε ελαφρώς εσφαλμένα ο Πάπας. Φαίνεται πως όλες οι προσπάθειες του Πάπα τείνουν να απαλλάξουν το Ισλάμ από τις ευθύνες του. Ακόμη, φαίνεται να το κάνει αυτό ακόμη περισσότερο και από τους πιο ευσυνείδητους Μουσουλμάνους – όπως ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Αμερικανός συγγραφέας και γιατρός Ζούχντι Τζάσερ, ο πρώην υπουργός πληροφοριών του Κουβέιτ Sami Abdullatif Al-Nesf, η Γάλλο-αλγερινή συγγραφέας Razika Adnani, ο φιλόσοφος Youssef Seddik από τη Τυνησία που εδρεύει στο Παρίσι, ο Ιορδανός δημοσιογράφος Yosef Alawnah, και ο Μαροκινός συγγραφέας Rachid Aylal, μεταξύ άλλων.
- Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αγνοεί τα βαριά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την επέκταση… στην καρδιά του Χριστιανισμού … Ας σημειώσουμε αυτό εκ νέου… η τελευταία θρησκεία που έφτασε στην Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα εγγενές εμπόδιο κατά την ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που είναι ως επί το πλείστον Ιουδαίο-Χριστιανικό…»
- Μπουαλέμ Σανσάλ, Αλγερινός συγγραφέας στο best-seller βιβλίο του «2084».
- Ο Πάπας Φραγκίσκος αντιμετωπίζει τον πιθανό κίνδυνο να καταβροχθισθεί ο Χριστιανικός κόσμος από την Μουσουλμανική ημισέληνο– όπως και στο λογότυπο του Βατικανού που επιλέχθηκε για το επερχόμενο ταξίδι του Πάπα στο Μαρόκο. Είναι καιρός να αντικατασταθεί ο κατευνασμός.
Μέσα στο 2018 σκοτώθηκαν 4.305 Χριστιανοί λόγω της πίστης τους. Αυτός είναι ο δραματικός αριθμός που περιέχεται στη νέα «World Watch List 2019» που μόλις συνέταξε ο μη κυβερνητικός οργανισμός Open Doors. Αποκαλύπτει πως κατά τη διάρκεια του 2018, υπήρξαν 1.000 περισσότερα θύματα Χριστιανών- 25% περισσότερα— από τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν 3.066.
Επί του παρόντος, 245 εκατομμύρια Χριστιανοί ανά τον κόσμο διώκονται μόνο και μόνο για τη πίστη τους. Τον περασμένο Νοέμβριο, η οργάνωση Aid to the Church in Need κυκλοφόρησε την «Religious Freedom Report» για το 2018 και κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα: 300 εκατομμύρια Χριστιανοί υποβλήθηκαν σε βία. Ο Χριστιανισμός, παρά τον άκαμπτο ανταγωνισμό, χαρακτηρίστηκε ως «η πιο διωκόμενη θρησκεία στον κόσμο».
Τον Μάρτιο του 2019, ο Πάπας Φραγκίσκος θα ταξιδέψει στο Μαρόκο, μια χώρα που περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα του Open Doors. Δυστυχώς, η στάση του Πάπα Φραγκίσκου απέναντι στο Ισλάμ φαίνεται να προέρχεται από έναν φανταστικό κόσμο. Οι διώξεις των Χριστιανών αποτελούν πλέον πρόβλημα παγκοσμίως. Ας αναλογιστούμε τι συνέβη στους Χριστιανούς στον μουσουλμανικό κόσμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε προσπαθώντας να εξουδετερώσει μια βόμβα έξω από μια κοπτική εκκλησία στην Αίγυπτο. Πριν από αυτό, επτά
Χριστιανοί δολοφονήθηκαν από θρησκευτικούς εξτρεμιστές κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ένας μαζικός τάφος στη Λιβύη που περιείχε τις σορούς 34 Αιθιόπων Χριστιανών που σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος. Το Ιρανικό καθεστώς, μετά από λήψη νέων δραστικών μέτρων, συνέλαβε περισσότερους από 109 Χριστιανούς. Η Χριστιανή Πακιστανικής καταγωγής Asia Bibi, στην οποία είχε επιβληθεί θανατική ποινή λόγω «βλασφημίας» τρεις μήνες μετά αφού αθωώθηκε, εξακολουθεί να ζει σαν «φυλακισμένη»: οι πρώην γείτονες της εξακολουθούν να θέλουν να καταδικασθεί σε θάνατο. Στη Μοσούλη, που ήταν κέντρο των Χριστιανών στο Ιράκ, έγιναν «Χριστούγεννα χωρίς Χριστιανούς,» και γενικότερα στο Ιράκ, το 80% των Χριστιανών έχει εξαφανιστεί.
Ο Καρδινάλιος Louis Raphael Sako, Πατριάρχης της Βαβυλώνας των Χαλδαίων και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Χαλδαίας, πρόσφατα έδωσε ορισμένους αριθμούς σχετικά με τη δίωξη των Χριστιανών στο Ιράκ: «61 εκκλησίες έχουν βομβαρδιστεί, 1.224 Χριστιανοί έχουν σκοτωθεί, 23.000 σπίτια και ακίνητα των Χριστιανών έχουν κατασχεθεί.» Ο πατριάρχης υπενθύμισε στον κόσμο την πολιτική του Ισλαμικού Κράτους που έδωσε «τρεις επιλογές στους χριστιανούς»: ασπασμός του Ισλάμ, καταβολή ειδικού φόρου ή αναγκαστική και άμεση εγκατάλειψη της γης τους. «Αλλιώς θα σκοτώνονταν.» Με αυτόν τον τρόπο εκδιώχθηκαν 120.000 Χριστιανοί.
«Η πεισματική σιωπή των ευρωπαίων ηγετών για το ζήτημα των θρησκειών, ειδικότερα του Ισλάμ, εκπλήσσει και απογοητεύει», έγραψε πρόσφατα ο Αλγερινός μυθιστοριογράφος Μπουαλέμ Σανσάλ.
«Η στάση τους είναι απλώς ανεύθυνη, αυτοκτονική ακόμη και εγκληματική… στο σημερινό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από μια επιθετική επέκταση… Είναι σαν να ζεις στους πρόποδες ενός ενεργού ηφαιστείου και να μην καταλαβαίνεις ότι πρόκειται να εκραγεί».
Ο Σανσάλ, ο οποίος απειλείται με θάνατο από Ισλαμιστές στη Γαλλία, όπως και στην Αλγερία, έγραψε το best-seller «2084». Σε αυτό, αναφέρει πως η στάση του Πάπα Φραγκίσκου απέναντι στον μουσουλμανικό κόσμο είναι όμοια με αυτή των ευρωπαίων ηγετών:
«Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αγνοεί τα βαριά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την επέκταση… στην καρδιά του Χριστιανισμού … Ας σημειώσουμε αυτό εκ νέου… η τελευταία θρησκεία που έφτασε στην Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα εγγενές εμπόδιο κατά την ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που είναι ως επί το πλείστον Ιουδαίο-Χριστιανικό, έστω και αν αυτό, κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων, έχει διαβρωθεί»
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να εξηγήσει πως η «ιδέα της κατάκτησης» είναι αναπόσπαστη από το Ισλάμ σαν θρησκεία, αλλά αμέσως πρόσθεσε πως θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς τον Χριστιανισμό με τον ίδιο τρόπο. «Το Ισλάμ εξ ορισμού και η σωστή ανάγνωση του Κορανιού αντιτίθενται σε κάθε μορφή βίας,» ισχυρίστηκε ελαφρώς εσφαλμένα ο Πάπας. Επίσης ελαφρώς εσφαλμένα σημείωσεπως «το Ισλάμ είναι μια ειρηνική θρησκεία, συμβατή με τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη.» Φαίνεται πως όλες οι προσπάθειες του Πάπα τείνουν να απαλλάξουν το Ισλάμ από τις ευθύνες του. Ακόμη, φαίνεται να το κάνει αυτό ακόμη περισσότερο και από τους πιο ευσυνείδητους Μουσουλμάνους – όπως ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Αμερικανός συγγραφέας και γιατρός Ζούχντι Τζάσερ, ο πρώην υπουργός πληροφοριών του Κουβέιτ Sami Abdullatif Al-Nesf, η Γάλλο-αλγερινή συγγραφέας Razika Adnani, ο φιλόσοφος Youssef Seddik από τη Τυνησία που εδρεύει στο Παρίσι, ο Ιορδανός δημοσιογράφος Yosef Alawnah, και ο Μαροκινός συγγραφέας Rachid Aylal, μεταξύ άλλων.
Η δραματική δίωξη των Χριστιανών στον Ισλαμικό κόσμο τονίζει ένα δυτικό παράδοξο: «Από τη νίκη τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Δυτικοί έφεραν μεγάλα οφέλη σε όλη την ανθρωπότητα», έγραψε ο Renaud Girard στο Le Figaro.
«Μοιράστηκαν τις μεγάλες εφευρέσεις τους μεθοδικά, όπως η πενικιλίνη ή το Διαδίκτυο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία απέχουν πολύ από την εφαρμογή τους παντού στον κόσμο, αλλά αποτελούν τη μόνη αναφορά για διακυβέρνηση που υπάρχει διεθνώς. Είναι αναμφισβήτητο ότι, υπό την ώθηση των Δυτικών, έχουν επιτευχθεί τεράστιες πολιτικές, τεχνικές, υγειονομικές και κοινωνικές επιτυχίες σε δύο γενιές. Αλλά υπάρχει ένας τομέας όπου ο πλανήτης έχει αναμφισβήτητα υποχωρήσει από το 1945 και η ευθύνη της Δύσης είναι προφανής. Είναι η ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας… Αποφεύγοντας να υπερασπιστεί τους Χριστιανούς στην Ανατολή, η Δύση έκανε ένα διπλό στρατηγικό σφάλμα: έδωσε ένα μήνυμα αδυναμίας εγκαταλείποντας τους ιδεολογικούς φίλους της· έχει παραιτηθεί από την πίστη της».
«Στα μάτια των Δυτικών κυβερνήσεων και των μέσων ενημέρωσης», αναφέρει μια ακόμη αναφορά για τις διώξεις Χριστιανών της Aid to the Church in Need «η θρησκευτική ελευθερία βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και επισκιάζεται από τα ζητήματα του φύλου, της σεξουαλικότητας και της φυλής».
«Η πολιτική ορθότητα δεν θέλει να ξέρει τίποτα για τη συνεχιζόμενη δίωξη και καταστολή του Χριστιανισμού και επομένως αγνοείται με έναν σχεδόν απειλητικό τρόπο», είπε πρόσφατα ο Επίσκοπος Manfred Scheuer του Λιντς της Άνω Αυστρίας.
Η επισκίαση είναι ακόμα πιο τραγική, καθώς είναι κοινώς γνωστό πως ο Χριστιανισμός αντιμετωπίζει κίνδυνο «εξαφάνισης» στην Μέση Ανατολή, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι:
«Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν διωχθεί από τα σπίτια τους. Πολλοί έχουν σκοτωθεί, υποδουλωθεί και διωχθεί ή αναγκαστικά αλλαξοπιστήσει. Και ακόμη και αυτοί που παραμένουν αναρωτιούνται ‘Γιατί να μείνω;’ Ο Χριστιανικός πληθυσμός στο Ιράκ, για παράδειγμα, είναι κάτω από το μισό από ότι ήταν το 2003 και οι εκκλησίες, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους έχουν δεχθεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Ο Χριστιανικός πληθυσμός στη Συρία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2010. Ως αποτέλεσμα, σε ολόκληρη την περιοχή, οι χριστιανικές κοινότητες που αποτέλεσαν το θεμέλιο της παγκόσμιας Εκκλησίας αντιμετωπίζουν τώρα την απειλή της επικείμενης εξαφάνισης.»
Η Δύση πρόδωσε τους Χριστιανούς φίλους της στην Ανατολή (όπως εδώ και εδώ). Η Δύση θα μπορούσε ίσως να αναρωτηθεί: Τι κάνουν το Βατικανό και ο Πάπας για να πολεμήσουν αυτό το νέο θρησκευτικό διωγμό;
Η κριτικές από τον Καθολικό κόσμο έχουν ξεκινήσει. «Ακριβώς όπως έχει λίγο άγχος για το κύμα της εκκαθάρισης των εκκλησιών, ο Φραγκίσκος φαίνεται να έχει λίγη ανησυχία σχετικά με τον εξισλαμισμό της Ευρώπης», έγραψε ο William Kilpatrick, Αμερικανός καθολικός αρθρογράφος.
«Πράγματι, όπως είναι φανερό ότι υποστηρίζει τη μαζική μετανάστευση, δεν φαίνεται να φέρει καμία αντίρρηση στον εξισλαμισμό. Είτε γιατί πιστεύει στ’ αλήθεια στο λανθασμένο σενάριο ότι το Ισλάμ είναι ειρηνική θρησκεία, ή γιατί πιστεύει ότι η αυτοεκπληρούμενη στρατηγική της προφητείας θα δημιουργήσει ένα πιο μετριοπαθές Ισλάμ, ο Φραγκίσκος φαίνεται να έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι το Ισλάμ εξαπλώνεται ταχύτατα. Είτε έχει παραπληροφορηθεί σχετικά με το Ισλάμ είτε έχει υιοθετήσει μια στρατηγική παραπληροφόρησης, παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο – όχι μόνο για τη ζωή του, αλλά και για τις ζωές εκατομμυρίων άλλων».
Υπάρχουν πλέον ολόκληρες περιοχές στη Συρία που έχουν εκκαθαριστεί από τους Χριστιανούς. Ο Πάπας Φραγκίσκος έλαβε πρόσφατα μια επιστολή από έναν Φραγκισκανό ιερέα στη Συρία, τον Πατέρα Hanna Jallouf, Πατριάρχη του Knayeh, ένα χωριό κοντά στο Ιντλίμπ, οχυρό των Ισλαμιστών ανταρτών που τάσσονται κατά του Άσαντ. «Οι Χριστιανοί σε αυτή τη περιοχή είναι σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους», έγραψε ο Jallouf.
«Οι φονταμενταλιστές έχουν καταστρέψει τα νεκροταφεία μας, μας έχουν εμποδίσει να γιορτάζουμε τις λειτουργίες εκτός της εκκλησίας, απογυμνώνοντας μας από τα εξωτερικά σημάδια της πίστης μας: σταυρούς, καμπάνες, αγάλματα καθώς και τη θρησκευτική μας αμφίεση».
Αν ο Πάπας δεν θέλει να λάβει και άλλα τέτοια γράμματα, θα πρέπει να δείξει κουράγιο και να αντιμετωπίσει έναν από τους πιο επείγοντες διωγμούς της εποχής μας.
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, σε λόγο του στο Ρέγκενσμπουργκ, είπε αυτό που κανένας άλλος Πάπας δεν είχε τολμήσει να πει πρωτύτερα – πως υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός ανάμεσα στη βία και στο Ισλάμ. Για να εξηγήσει τη θέση του, ο Βενέδικτος έκανε μνεία ενός διαλόγου του 14ου αιώνα ανάμεσα σε έναν Βυζαντινό Χριστιανό αυτοκράτορα, τον Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο, και έναν Πέρση διανοούμενο, σχετικά με την έννοια του Ισλάμ: «Δείξε μου τι ακριβώς έφερε ο Μωάμεθ που ήταν καινούριο και εκεί θα βρείτε πράγματα … όπως η εντολή του να εξαπλώσει με τη βία τη πίστη που κήρυττε», Ο Βενέδικτος ανέφερε τα λόγια του αυτοκράτορα προς τον Μουσουλμάνο συνομιλητή του.
Ένας άλλος Πάπας, ο Ιωάννης Παύλος Β, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του. Σε μια συνάντηση το 1992, είπε ο Mgr Mauro Longhi, ο οποίος τότε ήταν ακόμη φοιτητής, αλλά συχνά συνόδευε τον εκλιπών Πάπα σε πεζοπορίες, πως ο Ιωάννης Παύλος Β μίλησε για «Ισλαμική εισβολή» της Ευρώπης.
«Ο Πάπας μου είπε: ‘Πες αυτό σε αυτούς που θα συναντήσεις στην εκκλησία της τρίτης χιλιετίας. Βλέπω πως η εκκλησία έχει πληχθεί από μία θανάσιμη πληγή. Πιο βαθιά, πιο επίπονη από αυτές τούτης της χιλιετίας,’ αναφερόμενος στον κομμουνισμό και τον ναζιστικό ολοκληρωτισμό. ‘Λέγεται Ισλαμισμός. Θα εισβάλουν στην Ευρώπη. Έχω δει τις ορδές να έρχονται από τη Δύση στην Ανατολή,’ και μετά μου είπε κάθε χώρα μία προς μία: από το Μαρόκο στη Λιβύη στην Αίγυπτο, και ούτω καθεξής μέχρι την Ανατολή.
«Ο Πάπας προσέθεσε: ‘Θα εισβάλουν στην Ευρώπη, η Ευρώπη θα είναι σαν υπόγειο, παλιές αντίκες, σκιές, ιστοί αράχνης. Οικογενειακά κειμήλια. Εσείς, η Εκκλησία της τρίτης χιλιετίας, πρέπει να περιορίσετε την εισβολή. Όχι με στρατούς, οι στρατοί δεν θα είναι αρκετοί, αλλά με την πίστη σας, ζώντας με εντιμότητα.»
Το όραμα του Ιωάννη Παύλου Β μοιάζει με τη συνέχιση της ιστορικής εκστρατείας του Ισλάμ στις χριστιανικές χώρες: «Το 637, ο Ισλαμικός στρατός κατέλαβε την Ιερουσαλήμ, δύο φορές ιερή, την τότε καρδιά ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, το ιστορικό κέντρο του Χριστιανισμού», έγραψε ο συγγραφέας από την Αλγερία, Μπουαλέμ Σανσάλ. Συνέχισε περιγράφοντας «την ακατανίκητη πορεία του Ισλάμ προς τη Δύση: η Ιουδαίο-Χριστιανική Βόρεια Αφρική, η οποία αμέσως προσηλυτίστηκε· η Καθολική Ισπανία που προσαρτήθηκε στις αρχές του 8ουαιώνα· το Βυζάντιο, το οποίο κατέλαβαν το 1453· [στη συνέχεια] η Βιέννη, την οποία πολιόρκησαν το 1529…».
Ο Πάπας Φραγκίσκος αντιμετωπίζει τον πιθανό κίνδυνο να καταβροχθισθεί ο Χριστιανικός κόσμος από την Μουσουλμανική ημισέληνο– όπως και στο λογότυπο του Βατικανού που επιλέχθηκε για το επερχόμενο ταξίδι του Πάπα στο Μαρόκο. Είναι καιρός να αντικατασταθεί ο κατευνασμός.
Ο Giulio Meotti, πολιτιστικός συντάκτης στο Il Foglio, είναι Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας.