Με ευρύτατη πλειοψηφία η εθνική αντιπροσωπεία σήμερα ουσιαστικά ανοίγει επισήμως τον δρόμο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές συζητούν με θέμα το περιεχόμενο της εκθέσεως την οποία υπέβαλε η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ενώ αργά το απόγευμα θα διεξαχθεί ψηφοφορία «δι’ εγέρσεως» επί της προτάσεως που παρουσίασε χθες στη διάσκεψη των προέδρων ο κ. Ν. Βούτσης, για την «επόμενη μέρα».

Η σύντομη αυτή πρόταση, η οποία έτυχε της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της ΔΗΣΥ και της Ενωσης Κεντρώων (το ΚΚΕ θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση) καταλήγει με το εξής: «Η Βουλή των Ελλήνων καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή για το ελληνικό Κοινοβούλιο», μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη, κατόπιν τούτου, να προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση (που είναι το πρώτο βήμα, κατά το διεθνές δίκαιο) προς τη γερμανική κυβέρνηση, με αντικείμενο τη διεκδίκηση συγκεκριμένων αξιώσεων». Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «η Βουλή θα κινητοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και των Κοινοβουλίων όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για μια «ηθική, πολιτική και ιστορική υποχρέωση, την οποία η παρούσα Βουλή δεν μπορούσε παρά να εκπληρώσει» και τόνισε ότι «οι διεκδικήσεις είναι πάντοτε ενεργές, καθώς ποτέ δεν μπήκαν στο περιθώριο από ελληνικής πλευράς».

Στο κείμενο που τίθεται προς έγκριση σήμερα από την Ολομέλεια, υπογραμμίζονται χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητεί επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση. Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές. Το ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του. Δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού κράτους».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη σχετική έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής και ειδικότερα όσον αφορά τον προσδιορισμό των απαιτήσεων του Β΄ Π.Π., γίνεται μνεία «επισταμένης μελέτης εκ μέρους Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», βάσει της οποίας οι απαιτήσεις της Ελλάδας ανέρχονται σε περίπου 309 δισ. ευρώ (βάσει της συνδιάσκεψης των Παρισίων), και σε περίπου 270 δισ. ευρώ (βάσει αρχειακού υλικού), ενώ γενικότερα σημειώνεται ότι «η Γερμανία ήταν και είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τόκους για όσο χρονικό διάστημα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Τέλος, σχετικά με το γεγονός ότι η εν λόγω έκθεση εισάγεται προς συζήτηση από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας δύο χρόνια μετά την κατάθεσή της, ο κ. Βούτσης είπε πως «η καθυστέρηση έχει να κάνει με το ότι δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση, μέσα στην κρίση και όσο διαρκούσαν τα μνημόνια, να επιχειρηθεί για επικοινωνιακούς λόγους συμψηφισμός με τα χρέη της χώρας μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ