Τι έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Ελπιδοφόρος.
Γράφει ο Αθανάσιος Έλλις
Ο νέος προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής έχει να διαχειριστεί υπαρξιακής φύσης ζητήματα, που ταλανίζουν τις τελευταίες δεκαετίες την ομογένεια, από τον βαθμό εμπλοκής της Εκκλησίας στις κοσμικές δράσεις της κοινότητας ή το ακανθώδες θέμα της γλώσσας μέχρι τη συνεργασία των ορθοδόξων διαφορετικής εθνοτικής προέλευσης στην Αμερική – σε ποιο βαθμό θα εκπέμπουν το ίδιο μήνυμα και πόσο ηγετικός μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης, κατά καιρούς κάποιοι επαναφέρουν το ζήτημα του βαθμού εξάρτησης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεδομένου του ότι αυτό εδρεύει στην Τουρκία. Και, φυσικά, υπάρχει το μείζονος σημασίας ζήτημα των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής. Ο 52χρονος κ. Ελπιδοφόρος καλείται να αποτιμήσει προσεκτικά το περιβάλλον και να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές προσώπων και συμπεριφορών. Οι επιλογές που θα κάνει μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή. Με σεβασμό στο χθες, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο. Το νεαρόν της ηλικίας του επιτρέπει να χαράξει και να υλοποιήσει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής αλλά και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς –καλώς ή κακώς– ο ρόλος της Εκκλησίας στις ιδιαίτερες συνθήκες της διασποράς δεν περιορίζεται στο αυστηρά ποιμαντικό πεδίο, αλλά λειτουργεί ως ο κύριος οργανωτικός κορμός της ομογένειας.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα κληθεί να λειτουργήσει ενωτικά, να περιορίσει τις εσωτερικές συγκρούσεις προσώπων και ομάδων, και να επουλώσει πληγές. Από την πλευρά τους και οι κοσμικοί ηγέτες της ομογένειας οφείλουν να τον στηρίξουν, ώστε να υπάρξει πραγματικά μια «νέα αρχή» που θα σέβεται και σε επιμέρους περιπτώσεις θα αξιοποιεί τις ικανότητες και τις προσβάσεις κάποιων παλαιών, όμως πρωτίστως θα στοχεύει στη δημιουργία νέου σκηνικού, πιο δυναμικού, αντιπροσωπευτικού και αποτελεσματικού. Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να επιδράσει θετικά το ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος δεν προέρχεται από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, κάτι που τον θωρακίζει έναντι τοπικών φατριασμών. Ο μέχρι σήμερα καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης είναι από τους πλέον δραστήριους ιεράρχες, μορφωμένος, με ακαδημαϊκές περγαμηνές (μιλάει πέντε γλώσσες) και πληθώρα δράσεων και σε διεθνές επίπεδο, ενώ έχει επίσης το πλεονέκτημα της στενής σχέσης εμπιστοσύνης που τον συνδέει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Η θητεία του ξεκινά με πολύ καλούς οιωνούς. Το έργο που αναλαμβάνει δεν είναι εύκολο. Η επιτυχία του θα είναι και επιτυχία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η οποία αποτελεί το ισχυρότερο τμήμα της ελληνικής διασποράς.