Πολύ γρήγορα μετά από την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών, φθάσαμε στο σημείο να ακούμε Έλληνα ΥΠΕΞ, τον κ.Γιώργο Γεραπετρίτη, να δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Δεν θα ήταν καθόλου κακό, αν ο γείτονας δεν ήταν τόσο επιθετικός , ακόμη και την περίοδο που υποτίθεται πως οι κυβερνήσεις Αθηνών και Άγκυρας βρίσκονται «τόσο κοντά».
Ο κ.Γεραπετρίτης μετά από τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, δήλωσε έτοιμος για ουσιαστική συζήτηση ,αφού πρώτα είχε πει πως η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία και μοναδική.
Μόνο που ο «αγαπητός φίλος Χακάν», όπως αποκάλεσε τον Τούρκο ομόλογο του, δεν έχει την ίδια άποψη.
Μεταξύ άλλων είπε:
«Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας», είπε ο κ.Φιντάν και πρόσθεσε ότι «κάνουμε προσπάθειες για να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον…Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία και να καταστήσουμε το θετικό κλίμα ως μόνιμη κατάσταση,
Στους πρώτους μήνες του 2025 θα γίνει η 6η συνάντηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου συνεργασίας.
Κάνουμε προσπάθειες να φθάσουν τα 10 δις οι εμπορικές μας συναλλαγές.
Συζητήσαμε τα θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Είναι γνωστό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, υπάρχουν πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Η Τουρκία υποστηρίζει την δίκαιη μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο. Πριν από περίπου ένα χρόνο οι ηγέτες μας είχαν υπογράψει τη διακήρυξη των Αθηνών και θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα με βάση αυτή τη συμφωνία.
Για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί να ισχύσει πλέον το καθεστώς Ομοσπονδίας.
Ο Φιντάν έθεσε ξανά θέμα μειονότητας στη Θράκη και «προσφέρθηκε» να βοηθήσει η Τουρκία στη συντήρηση των οθωμανικών κτισμάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα.