Νέα Υόρκη, Του ειδικού συνεργάτη Αλέξανδρου Στεφανόπουλου Εφημερίδα: ΑΠΟΨΗ 05.10.2005
Στο διάστημα που διαμένω στη Ν.Υ. τα τελευταία χρόνια δεν έτυχε ποτέ να παρακολουθήσω εκ τους σύνεγγυς τις εσωτερικές διαδιακασίες της Ομοσπονδίας Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Μετά από θερμή παράκληση ανθρώπων που εκτιμώ ιδιαιτέρως και αναξαρ

τήτως της θέσεως τους, αποφάσισα να παραβρεθώ. Η αλήθεια είναι ότι είχε προηγηθεί και το κατάλληλο ερέθισμα από σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού ομογενειακού τύπου, όπως θα παραθέσω πιο κάτω, και έτσι πήγα να παρακαλουθήσω από κοντά τις διαδικασίες. Πριν από όλο βέβαια –για την εγκυρότερη και σωστότερη ενημέρωση του αναγνώστη – θα ήθελα να παραθέσω και κάποια στοιχεία για πρόσωπα που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στα δρώμενα της ομοσπονδίας σωματείων Μείζονος Ν.Υ. όπως τα έχω αποκομίσει από προσωπική επαφή ή πληροφορίες διασταυρωμένες. Θεωρείται –πάντα κατά τα λεγόμενα των ιδίων των παραγόντων της ομοσπονδίας- ο μεγαλύτερος οργανισμός της ομογένειας, και πάντως εκ των παλαιών και ιστορικών οργανισμών. Πολλοί πιστεύουν ότι μοναδικό έργο της ομοσπονδίας είναι μόνο η διοργάνωση της εθνικής παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο την 25η Μαρτίου- όχι ανήμερα φυσικά αλλά όταν και όποτε αυτή προγραμματισθεί- και πέραν αυτού ουδέν, η οποία πέρσυ υπό την προεδρία του κ. Ντίνου Ράλλη πήγε όχι απλώς καλά αλλά πολύ καλά! Γιαυτό και η ομοσπονδία αποφάσισε και τη φετινή διοργάνωση για το 2006 να την αναθέσει και πάλι στον κ. Ντίνο Ράλλη, ο οποίος και αποδέχτηκε την πρόταση χωρίς τη γνωστή έπαρση που διακρίνει άλλους… Φυσικά διαμετρικά αντίθετη –φυσικό άλλωστε- είναι η άποψη των ιδίων των μελών της ομοσπονδίας για το αν και κατά πόσο παράγει έργο ουσίας, και κυρίως του κ. Πέτρου Γαλάτουλα γραμματέα της ομοσπονδίας και εκ των παλαιών και όντως ενεργών στελέχων, ο οποίος δείχνει να εργάζεται με μεράκι καταθέτοντας και προσωπική εργασία.

Ο Πέτρος Γαλάτουλας εκτός των άλλων πολυσχιδών δραστηριοτήτων του είναι και πρόεδρος μιας εκ των τριών τοπικών οργανώσεων που διαθέτει το κυβερνών κόμμα στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Υ. Με δράση που πολλές φορές ξεπερνά και τα ορια της πολιτείας της Ν.Υ. και αυτό του το καταλογίζουν κάποιοι ακόμα και στη Ριγίλης. Στο ίδιο κλίμα -καλοπροαίρετης πάντα προσοφοράς προς την ομογένεια- φαίνεται να κινείται και ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκόλαος Διαμαντίδης (ή Nick Diamond). Πρόκειται για ένα καλοκάγαθο άνθρωπο, πάντα χαμογελαστό και τίμιο αν κρίνει κανείς από το τόλμημα που έχει ξεκινήσει να κάνει εξεταστική επιτροπή για οικονομικές ατασθαλίες της προηγούμενης διοίκησης, ίσως την πρώτη στα χρονικά της ομοσπονδίας. Επίσης εκ των δυναμικών στοιχείων, και ο κ. Δημητρίου ή “J-J” όπως τον φανάζουν οι φίλοι και οι άσπονδοι εχθροί… άνθρωπος σοβαρός μελετημένος και όντως καταρτισμένος σε πολλά θέματα που ξέρει να μιλά όταν και όπου πρέπει…αυτό τουλάχιστον έδειξε η εμπειρία που είχαμε κατά την τελευταία συνεδρίαση κατά την οποία ήταν σκυμμένος πάνω από τα χαρτιά του και έκανε οικονομικό έλεγχο-αντιπαραβολή σε ποσά και αριθμούς από τα έσοδα που είχε η ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα. Εκ των δυναμικότερων και παλαιών στελεχών ο κ. Δημήτρης Βεκιαρέλης, ο οποίος δε χαρίζεται σε κανένα και για τίποτα. Μιλά ορθά, κοφτά και με ειλικρίνεια χωρίς περιστροφές και διπλωματικούς όρους. Σταράτος και ξεκάθαρος σε κάθε του ενεργεια.

Άνθρωπος απλός και λιτός με κύριο χαρακητηριστικό του την ναυτική μαύρη τραγιάσκα την οποία ανεβοκαταβάζει κατά περίπτωση. Επίσης σοβαρός ο επιχειρηματίας κ. Καλαμαράς και ενημερωμένος σοβαρά για κάθε θέμα. Η αυτή σοβαρότητα φαίνεται πως διακρίνει έναν ακόμα παλαίμαχο τον κ. Μιχαλέα, ο οποίος φαίνεται να έχει συμβάλει τα μέγιστα κατά το παρελθόν. Ένας ακόμα εκ των βασικών παραγόντων που προωθούν την κάθαρση στην ομοσπονδία είναι ο κ. Νίκος Μεϊμάρογλου ο οποίος αν και low profile, εν τούτοις φαίνεται να καθορίζει πολλές από τις εξελίξεις όχι μόνο με την αποφασιστικότητα του αλλά και με το πόσους επηρεάζει, όπως ο κάθε ένας εκεί μέσα… Και φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω τον κ Αντρέα Σάββα μονίμος διαμαρτυρόμενο και καταγγέλοντα με μάλλον πολύ σοβαρά στοιχεία, αν κρίνει κανείς από τα όσα διεμείφθησαν στην προηγούμενη επεισοδιακή συνεδριάση αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν κατά την τελευταία συνεδριάση την οποία έτυχε να παρακουλουθήσω. Πριν όμως αποκαλύψουμε τα όσα ακούσαμε στη συνεδριάση της 3ης Οκτωβρίου ας μπούμε λίγο στο κλίμα μέσα από το έγκυρο ρεπορτάζ της τοπικής ομογενειακής εφημερίδας Greek News, η οποία δια του συναδέλφου Απόστολου Ζουπανιώτη, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα όσα έγιναν μια εβδομάδα νωρίτερα και πριν γίνουν οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν. Ας δούμε λοιπόν τι λέει η G.N. στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας. «Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε τη χειμερινή περίοδο η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, καθώς η πρώτη μετά τις θερινές διακοπές συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου κατέληξε σε αντεγκλήσεις. Προηγήθηκε η αποχώρηση αρκετών από τους συμβούλους, οι οποίοι δήλωσαν μετά από δύο ώρες συνεδρίασης που αναλώθηκαν στα πρακτικά και την αλληλογραφία ότι αδυνατούν να παραμείνουν άλλο.Στη σύντομη εισήγησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Διαμαντίδης εξέφρασε τη λύπη του για το κλίμα που επικρατεί στο συμβούλιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στους πρώην εταίρους του στο συνδυασμό. Με αφορμή επιστολή που κυκλοφορούσαν κρυφά εντός του συμβουλίου προς υπογραφή, οι νυν αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι – που την Πέμπτη είχαν πλειοψηφία – μίλησε για «σκευωρία».

«Ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται αυτά που γίνονται σήμερα. Πρέπει να πάει μπροστά. Εκλεγήκαμε για να παράξουμε έργο, κι όχι να διαπληκτιζόμαστε. Το δ.σ. έχει δυστυχώς διχοτομηθεί», είπε. Εντονη ήταν η απάντηση του συμβούλου Σπύρου Δερδεμέζη, που επέκρινε τον κ. Διαμαντίδη ως «υπεύθυνο του διαχωρισμού». «Δεν τηρείται την τάξη. Προδώσατε την παράταξη με την οποία εκλεγήκατε. Τραβήατε το δρόμο που πάει κατά το δοκούν». Ο κ. Διαμαντίδης απάντησε στον κ. Δερδεμέζη ότι «βάζει λάδι στη φωτιά», ενώ ο Δημήτρης Καλαμαράς αντιδρώντας με την παρατήρηση περί της παρατάξεως, κάλεσε τους αντιπολιτευόμενους σύμβουλους να αφήσουν στα παρασκήνια τα κομματικά. «Αν δεν είστε ευχαριστημένοι και δεν σας αρέσει, καθίστε σπίτια σας». Τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση και χωρίς να κατατεθεί η επιστολή που υπογράφηκε από 8 συμβούλους, εν μέσω αντεγκλήσεων και μιάς κρίσης συμβούλου, χωρίς δυστυχώς χειρότερα. Μόνη ακτίνα φωτός ήταν η οικονομική έκθεση που έδωσε ο ταμίας Γιώργος Παράλεμος, που απέσπασε τα εγκωμιαστικά σχόλια όλων των πλευρών.» Αυτά όλα συνεβησαν στην προηγούμενη συνεδριάση. Ας δούμε όμως τώρα τις καταγγελίες που έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση και ας τις λάβουν σοβαρά υπόψη τους κάποιοι εκεί στο υφυπουργείο του κ. Σκαναδαλάκη και στη Ριγίλης, αφού υψηλόβαθμα στελέχη της φέρονται αναμεμιγμένα σε σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταγγελίες, οι οποίες εξετάζονται από αρμόδια εξεταστική επιτροπή που έχει συσταθεί με εντολή του νυν προέδρου Ν.Διαμαντίδη … Κατ’ αρχήν το κλίμα στη συνεδριάση της 3ης Οκτωβρίου μύριζε μπαρούτι εξ αρχής. Και εξηγούμαι.

Ενώ η συνεδριάση ήταν προγραμματισμένη για τις 20:00 και υπήρχε απαρτία για να ξεκινήσει, εν τούτοις ξεκίνησε στις 20:45, και αυτό γιατί κάποιοι αρνούνταν να μπούν στην αίθουσα ώστε να μην υπάρχει απαρτία και αν μη συζητηθούν τα θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη. Ποιοι ήταν αυτοί; Ο πρώην πρόεδρος κ. Τ. Τομόπουλος και ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, πρόεδρος της δεύτερης τοπικής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αντιπροέδρος της ομοσπονδίας και αρκετές φορές τιμημένος με διακρίσεις για την προσφορά του στην ομοσπονδία, προσφορά η οποία όμως δεν ήταν και τόσο ανιδιοτελής όπως καταγγέλθηκε… Μάλιστα ένας εκ των συμβούλων ο κ. Σάββας ζήτησε να συσταθεί ειδική επιτροπή, ώστε να αφαιρεθούν όλες αυτές οι διακρίσεις, αν αληθεύουν όλα αυτά που έχουν καταγγελθεί εις βάρος του κ. Γεωργόπουλου. Τελικά οι κ. Τομόπουλος και Γεωργόπουλος μαζί με άλλους του αυτού «συνασπισμού» δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση και η συνεδριάση ξεκίνησε έχοντας έντεκα μέλη σε σύνολο είκοσι ένα μελών. Οι άλλοι μισοί δηλ. ήταν εκεί και δεν μπήκαν μέσα στην αίθουσα. Την έναρξη της συνεδρίασης «σφύριξε» ο πρόεδρος κ. Διαμαντίδης με την καθυστερημένη είσοδο του κ. Καλαμαρά, ο οποίος όμως είχε ειδοποιήσει νωρίτερα ότι θα καθυστερούσε και έτσι κι αλλιώς μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει αν δεν είχαν προηγηθεί τα σχετικά μαγειρέματα ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξει απαρτία. Τελικά απαρτία υπήρξε και η συνεδρίαση έγινε κανονικά. Η συνεδριάση ασχολήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της με καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες, κακοδιοίκηση και κακοδικαχείριση, παραλείψεις και καταγγελίες –που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε πριν αποδειχθεί η πλήρης αλήθεια περί των όσων έχουν καταγγελθεί-, με τα θέματα της γενικής συνέλευσης, και φυσικά με το σχέδιο νόμου του ΣΑΕ με το οποίο φαίνεται να αντιδρούν όλες οι πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις, οι οποίες καταγγέλουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί δεόντος ώστε να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις. Επί του συγγεκριμένου υπέβαλε σχετική πρόταση ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας και πρόεδρος της άλλης τοπικής της Ν.Δ. Πέτρος Γαλάτουλας η οποία θα συζητηθεί στην γενική συνέλευση της ομοσπονδίας. Οι καταγγελίες τώρα που έχουν γίνει και ήδη εξετάζει ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για τα οικονομικά πεπραγμένα, αν αληθεύουν έστω και κατ’ ελάχιστο θα πρέπει ο αρμόδιος υφυπουργός Παναγιώτης Σκανδαλάκης να τις λάβει σοβαρά υπόψη του και αρμοδίως να τις διαβιβάσει και στην Ριγίλης, η οποία κάτι έχει ακούσει για τον κ. Γεώργοπουλο αλλά προς το παρόν παρακουλουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεγάλη προσοχή και προπαντός από κοντά… Στις καταγγελίες που έγιναν (ενυπόγραφα και) μέσω επιστολών ακούστηκε μεταξύ άλλων ότι η προηγούμενη διοίκηση Τομόπουλου-Γεωργόπουλου ευθύνεται για: -χρήματα που δεν έχουν μπει στα ταμεία της ομοσπονδίας από προηγούμενες παρελάσεις και άλλες δραστηριότητες -Δωρεές χωρίς αντίκρυσμα -χρήματα που οφείλει η ομοσπονδία σε εργαζόμενους για την κατασκευή της κουζίνας -χρήματα που οφείλονται σε λεωφορεία που μετέφεραν τους ευζώνους για την παρέλαση -για πρόταση μομφής εναντίον όσων παρακολύουν το έργο του Δ.Σ. {η περίπτωση που λέγαμε πιο πριν ήταν εκεί και τελικά δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση). -καταγγελίες εις βάρος της επιτροπής εθνικών θεμάτων και του προέδρου της κ. Κακούρου, όπου σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε ούτε λίγο ούτε πολύ τα Σκόπια εμφανίστηκαν επισήμως ως Μακεδονία! -πρόταση για αλλαγή του καταστατικού περί απαρτίας στις γ.σ. και στο Δ.Σ. -πρόταση περί σύστασης ειδικής εξεταστικής επιτροπής όλων των καταγγελιών εις βάρος της προηγούμενης διοίκησης -Καταγγελίες που θα γίνουν και ενώπιον της επερχόμενης γ.σ. τις προσεχείς ημέρες, και κατάθεση πρότασης μομφής για αντικατάσταση όσων παρακωλύουν το έργο συνολικά της ομοσπονδίας Αυτό όμως που αποκαλύφθηκε και άφησε άφωνους όλους όσους παρακολουθούσαμε τη συνεδρίαση είναι όλες αυτές οι καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες των κ. Τομόπουλου- Γεωργόπουλου ότι αφορούν στα πεπραγμένα της διοίκησης του 2003(!) αφού ήδη στην προεδρία της ομοσπονδίας εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται ο κ. Ν. Διαμαντίδης!

Συμπέρασμα; Δεν έχει γίνει ακόμα παράδοση-παραλαβή όπως θα όφειλε να κάνει η προηγούμενη διοίκηση!! Το στίγμα της συνεδριάσης έδωσε ο πρόεδρος Ν.Διαμαντίδης ο οποίος καταληκτικά στη συνεδριάση είπε ότι « πρέπει όσοι παρακωλύουν το έργο του Δ.Σ. και της ομοσπονδίας γενικότερα να αντικατασταθούν». Η εξεταστική επιτροπή πάντως επί των καταγγελιών και των οικονομικών ατασθαλιών ολοκληρώνει το έργο της και εξ όσων γνωρίζουμε μάλλον η υπόθεση θα έχει και συνέχεια αφού ως non profit οργανισμός υπόκειται σε ελέγχους και της πολιτείας της Ν.Υ. όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα… Πολλοί πάντως είναι αυτοί που θα έσπρωχναν την υπόθεση ακόμα και στον εισαγγελέα της Ν.Υ. χωρίς να υπάρξει συγκάλυψη αυτή τη φορά με το πρόσχημα « θα γίνουμε ρεζίλι στους αμερικάνους αλλά και στην Ελλάδα» άποψη που μάλλον κυριαρχούσε επί πολλά χρόνια και συγκάλυπτε τα πάντα μέχρι που βρέθηκε ο κ. Ν. Διαμαντίδης και το συμβούλιο του να κάνει οικονομικό έλεχγο. Οι καταγγελίες πάντως πολύ πριν αρχίσει ο έλεγχος είχαν αρχίσει να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και πέρα από τα καφενεία της Αστόριας ακούγονται μέχρι την Αθήνα… Αν πάντως καλοκοιτάξει κανείς στο βάθος των ανθρώπων της ομοσπονδίας –τουλάχιστον όσων αντιπροσωπεύουν αληθινούς συλλόγους και σωματεία και όχι «σφραγίδες» γιατί δυστυχώς υπάρχουν αν όχι εκατοντάδες περιπτώσεις τουλάχιστον στη Ν.Υ. είναι δεκάδες- θα δει ότι υπάρχουν υπόγειες διαδρομές συνενόησης… και μάλλον περισσότερα είναι αυτά που τους ενώνουν παρά αυτά που τους χωρίζουν…όταν φυσικά δεν έχουν να κάνουν με τη τσέπη τους και δεν κινδυνεύουν να εκτεθούν όπως συμβαίνει αυτή τη περίοδο…Αν και κάτω από τραπέζι πολλές φορές παίρνονται πολλές αποφάσεις για αυτό και έχουν χάσει την δύναμη, την επηρροή και προ πάντων της αξιοπιστία τους…ίσως αυτή η εσωτερική κρίση –αν δεν πάρει άλλες χειρότερες διαστάσεις- να είναι μια ευκαιρία να βρούν την χαμένη αξιοπιστία τους όλοι οι άνθρωποι της ομοσπονδίας στη Νέα Υόρκη ώστε να ξαναδιαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στα ομογενειακά δρώμενα. Τα γεγονότα και εξελίξεις θα δείξουν…