Νέα Υόρκη 11.02.2006
εφημερίδα : ΠΑΡΟΝ Τη μεγαλύτερη κρίση από ιδρύσεως του – από το 1930- περνά ο ιστορικός ομογενειακός οργανισμός της ομοσπονδίας ελληνικών σωματείων μείζονος ΝΥ ο οποίος εκφράζει την οργανωμένη ομογένεια της ευρύτερης περιοχής στην πολιτεία της ΝΥ του NJ και του Connecticut και που κατά το πρόσφατο παρελθόν

πρωτοστάτησε σε μεγάλους αγώνες για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας. Μια κρίση που στα εσώτερα της ελλοχεύουν προσωπικές αντιπαραθέσεις, μίση και πάθη, μυστικές συμφωνίες, λευκές εκλογές, και άλλα πολλά που έρχονται στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα με καταγγελίες, ύβρεις, μέχρι και απειλές για χρήση βίας με γροθιές, πιστόλια και ντουφέκια! Στο επίκεντρο των αντεγκλήσεων και των καταιγιστικών εξελίξεων που συνταράσσουν την ομογένεια της Αμερικής πρωταγωνιστές μέλη των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ με πρώτο τον κ. Γεώργιο Γεωργόπουλο ο οποίος εκτός από μέλος του ΔΣ της ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος του ομογενειακού οργανισμού είναι και πρόεδρος μιας εκ των τριών τοπικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας στη περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Στην ίδια δίνη των οικονομικών σκανδάλων εμπλέκονται και τα ονόματα άλλων στελεχών της ΝΔ όπως αυτό του κ. Τομόπουλου επίσης πρώην πρόεδρου της ομοσπονδίας.

Στελέχη όμως της ΝΔ είναι και οι καταγγέλωντες -τους δυο προαναφερόμενους- και μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της όπως ο Γενικός Γραμματέας της ομοσπονδίας και πρόεδρος μιας ακόμα εκ των τριών τοπικών της ΝΔ Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στα δρώμενα του ομογενειακού γίγνεσθαι ως πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής, αλλά φαίνεται πως έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και στην εσωτερική κάθαρση του ιστορικού οργανισμού. Αιτία της κρίσεως που απειλεί να διχάσει ακόμα περισσότερο τον Ελληνισμό, ο οποίος φαίνεται να έχει αποστασιοποιηθεί από όλη αυτή τη δυσώδη κατάσταση που πλήττει τον Ελληνισμό εδώ και χρόνια και έρχεται στην ελληνική δημοσιότητα αυτή τη περίοδο, η μάλλον γενναία και ιστορικού χαρακτήρα απόφαση του νυν προέδρου Νικολάου Διαμαντίδη με την ομόφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ΔΣ να κάνει κάθαρση στα εσωτερικά του οργανισμού ο οποίος τα τελευταία χρόνια γνωρίζει την πλήρη απαξίωση εκ μέρους των ομογενών λόγω της δεινής καταστάσεως που έχει περιέλθει η ομοσπονδία ελληνικών σωματείων ΝΥ τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο κεφάλαιο της κάθαρσης άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο με την ειδική εξεταστική επιτροπή διαχειριστικού ελέγχου που διορίστηκε αποτελούμενη από τρεις έμπειρους και ευυπόληπτους επιχειρηματίες οι οποίοι ανέλαβαν να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο στα οικονομικά.

Το οικονομικό πόρισμα των κ. Γιάννη Σερρέτη(πρόεδρος) Γιάννη Χελιώτη και Μιχάλη Τραχανή το οποίο κατατέθηκε ύστερα από αρκετούς μήνες, αποκάλυψε μια σειρά από οικονομικές ατασθαλίες, διαχειριστικά λάθη αλλά και «λαθροχειρίες» από κάποιους που η επιτροπή φωτογραφίζει ξεκάθαρα με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία τα οποία και παραθέτει αναλυτικά στο 20σέλιδο υπόμνημα της προς το ΔΣ της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το οικονομικό πόρισμα της τριμελούς επιτροπής το πόρισμα φωτογραφίζει ως βασικούς υπευθύνους τους πρώην προέδρους της ομοσπονδίας την περίοδο 2002 και 2003, κ. Γεώργιο Γεωργόπουλο στον οποίο αποδίδονται αρκετές ευθύνες για διαχειριστικά «λάθη» και παραλείψεις στον κ. Τόμ Τομόπουλο επίσης πρώην πρόεδρο αλλά και στον νυν πρόεδρο Νικόλαο Διαμαντίδη στον οποίο αποδίδονται κυρίως λάθη και διαχειριστικές παραλείψεις πλημεληματικού χαρακτήρα αν η υπόθεση φτάσει στα αμερικανικά δικαστήρια όπως απειλεί η άλλη πλευρά. Βεβαίως για τον νυν πρόεδρο Νικόλαο Διαμαντίδη η επιτροπή διαχωρίζει τις ευθύνες του και του αναγνωρίζει πολλά ελαφρυντικά σε σχέση με την ευθύνη των δυο προαναφερόμενων(Γερωγόπουλου-Τομόπουλου) ενώ η πλειοψηφία του ΔΣ αλλά και η κοινή γνώμη συγχαίρει και επιδοκιμάζει τον πρόεδρο αλλά και τον νυν Γενικό Γραμματέα Πέτρο Γαλάτουλα καθώς και τους κ. Δημήτριο Δημητρίου και Κλεάνθη Μεϊμάρογλου που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κάθαρση του οργανισμού αφού ήταν οι πρώτοι που έκαναν επώνυμες καταγγελίες. Το τελικό πόρισμα, παρά τις κωλυσιεργίες που επιχειρήθηκαν στην πορεία εξυγίανσης των οικονομικών της ομοσπονδίας όλους αυτούς τους μήνες, δημιούργησε βαριά έως και εκρηκτική ατμόσφαιρα στους κόλπους του ομογενειακού οργανισμού.

Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει χειροτερέψει οδηγώντας πολλές από τις συνεδριάσεις του ΔΣ σε αδιέξοδο και διάλυση λόγω μη απαρτίας στην καλύτερη περίπτωση, αφού οι μισοί δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις παρακωλύοντας το έργο της ομοσπονδίας και μάλιστα όλη αυτή η κατάσταση εν όψει της οργάνωσης της εθνικής παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο. Τη μεγαλύτερη ίσως εκδήλωση του ελληνισμού στην Αμερική εδώ και αρκετές δεκαετίες που δίνει την μοναδική ευκαιρία στους Έλληνες να δώσουν τη δική τους μαρτυρία στις ΗΠΑ για μείζονα εθνικά θέματα. Και να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα καλά θα ήταν. Το σχέδιο πορίσματος κατατέθηκε όπως αποκαλύπτει ο συνάδελφος δημοσιογράφος Γιάννης Σερρέτης -με σχετικό άρθρο του στην ιστοσελίδα ομογενειακού μέσου ενημέρωσης- εν μέσω απειλών για ξεκαθάρισμα των λογαριασμών «με γροθιές και ντουφέκια» τις οποίος απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Λαμπράκης Α΄ αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας στις 20 Δεκεμβρίου 2005. Η επεισοδιακή συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα της ΝΥ και παραλίγο να υπάρξουν συλλήψεις αφού νωρίτερα η αίθουσα συνεδριάσεων παρ’ ολίγο να μεταβληθεί σε αρένα! Το επεισόδιο θεωρήθηκε σοβαρό και τώρα έχει πάρει το δρόμο των δικαστηρίων.

Στα δικαστήρια όμως απειλεί ότι θα καταφύγει και η «άλλη» πλευρά των κυρίων Τομόπουλου- Γεωργόπουλου οι οποίοι κατηγορούν τον νυν πρόεδρο και απειλούν επίσης με αποκαλύψεις τις οποίες θα καταγγείλουν σε press conference. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ειδικότερα για τον νυν πρόεδρο Νικόλαο Διμαντίδη ο οποίος μίλησε στο «Π» ότι είναι εκείνος που έδωσε την εντολή για τη σύσταση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής ενώ ένα άλλο σημείο που δείχνει και το χαρακτήρα του είναι ότι ο νυν πρόεδρος εξελέγη με τον συνδυασμό εκείνων που σήμερα κατηγορούνται και φαίνεται πως δεν δέχθηκε κανενός είδους συγκάλυψη γι’ αυτό και σήμερα δηλώνει «πως η κάθαρση θα συνεχιστεί και δεν πρόκειται να σταματήσει για κανέναν λόγο μέχρι να ξεκαθαρίσει η ομοσπονδία τελείως από όλη αυτή τη κατάσταση που την εμποδίζει να παράγει δημιουργικό έργο». Αναφορικά με τις ευθύνες του για διαχειριστικά λάθη και παραλείψεις που του αποδίδονται δηλώνει «είμαι καθαρός και δεν έχω να φοβηθώ κάτι…αλλά και αν έγιναν κάποια λάθη δεν υπήρχε δόλος ούτε σκοπιμότητα. Είναι λάθη που μπορούν να συμβούν αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμψηφιστούν και να σταματήσει η κάθαρση. Θα μείνω εδώ μέχρι αν ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση» Εν τω μεταξύ στο θέατρο του παραλόγου θεατές παραμένουν το ΣΑΕ το οποίο αγνοεί πλήρως την δυσάρεστη κατάσταση αλλά και το αρμόδιο υπουργείο. Μήπως όλη αυτή τη κατάσταση θα πρέπει να τη δουν από κοντά αφενός μεν ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Σκανδαλάκης και αφετέρου η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού; Μήπως ήρθε η ώρα να μπει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο;