του Σάκη Σερέτη
Αυτή η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. (Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου) της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ν.Υ.θα πρέπει να καταγραφεί στα ιστορικά ντοκουμέντα της «κραταιάς», όχι μόνο για την μυστική ψηφοφορία στο θέμα Κ. Λαμπράκη, αλλά και για την πρωτοφανή παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. καθώς είχαμε αρκετό…

καιρό να νιώσουμε την χαρά να μετρήσουμε εως το εικοσιένα. Πραγματική απαρτία λοιπόν το βράδυ της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου και η αιτία της παρουσίας όλων των μελών, οφείλεται στο θέμα παραπομπής του Κ. Λαμπράκη στην πειθαρχική επιτροπή, λόγω της απειλητικής του συμπεριφοράς σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αρκετές ήταν οι αντίθετες γνώμες για την παραπομπή του κ. Λαμπράκη που ακούσθηκαν, λέγοντας πως ποτέ στα χρονικά της Ομοσπονδίας δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Προς ενημέρωση όλων των απόντων απο παλαιότερες συνεδριάσεις, ο γραμματέας πρακτικών κ. Κλ. Μειμάρογλου έβαλε να ακουστεί το συγκεκριμένο κομμάτι απο κασέτα που είχε μαγνητοφωνηθεί για τις ανάγκες των πρακτικών του συμβουλίου. Οπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση ανέδειξε κάποιες διεργασίες που είχαν γίνει στο παρελθόν και αφορούσαν τις ζυμώσεις που έγιναν προκειμένου να επιτευχθεί η εκλογή του κ. Διαμαντίδηστην προεδρία της «κραταιάς».

Το πιο καλό που ακούσθηκε ήταν αυτό που έλεγε πως ο Γ. Γεωργόπουλος συνόδεψε σαν «γαμπρός» τον νέο πρόεδρο προς τα σκαλιά της προεδρίας έχοντας την φανερή υποστήριξη της παράταξης που σήμερα τον αντιπολιτεύεται. Φυσικά δεν έλειψαν και οι γνώμες που έλεγαν ότι όλα αυτά είναι ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο που έχει σαν κύριο μέλημα του την αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης. Εδώ να σημειώσω την οριακή πλειοψηφία που έχει η παράταξη του νυν προέδρου κάτι που κάνει πολύ σημαντικό γεγονός την παραπομπή του κ. Λαμπράκη στην πειθαρχική επιτροπή. Η πειθαρχική επιτροπή απαρτίζεται απο τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, δύο πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας, τον πρόεδρο της συμβουλευτικής επιτροπής, τον νομικό σύμβουλο του οργανισμού, ένα μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που έχει ιδιότητα νομικού και τον πρόεδρο της τελευταίας διημέρου Συνεδριακής Γενικής Συνέλευσης, σύνολο επτά μέλη. Οι αποφάσεις της πειθαρχικής επιτροπής είναι αμετάκλητες εκτός αν τα 2/3 της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων ζητήσουν την ακύρωση των αποφάσεων. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας, παρατηρήθηκε το γεγονός οτι ο κ. Λαμπράκης δεν εκλήθη σε απολογία για τις πράξεις που του καταλογίζονται, με αποτέλεσμα να καταγγέλει το Δ.Σ. για στημένη παγίδα εις βάρος του και μεθοδεύσεις που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αποπομπή του απο τις τάξεις της Ομοσπονδίας. Στην απολογία που έκανε ο κ. Λαμπράκης αναφέρθηκε για κάποιο αόρατο πνεύμα που κατευθύνει τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και επαναλαμβάνοντας ότι δεν αναιρεί τίποτα απο όσα έχει πει, ζήτησε απο τον πρόεδρο να του δώσει τα ονόματα των συμβούλων που κατέφυγαν το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου 2005 στην αστυνομία και κατήγγειλαν την συμπεριφορά του. «Εχω πρώτα τον λόγο μου και μετά το ντουφέκι» ήταν τα λόγια του κ. Λαμπράκη, ο οποίος αφού είχε ζητήσει συγνώμη προηγουμένος για την συμπεριφορά του, κατά την διάρκεια της ομιλίας του επανέλαβε την δική του δημοκρατική θεωρία περί όπλων.

Την οποία όμως αρκετά μέλη της παράταξης του φαίνεται να την αποδέχονται σαν ντοπιολαλιά. Ειλικρινά δεν μπορώ να αιτιολογήσω την συμπεριφορά του κ. Λαμπράκη, ο οποίος επανέλαβε (με ηπιότερο θα λεγα τρόπο) την θεωρία των ντουφεκιών.Καλώντας τους απειλουμένους αυτήν την φορά να ξαναπάνε στην αστυνομία για την σχετική καταγγελία ο κ. Λαμπράκης δήλωσε πως «δεν είναι φονιάς και δεν απείλησε κανέναν». «Με στέλνετε για εκτέλεση στο Γουδί φορώντας μου την κουκούλα» τόνισε ο κ. Λαμπράκης «ενώ στο Γουδί πρέπει να πάνε καποιοι άλλοι» συνέχισε χωρίς όμως να κατανομάση ποιοί. Κατηγορώντας τον κ. Διαμαντίδη ότι ευθύνεται για πολλά πράγματα ο κ. Λαμπράκης στην απολογία του, του απέδωσε μεθοδεύσεις, όσον αφορά τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της συμβουλευτικής επιτροπής (Α. Σάββα) προκειμένου να έχει την πλειοψηφία της πειθαρχικής επιτροπής. Τέλος ο κ. Λαμπράκης κάλεσε τον κ. Διαμαντίδη να ζητήση συγνώμη απο την παράταξη που τον εξέλεξε και προδώθηκε απο αυτόν με τον χειρότερο τρόπο.Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πρόκειται το θέμα Λαμπράκη να τεθεί σε μυστική ονομαστική ψηφοφορία και κάλεσε τους δημοσιογράφους Α. Ζουπανιώτη και Σ. Σερέτη να εποπτεύσουν της διαδικασίας. Αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας δήλωνων ότι είναι απο τις χειρότερες στιγμές της παρουσίας τους στα της Ομοσπονδίας (Γ. Γεωργόπουλος ένας εξ αυτών).

Η μυστική ψηφοφορία ανέδειξε με την ψήφο του προέδρου ισοψηφία 10 υπέρ της παραπομπής, 10 κατά και ένα λευκό. Το λευκό κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται απο την ομάδα που υποστηρίζει τον κ. Διαμαντίδη διότι οι δέκα (10) που είναι γνωστές οι θέσεις τους στο θέμα Λαμπράκη βρέθηκαν στην καταμέτρηση. Στο σημείο αυτό και μετά υπήρξαν διαφωνίες για το εάν (ερμηνεύοντας το καταστατικό) η ψήφος του προέδρου θα ισχύση διπλή όπως προβλέπεται απο το καταστατικό. Δυστυχώς ο κ. Διαμαντίδης φάνηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια εξέλιξη και ταλαντεύτηκε για αρκετή ώρα μέχρι να γνωστοποιήση την απόφαση του. Τελικά ο κ. Διαμαντίδης ψήφισε υπέρ της παραπομπής του κ. Λαμπράκη, αλλά χρύσωσε το χάπι λέγοντας ότι θα ζητήσει και την συμβουλή του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας. Η όλη συμπεριφορά του προέδρου στο συγκεκριμένο θέμα της παραπομπής του κ. Λαμπράκη , αν μη τι άλλο εξέπληξε τους παρόντες, καθώς ο κ. πρόεδρος ανήκει στην ομάδα αυτών που προωθούσαν την παραπομπή Λαμπράκη και ως δια μαγείας, όταν μοιραία το μπαλάκι πέρασε στην δική του πλευρά, φάνηκε αρκετά διστακτικός και προβληματισμένος, ώστε να εφαρμόση το καταστατικό του οργανισμού που τυγχάνει να είναι πρόεδρος. Καλό θα ήταν να τοποθετηθεί ο κ. πρόεδρος . Είναι η δεν είναι απειλητικές οι φράσεις του κ. Λαμπράκη; Και εάν δεν είναι, γιατί στήθηκε αυτό το έκτακτο Ομοσπονδικείο και ποιόν εξηπηρετούσε; Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως το τελικό πόρισμα της ειδικής εξεταστικής επιτροπής που αριθμεί περίπου 50 σελίδες, έχει παραδωθεί αρμοδίως στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ο οποίος για τους δικούς του προφανώς λόγους δεν έχει παραδώσει ακόμα στα μέλη του Δ.Σ. Δημοκρατία κύριε πρόεδρε. Αυτήν δεν επαγγέλεσθαι; Ηρθε η ώρα να το κάνετε πράξη. Εμείς θα περιμένουμε.

ΠΗΓΗ: hellas Fm