ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΠΟΨΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μια από τις μεγαλύτερες μέρες του Ελληνισμού στη ΝΥ, εδώ και μια εικοσαετία είναι η εθνική παρέλαση που γίνεται στην γνωστή 5η Λεωφόρο κάθε χρόνο με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η παρέλαση γίνεται πάντα μια ή δυο Κυριακές μετά την ομώνυμη ημέρα για λόγους τεχνικούς. Εορ

τάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια και επισημότητα με την καθιερωμένη δοξολογία που γίνεται πάντοτε χοροστατούντος του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αμερικής έτσι και φέτος στις 2 Απριλίου όλο ξεκίνησαν με την λαμπρή βυζαντινή μεγαλοπρεπή δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και μέλη της Επαρχιακής Συνόδου παρουσία εκπροσώπων την Ελληνικής κυβερνήσεως τον υπουργό Μακεδονίας –Θράκης Γ. Καλαντζή και τον υφ. Εσωτερικών κ. Νάκο, της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής την οποία αντιπροσωπεύει η μόνιμη ειδική διακομματική επιτροπή για θέματα αποδήμου Ελληνισμού, των προξενικών αρχών, ξένων διπλωματών, πανεπιστημιακών και γνωστών διάσημων Ελληνοαμερικανών αναλόγως κάθε φορά ποιοι είναι οι τελετάρχες και ο Grand Marshal. Φέτος με συλλογική απόφαση και κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και ολίγον από ελληνική πονηριά Grand Marshal ήταν ο δήμαρχος της ΝΥ. M. Bloomberg έτσι εξασφαλίστηκε και η δυνατότερη προβολή του γεγονότος στο μεγάλο γεγονός. Οι άλλη τελετάρχες ήταν ο γνωστός πρόεδρος του ΣΑΕ Andrew Athens ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ελληνοαμερικανός John G. Ragos, και ο πρόεδρος της Marathon Bank, Paul Stathoulopoulos ως εκπρόσωπος του πετυχημένου έλληνα μετανάστη.

Μάλιστα η φετινή διοργάνωση που ήταν εις μνήμη του Αρχιεπισκόπου Κυρού Ιακώβου ήταν αφιερωμένη στον έλληνα μετανάστη. Βεβαίως την ημέρα της παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο ο κλασικός δήμαρχος όπου επανεξελέγη εμφανίστηκε απλά sport ντυμένος σοκάροντας λίγο του έλληνες επισήμους αλλά και τους έλληνες που είναι συνηθισμένοι διαφορετικά σε τέτοια μεγάλα ιστορικά γεγονότα που τιμούν το έθνος και τον Ελληνισμό. Μάλιστα ο δήμαρχος αγνόησε κάπως και τις επίσημες τελετές-και αυτό είναι κάτι που είχε επισημανθεί από κάποιους σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ομοσπονδίας- και εμφανίστηκε μόνο λίγο πριν φτάσει η κεφαλή της παρελάσεως προς συνάντηση του και ξεχωριστά και όχι μαζί τους (!) και αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να δώσει ένα ρεσιτάλ πολιτικής παρουσίας με το κατάλληλο promote και τις δηλώσεις προς τα ηλεκτρονικά media αγνοώντας μάλλον ότι ήταν το τιμώμενο πρόσωπο και έπρεπε αυτός να είναι στην κεφαλή της παρελάσεως εξ αρχής. Το ίδιο περίεργη ήταν και η συμπεριφορά του δημάρχου της ΝΥ την προηγούμενη βραδιά όταν στο γνωστό Hilton στους 59 δρόμους έγινε το τελευταίο επίσημο event παρουσία όλων των επισήμων από Ελλάδα δεν Θέλησε να εμφανιστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων… ωστόσο οι υπεύθυνοι έξυπνοι όντας στην διοργάνωση τους φρόντισαν να του επιδώσουν την τιμητική διάκριση με τις δέουσες τιμές και την ανάλογη τηλεοπτική κάλυψη δυο μέρες νωρίτερα στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία του δημάρχου όπου κατακλύσθηκε από δεκάδες επισήμους. Γυρίζουμε στην Κυριακή 2 Απριλίου όπου όλα ξεκινούν από τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας όπου εφημέριος προϊστάμενος είναι για πολλά χρόνια ο πατέρας του γνωστού Ελληνοαμερικανού G. Stephanopoulou(πρώην προεδρικός σύμβουλος επί Clinton και σημερινού παρουσιαστή ενός από τα πιο διάσημα κυριακάτικα talk sow στο CBS).

Στη δοξολογία συνήθως παρευρίσκονται όλοι οι επίσημοι και οι προσκεκλημένοι από Ελλάδα, πολλοί άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Το σκηνικό με την ηλιόλουστη μέρα να έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στον όγκο του πλήθους το οποίο από το πρωί κατέκλυζε τους δρόμους φτάνοντας από κάθε περιοχή της Νέας Υόρκης των 20.000.000, δε μοιάζει σε τίποτα με τις παρελάσεις ου είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε στην Ελλάδα. Αντιθέτως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πιο αμερικάνικο παρά το γεγονός ότι όλα θυμίζουν Ελλάδα. Αυτή την ημέρα ο Ελληνισμός κυριολεκτικά ξεχύνεται στους δρόμους του Manhattan και παντού κυριαρχεί το γαλάζιο και η ελληνική σημαία. Η εθνική παρέλαση στην Αμερική και ειδικότερα στην ΝΥ έχει μια ιστορία πάνω από 100 χρόνια όταν γινόταν ακόμα στην Αστόρια σε μικρούς δρόμους. Τις τελευταίες δεκαετίες και με τη στήριξη και την υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας η παρέλαση στην 5 λεωφόρο αποτελεί το κορυφαίο γεγονός όπου ο Ελληνισμός διατρανώνει με τον πιο λαμπερό τρόπο την ζωντανή παρουσία του. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση που γίνεται με κέντρο την ΝΥ. η οποία αν μπορούσε να συγκριθεί με κινηματογραφικές παραγωγές θα ήταν ίσως από τις ακριβότερες του χόλιγουντ αφού συγκεντρώνει τα πάντα. Glamour, πολιτική, διασημότητες από όλους τους χώρους, και κεντρικούς πρωταγωνιστές πάνω από 200.000 ανθρώπους! Ανθρώπους απλούς που κατακλύζουν τους δρόμους, με ενθουσιασμό, πάθος, δύναμη, ένταση και ρυθμό και πολύ και γνήσιο ελληνικό στοιχείο το οποίο αποθεώνει την ελληνική προεδρική φρουρά (τους γνωστούς μας τσολιάδες) για τους οποίους μαζεύονται χιλιάδες Αμερικανοί για να τους δουν να βηματίζουν καμαρωτοί.

Και βέβαια όλο το θηλυκό στοιχείο(ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και εθνικότητας) να στριμώχνεται για να δει και να χειροκροτήσει του εύζωνες ! Πρόκειται ίσως για την μοναδική ετήσια μεγάλη διοργάνωση που κάνει ο Ελληνισμός στην Αμερική. Η εθνική παρέλαση πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για να περάσουν διάφορα μηνύματα που αφορούν τα εθνικά μας θέματα, και κυρίως το Κυπριακό. Παλαιότερα που οι σχέσεις εμ την γειτονική Τουρκία δεν ήταν από άσχημες έως κακές ο Ελληνισμός ενωμένος έδινε την δική του εθνική μαρτυρία με τα συνθήματα και τα πανό που είχε Μάλιστα όταν το 1992 και το 1993 η Γιουγκοσλαβία δεχόταν βομβαρδισμό πολλοί Γιουγκοσλάβοι είχαν ενσωματωθεί στον όγκο της παρέλασης για να διατρανώσουν την αντίθεση τους στα όσα συνέβαιναν τότε στα Βαλκάνια και ειδικότερα μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Τα τελευταία χρόνια ο χαρακτήρας έχει αλλάξει τελείως και δεν περιέχει πολιτική χρεία παρόλο που δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν να υπάρχουν μηνύματα για το θέμα των Σκοπίων, των Ποντίων και άλλων ζητημάτων που απασχολούν εδώ τον ελληνισμό.

Η όλη διοργάνωση απαιτεί μια μεγάλη προετοιμασία και μάλιστα επί πολλούς μήνες. Έτσι σχηματίζεται πάντα μια ειδική επιτροπή παρελάσεως η οποία απαρτίζεται από έμπειρους ανθρώπους που έχουν γνώσεις από παλαιότερες διοργανώσεις, και εθελοντές που ασχολούνται με τον προγραμματισμό, τα event και τις εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες ουσιαστικά ξεκινούν μια εβδομάδα νωρίτερα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Εκδηλώσεις που διοργανώνονται από εθνικοτοπικούς συλλόγους πάντοτε υπό την εποπτεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων που είναι και ο κεντρικός διοργανωτής της παρελάσεως και όλων των άλλων παράπλευρων εκδηλώσεων που οργανώνονται. Τα τελευταία δυο χρόνια πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως –μετά την ομολογουμένως πετυχημένη διοργάνωση του 2005- ήταν ο κ. Ντίνος Ράλλης από την Νίσυρο. Ο κ. Ράλλης προσπάθησε να δώσει έναν άλλο «αέρα» και παρά τα όσα εσωτερικά προβλήματα της ομοσπονδίας –τα οποία παραμερίστηκαν προς το παρόν- κατάφερε και να κάνει και φέτος μια ακόμα καλύτερη διοργάνωση. Μια διοργάνωση που θα μπορούσε να φανεί ως πρόκριμα καλών και θετικών σημείων για τις επόμενες διοργανώσεις. Προσπάθησε με την βοήθεια και του προέδρου της ομοσπονδίας Νικόλαου Διαμαντίδη να κάνει κάτι διαφορετικό και με επαγγελματισμό. Κατά κοινή ομολογία μαζί με τους συνεργάτες του κατάφερε πολλά παρά τις όποιες αδυναμίες εμφανίστηκαν οι οποίες πάντως δεν έχουν να κάνουν τόσο με την επιτροπή παρελάσεως που δούλεψε άψογα και με επαγγελματισμό όσο με νοοτροπίες και αντιλήψεις που θέλει πολύ δουλειά και από πολλούς για να αλλάξουν και προσαρμοστούν στο πνεύμα του 21ου αιώνα… Το ίδιο καλά δούλεψε και η επιτροπή λευκώματος όπου φέτος υπό την εποπτεία του κ. Δημήτριου Δημητρίου έγινε όντως καλή δουλειά και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένα ιστορικό ντοκουμέντο από τον αμερικάνικο τύπο του 1821 όπου αναφέρονταν στην επανάσταση των Ελλήνων.

Το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο εξασφάλισε ο κ. Δημητρίου. Εν κατακλείδι οφείλουμε να πούμε –για τον αναγνώστη που δεν το γνωρίζει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΕΡΤ η οποία μεταδίδει αποσπάσματα της παρελάσεως – ότι ως γεγονός είναι ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο. Δουλεύει πολύς κόσμος και μάλιστα εθελοντικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επειδή όλα είναι σε πνεύμα καλής θελήσεως και σε εθελοντική βάση ότι επιτρέπονται λάθη, παραλείψεις ή ακόμα χειρότερα να δημιουργούνται καταστάσεις που αν μη τι άλλο εκθέτουν τον ελληνισμό που εμφανίζεται στην 5η λεωφόρο πολλές φορές με μια εικόνα που δεν ταιριάζει στην ιστορία και τους αγώνες του Ελληνισμού της Αμερικής ο οποίος και μπορεί και θέλει να κάνει περισσότερα . Δεν σημαίνει ότι επειδή όλα γίνονται σε εθελοντική βάση-γιατί πολύ ακούγεται αυτό όταν καλόπιστα επισημαίνεις λάθη και κάνεις προτάσεις- ότι όλα επιτρέπονται «ε…και αν γίνει και κάποιος λάθος δεν έγινε και τίποτα βρε αδερφέ…» όπως συχνά έλεγαν κάποιοι… Πρόκειται όντως για μια μεγάλη διοργάνωση που αν οι διοργανωτές της την πάρουν στα σοβαρά όσο σοβαρά την είχε πάρει ο κ. Ράλλης –ο οποίος πράγματι προσπάθησε- θα υπάρξουν πολλά και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα…Και οι μόνοι που έχουν ευθύνη να ηγηθούν και να έχουν πολλά και καλά αποτελέσματα είναι η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ η οποία επί μακρόν τώρα αλληλοσπαράσσεται…τώρα δε εν όψει εκλογών έχει να γίνει «το έλα να δεις» όπως χαρακτηριστικά λένε όσοι γνωρίζουν… Και βέβαια να πούμε ότι χρειάζεται και πολύ χρήμα το οποίο βάζει ο απλός Έλληνας ομογενής αλλά και αρκετοί επώνυμοι του Ελληνισμού μεταξύ αυτών η κ. Γεωργία Καλοϊδή που κάθε χρόνο όχι μόνο δίνει όχι για τα έξοδα της παρελάσεως αλλά δουλεύει κιόλας στην επιτροπή παρελάσεως. Έχουν κάνει πολλές και μεγάλες δωρεές στον Ελληνισμό μάλιστα υπάρχει και ένα σχολείο αφιερωμένο προς τιμήν του ζεύγους Γεωργίας και Δημήτρη Καλοϊδή, η κ. Ειρήνη Λαδά που έδωσε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό, και φυσικά ο γνωστός και πανθομολουμένως μεγάλος αγωνιστής και ισχυρός παράγοντας του Κυπριακού Lobby -το οποίο σε αντίθεση με το ελληνικό ζει και δραστηριοποιείται- Κύπριος Phillip Cristofer. Ο F. Cristofer ο οποίος πάντα όχι απλά δίνει πολλά χρήματα αλλά είναι και αυτός που εκπροσωπεί επάξια την ομογένεια στις μεγάλες επίσημες διοργανώσεις αφού σε αυτόν προστρέχουν όλοι για να οργανώσει event όπως αυτό που έγινε παραμονή της παρελάσεως στην 5η λεωφόρο στο ξενοδοχείο Hilton με την θαυμάσια κυπριακή χορωδία, η άριστα επιμελημένη και με χολιγουντιανά κριτήρια οργάνωση της βραδιάς την οποία τίμησαν πολλοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Εξίσου καλά και άρτια οργανωμένη ήταν και η βραδιά στο φημισμένο κέντρο του ελληνισμού crystal palace την Παρασκευή 30 Μαρτίου όπου και πάλι την γενική παρουσίαση είχε ο F. Cristofer και την οργάνωση της βραδιάς ο γενικός γραμματέας Πέτρος Γαλάτουλας.

Σημαντική ήταν και η διοργάνωση της συναυλίας που δόθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου σε ένα μεγάλο αμερικάνικο σχολείο με χρηματοδότηση από το υπουργείο πολιτισμού την οποία κάλυψε ο υφυπουργός Γ. Ορφανός με το ποσό των 8.000$. Αυτά όλα στο προσκήνιο και στα πολλά φώτα, τη λάμψη και το glamour που πάντα υπάρχει σε τέτοιες διοργανώσεις γιατί πίσω από τα φώτα και τα σκοτεινά παιχνίδια που κάποιοι παίζουν στην πλάτη του Ελληνισμού υπάρχει παρασκήνιο και μάλιστα καυτό…

ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΨΗ