Τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη και τον γνωστό Ελληνοαμερικανό Α. Τσακόπουλο   τιμά τον προσεχή Σεπτμέβριο στην ετήσια εκδήλωση της η Πανγκρητική Αμερικής.

Στον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στον ομογενή επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Άγγελο Τσακόπουλο θα απονεμηθούν τα φετινά βραβεία «Βενιζέλειο» και «Καζατζάκιο» της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομογενειακής οργάνωσης, οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσακόπουλος αποδέχθηκαν να παραβρεθούν στην τελετή της βράβευσής τους που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 στη Νέα Υόρκη.

 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συνεχιστής της μακράς πολιτικής παράδοσης που ξεκίνησε η οικογένειά του στην Κρήτη από την εποχή του θείου του και μεγάλου πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου, θα τιμηθεί από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής «για την πολυετή του προσφορά στον Ελληνικό δημόσιο βίο αλλά και στη διεθνή κοινότητα με προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, και της ελεύθερης αγοράς».

Ο κύριος Τσακόπουλος θα τιμηθεί «για την προσφορά του στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στην Αμερικανική Ήπειρο». Στην εκδήλωση έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί και η Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Το «Βενιζέλειο» βραβείο απονέμεται σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στους τομείς της πολιτικής και της διπλωματίας, ενώ το «Καζαντζάκειο» βραβείο δίνεται σε προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει στις Τέχνες και τα Γράμματα. Το 1988 το Βενιζέλειο βραβείο απενεμήθη στον Μάϊκλ Δουκάκη, υποψήφιο τότε για την προεδρία της Αμερικής. Στην τελετή απονομής είχαν παραστεί περισσότερα από 2000 άτομα. Το 2004 το Καζαντζάκειο βραβείο δόθηκε στον καθηγητή Βασίλη Λαμπρόπουλο, πρόεδρο της έδρας Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Michigan. Ο πρόεδρος της Παγκρητικής Μανώλης Βελιβασάκης δήλωσε με υπερηφάνεια πως 77 χρόνια μετά την ίδρυσή της η οργάνωση του συνεχίζει να υπηρετεί «τα οράματα και τους στόχους που έθεσαν οι πρωτεργάτες και ιδρυτές της».

ΠΗΓΗ: ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ