Διαμετακομιστικός σταθμός για την απομάκρυνση Ευρωπαίων και άλλων πολιτών από τον αποκλεισμένο από τις συγκρούσεις Λίβανο, καθίσταται η Κύπρος. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο κρουαζιερόπλοιο το οποίο ναύλωσε από τη Ρόδο η γαλλική κυβέρνηση, σε μια πρωτοβουλία για εκκένωση όλων των Ευρωπαίων πολιτών από το Λίβανο, μέσω Κύπρου.

”Πρόκειται για μια γαλλική πρωτοβουλία για τη μεταφορά όλων των Ευρωπαίων πολιτών από το Λίβανο με ναυτικά μέσα”, ανέφερε ο κ. Ζακχαίος, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο θα εκτελεί δρομολόγια συνεχώς.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Ζακχαίος, από τις 11.00 χθες το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί σήμερα, 5 ιταλικά C130 μετέφεραν στη Λάρνακα από το Λίβανο μέσω Λατάκεια, Ιταλούς και Ευρωπαίους πολίτες.

Οπως πρόσθεσε, οι εν λόγω πολίτες αναχώρησαν για τους προορισμούς τους είτε με εμπορικές πτήσεις, είτε με στρατιωτικά αεροσκάφη.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται σχέδια για εκκένωση των Αμερικανών πολιτών από το Λίβανο, μέσω Κύπρου.

Πενήντα συνολικά άτομα αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που προσγειώθηκε γύρω στις 1150 το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μεταφέροντας πολίτες που βρίσκονταν στο Λίβανο και είχαν μεταβεί από εκεί στη Συρία.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών 40 από τα 50 άτομα που αποβιβάστηκαν έχουν κυπριακή υπηκοότητα.

Οι υπόλοιποι δέκα επιβάτες που έχουν αποβιβαστεί είναι 1 Σουηδέζα, 1 Ισπανός, 3 Λιβάνιοι, 1 Γερμανός, 2 Λιθουανοί και 2 Αμερικανοί.

Στο αεροσκάφος, το οποίο συνέχισε για Αθήνα, βρίσκονταν επίσης 80 Ελληνες και ακόμα 11 άτομα από άλλες εθνικότητες. Ολοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε, εξάλλου, ότι αναμένεται να ξεκινήσει από την Κύπρο πλοίο υπό γαλλική σημαία για τη Βηρυτό ή τη Τζενίν, το οποίο αναμένεται να φτάσει αύριο σε ένα από τα δύο λιμάνια, για να παραλάβει 1.300 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και Κύπριων πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ