Αθήνα,

Η Υπουργός των Εξωτερικών κα. Ντόρα Μπακογιάννη είχε σήμερα, τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες, τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, κ. Philippe DousteBlazy, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου. Ο Γάλλος Υπουργός των Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι η επιβίβαση επαναπατριζομένων πολιτών στο ναυλωμένο από τη γαλλική Κυβέρνηση, ελληνικού νηολογίου επιβατηγό πλοίο «Ιεράπετρα», διεκόπη εσπευσμένως, μετά από αξιόπιστες πληροφορίες για επικείμενη επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στο λιμάνι της Βηρυττού. Ανέφερε επιπλέον, ότι ΄Ελληνες υπήκοοι μπορούν να επιβιβασθούν, κατά προτεραιότητα, στην αμέσως επόμενη αποστολή επαναπατρισμού του επιβατηγού «Ιεράπετρα». Πέραν των ανωτέρω, οι δύο Υπουργοί των Εξωτερικών συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στο Λίβανο, υπό το φως των εντυπώσεων και συμπερασμάτων που προέκυψαν από τη χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού κ. Dominique de Villepin στο Λίβανο. Συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επικοινωνία, όπως άλλωστε και με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να ανταλλάσσουν απόψεις και εκτιμήσεις για την εξελισσόμενη λιβανική κρίση και γενικότερα, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, «Πράσινο φως» για να αποπλεύσει από τη Λάρνακα με προορισμό λιμάνι του Λιβάνου, προκειμένου να παραλάβει Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στην εμπόλεμη ζώνη, έλαβε -τελικά- το πρωί της Τρίτης η φρεγάτα «Ψαρά».

Η φρεγάτα «Ψαρά», που κατέπλευσε τη Δευτέρα στην Κύπρο και ανέμενε εντολές, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης το ταξίδι για λιμάνι του Λιβάνου, όπου αναμένεται να φθάσει περίπου στις 14:00. Η φρεγάτα αναμένεται να παραλάβει περίπου 100 Έλληνες -ενδεχομένως και κάποιους Κύπριους- και να επιστρέψει στη Λάρνακα περίπου στις 20:00.

Παράλληλα, στην Κύπρο έφθασε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Θεμιστοκλής» και δύο αρματαγωγά του στόλου, στο πλαίσιο της επιχείρησης που διοργανώνει η Ελλάδα για την ασφαλή απομάκρυνση Ελλήνων από το Λίβανο. Τα σκάφη αυτά βρίσκονται σε ετοιμότητα να αποπλεύσουν για το Λίβανο, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στις 07:15 της Τρίτης κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας το επιβατηγό «Ιεράπετρα», που είχε ναυλώσει η γαλλική κυβέρνηση. Το πλοίο μετέφερε 800 Γάλλους -μεταξύ αυτών 300 παιδιά-, ακόμη 400 Ευρωπαίους, καθώς και 50 Αμερικάνους, αλλά όχι Έλληνες, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών στο σκάφος δεν μπόρεσαν να επιβιβασθούν 83 Έλληνες, 11 Κύπριοι και 146 υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, γιατί -όπως είπαν οι γιατροί του πλοίου- ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να διατάξει εσπευσμένα απόπλου για λόγους ασφάλειας.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος δήλωσε ότι οι γαλλικές και ελληνικές αρχές θα ερευνήσουν την υπόθεση για να διαπιστωθεί τί ακριβώς συνέβη. Ο κ. Ζακχαίος δήλωσε ότι δόθηκε προτεραιότητα στους Γάλλους υπηκόους, αλλά είχε συμφωνηθεί ότι το σκάφος θα παραλάμβανε και υπηκόους άλλων χωρών σε ποσοστά που είχαν συμφωνηθεί.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι Έλληνες και Κύπριοι που παρέμειναν στη Βηρυτό ενδεχομένως να μεταφερθούν με την ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Αθήνα από τη συμπεριφορά των Γάλλων. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης δήλωσε: «Έχω θυμώσει με τη γαλλική πλευρά» και παρέθεσε την εξήγηση που έδωσαν οι Γάλλοι, ότι εκτός πλοίου έμειναν και 120 Γάλλοι υπήκοοι, γιατί το πλοίο αναχώρησε εσπευσμένα υπό την πίεση των ισραηλινών, που δεν εγγυώνταν για την ασφάλεια της περιοχής.

Πάντως, η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει και άλλες επιχειρήσεις, καθώς η γαλλική πρεσβεία στο Λίβανο έχει δεχθεί περίπου 8.000 αιτήματα για απομάκρυνση πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη, στην πλειονότητά τους από Γάλλους υπηκόους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, σε διαπραγματεύσεις με ξένες κυβερνήσεις βρίσκονται και άλλες ακτοπλοϊκές εταιρίες, για να στείλουν πλοία στο Λίβανο.

Επιπλέον, για το Λίβανο απέπλευσε και το επιβατηγό «Κρήτη ΙΙ», για να παραλάβει Ευρωπαίους πολίτες. Το πλοίο έχει ναυλωθεί από τη σουηδική κυβέρνηση.

Το πλοίο «Ιεράπετρα» αναμένεται να εκτελέσει νέο δρομολόγιο προς το Λίβανο το βράδυ της Τρίτης.

Στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσε το απόγευμα της Δευτέρας το ιταλικό πολεμικό σκάφος «Λουίτζι Ντουράντ ντε λα Πένε» μεταφέροντας περίπου 400 άτομα, μεταξύ των οποίων και έξι Έλληνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τους Έλληνες βρίσκονται στο Λίβανο. Ο αριθμός είναι: 210-3681912.

Αντιστοίχως, το τηλεφωνικό κέντρο της ομάδας κρίσεως του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών είναι: (+357) 22401222 και 22401124.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ