ΟΛΓΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΑΕ

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

Στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, όπου η φλόγα του πολέμου έχει ανάψει και η ανθρώπινη ζωή αποτελεί αξία διαπραγματεύσιμη στον βωμό των διεθνών πολιτικών συμφερόντων, ενθυμούμαστε σήμερα, την τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο μας.

Τριάντα-δύο χρόνια μετά το «Δεν Ξεχνώ» αντηχεί ως σύνθημα μιας γενιάς που βίωσε την τραγωδία και που καλείται σήμερα να παραμείνει στις επάλξεις και να διεκδικήσει το δίκαιο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ελευθερία των πολιτών της, ισονομία και σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Η Τουρκία, εξακολουθεί να επιμένει στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή της ευρωπαϊκής αυτής χώρας και να περιφρονεί τις αρχές, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. 40.000 τούρκοι στρατιώτες παραμένουν στην Κύπρο, έχοντας καταλάβει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ 120.000 έποικοι, καταπατούν τις περιουσίες των ξεριζωμένων Ελληνοκυπρίων αδελφών μας.

Ενόψει και της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει επιτέλους η γείτονα χώρα, να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του Κυπριακού λαού.

Η Κύπρος είναι σήμερα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαιούται μια ενιαία και πανενωμένη πατρίδα, δικαιούται μια δίκαιη και λειτουργική λύση, η οποία να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της, την ισότητα των πολιτών της και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών δικαίου.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός, ο Ελληνισμός όπου γης, όλοι εμείς, να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο την προσπάθεια της Κυπριακής και της Ελληνικής Κυβέρνησης για μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Κύπρου. Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα αποδώσει καρπούς, για μια ειρηνική, επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο.

Δρ.Ολγα Σαραντοπούλου