Στην κορύφωση της αναμένεται να οδηγηθεί τις επόμενες ημέρες η σύγκρουση στο Λίβανο, καθώς Χεζμπολάχ και Ισραήλ, προετοιμάζονται όπως όλα δείχνουν για την τελική μάχη. Η ισλαμική οργάνωση, απέρριψε την Παρασκευή το σχέδιο του Γ. Γ. του ΟΗΕ Κόφι Άναν για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των δύο ισραηλινών στρατιωτών, ενώ ο ισραηλινός στρατός, καλεί στα όπλα 3000 εφέδρους. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές υποδομές του Λιβάνου βρέθηκαν στο σκόπευτρο των ισραηλινών βομβαρδιστικών. Κατέστρεψαν πάνω από 55 γέφυρες, χτύπησαν ολόκληρη τη χώρα και δεν χαρίστηκαν στις πολιτικές υποδομές, στα κτίρια και συνεχίζουν την επίθεση χωρίς διάκριση ανάμεσα σε ένοπλους και άμαχους. Εκτός λειτουργίας τέθηκαν 3 από τα 7 αεροδρόμια και όλα τα ραντάρ της χώρας, 3 λιμάνια, 38 βασικές οδικές αρτηρίες. Στις φλόγες παραδόθηκαν 21 δεξαμενές καυσίμων και φυσικού αερίου καθώς και 12 πρατήρια βενζίνης. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο και με φυλλάδια καλεί τους πολίτες του των νότιων περιοχών να αποχωρήσουν, ετοιμάζοντας ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση. Ταυτόχρονα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ομάδων της Χεζμπολάχ, με ισραηλινές δυνάμεις στην ισραηλινολιβανική μεθόριο. Οι αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης έπληξαν εκ νέου με ρουκέτες Κατιούσα τη Χάιφα, προκαλώντας τον τραυματισμό 19 ατόμων. Από την έναρξη των εχθροπραξιών, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πάνω από 900 ρουκέτες προκαλώντας το θάνατο 15 ισραηλινών πολιτών, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν σκοτωθεί και 19 ισραηλινοί στρατιώτες. Πάνω από 300 τα θύματα του πολέμου στο Λίβανο στην πλειοψηφία τους άμαχοι πολίτες. Σε συναγερμό οι αρχές του Τελ Αβίβ εξαιτίας φόβων για τρομοκρατική επίθεση.

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να προετοιμάζεται για μια ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο, έπειτα και από την επιστράτευση την Παρασκευή 3000 εφέδρων.

Οι ενδείξεις αυτές ενισχύονται και από το γεγονός ότι ισραηλινά αεροπλάνα έριξαν σήμερα προκηρύξεις στο νότιο Λίβανο καλώντας τους αμάχους των μεθοριακών πόλεων και των χωριών, να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Λιτάνι για να διαφύγουν των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον των ανταρτών της Χεζμπολάχ.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μααρίβ" προειδοποίησε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα κρατήσουν "μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που να μην αξίζει το τίμημα να συνεχιστούν".

Ταυτόχρονα ο Υπουργός Άμυνας Αμιρ Πέρετζ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων κατά της Χεζμοπολάχ αν αυτό κριθεί επιχειρησιακά απαραίτητο. "Δεν είναι στις προθέσεις μας η κατάκτηση εδαφών του Λιβάνου αλλά αν χρειαστεί δεν θα το σκεφτούμε δεύτερη φορά".

Έχοντας συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις στρατού, αρμάτων μάχης και πυροβολικού κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, το Ισραήλ δείχνει να ετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση με την Χεζμπολάχ.

Ωστόσο άγνωστο παραμένει το πότε θα αποφασισθεί μια γενικευμένη επίθεση, καθώς η επιστράτευση των εφέδρων είναι πιθανό να απαιτήσει μερικές ημέρες, ενώ σθεναρή είναι και η αντίσταση των ανταρτών.

Ως εκείνη την ώρα, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, επιλέγουν τη λύση των μικρής κλίμακας χερσαίων επιθέσεων σε θέσεις της Χεζμπολάχ, στο νότιο Λίβανο.
Παράλληλα με σφοδρούς βομβαρδισμούς η ισραηλινή αεροπορία χτυπά τα οχυρά της οργάνωσης με στόχο την αποδυνάμωση ή και την εξόντωση των προκεχωρημένων θυλάκων των ανταρτών της ισλαμικής οργάνωσης

Σε μια από αυτές στην Μπααλμπέ, που αυτόπτες μάρτυρες χαρακτήρισαν ως μια από τις σφοδρότερες που έχει πραγματοποιήσει η ισραηλινή αεροπορία από την έναρξη των επιθέσεων, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 12 τραυματίσθηκαν.

Η Χεζμπολάχ, προς το παρόν απαντά με ρουκέτες πλήττοντας, πόλεις στις βόρειες περιοχές.

Σε μια από τις τελευταίες και σφοδρότερες επιθέσεις στο λιμάνι της Χάιφα, 19 ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου Ελίας αλ-Μουρ δήλωνε πως ο στρατός του Λιβάνου είναι έτοιμος να υπερασπίσει τη χώρα από οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία εισβολή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει σε συμπόρευση με τη Χεζμπολάχ.

Επιχειρήσεις γίνονται και στη Γάζα, με πέντε νεκρούς Παλαιστίνιους, ενώ στη Δυτική Οχθη σκοτώθηκε Παλαιστίνιος γιατρός καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει τραυματίες.

Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αναλαμβάνει έστω και μετά από δυο εβδομάδες σχεδόν εχθροπραξιών, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Όπως ανακοίνωσε το Στειτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Ράις θα μεταβεί την Κυριακή στην περιοχή κομίζοντας πλάνο διπλωματικής επίλυσης της κρίσης. Η επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας θα έχει σειρά επαφών, σε μία προσπάθεια να ελαττωθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στους αντάρτες της Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, και έπειτα από τη συνάντησή της στη Νέα Υόρκη με την μεσολαβητική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ η οποία μετέβη στην περιοχή, η κ. Ράις εξέφρασε την ανησυχία της για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ευελπιστούν ότι το ταξίδι της Ράις θα θέσει τις βάσεις για μία μακράς διαρκείας λύση της σύγκρουσης. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος, ανακοίνωνε ότι την Παρασκευή 28 Ιουλίου, Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για να εξετάσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και να συζητήσουν το ενδεχόμενο
της σύστασης και αποστολής πολυεθνούς δύναμης στον Λίβανο.
Από το Λίβανο και την Βηρυτό όπου βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί δήλωνε ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει επιδεινωθεί σημαντικά στο Λίβανο και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν ανοίξουν διάδρομοι για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, τότε ο κύκλος της βίας δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Στο μεταξύ, από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε στο Βερολίνο πως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σχεδιάζει ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, όπου σκοπεύει να συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς, παλαιστίνιους και αιγύπτιους αξιωματούχους.

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το ταξίδι του δεν δόθηκαν ακόμη στη δημοσιότητα. Αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως το ταξίδι του γερμανού υπουργού βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του προκαταρκτικού σχεδιασμού.

Την ίδια ώρα ξεχειλίζει το ποτήρι της λαϊκής οργής για τον αιματοβαμμένο Λίβανο.

Κραυγή αγωνίας στη Μαδρίτη για να ξυπνήσει η υπνωτισμένη διπλωματία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο καταδίκασε την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο και φωτογραφήθηκε σε φοιτητική εκδήλωση με την παλαιστινιακή καφίγια προκαλώντας κρίση στο άξονα Μαδρίτη- Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ισπανία είπε μάλιστα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημες.

Αλλά και ο μουσουλμανικός κόσμος βράζει.

Από το Αμάν της Ιορδανίας έως την Τεχεράνη, από τη Δαμασκό της Συρίας και τα παλαιστινιακά εδάφη, έως την Ιερουσαλήμ δεκάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους. Ζητούν τον τερματισμό της αιματοχυσίας την κατάπαυση του πυρός και τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας ανακούφιση των αμάχων στο Λίβανο, ενώ συνεχίζεται μαζική αποχώρηση ξένων υπηκόων από τη φλεγόμενη περιοχή. Στις επιχειρήσεις μεταφοράς άμαχων, συμμετέχουν οι φρεγάτες "Ψαρά" και "Θεμιστοκλής", το αρματαγωγό "Ικαρία" και τρία ελληνικά επιβατικά πλοία ναυλωμένα από άλλες χώρες. Έφθασε στο λιμάνι της Βηρυτού, το "Ικαρία", που μεταφέρει ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια, την πρώτη, που φτάνει στην περιοχή. Εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Λάρνακα και άλλο C- 130 με ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνεχεία με αρματαγωγό για το Λίβανο. Από το λιμάνι της Βηρυτού αναχώρησαν και τα πολεμικά πλοία με τους τελευταίους 27 Έλληνες, που είχαν εκφράσει τη επιθυμία να επαναπατριστούν. Επίσης το βράδυ της Πέμπτης επέστρεψε ένα C- 130 με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Κασσίμη και 66 Έλληνες.Σ τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην ανθρωπιστική δράση της διεθνούς κοινότητας στην κρίση της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανταπόκρισή της, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χηνοφώτη για το συντονισμό της αποστολής πλοίων και όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.


Στο μεταξύ, βοήθεια από την ΕΕ για το κύμα προσφύγων ζητά η Λευκωσία, που έχει αναδεχθεί σε κομβικό σημείο μετακίνησης των ξένων, καθώς, ήδη, 11.500 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο.

Ειδικότερα, από το Λίβανο μέχρι στιγμής μεταξύ άλλουν έχουν αναχωρήσει 2.500 Βρετανοί υπήκοοι, όπως δήλωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Πίτερ Μίλετ, ο οποίος μετέβη στο λιμάνι Λεμεσού, όπου έφθασε το πρωί το πλοίο του βρετανικού ναυτικού HMS Bulwark.

Ο κ Μίλετ είπε πως το πλοίο μετέφερε 1300 άτομα στην πλειοψηφία τους Βρετανούς και πως δεν υπάρχουν τραυματίες ανάμεσά τους.
Επίσης, ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση και τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη βοήθειά τους προς τη Βρετανία και γενικότερα στη διεθνή προσπάθεια μεταφοράς των ξένων υπηκόων από το Λίβανο.

Παράλληλα, 400 πολίτες, που εγκατέλειψαν το Λίβανο, ανάμεσά τους 265 Ιταλοί, έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ρώμη από τη Λάρνακα με τρία αεροσκάφη που είχαν ναυλωθεί ειδικά για το λόγο αυτό.
Η εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόνικα Μπελόνι δήλωσε πως στο Λίβανο βρίσκονται πλέον μόνο 300 Ιταλοί, που αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί. "Περίπου δέκα συμπατριώτες μας βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνες περιοχές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Λισαβόνα, μέσω Κύπρου, έφτασαν 13 Πορτογάλοι και 24 Ισπανοί που εγκατέλειψαν το Λίβανο με ένα C-130, όπως ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή, που πρόσθεσε πως άλλοι επτά αναμένονται μέσα στην ημέρα.


Την ίδια ώρα ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου προειδοποιεί, ότι μεταξύ των εγκλωβισμένων βρίσκονται και σοβαρά τραυματισμένοι, οι οποίοι χρειάζονται άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση΄, που επικρατεί στο νότιο τμήμα της χώρας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκεί τα μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που βρίσκεται στο Λίβανο, Χισάμ Χασάν.

"Η ανησυχία μας για την ανθρωπιστική κατάσταση είναι βαθιά, όχι μόνο για το νότιο Λίβανο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Η Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στηρίζει μ’ όλες της τις δυνάμεις τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου. Τα νότια τμήματα είναι ως επί το πλείστον αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα. Ακόμα, πολλές κωμοπόλεις και χωριά δεν έχουν πια επαφή μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου η μεταφορά τραυματιών σ’ ένα ιατρικό κέντρο διαρκεί 4 ή και 5 ώρες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες δε θα χρειάζονταν περισσότερα από 20 με 30 λεπτά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χασάν.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αναφέρθηκε και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λιβάνου, σημειώνοντας: "τα νοσοκομεία απευθύνουν έκκληση για ανεφοδιασμό με φάρμακα. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το εάν επαρκούν ή όχι τα φάρμακα για την περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, αλλά αν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη νοσηλείας καταφέρουν να φθάσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Η μεταφορά προς τα νοσοκομεία έχει γίνει τις τελευταίες μέρες δύσκολη και πολύ επικίνδυνη".

Επίσης, τόνισε, ότι ο ανεφοδιασμός με φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης γίνεται με μεγάλες δυσκολίες μέσω συριακού εδάφους. Δίνοντας ένα παράδειγμα ανέφερε, ότι "στα σύνορα με τη Συρία περιμένουν από χθες δυο φορτηγά με 24 τόνους φάρμακα και τρόφιμα που προορίζονται για περίπου 4.000 ανθρώπους. Δεν τους επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων για λόγους ασφαλείας".

APE,NET,Reuters-Associated,ERT