Εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών ο ισραηλινός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα και εκτελεί σε αυτή τη φάση περιορισμένης εμβέλειας χερσαίες επιδρομές στο νότιο Λίβανο. Φθάνουν τους 350 οι νεκροί, οι περισσσότεροι άμαχοι, ενώ μισό εκατομμύριο είναι οι εσωτερικοί πρόσφυγες. Συνεχίζεται το δράμα των αμάχων και η φυγή ξένων υπηκόων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέστησαν το Σάββατο στους κατοίκους 10 χωριών στο νότιο Λίβανο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σύντομα, καθώς αναμένονται νέες αεροπορικές επιδρομές που θα έχουν στόχο μαχητές της Χεζμπολάχ.

Ο Λίβανος βομβαρδίζεται για δέκατη συνεχή ημέρα. Πλήττονται χωριά στη μεθόριο και η Τύρος, η μεγαλύτερη πόλη του νότου. Στρατιώτες μάχονται με τη Χεζμπολάχ λίγα χιλιόμετρα εντός του Λιβάνου και ήδη κατέλαβαν έαν χωριό. Οι χερσαίες επιδρομές θα ενταθούν, όμως σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο προς το παρόν δεν σχεδιάζεται ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση.

Το Ισραήλ έχει καταλάβει εδώ και τρεις ημέρες δύο θέσεις σε ισάριθμές κοινότητες εντός του λιβανικού εδάφους, κοντά στα σύνορα με τις δύο χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος της Μεταβατικής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λιβανο Μίλος Στρόιγκερ.

Τις τελευταίες 24 ώρες ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε 150 στόχους εντός του Λιβάνου, περιλαμβανομένου ενός οπλοστασίου της Χεζμπολάχ. Επιπλέον έχει βομβαρδίσει 12 δρόμους που συνδέουν τον Λίβανο με τη Συρία, ενώ έχει καταστρέψει τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ.

Το μεσημέρι του Σαββάτου χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς κεραίες κινητής τηλεφωνίας και κεραίες τηλεοπτικών σταθμών βορείως της Βηρυτού. Τα τηλεοπτικά δίκτυα του Λιβάνου δείχνουν την πλήρη καταστροφή των αναμεταδοτών του επίσημου τηλεοπτικού δικτύου Tele Liban και πολλών ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικτύων.

Στο λιμάνι της Τύρου, 83 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού, ένα ζευγάρι σκοτώθηκε και τα τέσσερα παιδιά του τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν το αυτοκίνητό τους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί με τη σειρά της να εξαπολύει επιθέσεις και απειλές κατά του Ισραήλ με τον υπαρχηγό της σεΐχη Ναΐμ Κάσεμ να δηλώνει πως ο ισραηλινός στρατός επικεντρώνει τις επιθέσεις του σε μη στρατιωτικούς στόχους στο Λίβανο διότι φοβάται να εξαπολύσει μία χερσαία επίθεση.

Ρουκέτες της σιιτικής οργάνωσης έπληξαν το Σάββατο πολλές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, σημαίνοντας γενικό συναγερμό σε όλη την περιοχή.

Το δράμα των αμάχων

Η ισραηλινή επιχείρηση στο Λίβανο έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 345 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Δεκαεννέα Ισραηλινοί στρατιώτες και 15 άμαχοι έχουν επίσης σκοτωθεί σε χτυπήματα της Χεζμπολάχ. Ως προς τις απώλειες της σιιτικής οργάνωσης, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει 100 μαχητές της Χεζμπολάχ τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Μέρα με τη μέρα το δράμα των Λιβανέζων αμάχων κορυφώνεται· ήδη υπάρχουν 50.000 εσωτερικοί πρόσφυγες στη χώρα. Παράλληλα, συνεχίζεται η έξοδος των ξένων υπηκόων από το φλεγόμενο Λίβανο προς την Κύπρο, η οποία έχει ζητήσει βοήθεια για να ανταποκριθεί στο βάρος της άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Την Παρασκευή έφυγαν 4.400 Αμερικανοί μέσω αέρος και θαλάσσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων υπήκοων. Οι Αμερικανοί θα κατευθύνονται πλέον προς την Τουρκία για να μειωθεί το βάρος που έχει επωμιστεί η Λευκωσία. Η Βρετανία ανακοίνωσε πως το Σάββατο θα είναι η τελευταία ημέρα απομάκρυνσης πολιτών της από τη ζώνη του πυρός.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν σε πολλά σημεία του κόσμου κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Βόμβες στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως η αμερικανκή κυβέρνηση αποστέλλει εσπευσμένα ένα φορτίο τηλεκατευθυνόμενων βομβών υψηλής ακρίβειας στο Ισραήλ έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης Ολμέρτ την περασμένη εβδομάδα.

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα τονίζει πως η απόφαση για την αποστολή του φορτίου το ταχύτερο δυνατό ελήφθη χωρίς πολύ συζήτηση εντός της κυβέρνησης Μπους, και προσθέτει πως ενδέχεται να προκαλέσει οργή στις αραβικές χώρες, οι οποίες πιστεύουν πως οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το Ισραήλ κατά τον ίδιο τρόπο που το Ιράν εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ

Επίσκεψη Ράις χωρίς έκκληση για εκεχειρία…

Στο διπλωματικό πεδίο, αναμένεται την Κυριακή στη Μέση Ανατολή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, δίχως να κομίζει πάντως έκκληση για εκεχειρία. Οι ΗΠΑ αντιστέκονται στις διεθνείς εκκλήσεις για την προώθηση κατάπαυσης του πυρός, τονίζοντας ότι η Μέση Ανατολή δεν πρέπει να επιστρέψει στο «προηγούμενο καθεστώς».

Για τη Μέση Ανατολή αναχώρησε το Σάββατο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Πρώτος σταθμός του είναι το Κάιρο και εν συνεχεία πρόκειται να μεταβεί στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου η κατάσταση παραμένει επίσης έκρυθμη.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία πρόκειται να φιλοξενήσει την προσεχή Τετάρτη διεθνή διάσκεψη για την κρίση που μαίνεται με τον ανοιχτό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Από πλευράς της, η Ρωσία πρότεινε την πραγματοποίηση στις αρχές της εβδομάδας συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν με άξονα την ανθρωπιστική κρίση στο Λίβανο. Σε ακόλουθη τηλεοπτική συνέντευξη η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε «να σιγήσουν τα όπλα» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, υπογράμμισε όμως και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Στην επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν ο κ. Μπους συζήτησε τρόπους βοήθειας του λιβανικού λαού. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο δήλωσε ότι ο Τζ.Μπους, ο οποίος βρίσκεται για το Σαββατοκύριακο στο ράντσο του στο Τέξας, τηλεφώνησε στον Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την επικείμενη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή της Κοντολίζα Ράις.

Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ο Κόφι Ανάν διαμηνύει πως μία χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο θα προκαλούσε περισσότερες επιθέσεις εκ μέρους της Χεζμπολάχ, και παράλληλα καλεί την Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει το Ιράν και τη Συρία στη διαδικασία αναζήτησης λύσης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί εκ νέου στην ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ασφαλείας στη μεθόριο, πρόταση την οποία προς το παρόν το Ισραήλ απορρίπτει. Όπως απορρίπτει και τη διαπραγμάτευση με τη Χεζμπολάχ μέσω τρίτης πλευράς για την απελευθέρωση των δύο απαχθέντων Ισραηλινών στρατιωτών, όπως είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις ομηρίας κατά το παρελθόν.

Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση λήψης απόφασης για χερσαία εισβολή ζητά από το Ισραήλ και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Μπάργκαρετ Μπέκετ, κάνοντας λόγο για «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» στο Λίβανο και προειδοποιώντας πως «ένας λανθασμένος υπολογισμός, ένα λάθος θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες».

Έκκληση για τον τερματισμό της βίας απηύθυναν επίσης εξ ονόματος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, της οποίας συμπροεδρεύουν, οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Τουρκίας, Χοσέ Θαπατέρο και Ταγίπ Ερντογάν.

Ουάσινγκτον

Φύλλο πορείας έχουν λάβει χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι, γεγονός που ενισχύει τις φήμες ότι επίκειται μεγάλης έκτασης χερσαία επιχείρηση εντός του Λιβάνου. Διπλωματική πρωτοβουλία ανακοίνωσε η Κοντολίζα Ράις, απορρίπτοντας όμως το αίτημα πολλών χωρών της Ευρώπης για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η Κοντολίζα Ράις σημείωσε ότι το αίτημα για εκεχειρία δεν θα έχει κανένα νόημα αν δεν αναλυθούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η ίδια τόνισε ότι σε μια μελλοντική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή δεν θα λάβουν μέρος Αμερικανοί στρατιώτες και ξεκαθάρισε ότι η Μέση Ανατολή δεν πρέπει να επιστρέψει στο «προηγούμενο καθεστώς» (status quo ante).

Κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για την προκλητική της κίνηση να απαγάγει Ισραηλινούς στρατιώτες και ξεκαθάρισε ότι η οργάνωση αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος.

«Αν δεν αναλύσουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης, η εκεχειρία θα είναι μια απατηλή υπόσχεση. Θα είμαστε πάλι εδώ σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο για να πετύχουμε πάλι μια εκεχειρία, επειδή η Χεζμπολάχ έτσι θα έχει αποφασίσει. Επειδή η οργάνωση θα έχει και πάλι χρησιμοποιήσει το νότιο Λίβανο για να επιτεθεί στο Ισραήλ.»

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή την Κυριακή. Πρόκειται να συναντηθεί με τους ΥΠΕΞ του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ρώμη όπου θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για την κατάσταση στην περιοχή.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή, ο Τζορτζ Ο. Μπους και η Κ.Ράις θα συναντηθούν με Σαουδάραβες αξιωματούχους με τους οποίους θα συζητήσουν την κατάσταση στο Λίβανο.

Εξάλλου, ανώτατος διπλωμάτης του ΟΗΕ που συνομίλησε με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να συνομιλήσει εμμέσως με τη Χεζμπολάχ -όπως έκανε στο παρελθόν- προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών του.

Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση στα χθεσινά σχόλια του ηγέτη της Χεζμπολάχ ότι για την απελευθέρωση των απαχθέντων στρατιωτών πρέπει να υπάρξουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και παράλληλη απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Στο πεδίο των μαχών

Στο πολεμικό πεδίο, οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών εντός του Λιβάνου συνεχίζονται για δέκατη μέρα. Στο στόχαστρο το λιμάνι της Τύρου και τα νότια προάστια της Βηρυτού.

Παράλληλα, μάχες διεξάγονται και στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, ενώ οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ εξακολουθούν να στοχεύουν τη Χάιφα και άλλες πόλεις και χωριά του βορείου Ισραήλ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι στη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 μαχητές της λιβανέζικης οργάνωσης.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του YNET News, την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ μπορούν να συγκεντρώσουν τρεις με τέσσερις μεραρχίες στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο έως το τέλος του Σαββατοκύριακου.

Εκπρόσωπος του στρατού που ρωτήθηκε σχετικά ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε την είδηση, ωστόσο, είναι ήδη γνωστό ότι χιλιάδες έφεδροι καλούνται στα όπλα.

Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο που επικαλείται το Reuters μετέδωσε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις ίσως αρχίσουν και πριν την επίσκεψη Ράις στην περιοχή…

Το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία του Τελ Αβίβ τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, επειδή εκφράστηκαν φόβοι για τρομοκρατική επίθεση.

Αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι Ισραηλινοί εντόπισαν τη σορό στρατιώτη στο νότιο Λίβανο.

Στο μέτωπο της Γάζας

Πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας υπεύθυνος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώθηκαν την Πέμπτη από το βομβαρδισμό σπιτιού στην Πόλη της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές της Χαμάς.

Οι Παλαιστίνοι έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό σπιτιού στη συνοικία Σίτζια στο ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γάζας από ισραηλινό άρμα μάχης που βρίσκεται στα σύνορα, διευκρίνισαν οι ίδιοι.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press