Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει εκ νέου το Σάββατο η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά και τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου περί ανάπτυξης διεθνούς δύναμης στο Λίβανο το συντομότερο δυνατό.

Πρώτος σταθμός της Ράις θα είναι το Ισραήλ, όπου η Ράις θα έχει επαφές με την Ισραηλινή ομόλογό της Τζίπι Λίβνι και τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ.

Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα.

Την επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή προανήγγειλε ο Τζορτζ Ο. Μπους την Παρασκευή στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ: «Στόχος της είναι να εργαστεί από κοινού με το Λίβανο και το Ισραήλ, ώστε να υπάρξει αποδεκτή συμφωνία που θα κατατεθεί στη συνέχεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

» Θέλουμε να πετύχουμε ένα ψήφισμα βάσει του Κεφαλαίου 7 για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης.»

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των χωρών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου αναμένεται να συναντηθούν την Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Συνεχίζονται και οι επιχειρήσεις

Τουλάχιστον 60 αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στο νότιο Λίβανο έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δήλωσε η εκπρόσωπος του στρατού.

Τουλάχιστον έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Μπιντ Τζμπέιλ, που αποτελεί την «πρωτεύουσα» της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τη λιβανική κυβέρνηση και τον ΟΗΕ ο αριθμός των νεκρών αμάχων από την έναρξη των εχθροπραξιών, πριν από 18 ημέρες, έφθασε τους 600. Περίπου το ένα τρίτο των νεκρών είναι παιδιά.

«Όχι» στην εκεχειρία 72 ωρών

Έκκληση για εκεχερεία 72 ωρών απηύθυνε ο επικεφαλής της άνθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Γιαν Έγκελαντ, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες Λιβανέζους που την έχουν άμεσα ανάγκη.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει «διάδρομος» για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, απορρίπτοντας ουσιαστικά το αίτημα του ΟΗΕ.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου έφτασε στη Βηρυτό αιγυπτιακό μεταγωγικό αεροπλάνο με 14 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αργότερα έφτασε στο λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας και η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ.