Αμερικανοί βουλευτές κατέθεσαν στην ολομέλεια της Βουλής ψήφισμα με το οποίο επαινούν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγχαίρουν τον κυπριακό λαό για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν όσον αφορά την εκκένωση Αμερικανών πολιτών από το φλεγόμενο Λίβανο. Κύριοι υποστηρικτές του ψηφίσματος, που κατατέθηκε προχθές, είναι ο Ρεπουμπλικάνος Βουλευτής Μάικλ Μπλιράκης και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Τομ Λάντος. Σημειώνεται ότι το ψήφισμα υποστήριξαν με την κατάθεσή του άλλοι 29 Βουλευτές Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί .

Συνοπτικά, το ψήφισμα αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα βοήθειας που παρέχει η Κύπρος προς Αμερικανούς πολίτες, επισημαίνει ότι Κύπρος και ΗΠΑ είναι «στενοί σύμμαχοι και μοιράζονται κοινά συμφέροντα και αξίες», και επαινεί την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό για τη συμπαράσταση που παρέχουν στους Αμερικανούς πολίτες.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν συμμετείχε στη διάσκεψη της Ρώμης απλά για να εκφρασθεί η συμβολή της Κύπρου στην ανθρωπιστική προσπάθεια μεταφοράς ξένων υπηκόων από το Λίβανο, αλλά για να καταθέσει τις πολιτικές θέσεις και εισηγήσεις της όσον αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, ερωτηθείς για την πρόταση που υπέβαλε η κυπριακή κυβέρνηση για τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Οπως είπε ο κ. Πασιαρδής, η κυπριακή πρόταση κατατέθηκε στην Διάσκεψη της Ρώμης, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα της διάσκεψης είναι γνωστό.

”Σίγουρα η παρουσία του κ. Λιλλήκα στη διάσκεψη της Ρώμης δεν ήταν απλώς για να εκφρασθεί η συμβολή της Κύπρου στην ανθρωπιστική προσπάθεια μεταφοράς ξένων υπηκόων από το Λίβανο, αλλά ο κ. Λιλλήκας συμμετείχε στη συζήτηση και κατέθεσε τις πολιτικές θέσεις και εισηγήσεις της κυπριακής κυβέρνηση όσον αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή”.

Ερωτηθείς αν η πρόταση συζητείται ή μένει στο τραπέζι, ο κ. Πασιαρδής είπε πως δεν γνωρίζει αν συζητείται αλλά γνωρίζει το αποτέλεσμα της διάσκεψης και πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή συνάδει με τις θέσεις της ΕΕ.

Ευθύς μετά την κρίση που ξέσπασε πρόσφατα στο Λίβανο, τόσο η Κυπριακή Κυβέρνηση όσο και ο κυπριακός λαός κινητοποιήθηκαν άμεσα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προέκυψαν για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής στο λαό του Λιβάνου.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει εγκρίνει την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους $100,000 US προς το λαό του Λιβάνου, ενώ η Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» (Παράρτημα Κύπρου) έχει ήδη αποστείλει, με τη συνοδεία ομάδας γιατρών-μελών της Οργάνωσης υπό τη Βουλευτή Ελένη Θεοχάρους, μεγάλη ποσότητα ιατροφαρμακευτικών σκευασμάτων αξίας $60,000, τα οποία έχουν εξασφαλισθεί δωρεάν από κυπριακές ιατροφαρμακευτικές εταιρείες.

Επιπρόσθετα, μεγάλος αριθμός κυπριακών Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουν κινητοποιηθεί άμεσα για την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Λίβανο που συνίσταται, μεταξύ άλλων, σε χρηματική βοήθεια, είδη τροφίμων και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Η αποστολή της όλης αυτής βοήθειας διευθετείται κατόπιν συντονισμού με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες. Η κινητοποίηση όλων των φορέων και υπηρεσιών συνεχίζεται.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί και να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα για την όσο το δυνατό πιο ομαλή αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας που προγραμματίζεται να αποσταλεί στο Λίβανο προσεχώς.

Προς το σκοπό, αυτό η Κυπριακή Κυβέρνηση προτίθεται να θέσει στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας τους ήδη υφιστάμενους μηχανισμούς και την υποδομή που διαθέτει.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι ”δεν διαφαίνεται να έχουμε μεγάλη πίεση και υψηλό αριθμό αφίξεων” από τον Λίβανο όπως είχαμε τις πρώτες ημέρες, και γι αυτό γίνεται η διαχείριση του αριθμού ανθρώπων που φθάνει με αρκετή άνεση.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στα λιμάνια και στα
Αεροδρόμια σε σχέση με τις αφίξεις από τον Λίβανο, ο κ. Χρίστου είπε πως ”εξακολουθούν να έρχονται κατά κύριο λόγο πολίτες της ΕΕ ή πολίτες χωρών που έχουν το καθεστώς του πολίτη της ΕΕ, όπως για παράδειγμα άνθρωποι με Καναδικά διαβατήρια, και γίνεται η διαχείριση αυτών των αριθμών με αρκετή άνεση, διότι είναι μειωμένοι οι αριθμοί σε σχέση με το τι γινόταν τις προηγούμενες ημέρες”.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε, σημείωσε, να πρυτανεύσει η ειρήνη, να
τερματιστεί ο πόλεμος και η αιματοχυσία για να μην αναγκαστούν χιλιάδες Λιβάνιοι ή πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων να φύγουν από την χώρα αναζητώντας καταφύγιο στις γειτονικές περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Ο κ. Χρίστου επεσήμανε πως μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου
Περιβάλλοντος αρμόδιου για θέματα πολιτικής προστασίας της ΕΕ Σταύρου Δήμα στην Κύπρο και μετά τις συναντήσεις που έγιναν και στα διάφορα όργανα της ΕΕ ”έχει εκφραστεί πιο συγκεκριμένα η πρόθεση της ΕΕ, να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο”.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει καθημερινά 80 με 100 χιλιάδες λίρες την ημέρα σε υπερωρίες, μεταφορικά και άλλα έξοδα για την εξυπηρέτηση των ξένων υπηκόων που μεταφέρονται από το Λίβανο στην Κύπρο, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η Κύπρος μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος αυτό.

Σε δηλώσεις στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου ξεναγήθηκε από τους αρμοδίους στους χώρους άφιξης και φιλοξενίας των ξένων υπηκόων που έρχονται με πλοία από τον φλεγόμενο Λίβανο, ο κ. Σαρρής είπε ότι στόχος της επίσκεψης του «είναι να δούμε από πρώτο χέρι αυτή την προσπάθεια που έχει κάνει η Κύπρος, να βοηθήσει στην τραγωδία που έχει πλήξει τον Λίβανο».

Ταυτόχρονα είπε θα ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους μας, «τους
κυβερνητικούς υπαλλήλους, τους τελωνειακούς, την αστυνομία και όσους εργάζονται στο λιμάνι» και εργάζονται «γι’ αυτό το υπεράνθρωπο έργο που έχουμε επιτελέσει και έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όλου του κόσμου».

Κληθείς να αναφέρει πόσο θα αντέξει οικονομικά η Κυπριακή Δημοκρατία ο Υπουργός είπε ότι «τα ποσά είναι μέχρι τώρα ποσά τα οποία μπορούμε χωρίς μεγάλο πρόβλημα να αντέξουμε. Η Ευρώπη» πρόσθεσε «έχει ήδη αποφασίσει να διαθέσει για την Κύπρο ένα ποσό της τάξης των τριάμισι εκατομμυρίων λιρών, περίπου επτά εκατομμυρίων ευρω, στα πλαίσια μιας ευρύτερης βοήθειας για όλους όσους λαμβάνουν μέρος σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες».

Η υψηλόβαθμη αποστολή της ΕΕ που είχε μεταβεί στη Βηρυτό επέστρεψε χθες το απόγευμα με γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος και ήδη αναχώρησε με μικρό αεροσκάφος της φινλανδικής κυβέρνησης με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Στο αεροσκάφος ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια, που προεδρεύει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Επίτροπος της ΕΕ για Εξωτερικές Σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ και ο Πρέσβης της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή Μαρκ Οτε.

Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τους υποδέχθηκαν ο Πρεσβευτής της Φινλανδίας στην Κύπρο Ρίστο Πιπόνεν, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους και εκπρόσωπος της γαλλικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Η αποστολή είχε φθάσει χθες το πρωί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προερχόμενη από το Τελ Αβίβ. Στη συνέχεια η αποστολή επιβιβάστηκε γαλλικού στρατιωτικού ελικοπτέρου και αναχώρησε για τη Βηρυτό.

Μέχρι σήμερα έχουν έρθει στην Κύπρο 47.000 άτομα, από τους οποίους 41.000 έχουν φύγει για τις χώρες προτίμησής τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της Πολιτικής Αμυνας Χρίστος Κυριακίδης.

Ανέφερε ότι η Πολιτική Αμυνα «αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 1.700 άτομα (Ευρωπαίους και Καναδούς), οι υπόλοιποι (4.300) βρίσκονται σε ξενοδοχεία ή σε καταλύματα που κανονίσει οι πρεσβείες τους».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στην Κύπρο Λιβάνιοι πρόσφυγες, ο κ. Κυριακίδης είπε πως υπάρχουν 245 Λιβάνιοι, οι οποίοι διαμένουν σε ξενοδοχεία και είναι σε καλή οικονομική κατάσταση.

Ερωτηθείς αν αναμένουμε και άλλους πρόσφυγες να έρθουν στην Κύπρο, είπε
ότι αναμένονται και άλλοι να έρθουν. Απαντώντας σε ερώτηση πόσους αναμένουμε, ο κ. Κυριακίδης είπε πως κανείς δεν ξέρει.

”Αν θα μείνει ανοικτός ο διάδρομος για να φεύγουν (οι πρόσφυγες), θα συνεχιστεί η κατάσταση όπως τώρα», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι εάν ανοίξουν οι αποκλεισμένες περιοχές του Λιβάνου «τότε τα πράγματα θα αλλάξουν, θα είναι πολλά άτομα”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν και πρόσφυγες που έρχονται από το Λίβανο στην Κύπρο, που δεν έχουν οικονομική ευχέρεια, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες, ωστόσο διευθετούνται από την Πολιτική Αμυνα.

Ερωτηθείς πόσους φιλοξένησε η Πολιτική Αμυνα στα καταλύματα της, ο κ. Κυριακίδης είπε πως χθες η Πολιτική Αμυνα φιλοξενούσε 2.500 άτομα, πριν λίγες ημέρες 4.000.

”Σήμερα έχουμε τους πιο λίγους (1.700). Υπήρχε περίπτωση που είχαμε 4.500 και 5.000 άτομα”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση που βρίσκονται αυτά τα καταλύματα, ο κ. Κυριακίδης είπε πως υπάρχουν τέσσερα στην Λάρνακα, ένα στην Αχνα και ένα στο Φρέναρος όπου προσφέρεται φαγητό και διαμονή.

Η αποστολή των Γιατρών του Κόσμου – Κύπρου που βρίσκεται στο Λίβανο, πραγματοποίησε χθες επιχείρηση μεταφοράς μιας οικογένειας Κυπρίων που βρισκόταν στη Σιδώνα από τη βομβαρδιζόμενη πόλη στη Βηρυτό.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η επικεφαλής της αποστολής παιδοχειρουργός Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε ότι η οικογένεια που μεταφέρθηκε στη Βηρυτό παραδόθηκε στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη λιβανική πρωτεύουσα και τελεί υπό την προστασία της κυπριακής Πρεσβείας.

Σημείωσε δε ότι η επιχείρηση διενεργήθηκε πολύ γρήγορα καθώς η περιοχή βομβαρδιζόταν.

Είπε ακόμα πως δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά δεύτερης οικογένειας Κυπρίων από τη Σιδώνα, καθώς ο σύζυγος και πατέρας είναι Παλαιστίνιος και τα μέλη της οικογένειας δεν διαθέτουν διαβατήρια.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι στην περιοχή της Τύρου γίνονται άγριοι βομβαρδισμοί, είπε ότι κτυπήθηκαν αυτοκίνητα αμάχων που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Σε ερώτηση πότε θα επιστρέψει η αποστολή των Γιατρών του Κόσμου, ανέφερε πως αναμένεται να οριστικοποιηθεί ότι η αποστολή θα αναχωρήσει με πλοίο για την Κύπρο την Κυριακή το βράδυ.

Τη συμπαράσταση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ προς το Λιβανέζικο και τον Παλαιστινιακό λαό εξέφρασε χθες ο βουλευτής Αμμοχώστου της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα προσθέτοντας ότι το Κίνημα έχει καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Λίβανο.

Σε δηλώσεις στο λιμάνι της Λάρνακας όπου στελέχη της ΕΔΕΚ μετέβησαν και προσέφεραν αίμα, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η αιμοδοσία γίνεται «μέσα στα πλαίσια ένδειξης συμπαράστασης του Κινήματος προς το λιβανέζικο λαό και μέσα στις συνθήκες στις οποίες ζει αυτή τη στιγμή, συνθήκες τις οποίες
και εμείς έχουμε ζήσει».

Αναφερόμενος σε ενέργεια της ΕΔΕΚ για προσφορά αίματος ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η αιμοδοσία είναι «συμβολική και στέλλει διάφορα μηνύματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που επικρατεί σήμερα στο Λίβανο και αυτά που ο λιβανέζικος λαός υποφέρει είναι δεδομένα πράγματα με τα οποία εμείς
διαφωνούμε».