Τον αποτροπιασμό της για την τραγωδία στην Κάνα του Λιβάνου, εξέφρασε, τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση, που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας μας, για άμεση κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους φορείς, τις εταιρείες και τους Έλληνες πολίτες να έρθουν σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών, που έχει ξεκινήσει προσπάθεια συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας, για το Λίβανο, ώστε να ενημερωθούν για το είδος της βοήθειας, που μπορεί να στείλει η Ελλάδα, και να συμβάλουν στην προσπάθεια.

Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη είχε συνάντηση, με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, που της επέδωσε το ψήφισμα με τις θέσεις του κόμματος της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς", μέλη της οποίας είχαν επισκεφθεί το Λίβανο. Μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας και βουλευτής του ΣΥΝ, Θανάσης Λεβέντης, τόνισε ότι η Ευρώπη "πρέπει να πάρει σαφή θέση και να την προωθήσει ενεργά ανταποκρινόμενη στη θέληση των λαών της". Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και παιδιών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. Από την άλλη πλευρά, το ΚΚΕ καταδίκασε την εγκληματική σφαγή στην Κάνα ζητώντας τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων κατά του Λιβάνου "χωρίς όρους".

Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ρόλο, που διαδραμάτισε και διαδραματίζει η χώρα μας, στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, και στην ομιλία της στη συνεδρίαση των πρεσβευτών της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων, που ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός, και η πρώτη, που έστειλε βοήθεια για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και ξένων υπηκόων, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια και διαβεβαίωσε ότι "θα μείνουμε στην πρώτη γραμμή των χωρών, που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν ενεργώς στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στη δημιουργία μιας ειρηνικής Μέσης Ανατολής, αύριο".

Την Τρίτη, η κ. Μπακογιάννη, που εξέφρασε την ελπίδα να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "το ταχύτερο δυνατόν" για να βρεθεί μια λύση, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες , για τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ, στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Μετά τη συνάντηση με την ΥΠΕΞ, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέφθηκε τα γραφεία της Επιτροπής της Ε.Ε. στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής Ιερόθεο Παπαδόπουλο, στον οποίο επέδωσε την κοινή δήλωση της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς".

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στο Λίβανο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών και πολιτικών φορέων από τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και την Ελλάδα. Τη Δευτέρα, τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ , ο οποίος καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση και στηλίτευσε τη στάση των ΗΠΑ τονίζοντας την ανάγκη εθνικής ενότητας των Λιβανέζων.

Βοηθήστε κι εσείς

Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η νέα αποστολή, που πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 29 Ιουλίου, περιελάμβανε 4,6 τόνους ανθρωπιστικού υλικού σε τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, υγειονομικό υλικό και κουβέρτες.

Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν μπορούν να κάνουν καταθέσεις στους εξής λογαριασμούς:

  • Αγροτική: 017.04.005402.82
  • Alpha: 101-00-2002-005560
  • Αττικής: 069/84298361
  • Citibank: 0506687357
  • Eurobank: 0026.0240.33.0200055949

Οι καταθέσεις πρέπει να φέρουν την ένδειξη "Λίβανος"

Για περισσότερες πληροφορίες:

Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, τηλ. 210-3621681 και 210-3615606.