Την ώρα, που ο Λίβανος θρηνεί τους νεκρούς του, που ξεπέρασαν τους 900, και προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο των 3.000 τραυματιών του, συνεχίζεται μετ’ εμποδίων η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Σημαντικό ρόλο στον απεγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων κάθε εθνικότητας από τον Λίβανο αλλά και στη μεταφορά των δεκάδων τόνων με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα διαδραματίζει από την πρώτη στιγμή η χώρα μας. .

Την Πέμπτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος συντονιστής για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα πρότεινε στους Ευρωπαίους εταίρους να μεταφέρει δωρεάν στο Λίβανο την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει από τις χώρες της Ε.Ε., στη Λάρνακα. Η μεταφορά θα πραγματοποιείται από αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού και η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεννόηση με την οποία έγινε η προσφορά, θα παράσχει τις υπηρεσίες του λιμανιού της Λάρνακας. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "ξεκίνησε η δεύτερη φάση ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την οποία διενεργείται έρανος για τη συλλογή χρημάτων", που θα δοθούν στο Λίβανο. Στο μεταξύ, εν πλω προς το Λίβανο βρίσκεται το αρματαγωγό "Ρόδος", με 31 τόνους φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Πρόκειται για την τρίτη επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα, που συγκεντρώθηκε με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, μεταφέρθηκε στην Κύπρο με πτήσεις αεροσκαφών C-130 και φορτώθηκε στο αρματαγωγό. Την Πέμπτη, η γραμματέας γυναικείων θεμάτων της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, μαζί με την υποψήφια νομάρχη Αθηνών, Φωτεινή Πιπιλή, παρέδωσαν στον οργανισμό της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη" την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσαν οι γυναικείες οργανώσεις της ΝΔ

Σημαντικό ρόλο στην υποδοχή ανθρώπων, που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη περιοχή, και την προώθησή τους σε άλλες χώρες, διαδραματίζει και η Κύπρος . Μέχρι σήμερα, περίπου 50.000 Λιβανέζοι με διπλή υπηκοότητα πέρασαν από το νησί, όπου φιλοξενήθηκαν ή τους παρασχέθηκε κάθε είδους βοήθεια.

Το πρωί της Πέμπτης, κατέπλευσαν στην Κύπρο τα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού "Mistral" και "Sirocco", με 953 Γάλλους και άλλους υπηκόους. Σημειώνεται ότι τις υπηρεσίες της Κυπριακής Κυβέρνησης έχουν επαινέσει επανειλημμένως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και πολλές άλλες χώρες.

Με ανακοίνωσή του προς όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει γνωστό ότι για καταθέσεις υπάρχουν οι παρακάτω τραπεζικοί λογαριασμοί:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 040/483100-41
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 85601920
ALPHA BANK 101002001000610
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 017 03 003000 58

Για πληροφορίες σχετικά με υλική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης κτλ) κάντε κλικ στο: http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/030806_E1510.htm.