Την εφαρμογή "άμεσης και πλήρους κατάπαυσης του πυρός", υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ζήτησε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, που συνεδριάζει εκτάκτως στη Μαλαισία. "Απαιτούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διατήρηση της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης, χωρίς καθυστέρηση, αποφασίζοντας και θέτοντας σε εφαρμογή άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός", αναφέρεται στο σχέδιο του επίσημου ανακοινωθέντος του Οργανισμού, ο οποίος τονίζει ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν όσοι παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις και τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης των κρατουμένων και από τις δύο πλευρές.

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΟΗΕ, όπου γίνονται προσπάθειες για εξομάλυνση των διαφορών, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας. Ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για πραγματική πρόοδο, ώστε, να είναι πιθανή η υιοθέτηση απόφασης για την κατάπαυση του πυρός τις προσεχείς ημέρες, κάτι το οποίο πιστεύουν οι Πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Βρετανίας. Με τη θέση της Γαλλίας, για τερματισμό της βίας, συμφωνεί και η Ιταλία, ενώ το Παρίσι προειδοποιεί ότι θα ήταν παγίδα να αναπτυχθεί πολυεθνής δύναμη στην περιοχή, πριν την πολιτική επίλυση της κρίσης. Σημαντικός θεωρείται ο ρόλος της Συρίας και του Ιράν, λόγω της επιρροής τους στη Χεζμπολάχ, ενώ επικρίσεις για τη στάση του στην κρίση δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Μπλερ: "Σύντομα ψήφισμα από τον ΟΗΕ"

Στη μηνιαία συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Πέμπτη, ο Μπλερ εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης συναίνεσης από την ισραηλινή και τη λιβανική κυβέρνηση. Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και τόνισε ότι, μαζί με τη Συρία, οφείλουν να διευκολύνουν τη διευθέτηση της σύγκρουσης και όχι να την παρεμποδίζουν.

Πάντως, ο Βρετανός Πρωθυπουργός φαίνεται ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο, καθώς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Daily Mail", τουλάχιστον έξι υπουργοί διαφωνούν ανοιχτά με την επιμονή του Μπλερ να αποφεύγει να ζητήσει άμεση εκεχειρία, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος τον προειδοποιεί να απομακρυνθεί από την αμερικανική πολιτική στο θέμα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του καναλιού "Sky", το 62% των πολιτών πιστεύει ότι ο Μπλερ θα πρέπει να αναβάλει τις διακοπές του, μέχρι να βρεθεί μια διπλωματική λύση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν , Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μιλώντας στην Ισλαμική Διάσκεψη, υποστήριξε ότι "το πραγματικό φάρμακο για τη σύγκρουση [στο Λίβανο] είναι η εξάλειψη του σιωνιστικού καθεστώτος", θέση την οποία έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, η Συρία εμφανίζεται πρόθυμη να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, σε συνάντηση, που είχε με το Λιβανό ομόλογό του, τον ενημέρωσε ότι η στρατιωτική μηχανή της Δαμασκού είναι έτοιμη να τεθεί στο πλευρό της Βηρυτού, ενώ ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, είπε ότι οι Σύροι αξιωματούχοι "υποσχέθηκαν να ασκήσουν όλη τους την επιρροή επί της Χεζμπολάχ " ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ