Εκτενές ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην Ομοσπονδία Ελληνικών σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης αλλά και για το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ/SAT αφιερώνει η εβδομαδιαία αποκαλυπτική εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Αναλυτικά το ρεπορτάζ ως έχει.

 Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΛΟΓΩ… ΕΚΛΟΓΩΝ 

Παιχνίδια της κάλπης αλά Ελληνικά!  

Αν και η θερινή ραστώνη, η ζέστη και φυσικά οι διακοπές που κάνουν όλοι οι παράγοντες  της ελληνικής κοινότητας στην Νέα Υόρκη που έχουν κατέβει  στην Ελλάδα θα επέβαλαν απόλυτη ηρεμία στα ταραγμένα νερά του ελληνισμού της Αμερικής, εν τούτοις οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου  μπορεί να αποδειχτούν πολύ καυτές για μερικούς… Στις 22 Αυγούστου θα έχουμε την πρώτη δικαστική απόφαση του δικαστή της Νέας Υόρκης για το αν τελικά θα ακυρωθούν ή όχι οι εκλογές της 4ης Ιουνίου που έγιναν για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στον μεγάλο ομογενειακό –ίσως το μεγαλύτερο- οργανισμό που υποτίθεται εκφράζει την οργανωμένη ομογένεια στη μείζονα περιφέρεια της Ν.Υ. 

Σφαγές με…βαμβάκι

 Όπως είναι ήδη γνωστό στους κύκλους που πρέπει {Γεν. Προξενείο ΝΥ-Ιερά Αρχιεπισκοπή- γραφ. Υφυπουργού και  Γ.Γ. απόδημου ελληνισμού –Μαξίμου} ο ελληνισμός της Αμερικής περνά ίσως μια από τις δυσκολότερες φάσεις της νεότερης  ιστορίας του μετά τις εκλογές της 4ης Ιουνίου οι οποίες αναγκαστικά έγιναν με έναν συνδυασμό! Γεγονός που φαίνεται να  προκάλεσε την οριστική και μέχρις εσχάτων  ρήξη στους κόλπους του ιστορικού οργανισμού της ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων μείζονος ΝΥ…  αλλά και στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης αφού η πλειοψηφία των μελών των διοικήσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων προέρχεται από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας! Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο πριν γίνουν οι εκλογές αφού σχεδόν επί δυο χρόνια σφάζονταν μεταξύ τους οι αντιμαχόμενες παρατάξεις με τους σχηματισμούς και τις συμμαχίες να αλλάζουν σχεδόν κάθε βράδυ!  

Λευκός Οίκος και μπαρ 

Παρεούλες και φράξιες «συνεδριάζαν» οι μισοί στο γνωστό Λευκό Πύργο φανερά και με εμφανή τα σημάδια αλαζονείας και επίδειξης δύναμης και οι δε σε σκοτεινά στέκια μπαράκια κατά προτίμηση. Αυτό γινόταν σχεδόν επί δυο χρόνια!   

«Πολεμόχαρη φυλή μου» 

Υμέτεροι και κομματικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης κατά το διάστημα της θητείας του προηγούμενου Δ.Σ.  κυριολεκτικά ήρθαν στα χέρια –αυτό γινόταν επί δυο και πλέον χρόνια και με το προηγούμενο Δ.Σ.-, αλληλοκατηγορήθκαν, αντάλλαξαν δημοσίως ύβρεις και αλληλοκατηγορίες, κάποιοι έφτασαν μέχρι και στην αστυνομία της ΝΥ, και το χειρότερο απειλήθηκαν ζωές όπως καταγγέλθηκε επώνυμα πλέον και με μάρτυρες ουκ ολίγους τοπικούς δημοσιογράφους! Αυτά όλα μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές της 4ης Ιουνίου.    

Θεσμοί σε αποσύνθεση 

Στη λεπτή  φάση όμως αυτή που περνά ο ελληνισμός της Αμερικής, όπου κυριολεκτικά μπορεί να έχει όντως  την οικονομική ευμάρεια και την μεγάλη οικονομική υπεροχή ως εθνική κοινότητα, εν τούτοις το θλιβερό είναι ότι οι μεν θεσμοί υπολειτουργούν και η σοβαρότητα, η δυναμική, και κυρίως το κύρος τους εξαρτάται κάθε φορά από τα πρόσωπα που τους απαρτίζουν πολύ δε περισσότερο από τις ηγεσίες τους.  Τα πρόσωπα δηλ. παίζουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο.  Επικεφαλής των δυο αντίπαλων  συνδυασμών ήταν οι  κύριοι  Νικόλαος Διαμαντίδης από τη μια, είναι και ο συνδυασμός που «κέρδισε» τις εκλογές και ο οποίος αυτή τη στιγμή  σύρεται στα δικαστήρια με το ερώτημα της ακύρωσης των εκλογών,  και από την άλλη ο Πέτρος Γαλάτουλας πρόεδρος μιας εκ των τριών τοπικών της Νέας Δημοκρατίας με ουσιαστικό συμπαραστάτη τον επίσης πρόεδρο της άλλης τοπικής της ΝΔ Γιώργο Γεωργόπουλο με τον οποίο ο κ. Γαλάτουλας ήταν σε διαρκεί διαμάχη το αμέσως προηγούμενο διάστημα με αλληλοκαταγγελίες και ύβρεις που έφταναν μέχρι τη Ριγήλης καθημερινά…. Να πούμε επίσης ότι κ. Γεωργόπουλος μαζί με τον κ. Απόστολο Τομόπουλο με απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου έχουν αποβληθεί από την ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ ο πρώτος για μια 4ετια και ο δεύτερος για μια 5ετία! Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον ενδελεχή οικονομικό έλεγχο που ασκήθηκε στα πεπραγμένα των διοικήσεων τους   και βρέθηκαν υπόλογοι κακοδιαχείρησης στα οικονομικά  και κακοδιοίκησης…  

Όχι όλοι στον ίδιο ντορβά 

Όλα αυτά συνοπτικά και περιληπτικά –αν και το Π έχει ξαναγράψει- έχουν δημιουργήσει ένα έντονα δυσάρεστο κλίμα από το οποίο όμως αποστασιοποιείται η υγιείς  πλευρά του Ελληνισμού η οποία συνεχίζει να προχωρά μπροστά και να κατακτά όλο και μεγαλύτερα πόστα σε θέσεις και αξιώματα στο αμερικανικό γίγνεσθαι. Αυτό αξίζει να τονιστεί για να μη γίνονται συμψηφισμοί και παραλληλισμοί που θίγουν τους απλούς έλληνες ομογενείς που καθημερινά αγωνίζονται όχι μόνο για την προσωπική τους πρόοδο αλλά και για την καλή εικόνα της Ελλάδος στις ΗΠΑ.

 

  Τηλεοπτικό πρόγραμμα για τον Ελληνισμό 

Ανώτατο κλιμάκιο της ERT SAT αποτελούμενο από την κορυφή του γραφείου τους συναδέλφους Ν.Κούρτη και Γ. Προβη μετέβη προ μηνών στη Νέα Υόρκη προκειμένου  να διερευνήσει  ιδίοις όμασοι το πεδίο για τα επόμενα σχέδια της δορυφορικής ΕΡΤ και να έχει επαφές με την ομογένεια. Στη διάρκεια της παραμονής του το κλιμάκιο της ERT/ SAT  συναντήθηκε με την γενική πρόξενο κ. Α. Μπούρα, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και πολλές άλλες σημαίνουσες  προσωπικότητες και φυσικά το σύνολο των συναδέλφων τοπικών ομογενειακών ΜΜΕ και των ανταποκριτών που ζουν στη ΝΥ. Στη  συνέντευξη τύπου που έδωσαν τα μέλη του κλιμακίου της δορυφορικής ελληνικής τηλεόρασης φάνηκε ξεκάθαρα ότι στα σχέδια της είναι και να γίνει και ένα πρόγραμμα για τον ελληνισμό της Αμερικής. Οι συνάδελφοι άκουσαν με προσοχή και αρκέστηκαν σε κάποιες διευκρινιστικού τύπου ερωτήσεις για το πρόγραμμα το σχεδιασμό και τα σχετικά τεχνικά ζητήματα. Από εκεί και μετά… τα αίματα άναψαν για το ποιος, πόσα κ.λ.π. για μια συνάδελφο (γυναίκα) που φέρεται να κερδίζει την θέση. Η οποία κατηγορείται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «μισθοδοτείται» από αντιπάλους του…Ελληνισμού! Καλά ξεμπερδέματα (γιατί λέγονται και γράφονται πολλά).