Το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) συμμετέχει  στις εργασίες τις 15ης Συνεδρίασης των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ύστερα από πρόσκληση των ηγεσιών των δύο μεγάλων οργανώσεων.

 

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε σήμερα το πρωϊ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος.

 

 

Στο χαιρετισμό τους στην επίσημη τελετή έναρξης οι Πρόεδροι της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ κ.κ. Χάρης Σοφοκλείδης και Φίλιπ Κρίστοφερ, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη στενή συνεργασία με το ΣΑΕ και ειδικότερα με τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Άθενς, στην προώθηση του Κυπριακού ζητήματος στις χώρες υποδοχής σε όλο τον κόσμο.

 

Από την πλευρά του ο κ. Άθενς τόνισε ότι εδώ και 32 χρόνια οι Απόδημοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο δίνουν με συνέπεια το δικό τους αγώνα και προωθούν τις δίκαιες θέσεις της Κύπρου στα μεγάλα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Αμερική, τη Βρετανία, στις Βρυξέλες , την Αυστραλία και αλλού, διεκδικώντας μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

 

«Πολλές φορές οι μνήμες ατονούν, την Κύπρο όμως ποτέ δεν την ξεχνώ. Θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τον αγώνα μας με τους αδελφούς Κυπρίου, σε στενή συνεργασία πάντοτε με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, μέχρι την τελική δικαίωση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΑΕ

 

Ο κ. Άθενς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεγάλη συνεισφορά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεωργίου Ιακώβου στον απόδημο Ελληνισμό, με τον οποίο συνδέθηκε στενά από το 1975, όταν με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο επισκέφθηκε το Σικάγο. Χθες βράδυ σε ειδική εκδήλωση στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Κασσίμης τίμησε εκ  μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον κ.Ιακώβου για την πολυετή προσφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό.

 

  Τις εργασίες τις 15ης Συνεδρίασης των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ παρακολουθούν και οι βουλευτές του Προεδρείου της Μόνιμης Διακκοματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.κ. Ευγένιος Χαϊτίδης, Πρόεδρος, Γρηγόρης Νιώτης, Α΄ Αντιπρόεδρος και Νικόλαος Γκατζής, Β΄ Αντιπρόεδρος.

 

Σήμερα το απόγευμα τα Κεντρικά Συμβούλια της ΠΣΕΚΑ, ΠΟΜΑΚ και το Προεδρείο του ΣΑΕ, παρουσία και των Ελλήνων βουλευτών, ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Πριν από τη συνάντηση έγινε κατάθεση στεφάνου στην προτομή του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

 

Το βράδυ ο Πρόεδρος του ΣΑΕ και τα μέλη του Προεδρείου παρέστησαν στη δεξίωση του Κύπριου Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, προς τιμήν των Αποδήμων συνέδρων.