Την αποστολή 6.500 στρατιωτών που θα αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, αποφάσισαν στο Συμβούλιο οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25, που συνήλθε εκτάκτως στις Βρυξέλλες, παρουσία του Κόφι Άναν. Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έθεσε τέρμα στις μάχες και τους βομβαρδισμούς ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, προβλέπει ότι η διευρυμένη δύναμη μπορεί να αποτελείται από 15.000 άνδρες.

Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, οι Υπουργοί Eξωτερικών της Ε.Ε τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος. Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άναν, επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει τη διοίκηση της διεθνούς δύναμης για το Λίβανο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα την παραδόσει στην Ιταλία. Από την πλευρά της, η υπουργός Eξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου δήλωσε πως "η Ευρώπη ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για μια ενισχυμένη ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο, η οποία ήταν αίτημα της Λιβανικής κυβερνήσεως, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων χωρών της περιοχής". Κατά της αποστολής μιάς τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο τάχθηκε δημόσια ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ. Η εναντίωση του κ. Σεζέρ στην εμπλοκή της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη θεωρείται από τους παρατηρητές της πολιτικής ζωής στην Τουρκία ως "πλήγμα" στην Κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προετοίμαζε το τελευταίο χρονικό διάστημα το έδαφος για την αποστολή μιάς στρατιωτικής δύναμης. Η απόφαση της Κυβέρνησης Ερντογάν στο θέμα αυτό δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού δίνεται η ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ διατύπωσε την ελπίδα πως η απόφαση, η οποία είναι ένα σημαντικό βήμα στην ειρηνευτική προσπάθεια, θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι "είναι απαραίτητη η πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1701 των ΗΕ, κάτι το οποίο απαιτεί την παρουσία μιας ενισχυμένης ειρηνευτικής δύναμης, καθώς και την άμεση άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου από θαλάσσης και από αέρος".
Συνολικά, η Ευρώπη συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο με 8.500 άντρες (6.500 συν 2000 άντρες που ήδη βρίσκονται εκεί), καθώς και με ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που θα μεταβούν το ταχύτερο δυνατό στην περιοχή.

Στην ειρηνευτική δύναμη συμμετέχουν όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε., πλην της Λιθουανίας και της Λετονίας.
Ναυτική δύναμη θα στείλει στο Λίβανο, εκτός από την Ελλάδα, η Γερμανία και η Δανία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ναυτική δύναμη θα συμβάλει στην άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου.
Όλες οι χώρες της ΕΕ επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει πρωτοβουλία για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, κάτι το οποίο θα συζητηθεί εκτενέστερα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου στην Φινλανδία.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στη Unifil είναι η Ιταλία (περίπου 3.000 άνδρες) και η Γαλλία (2.000 άνδρες). Ο Άναν εξήρε τον "αρχηγικό ρόλο" που έπαιξαν Ρώμη και Παρίσι και επιβεβαίωσε ότι η διοίκηση της δύναμης θα παραμείνει σε γαλλικά χέρια μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007, οπότε θα ανατεθεί στους Ιταλούς. Πολλές άλλες χώρες θα συμμετάσχουν επίσης με σημαντικές δυνάμεις στη Unifil: η Ισπανία με 1.000-1.200 άνδρες, το Βέλγιο με 300-400 η Πολωνία με συνολικά 500 (ήδη υπηρετούν στο Λίβανο περισσότεροι από 200 Πολωνοί στρατιώτες), η Φινλανδία με 250, εφόσον εγκριθεί η απόφαση αυτή από το κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κόφι Άναν, η Unifil θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα ξεκινήσει "εντός λίγων ημερών". Ο Άναν φαίνεται πάντως να αποκλείει την ανάπτυξη στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, κάτι που ζητά το Ισραήλ. Όπως είπε, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εφόσον ζητηθεί από το Λίβανο, τέτοιο αίτημα όμως δεν υπάρχει μέχρι τώρα. Εξάλλου σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι οι Ιταλοί στρατιώτες μπορεί να ξεκινήσουν για το Λίβανο την ερχόμενη Τρίτη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι η Κυβέρνησή του θα εκδώσει την Δευτέρα ένα διάταγμα με το οποίο θα δίνει το "πράσινο φως" για την ανάπτυξη των ιταλικών δυνάμεων στο Λίβανο. "Επομένως, από το πρωί της Τρίτης μπορεί να ξεκινήσει η αποστολή", πρόσθεσε.

Ωστόσο οι πρώτες επί μέρους αντιδράσεις ήρθαν ήδη από το Ισραήλ, που δεν αποδέχεται την άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου ώσπου να βεβαιωθεί ότι δεν εξοπλίζεται η Χεζμπολάχ και αρνείται τη συμμετοχή στρατιωτών μουσουλμανικών χωρών, όπως η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία και η Τουρκία. Το Ισραήλ θέλει την ανάπτυξη της δύναμης στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία ώστε να σταματήσει ο εφοδιασμός της Χεζμπολάχ. Όμως ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ απειλεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κλείσει τα σύνορα, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί "εχθρική" από τη Δαμασκό.

Αυτή η επίσημη Σύνοδος που ονομάζεται "Γεννήτρια Στρατευμάτων", θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα ανάμεσα στους προγραμματιστές της υπηρεσίας διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ και τους εκπροσώπους των χωρών που θα συνεισφέρουν με δυνάμεις τους, διευκρινίστηκε από τις ίδιες πηγές.

Ο ΟΗΕ είχε εκφράσει την επιθυμία να μπορέσει να γίνει η Σύνοδος την εβδομάδα αυτή, αναγκάστηκε όμως να την αναβάλει για να αναμείνει τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο ΟΗΕ επιθυμεί να είναι οι Ευρωπαίοι αυτοί που με τις δυνάμεις που θα προσφέρουν θα σχηματίσουν την σπονδυλική στήλη της μελλοντικής ενισχυμένης Unifil, της οποίας η δύναμη θα πρέπει να φθάσει στους 15.000 άνδρες σε σχέση με τους 2.000 που είναι σήμερα.

Ο ΟΗΕ εύχεται μιαν ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό μιας εμπροσθοφυλακής από περίπου 3500 άνδρες της δύναμης αυτής.

ert.gr-Reuters- BBC- Associated Press- ΑΠΕ / ΜΠΕ