Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ιρλανδίας Mary McAleese τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο νέος Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τόμας Μπράντι, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τονίζοντας ότι η επίσκεψη αυτή θα καταδείξει στο ύψιστο επίπεδο τις ήδη στενές και εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήριά του κ. Μπράντι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσεγγίζει θετικά όλες τις εξελίξεις που θα υποβοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, περιλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την ίδια εποικοδομητική στάση.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Παρίσι, είναι σε θέση να δώσει μια νέα ώθηση στις προσπάθειες για επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

”Ειλικρινά προσβλέπουμε να εμπλακούμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και για επανένωση της χώρας μας”, τόνισε, σημειώνοντας ότι ”προσεγγίζουμε θετικά όλες τις εξελίξεις που θα υποβοηθήσουν την επίλυση του προβλήματος, περιλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας”.

”Πάρα ταύτα, υπογράμμισε, γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την ίδια εποικοδομητική στάση”, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και συνέχισε: ”Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα, όχι η επανένωση της Κύπρου, αλλά η εγκαθίδρυση δύο χωριστών κρατών”.

Πρόσθεσε πως έχοντας αυτό υπόψη και ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης της ενταξιακής προόδου της τουρκικής αίτησης για ένταξη στην ΕΕ, ”τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να αποδεχθούν μια κατάσταση ‘τα πράγματα ως συνήθως’ με την Τουρκία, ιδίως μετά τη δημόσια τοποθέτηση αυτής της χώρας ότι δεν πρόκειται να τιμήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ”.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Μπράντι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ιρλανδίας στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Ειδικού Αντιπροσώπου του στην επίτευξη πολιτικής λύσης στο Κυπριακό στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παρακολουθούμε, είπε, με ενδιαφέρον τις πρόσφατες εξελίξεις και εκφράζω την ελπίδα της κυβέρνησης μου ότι αυτές οι συζητήσεις θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού προβλήματος.

ΚΥΠΕ