ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 71ης ΔΕΘ 

 

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, μέσα από μια διαδρομή που κρατά 71 χρόνια, έγινε θεσμός για την Πόλη και την αναπτυξιακή στρατηγική της Χώρας. Αναδεικνύει τις παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας μας και υπηρετεί την εξωστρέφεια της Οικονομίας. Συμβάλλει, ταυτόχρονα, στην ανάδειξη του νέου ρόλου, που κατακτά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Ιδιαίτερα σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στην «Καινοτομία». Παρουσιάζονται καινοτόμα προϊόντα και απονέμονται ειδικά βραβεία Καινοτομίας σε επιχειρήσεις της Μακεδονίας – Θράκης. Εκπέμπεται έτσι, ένα ισχυρό μήνυμα, σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό. Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τις διοικήσεις της HELEXPO και της ΔΕΘ, για τη φετινή διοργάνωση. Καλωσορίζω όλους τους εκθέτες και τους εύχομαι κάθε επιτυχία.

 

 Ο Κόσμος βιώνει, σήμερα, ένα κλίμα αβεβαιότητας, αστάθειας, ανασφάλειας. Σ’ αυτό το διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα ξεχωρίζει, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή. Προωθεί αποφασιστικά τα συμφέροντά της. Προβάλλει, υπεύθυνα και με σοβαρότητα, τις θέσεις και τις προτάσεις της. Αναδεικνύει, με τις πρωτοβουλίες της, τη γεωπολιτική σπουδαιότητά της.

·         Η ελληνική στρατηγική είναι σταθερή. Αναπτύσσεται, με συνέπεια, στις γερές βάσεις που συνδιαμορφώνουν οι έννοιες «ειρήνη, συνεργασία, ανάπτυξη, πρόοδος».

·         Στην πρόσφατη κρίση της Μ. Ανατολής, η Ελλάδα ήταν παρούσα ως αξιόπιστος και σεβαστός συνομιλητής με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Σπεύσαμε πρώτοι, στον απεγκλωβισμό Ελλήνων και ξένων υπηκόων και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Συμβάλαμε, τόσο στο Σ. Α. όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην ειρηνευτική προσπάθεια.

·         Εργαζόμαστε, τώρα, ώστε η Ελληνική Προεδρία του Σ.Α. του ΟΗΕ να συμβάλλει ουσιαστικά στις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για ειρήνη, αλλά και να αναδείξει το ρόλο της Χώρας μας στη διεθνή ζωή.

·         Συνεργαζόμαστε στενά με την Κυπριακή Ηγεσία για να βρεθεί, το συντομότερο δυνατό, πραγματικά λειτουργική, βιώσιμη, ευρωπαϊκή λύση, στο Κυπριακό Πρόβλημα.

  • Επιδιώκουμε σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με τη γειτονική Τουρκία και ενθαρρύνουμε την προσαρμογή της στο οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Η πλήρης συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της είναι απαραίτητη, όπως και για κάθε υποψήφια Χώρα, σε κάθε βήμα της ενταξιακής πορείας της. Η πρόοδος της πορείας της εξαρτάται, επομένως, από την ίδια την Τουρκία.

· Στηρίξαμε ενεργά την ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε την είσοδό τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η εξέλιξη αυτή, είναι, άλλωστε, ιδιαίτερης σημασίας για μας, αφού συνδέει, και γεωγραφικά, τη Χώρα μας με την υπόλοιπη Ε.Ε.. Η Μακεδονία και η Θράκη, από παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, γίνονται ευρωπαϊκή πύλη και αποκτούν νέα γεωπολιτική σπουδαιότητα. – Υποστηρίζουμε, ταυτόχρονα, την ένταξη και των υπόλοιπων Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στην ευρωπαϊκή οικογένεια.– Συνεργαζόμαστε, τόσο με την Ε.Ε., όσο και με τους γείτονές μας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί, το ταχύτερο δυνατό, ένας ενιαίος οικονομικός, ενεργειακός και εμπορικός χώρος στη Ν.Α. Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή…

Πρώτον: Προωθούμε τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, που να περιλαμβάνει όλους τους βόρειους γείτονές μας, για να απευθύνονται, άμεσα, οι επιχειρήσεις μας, σε δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτές.

Δεύτερον: Προωθούμε την κατασκευή μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, για να διευκολυνθεί η διακίνηση προσώπων και η μεταφορά προϊόντων. 

Τρίτον: Υπήρξαμε πρωταγωνιστές στην υπογραφή -τον Οκτώβριο του 2005, στην Αθήνα- της Ιδρυτικής Συνθήκης της Ενεργειακής Κοινότητας Ν.Α. Ευρώπης. Η λειτουργία της ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και δημιουργεί, για τις επόμενες δεκαετίες, μια νέα προοπτική, για όλες τις χώρες της περιοχής.  

Τέταρτον: Προωθούμε τη δημιουργία μεγάλων ενεργειακών αγωγών, που καθιστούν τη Χώρα μας δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενισχύουν τη συνεργασία στην περιοχή μας και συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης. Θέλω, στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσω την εξαιρετική πρόοδο που συντελείται στο πλαίσιο της Νέας Ελληνικής Ενεργειακής Πολιτικής. Την περασμένη Δευτέρα, στη Συνάντηση των Αθηνών, με τους Προέδρους Πούτιν και Παρβάνοβ, υιοθετήσαμε Τριμερή Διακήρυξη,  για τη συνεργασία Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, στον τομέα της ενέργειας, και ειδικότερα στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη.

Συμφωνήσαμε να υπογράψουμε, μέσα στο 2006, Διακρατική Συμφωνία, για τη στήριξη της κατασκευής του έργου. Είναι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, με σημαντικά οφέλη για όλους. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπαίνουν στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη. Δημιουργείται ένας ισχυρός μοχλός για την περαιτέρω διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των τριών χωρών. Θεμελιώνονται, ταυτόχρονα, νέες συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, προς όφελος των λαών ολόκληρης της περιοχής. Εργαζόμαστε, εντατικά, προκειμένου να έχουν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δικαιούνται στη νέα γεωπολιτική σκηνή της Ν.Α.Ευρώπης. Μετά από 15 χρόνια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, τα μεγάλα έργα υποδομής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη: Εγνατία Οδός: Από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα δημοπρατήθηκαν και άρχισαν να κατασκευάζονται, έργα 2 δις 400 εκ. ευρώ, περίπου το 40% του έργου. Η Εγνατία και οι κάθετοι άξονές της είναι σήμερα ένα τεράστιο εργοτάξιο, που λειτουργεί εντατικά, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, στο σύνολό του, μέσα στο 2008. Δημιουργείται, έτσι -από την Εγνατία και τους κάθετους άξονές της- ένα σύγχρονο οδικό πλέγμα υψηλής ποιότητας. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας και διεθνών προδιαγραφών, που αλλάζει το χάρτη των μετακινήσεων. Αλλάζει τις δυνατότητες ανάπτυξης και τον τρόπο ζωής σ’ ολόκληρη την περιοχή. Μετρό Θεσσαλονίκης: Με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του, τον περασμένο Απρίλιο, μια ανεκπλήρωτη προσδοκία για τους Θεσσαλονικείς το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην πόλη μας, προϋπολογισμού ενός δις εκατό εκατ. ευρώ, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Οι εργασίες έχουν, ήδη, ξεκινήσει και οι προδιαγραφές εγγυώνται πως το ΜΕΤΡΟ αυτό -που θα εξυπηρετεί, καθημερινά,  250.000 επιβάτες- θα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.  Υποθαλάσσια Αρτηρία: Η σύμβαση υπογράφεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν τους πρώτους μήνες του 2007. Μαζί με το ΜΕΤΡΟ ανακουφίζουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα και συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Πρόκειται να συνδέει, παρακάμπτοντας το κέντρο, το δυτικό με το ανατολικό τμήμα της πόλης. Τα 4 από τα 6,5 χιλ. θα είναι υπόγεια, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, σε κάθε κατεύθυνση. Οδικός Άξονας Μαλιακός – Κλειδί της ΠΑΘΕ: Το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκλήρωσε το διαγωνισμό και είμαστε, ήδη, στην τελική ευθεία για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και την κατάθεσή της, για κύρωση, στη Βουλή. Δημιουργείται, έτσι, ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, υψηλών προδιαγραφών, για μετακινήσεις πιο άνετες, πιο γρήγορες και, κυρίως, με μεγάλη ασφάλεια. Επέκταση του διαδρόμου του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Μετά τις δικαστικές διαμάχες, που καθυστερούσαν -από το 2000 και για τέσσερα χρόνια- την έναρξη του έργου, προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το νέο σύστημα, και ο διάδρομος άρχισε, ήδη, να κατασκευάζεται. Παράλληλα, ολοκληρώνονται και δίνονται σταδιακά σε χρήση, μια σειρά από μικρότερα έργα εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου.

Το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» αναβαθμίζεται σε διεθνές αεροδρόμιο και αποκτά την αναπτυξιακή σπουδαιότητα που αρμόζει στην περιοχή.  Στο μεταξύ…– Αναβαθμίστηκαν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις της πόλης μας  με την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια.– Ανακατασκευάστηκε η υποδομή του σιδηροδρομικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας.– Προχωρούν εντατικά, οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του τμήματος που οδηγεί στον Προμαχώνα.– Ολοκληρώνεται, μέσα στον επόμενο χρόνο, πλην ενός τμήματος η κατασκευή της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, προς την Αθήνα. Παράλληλα…– εξελίσσεται συγκροτημένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.– Δρομολογήθηκε η δημιουργία Διεθνούς Εμπορευματικού Κέντρου.– Κατασκευάζεται, σύγχρονο αυτοματοποιημένο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ. Ό,τι είπαμε γίνεται πράξη. Η Θεσσαλονίκη έχει περάσει από τα λόγια του παρελθόντος, στα έργα του μέλλοντος. Το Σχέδιο Δράσεων, και Πολιτικών Πρωτοβουλιών που αναπτύσσουμε, αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. Δεν ισχυρίζομαι, βέβαια, ότι λύθηκαν, σε δυόμισι χρόνια, όλα τα προβλήματα. Το νερό, όμως, μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω. Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Μακεδονίας-Θράκης, για την περίοδο 2007-2013, είναι έτοιμο και αξιοποιείται ως βασικό εργαλείο για τον αναπτυξιακό συντονισμό των τριών Περιφερειών.  – Θεσπίζεται,  με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θέση Αναπληρωτή στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.– Θεσπίζεται και πάλι με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θέση Αναπληρωτή στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.– Συγκροτείται Υπηρεσιακός Σχηματισμός στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ο οποίος να συντονίζει όλες τις δράσεις Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου.– Μπαίνει άμεσα σε πιλοτική εφαρμογή το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, που καθιστά το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κόμβο ενημέρωσης για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή. – Αναδιαρθρώθηκε  η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.– Λειτουργεί Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης και ξενώνας για γυναίκες θύματα παράνομης εμπορίας.– Δημιουργείται νέα μονάδα απεξάρτησης και μεταφέρεται στο χώρο του ΑΧΕΠΑ η μονάδα του ΟΚΑΝΑ.– Προχωρά, με γρήγορους ρυθμούς, η ίδρυση Παιδιατρικού Νοσοκομείου, 450 κλινών.– Δημιουργούνται από τον ΟΑΕΔ νέα Κέντρα Απασχόλησης. – Παραχωρήθηκαν και αξιοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για έργα που αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, εννιά στρατόπεδα. – Προχωρά η κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων που εξαγγείλαμε.– Παραχωρούνται οριστικοί τίτλοι ιδιοκτησίας σε εκατοντάδες δικαιούχους ομογενείς μας. Καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία και τη διεθνή ανάδειξη της Θεσσαλονίκης πρόκειται να επιτελέσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, που γίνεται πραγματικότητα στην πόλη μας, μέσα στο 2007. Η διοικούσα Επιτροπή εργάζεται, ήδη, για την προσωρινή στέγασή του, τη στελέχωσή του και την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών. Προετοιμάζεται, παράλληλα, η ανέγερση μόνιμων σύγχρονων εγκαταστάσεων στη Μηχανιώνα, όπου πρόκειται να διατεθούν 300 στρέμματα, δημόσιας έκτασης. Έτσι, από τον επόμενο χρόνο, δημιουργούνται σταδιακά, οι προϋποθέσεις που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη ελκυστική επιλογή εκπαίδευσης, για Έλληνες και ξένους. Προσθέτω στο σημείο αυτό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για 1300 νέες σχολικές αίθουσες, ενώ απομακρύνονται τα στοιχεία αμίαντου από δεκάδες σχολεία της περιοχής. Νέα Προοπτική για το μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής εγγυάται η προώθηση των διαδικασιών για τη δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Ψηφίστηκε, ήδη, στην αρμόδια Επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο και έχουν δρομολογηθεί από καιρό -με την ένταξή τους στο ΕΠΑΝ- οι διαγωνισμοί για τις μελέτες που αφορούν τις χωροταξικές ρυθμίσεις, τις υποδομές και τις καινοτομικές δράσεις. Στόχος είναι η δημιουργία ενός κέντρου που να ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στην έρευνα και την παραγωγή προσελκύοντας νέες επενδύσεις.  Σημειώνω, ακόμη, την έναρξη των διαδικασιών για τη δημιουργία πόλων καινοτομίας, στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία. Όπως, επίσης, και την προώθηση των διαδικασιών για τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, στη Θράκη. Η έγνοια μας για την ακριτική αυτή περιοχή, για τη Θράκη, η έγνοια μας για όλους τους πολίτες της, είναι διαρκής και εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς. Με την πολιτική που προωθούμε, συγκροτείται μια πρότυπη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική. Αναδεικνύουμε στην πράξη  την Ελλάδα της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Ανάμεσα στ’ άλλα,…  – Δημιουργείται «δίκτυ κοινωνικής προστασίας» για τους Έλληνες αθίγγανους.– Προχωρά η ανέγερση δύο νέων μειονοτικών σχολείων.    Επισκευάζεται το ιδιωτικό μειονοτικό σχολείο Ξάνθης.    Αρχίζει, από εφέτος, η λειτουργία πέντε νέων νηπιαγωγείων σε μειονοτικούς οικισμούς.– Διασφαλίζεται η συμμετοχή παιδιών από τη μειονότητα, σε κατασκηνώσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων.– Εφαρμόζονται προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που απευθύνονται στους ορεινούς δήμους και τους μειονοτικούς πληθυσμούς.– Επιδοτούνται, για μια τριετία, οι ασφαλιστικές εισφορές, στους άριστους αποφοίτους των πανεπιστημιακών Σχολών, που προέρχονται από το χώρο της μειονότητας.– Προωθούνται νέες υποδομές Υγείας και εξασφαλίζεται ιατρική περίθαλψη στα απομακρυσμένα χωριά της Θράκης και της Μακεδονίας. – Προχωρούν εντατικά τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Έβρου.– Δημιουργούνται  αναπτυξιακές υποδομές σ΄ολόκληρη την περιοχή.– Με τους διεθνείς αγωγούς και τα δίκτυα φυσικού αερίου, που προωθούνται από τη ΔΕΠΑ, σε όλο το Βόρειο Άξονα, από τη Θράκη ως την Ήπειρο, υλοποιούνται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, που φέρνουν περισσότερη ανάπτυξη και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα, στον 21ο αιώνα, δεν μπορεί παρά να αναπτύσσεται ισόρροπα. Δώσαμε τέλος στην αντίληψη της «μιας» και της «άλλης» Ελλάδας. Θεμελιώσαμε και εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

·         Ο αναπτυξιακός νόμος που εφαρμόζουμε στηρίζει, πρωτίστως, τις επενδύσεις στις παραμεθόριες, τις νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές. Στη Μακεδονία-Θράκη εγκρίθηκαν, ήδη, επενδύσεις που φτάνουν τα 650 εκ. ευρώ. 

·         Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» διοχετεύει πάνω από το 70% του προϋπολογισμού του εκτός Αττικής. Στη Β. Ελλάδα -περιλαμβανομένης της Ηπείρου- υλοποιούνται μέσα από το Πρόγραμμα αυτό,  8.500 έργα, 2 δις ευρώ.  

·         Οι πόροι του επόμενου Κοινοτικού Πλαισίου, σε ποσοστό 80%, κατευθύνονται στην Περιφέρεια. Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι η έγνοια μας για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα αποδεικνύεται και μέσα από τις λύσεις που προωθούνται για τα σοβαρά προβλήματα που είχαν ανακύψει στα εργοστάσια Λιπασμάτων και Ζάχαρης. Ειδικότερα: Για τη Βιομηχανία Λιπασμάτων, η Κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες και εξάντλησε όλα τα περιθώρια που έχει, για την ορθολογική επαναλειτουργία της βιομηχανίας. Διασφαλίστηκαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις αναγκαίες λύσεις προϋποθέτει ανάληψη ευθυνών από όλους. Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, διασφαλίσαμε την παραγωγική λειτουργία όλων των μονάδων. Δύο από αυτές -της Ξάνθης και της Λάρισας- μετατρέπονται σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Ενισχύεται έτσι και η βιομηχανία και η Αγροτική Ανάπτυξη. Και βέβαια, διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας. Καθοριστικής σημασίας δυναμική, για την τοπική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής, συνδιαμορφώνουν οι πολιτικές, οι πόροι και τα πρόσωπα που υπηρετούν την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.– Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, διαθέτουν, πλέον, σταθερούς και αυτοτελείς πόρους, τριπλάσιους σε σχέση με το 2004.– Οι Δήμοι και οι Κοινότητες ενισχύονται από το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα “Θησέας”, με ποσά υπερδιπλάσια σε σχέση με το παρελθόν.– Όλοι οι ΟΤΑ αποκτούν, μέσα από το θεσμικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τη δυνατότητα να δημιουργούν νέες υποδομές, σε όλους τους τομείς. Στο μεταξύ, μέσα από την εφαρμογή του νέου, του πιο δημοκρατικού και προοδευτικού, Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων…– συστηματοποιήθηκαν οι αρμοδιότητές τους,– ενισχύθηκε ο ρόλος της μειοψηφίας στα οικεία συμβούλια και– καθιερώθηκε ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων. Αποδεικνύουμε, στην πράξη, ότι στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και  β΄ βαθμού. Θέλω, στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσω ότι μεγάλη δύναμη στην κοινωνία μας είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο εθελοντισμός. Η στήριξή τους ήταν και είναι πάγια θέση μας. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην οικονομική, αλλά και την κοινωνική διάσταση της Αγροτικής Ανάπτυξης. Προτάσσουμε στους αναγκαίους στόχους…

– την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών,

– την εφαρμογή προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας,

– τη μεταποίηση και την τυποποίηση,– την παραγωγή και την προώθηση προϊόντων με ταυτότητα και ονομασία προέλευσης. Επενδύουμε στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα. Δημιουργούμε, με συγκροτημένο Σχέδιο, τις προϋποθέσεις για μια νέα πνοή στον αγροτικό χώρο. 

-Ολοκληρώθηκαν, ήδη, οι διαδικασίες, για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, και αρχίζει από τον επόμενο Δεκέμβριο, η καταβολή των επιδοτήσεων. Στηρίζουμε τον αγροτικό κόσμο, να παράγει, να βελτιώνει το εισόδημά του και να προοδεύει. Άμεση προτεραιότητα δώσαμε, από την πρώτη στιγμή, στην Τουριστική Βιομηχανία της Χώρας μας. Αποδεικνύεται, άλλωστε, ότι ο Τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα πεδία της Παγκόσμιας Οικονομίας. Τροφοδοτεί άμεσα την ανάπτυξη και ενισχύει πολλούς άλλους κλάδους,  το εμπόριο, τη μεταποίηση, τις κατασκευές. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Συνιστά πολύτιμη αναπτυξιακή διέξοδο, για πολλές απομακρυσμένες περιοχές. Υπογραμμίζω, στο σημείο αυτό, την ξεχωριστή τουριστική ταυτότητα της Μακεδονίας – Θράκης. Αναδεικνύουμε τον ιδιαίτερο πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.

– Προωθούμε σημαντικά έργα, στον τομέα του Πολιτισμού, στην πόλη μας και σ’ ολόκληρο το Βορειοελλαδικό Τόξο.

– Ολοκληρώνεται το έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου και εγκαινιάστηκε σήμερα, η νέα μόνιμη έκθεσή του.– Ολοκληρώνονται σύντομα τα έργα στο Επταπύργιο, τα Τείχη και τα Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας, της Μαρώνιας και αλλού.

– Σχεδιάστηκε και προωθείται το Πρόγραμμα «Πολιτιστική Εγνατία»,  που συνδέει τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό. Επιπλέον, όμως: Η Μακεδονία και η Θράκη έχουν σπάνια οικοσυστήματα και φυσικό πλούτο, που οφείλουμε, όλοι μαζί, να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε, να αξιοποιήσουμε. Αισθάνομαι στο σημείο αυτό την ανάγκη να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες που έφεραν οι τελευταίες πυρκαγιές στη Χαλκιδική:

– Εξετάζονται, ήδη, οι αιτήσεις αποζημίωσης.

– Αρχίζουν οι εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας.

– Σχεδιάζεται οργανωμένη αναδάσωση.

– Υποβάλλεται άμεσα στην Ε.Ε., πρόγραμμα Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης για τη στήριξη των αγροτών της περιοχής.

– Αποφασίστηκε η αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου και η επέκταση του λιμανιού στα Μουδανιά. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ν’ αφήσει τον πλούτο της να χαθεί. Τον χρωστά στα παιδιά της. Σ’ ένα Κόσμο ανασφάλειας και αβεβαιότητας, η Ελλάδα διασφαλίζει μια νέα τροχιά σταθερότητας, ανάπτυξης, προόδου.  Αντιμετωπίζουμε με τόλμη τις προκλήσεις που αναπτύσσονται γύρω μας. Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και όχι συντηρητικές νοοτροπίες. Με τολμηρές αλλαγές και όχι στατική διαχείριση. Με ευθύνη και όχι ανέξοδο λαϊκισμό. Η Ελλάδα έχει σημαντικά παραδοσιακά πλεονεκτήματα.

– Φυσικό και πολιτισμικό πλούτο.– Πολυσήμαντη γεωπολιτική θέση.

– Ισότιμη παρουσία στην Ε.Ε. και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.

– Ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα διασφαλίζει, σήμερα, τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια διαρκή και ισόρροπη, δυναμική και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Χτίζει οικονομία ευκαιριών, που εγγυάται προσωπικό όφελος για κάθε πολίτη. Ανοίγει δρόμους που οδηγούν, με σιγουριά, σε μια πιο ισχυρή, πιο συνεκτική, πιο δίκαιη κοινωνία. Εγγυάται ένα καλύτερο, ένα πιο δίκαιο αύριο. Για όλους τους Έλληνες. Για όλους τους πολίτες.