ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ στο αμερικανικό έθνος θα απευθύνει ο Τζορτζ Μπους την ερχόμενη Δευτέρα, με αφορμή την πέμπτη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κεντρικό μήνυμα θα είναι ότι, πέντε χρόνια μετά την καταστροφή, η Αμερική είναι πιο ασφαλής, εξακολουθεί όμως να αντιμετωπίζει την απειλή της Αλ Κάιντα

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου, η ομιλία του Αμερικανού προέδρου, που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, θα αντανακλά «το τι εσήμανε η 11η Σεπτεμβρίου για τη χώρα μας, πού βρισκόμαστε από τότε και πώς προχωρούμε μαζί».

Το διάγγελμα που θα απευθύνει ο Μπους από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου σε ώρα υψηλής τηλεθέασης (21.00 τοπική ώρα), υπολογίζεται να διαρκέσει 16 έως 18 λεπτά της ώρας και θα αποτελεί την κορύφωση των διαφόρων ομιλιών που έχει εκφωνήσει κατά καιρούς ο Αμερικανός πρόεδρος για τις επιθέσεις αυτές που στοίχισαν τη ζωή περίπου 3.000 ανθρώπων.

* «Πέντε χρόνια μετά, οι σκέψεις μας είναι πάντα με τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001», αναφέρει εξάλλου σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις. «Ολοι μας έχουμε γίνει στόχοι των τρομοκρατών και οι πρόσφατες επιθέσεις που έχουν γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν μια δραματική υπενθύμιση», υπογραμμίζει.

Χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου «φρικτό έγκλημα που διαπράχθηκε από άτομα που δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς», ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης επαναβεβαίωσε «το ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης που αισθανόμαστε στην Ευρώπη για τους φίλους μας στις ΗΠΑ».

* Συγγενείς και φίλοι ομογενών που σκοτώθηκαν στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου 2001 θα παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση, που θα τελέσει τη Δευτέρα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν.