Να βάλει τέλος στα σενάρια των τελευταίων ημερών περί πρόωρων εκλογών θέλησε ο πρωθυπουργός και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, την Κυριακή, τόνισε με έμφαση: «Δεν είναι στο μυαλό μου».

 

Μετά την ικανοποίηση αιτημάτων διαφόρων κοινωνικών ομάδων παραμονές της ΔΕΘ και με δεδομένο το άνοιγμα της ψαλίδας από το ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εκφράστηκαν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2007.

Τη φημολογία αυτή προσπάθησε να εκτονώσει ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας: «Έχω γεμάτη ατζέντα. Είναι εκτός του δικού μου μυαλού».

Παράλληλα, ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα των παροχών, σημειώνοντας ότι οδηγούν σε έναν «αμαρτωλό και φαύλο κύκλο», υποθηκεύουν τη χώρα και την πολιτική αξιοπιστία της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαινιάσει ένα «ενάρετο κύκλο, έναν κύκλο νοικοκυρέματος» προς όφελος της οικονομικής κατάστασης της χώρας που δεν σκοπεύει να σπασει.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται περί παροχών, αλλά περί υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους πολίτες και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, βάσει και των αντοχών της οικονομίας.

Παράλληλα, ο Κ.Καραμανλής σημείωσε ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν κρίνεται η κυβέρνηση.

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής το Σάββατο, από το βήμα της 71ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε «αλόγιστες παροχές», τις οποίες «δεν αντέχει η οικονομία και δεν θέλουν οι πολίτες».

 

Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, ο κ. Καραμανλής τόνισε:

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν αλόγιστες παροχές, που δεν αντέχει η οικονομία. Αυτός ο φαύλος κύκλος των προεκλογικών παροχών, που αποσταθεροποιούν την οικονομία, και μετά τις εκλογές οδηγούν σε νέα σκληρά μέτρα, πρέπει να κλείσει. Δεν το αντέχει ο τόπος. Δεν το θέλουν οι πολίτες, οι οποίοι είναι πιο ώριμοι και υποψιασμένοι, παρά ποτέ».

»Η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες στηρίζεται στην υπεύθυνη πολιτική μας. Όχι σε ανεύθυνες παροχές. Δεν είμαι διατεθειμένος να υποθηκεύσω την οικονομία για κάποιο πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Συμπεριφερόμαστε και θα συμπεριφερόμαστε ως υπεύθυνη Κυβέρνηση μπροστά σε ώριμους πολίτες».

Ακολούθως, επισήμανε ότι για πρώτη φορά, από την ένταξη στην ΟΝΕ, το έλλειμμα φέτος θα πέσει κάτω από 3% του ΑΕΠ, ενώ ανακοίνωσε πως προωθείται η φορολογική μεταρρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα και ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η βελτίωση του επιδόματος ανεργίας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ. «Προχωρούμε με σχέδιο και αίσθημα ευθύνης, στη βελτίωση των αγροτικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ σε δύο ισόποσες δόσεις: Η πρώτη στις αρχές του 2007 και η δεύτερη στις αρχές του 2008. Οι αγροτικές συντάξεις, από τα 227, φτάνουν τα 330 ευρώ το μήνα και το ΕΚΑΣ, από τα 160, γίνεται 230 ευρώ το μήνα. Είναι πιστή τήρηση των δεσμεύσεών μας. Αυτά που είπαμε, γίνονται».

Αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση, ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων με τους πολίτες, καθώς «οι συνθήκες σήμερα, είναι ώριμες, όσο ποτέ άλλοτε, για να καταρτίσουμε, όλοι μαζί, ένα κοινό σύμφωνο μεταρρυθμίσεων. Ένα σύμφωνο ευθύνης, για την Ελλάδα που θέλουμε, στα επόμενα χρόνια, για την πορεία του τόπου μας, στο νέο ιστορικό κύκλο που διανύουμε».

Παιδεία

Ο πρωθυπουργός έδωσε για μία ακόμη φορά έμφαση στις αλλαγές στην Παιδεία, λέγοντας ότι «άμεση προτεραιότητά μας, στο επόμενο διάστημα είναι η καθιέρωση αναπτυξιακού προγραμματισμού, η δημιουργία πιο ανοιχτής, πιο δημιουργικής, πιο ποιοτικής Παιδείας».

«Όλοι μαζί να δώσουμε στα πανεπιστήμιά μας τη δυνατότητα να απεγκλωβιστούν από τη στασιμότητα, και να διακριθούν στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να «συντονιστούν με τη παγκόσμια επανάσταση στη γνώση και την τεχνολογία, τα παρέχουν τα εφόδια που χρειάζονται οι νέοι για να πετύχουν στη ζωή τους και να δίνουν πτυχία με αναγνωρισμένη αξία στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Ασφαλιστικό

Αναφορά έκανε και στο μείζον θέμα του Ασφαλιστικού. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενοποίηση των Ταμείων, την «αναπροσαρμογή» των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και τον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές «από την επόμενη κυβέρνηση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Όλες οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ευνοούν την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο μόνος σίγουρος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Χρειάζονται, βέβαια, (και αναπτύσσονται, ήδη) συμπληρωματικές δράσεις» υποστήριξε.

Ακρίβεια

Ο κ. Καραμανλής δεν απέφυγε να αναφερθεί και στο πρόβλημα της ακρίβειας.

«Είναι, πράγματι, άλλη μια παθογένεια, που έρχεται από το παρελθόν. Δίνουμε μάχη με το πρόβλημα. Πέρα από την επίπτωση που ασκεί η έκρηξη των διεθνών τιμών πετρελαίου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια δομικά ζητήματα» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Οι έλεγχοι εντείνονται και οι θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, συνεχίζονται σταθερά. Απόφασή μας, η συμμαχία με τον καταναλωτή, με τον πολίτη».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «δέσμευση της νέας διακυβέρνησης ήταν να ανοίξει ένα νέο ιστορικό κύκλο, δρομολογώντας τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» ενώ ανέπτυξε τους άξονες των πολιτικών που έχει ακολουθήσει για νοικοκύρεμα της οικονομίας, ανάπτυξη και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, έκανε ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου:

«Τα αποτελέσματα αυτά δεν σημαίνουν ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Δεν σημαίνουν ότι φτάσαμε τους στόχους μας, σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αποδεικνύουν, όμως, ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Πιστοποιούν ότι η Ελλάδα προχωρά σε ασφαλή δρόμο. Εγγυώνται, ένα αυξανόμενο οικονομικό αποτέλεσμα. Ο απώτερος σκοπός της πολιτικής μας είναι ένας: Καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες».

» Σήμερα, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Ξέρουμε και πως να πάμε. Έχουμε τις πολιτικές να πετύχουμε τους στόχους μας. Γι’ αυτό, οφείλουμε, όλοι να επιλέγουμε την υπευθυνότητα έναντι του λαϊκισμού. Να μην υποτιμά κανένας την ωριμότητα των Ελλήνων. Εμείς αυτό το δρόμο έχουμε επιλέξει. Το δρόμο της ευθύνης. Αυτόν το δρόμο ακολουθούμε. Και αυτόν θα ακολουθούμε, απαρέγκλιτα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι σταθερή, αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δίνοντας το στίγμα της απογευματινής του ομιλίας προς τις παραγωγικές τάξεις στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».

 

O στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα πρωταγωνίστρια και αυτός ο στόχος ούτε φαλκιδεύεται, ούτε παζαρεύεται, είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τις διοικήσεις της HELEXPO ΑΕ και ΔΕΘ ΑΕ, σημειώνοντας πάντως ότι θα προηγηθεί διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις.

Για τη ΔΕΘ, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι είναι ένας καταξιωμένος θεσμός μεγάλης σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, που μαζί με άλλους θεσμούς συμβάλλει στο να παίξει η περιοχή τον ρόλο που οραματιζόμαστε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

O κ. Καραμανλής επισκέφθηκε επίσης περίπτερα της 71ης ΔΕΘ -συνοδευόμενους από υπουργούς, τους προέδρους των δύο εταιριών της ΔΕΘ, το νομάρχη Π.Ψωμιάδη και τον δήμαρχο Β.Παπαγεωργόπουλο- για την οποία επίσης δήλωσε: «Είναι καταξιωμένος θεσμός που συμβάλει στο να παίξει η Θεσσαλονίκη, το ρόλο που πρέπει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Αργότερα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με 38 φορείς της Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στο δημαρχείο, και διαβεβαίωσε μέχρι το τέλος του 2006 θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την Μητροπολιτική οργάνωση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με τη θέσπιση της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, συνοδεία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Αναστασίου Δημοσχάκη, επισκέφθηκαν το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη συνέχεια, ο κ. Πολύδωρας εγκαινίασε το περίπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου τον υποδέχθηκε ο γενικός επιθεωρητής βορείου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Σκόκας.

O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του υπουργείου στην 71η ΔΕΘ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βορείου Ελλάδας, τονίζοντας ότι η υλοποίησή τους θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων.

Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, δημοπρατήθηκαν έργα ύψους 14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί και κατασκευάζονται έργα ύψους 7 δισ. ευρώ. Ακόμη, σύντομα θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τα έργα που αναλογούν στα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ και η κατασκευή τους θα αρχίσει στις αρχές του 2007. Σε ό,τι αφορά την υποθαλάσσια αρτηρία, τόνισε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία και η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

H υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια επίσκεψής της στο εκθεσιακό περίπτερο της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, σημείωσε ότι «οι ανθρωπιστικές κρίσεις δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθούν, πολύ δε περισσότερο να αποτραπούν. Ο πόλεμος στο Λίβανο είναι το τελευταίο τραγικό παράδειγμα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε -και η Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει δείξει ότι το πράττει- είναι να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ανθρωπιστικά και πολιτικά.»

Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των θεωρήσεων εισόδου σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

Στη μείωση του χρόνου καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων στους αγρότες αλλά και στην εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων, που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου, στην 71η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

O υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΣΒΒΕ και δεσμεύτηκε για συμμετοχή του Συνδέσμου στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, με τροπολογία του σχετικού Νόμου, έως το τέλος του χρόνου. Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, λέγοντας πως στόχος είναι και η ωφελεία των Ελλήνων πολιτών, η οποία θα προκύψει από τον ανταγωνισμό.

Ο κ. Τσιτουρίδης διέψευσε ότι θα συγκληθεί έκτακτη διυπουργική, λόγω ρώσικου ενδιαφέροντος για το πακέτο του ΟΤΕ, και τόνισε ότι θα υπάρξει σύμβουλος που θα αναλάβει τη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό, είπε ότι «οι εντάξεις των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ και οι ομαδοποιήσεις και συγχωνεύσεις των επικουρικών ταμείων είναι μια διαδικασία που ξεκινά και θα μας απασχολήσει μέχρι το τέλος της τετραετίας».

Μέσα στον επόμενο μήνα θα οριστεί ο σύμβουλος που θα αναλάβει την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ), τόνισε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος εγκαινίασε τα περίπτερα του ΟΣΕ και των ΕΛΤΑ, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς για το εάν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συμμετοχή στον ΟΤΕ από ρώσικη εταιρία, ο κ. Λιάπης ανέφερε ότι ακόμα είναι πρόωρο να ειπωθεί κάτι το συγκεκριμένο.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε θέματα ποιότητας, όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις, αλλά θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της παιδείας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία εγκαινίασε το περίπτερο του υπουργείου. Στα εγκαίνια, παρέστησαν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Αντίστοιχη δήλωσε έκανε η κ. Γιαννάκου μετά τη σύσκεψη φορέων, υπό τον πρωθυπουργό. Σε ερώτηση, για πόσο διάστημα θα διεξάγεται ο διάλογος, απάντησε: «Για όσο χρειαστεί. Και οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν».

Σε διευθέτηση θεμάτων που έπρεπε να ρυθμιστούν και όχι σε παροχές, αφορούν οι ενισχύσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προ των εγκαινίων της 71ης ΔΕΘ, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, στο περιθώριο των εγκαινίων του περιπτέρου της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν νέες παροχές το 2007, ο κ. Δούκας είπε ότι τα μέτρα που ενδεχομένως θα λάβει η κυβέρνηση θα εμπεριέχονται στο προϋπολογισμό του επομένου έτους, η κατάθεση του οποίου θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.