ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ 61Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη αργά απόψε από το Ελληνικό Γραφείο Τύπου στη ΝΥ το πρόγραμμα της Ελληνίδας υπουργού των εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη έχει ως εξής:  

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αφιχθεί στην Νέα Υόρκη η ελληνική αντιπροσωπία που θα συμμετέχει στις εργασίες της 61ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Της αντιπροσωπίας ηγείται η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κα Ντόρα Μπακογιάννη που θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη. Στην αντιπροσωπία συμμετέχουν και 15 βουλευτές των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Σωτήριο Χατζηγάκη.Το πρόγραμμα της κα Υπουργού κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται ως εξής: 

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου– Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Gul, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στον ΟΗΕ.  

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου– Συνάντηση, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Ahmed Ali Aboul Gheit, και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, κ. Manouchehr Motaki. – Η κα Μπακογιάννη θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία πρόκειται να παρακολουθήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. 

– Στις 12.30, η κα Υπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης «Ελαίας Εγκώμιο», ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει κάθε χρόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στους επικεφαλής των ξένων Αντιπροσωπειών.  

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου– Συνάντηση, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, κ. Miguel Angel Moratinos. – Η κα Μπακογιάννη θα προεδρεύσει στη θεματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με Περιφερειακούς Οργανισμούς, που γίνεται με πρωτοβουλία της ελληνικής Προεδρίας. H κα Υπουργός θα παραθέσει γεύμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με την ευκαιρία της Προεδρίας.  

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου-Συνάντηση, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, κ. Walid alMuailim. – Η κα Υπουργός θα συμμετάσχει  σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, και αργότερα θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει το Foreign Policy Association με θέμα την ελληνική εξωτερική πολιτική στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. – Το βράδυ η κα Μπακογιάννη θα συμμετάσχει στο δείπνο που διοργανώνεται από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας για τα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας.  

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου– Συνάντηση, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του OHE για το Κόσοβο, κ. Ahtisaari.– Η κα Μπακογιάννη ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των Περιφερειακών Οργανώσεων. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε. και Ρωσίας, που θα γίνει στα γραφεία της Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. – Προβλέπεται να πραγματοποιηθεί «Διατλαντικό» γεύμα εργασίας που διοργανώνει η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κα Rice, καθώς και συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-ΗΠΑ. – Το απόγευμα, η κα Μπακογιάννη θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.  Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου– Η κα Μπακογιάννη θα παραστεί στο γεύμα που παραθέτει ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών για τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. 

■ Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής της η κα Μπακογιάννη θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Associated Press και Reuters, στις εφημερίδες Washington Post και Los Angeles Times και στα τηλεοπτικά δίκτυα CNNinternational (18/9) και PBS (συνέντευξη με τον Charlie Rose, 28/9). Η κα Υπουργός θα έχει συνάντηση και με την συντακτική ομάδα (Editorial Board) της εφημερίδας New York Times. 

■ Η κα Μπακογιάννη θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη τo βράδυ της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου. 

■ Η κα Υπουργός θα συναντηθεί, με εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ και θα παραστεί στην εκδήλωση της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Αμερικής κατά την οποία θα τιμηθεί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.   

  Η κα Υπουργός θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου. 

■ Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο Υφυπουργός κ. Βαληνάκης θα συμμετάσχει, εκτός των άλλων, σε πολυμερείς συναντήσεις για την προώθηση της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διαπολιτισμικού Διαλόγου.  Ο κ. Βαληνάκης θα αναχωρήσει στις 21 Σεπτεμβρίου.