Δεξίωση προς της Ελλήνιδας Υπ. Εξ. κ. Ντόρας Μπακογιάννη παρέθεσε η Γενική Πρόξενος της ΝΥ κ. Αικατερίνη Μπούρα. Η εκδήλωση έγινε στο γνωστό terace on the park χτες το απόγευμα και σε αυτήν παραβρέθηκαν δεκάδες προσωπικότητες, και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων. Ολόκληρη η ομιλία της. 

Κυρίες και κύριοι,  

Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι κοντά σας απόψε εδώ, στη Νέα Υόρκη.  

Σε αυτή την μητρόπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πόλη που συμβολίζει το αμερικανικό όνειρο.  

Στην πόλη, όμως, που είναι ταυτόχρονα και η μητρόπολη των Ελλήνων ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς εδώ χτυπά η καρδιά του Απόδημου Ελληνισμού της Αμερικής.  

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ απόψε.  

Σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Κώστα Καραμανλή.  

Φίλες και φίλοι,  

Κάθε φορά που βρίσκομαι ανάμεσα σε απόδημους Έλληνες δεν μπορώ να μην επαναλάβω την αγάπη και την περηφάνια που νιώθουμε για εσάς όλοι εμείς πίσω στην πατρίδα. Περηφάνια για όλα αυτά που καταφέρατε να πετύχετε. Περηφάνια για την αγάπη που έχετε για την Ελλάδα, για την δύναμη με την οποία την κρατάτε στην καρδιά σας.  Γνωρίζω πόσο την νοιάζεστε την Ελλάδα. Πόσο την πονάτε. Πόσο σας πληγώνουν τα κακώς κείμενα, οι αδυναμίες που διαπιστώνετε σ’ αυτήν. Και πόσο χαίρεστε με τις επιτυχίες της. Πόσο πανηγυρίζετε τις νίκες της. Πόσο περήφανοι νιώθετε – και εσείς με τη σειρά σας – όταν η Ελλάδα πηγαίνει καλά.  Η Ελλάδα διανύει μια περίοδο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αυτόν τον δρόμο επέλεξε η κυβέρνησή μας. Τον δύσκολο δρόμο.  Εδώ και δυόμισι χρόνια, η κυβέρνησή μας εγκαινίασε μια νέα σχέση με τους πολίτες. Μια σχέση ειλικρίνειας. Μια σχέση δημιουργικής συνεργασίας. Μια σχέση εμπιστοσύνης.  Επιλέξαμε να μην κρύψουμε τα προβλήματα. Να τα πούμε καθαρά.  Να τα αντιμετωπίσουμε δυναμικά. Με σχέδιο, με πρόγραμμα και με αποφασιστικότητα.  Με πίστη στις δυνατότητες όλων των Ελλήνων.  Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.  Και προχωράμε. Με όραμα για μια Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην περιοχή της και διεθνώς, που αναπτύσσεται παντού, δυναμικά και ισόρροπα, που παρέχει ευκαιρίες σε όλους, που είναι κοινωνικά δίκαιη.  Θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, μέσα σε ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον.  Έχουμε βάλει στόχους υψηλούς και σταθερά τους κατακτούμε. Δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και οι πολιτικές μας έχουν αποδώσει ήδη αποτελέσματα. Αποτελέσματα απτά και μετρήσιμα, που τα διαπιστώνουν οι πολίτες.  Τα δημόσια οικονομικά σταδιακά νοικοκυρεύονται και η ανάπτυξη κινείται με υψηλούς ρυθμούς.  

• Πετύχαμε ήδη, και μάλιστα με τρόπο ήπιο, να μειώσουμε σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα. Εξασφαλίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου την υποχώρησή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ .  

• Πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν διπλάσιους του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης, που το πρώτο εξάμηνο του 2006 έφτασε στο 4, 1 % του ΑΕΠ.  Βελτιώνουμε σταθερά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα .  

• Ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε το νέο επενδυτικό νόμο, με ισχυρά κίνητρα για επενδυτικά σχέδια που δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας .  

• Το πρώτο εξάμηνο του 2006 οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν πάνω από 10%.  

• Η εξωστρέφεια της οικονομίας μας ενισχύεται σημαντικά. 

• Οι εξαγωγές μας παρουσιάζουν διαρκή ανοδική τάση – αυξήθηκαν με ρυθμό πάνω από 13% το 2005, και με 22%  το πρώτο εξάμηνο αυτού του χρόνου .  

• Ο τουρισμός μας καταγράφει σημαντική άνοδο, τόσο σε επισκέπτες όσο και σε έσοδα.  

• Η πολιτική μας έχει ήδη θετικά κοινωνικά αποτελέσματα.  

• Η ανεργία άρχισε να μειώνεται σταδιακά.  

• Από 11,3% τον Μάρτιο του 2004, μειώθηκε στο 9,7% το πρώτο τρίμηνο του 2006 .  

• Το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών αυξάνεται τα δύο τελευταία χρόνια, με ετήσιο ρυθμό 4,3%- υπερδιπλάσιο του ρυθμού που είχαμε την περίοδο 1996 – 2003.  Αγαπητοί φίλοι,  Οι αριθμοί που σας ανέφερα δείχνουν την πραγματικότητα. Δείχνουν την τροχιά στην οποία έχουμε μπει.  Δείχνουν ότι η Ελλάδα προχωρά μπροστά. Κινείται, με νέα δυναμική, στο δρόμο της δημιουργίας, της προόδου, της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, που στοχεύουμε να διαχυθεί παντού. Σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε της γωνιά.  Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η στήριξη της περιφέρειας. Εφαρμόζουμε την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που δίνει νέα πνοή στην ελληνική περιφέρεια.  Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι:  

• Ταχύτερη ανάπτυξη  

• Περισσότερες θέσεις εργασίας  

• Καλύτερη ποιότητα ζωής  

• Ολοκληρωμένες αναπτυξιακές· παρεμβάσεις, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιφέρεια και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει.  Εξασφαλίσαμε, με συστηματικές προσπάθειες και με σκληρή διαπραγμάτευση, πόρους για τη χώρα μας από το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο που ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ συνολικά. Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνονται στην περιφέρεια.  Παρέχουμε αυξημένα κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.  Ενισχύουμε με συγκεκριμένες πολιτικές και με διεθνή προβολή τον τουρισμό μας. Προωθούμε πολιτικές για την αγροτική ανάπτυξη.  Ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών.  Προωθούμε μεγάλα έργα πνοής σε ολόκληρη τη χώρα. Αναβαθμίζουμε λιμάνια και αεροδρόμια. Αλλάζουμε τον οδικό χάρτη της Ελλάδας. Κάνουμε πράξη ανεκπλήρωτες προσδοκίες δεκαετιών. Στοχεύουμε να βάλουμε επιτέλους την Ήπειρο, την Στερεά, τη Μακεδονία, τα νησιά μας, την Πελοπόννησο – ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, στο δρόμο της ανάπτυξης. Να τη βγάλουμε από την απομόνωση. Μια για πάντα.  Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Οι ιδιαίτερες πατρίδες σας, τα χωριά σας, έχουν ξεκινήσει δυναμικά την πορεία τους προς την ανάπτυξη. Θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι όταν, με το καλό, τα επισκεφθείτε ξανά.  Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι,  Με την ίδια αυτοπεποίθηση, με τον ίδιο δυναμισμό, ασκούμε την πολιτική μας και στον δικό μου τομέα ευθύνης στην κυβέρνηση, στην εξωτερική πολιτική της χώρας.  Αντιλαμβανόμαστε και προβάλλουμε την θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον ως μια υψηλού κύρους δύναμη, ως έναν αξιόπιστο συνομιλητή για τα μεγάλα διεθνή θέματα, ως μια περιφερειακή δύναμη με ισχύ και επιρροή.  Αυτή τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας δείξαμε και ενισχύσαμε περαιτέρω κατά τη διάρκεια όλης της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τώρα – αυτόν το μήνα – που ασκούμε την προεδρία του σημαντικότατου αυτού οργάνου.  

Φίλες και φίλοι,

 Στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής συμμετέχουμε ουσιαστικά στην διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής προοπτικής. Παίρνουμε θέση στην καρδιά της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις με βασικούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας. Φυσικά, ανάμεσα σε αυτούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα όπου εσείς ζείτε και δημιουργείτε, κατέχουν εξέχουσα θέση.  Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς. Είμαστε στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως η μόνη χώρα της περιοχής που είναι ταυτόχρονα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑ το. Συμμετέχουμε ενεργά στις προσπάθειες για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, και στηρίζουμε τις προσπάθειες των γειτονικών μας χωρών για τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων διεθνών προκλήσεων. Δίνουμε από κοινού και την μάχη κατά της τρομοκρατίας, σε όλες της τις μορφές. Δεν είμαστε απλώς άλλος ένας σύμμαχος. Πιστεύουμε ότι είμαστε ένας πολύτιμος σύμμαχος και εταίρος.  Γι’ αυτό και επιμένουμε και διεκδικούμε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο visa waiver ρrogram των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, που επιτρέπει σε πολίτες 27 χωρών vα επισκέπτονται ως τουρίστες τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς θεώρηση εισόδου’, αντιμετωπίζεται ως ζήτημα μεγάλης σημασίας από την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει και θα θέσει σε ακόμη -πιο στέρεες βάσεις την ήδη ισχυρή σχέση μας. Θα διευκολύνει τα επιχειρηματικά ταξίδια και θα προωθήσει τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών. Και, φυσικά, θα είναι ουσιαστικά χρήσιμο σε εσάς. Σε όλους τους πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζείτε στην χώρα αυτή. Καθώς θα μπορείτε να υποδέχεστε τους δικούς σας ανθρώπους από την Ελλάδα, χωρίς αυτοί να ταλαιπωρούνται με. γραφειοκρατικές διατυπώσεις και εμπόδια.

 Αγαπητοί φίλοι,  

Με συγκροτημένη πολιτική ισχυροποιούμε, ολοένα και περισσότερο, το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ως παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή.  Οι ελληνικές επενδύσεις στις χώρες των Βαλκανίων πλησιάζουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουμε πετύχει να είναι η χώρα μας μια δύναμη με μεγάλη οικονομική ισχύ και επιρροή στην περιοχή. Μια δύναμη που συμβάλει στην ασφάλεια και την πρόοδο ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Στηρίζουμε και ενισχύουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Ξέρουμε ότι οι λαοί των βαλκανικών χωρών προσβλέπουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύουμε ότι είναι τόσο προς όφελος δικό τους όσο και προς το "συμφέρον της Ελλάδας να εξελιχθεί σε κάποια χρόνια η άλλοτε ταραχώδης περιοχή των Βαλκανίων, η γειτονιά της Ελλάδας, σε μια περιφέρεια της Ευρώπης ..  Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτά και με την ΠΓΔΜ, όπου έχουμε εντυπωσιακή οικονομική παρουσία. Δυστυχώς, το ζήτημα του ονόματος παραμένει ακόμα εκκρεμές. Ελπίζουμε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας πρέπει να δείξει έμπρακτα, με ρεαλιστικές προτάσεις, την πρόθεσή της να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία.  Φίλες και φίλοι,  Τμήμα αυτής της στρατηγικής μας επιλογής για την ενίσχυση της προσέγγισης όλων των χωρών της περιοχής μας με τους · ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι και η υποστήριξή μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.  Μία Τουρκία που σταδιακά μετατρέπεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, που υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς – στο εσωτερικό και το εξωτερικό της – είναι προς όφελος όλων: της Ευρώπης, της ίδιας της Τουρκίας, των γειτόνων της. Αλλά το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται τώρα στα δικά της χέρια. Αυτή πρέπει να δείξει ότι έχει την βούληση να ανταποκριθεί στα κριτήρια που της έχουν θέσει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα κριτήρια που ισχύουν για όλα τα κράτη που θέλουν να γίνουν μέλη της «οικογένειας» αυτής. Εμείς την στηρίζουμε, αλλά και την ελέγχουμε, από κοινού με τους εταίρους μας, σε όλα τα στάδια του δύσκολου δρόμου της προς την Ευρώπη.  Παράλληλα, εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των σχέσεών μας και για τη συνεχή βελτίωσή τους στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώξαμε και πετύχαμε την διεύρυνση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ προωθούμε – με θετικά αποτελέσματα – και την συνεχή ανάπτυξη της συνεργασίας μας στον επιχειρηματικό, τον τουριστικό, τον πολιτιστικό τομέα.  Γνωρίζω την ευαισθησία σας, την αγωνία όλων των αποδήμων, για το ζήτημα της Κύπρου. Θα σας επαναλάβω ότι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος παραμένει κύριος στόχος της πολιτικής μας. Επιδιώκουμε την επανένωση της Κύπρου, με τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό. Επιζητούμε μια λύση που θα λειτουργεί προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού και θα εξασφαλίζει την ευημερία τους. Μια λύση που θα δικαιώσει τις προσδοκίες του Ελληνισμού απανταχού της γης και θα συμβάλει στην σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας.  

Αγαπητοί φίλοι,  

Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η εξωτερική μας πολιτική. Μια πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης. Μια πολιτική που αξιοποιεί, ενισχύει και διευρύνει περαιτέρω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.  Η παρουσία του απόδημου ελληνισμού στις χώρες του εξωτερικού, το δυναμικό «παρών» που δίνετε εσείς στις χώρες που διαμένετε, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα. Εσείς, οι Έλληνες της Αμερικής, αλλά και όλοι οι απόδημοι, αποτελείτε παράγοντα ισχύος για την Ελλάδα, για την εξωτερική της πολιτική, για την ελληνίδα υπουργό εξωτερικών.  Γι’ αυτό και έχουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας την ενίσχυση και την προώθηση της συνεργασίας μας με τους απόδημους Έλληνες. Θέλουμε να υποβοηθήσουμε την δυναμική που .. αναπτύσσει ο οικουμενικός ελληνισμός. Να διευρύνουμε τους ορίζοντες και την προοπτική του. Να ενισχύσουμε τη θέση σας στις κοινωνίες όπου ζείτε και δημιουργείτε. Να αξιοποιήσουμε τον δικό σας δυναμισμό ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τα άλλα κράτη.  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναδιοργανώσαμε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Διασφαλίσαμε τον θεσμικό του ρόλο. Θωρακίσαμε τη δυναμική του .. Διευρύναμε τα πεδία δράσης του. Ενισχύσαμε την αντιπροσωπευτικότητά του. Θέλουμε να το καταστήσουμε αποτελεσματικό δίαύλο επικοινωνίας των απανταχού Ελλήνων με το μητροπολιτικό κέντρο. Σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες.  Πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μας. Να την κάνουμε ακόμη πιο δημιουργική προς όφελος της πατρίδας μας. Ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνισμό, σε ολόκληρο τον κόσμο.   

Κυρίες και κύριοι,  

Έλληνες και ελληνίδες της Νέας Υόρκης,  

Είμαι ευτυχής επειδή σας φέρνω καλά νέα. Σας φέρνω θετικά μηνύματα. Η Ελλάδα αλλάζει. Προχωρά μπροστά.  Με τόλμη, με σιγουριά, με αισιοδοξία.  Η Ελλάδα διεκδικεί δυναμικά μια καλύτερη θέση στη διεθνή σκηνή, μια καλύτερη προοπτική για τους πολίτες της.  Αφήνει πίσω τις εποχές της υστέρησης, των τελευταίων θέσεων σε διεθνείς κατατάξεις, των χαμένων ευκαιριών.  Κοιτάζει ψηλότερα.  Μαζί με όλους τους Έλληνες.  Βλέποντάς σας όλους εδώ απόψε, νιώθοντας ανάμεσά σας ότι βρίσκομαι στην Ελλάδα και όχι χιλιάδες μίλια μακριά από αυτήν, αισθάνομαι σιγουριά ότι θα τον πετύχουμε τον στόχο. Όλοι μαζί.  Σας ευχαριστώ.