εκτενές ρεπορτάζ για την ελληνίδα Υπ.Εξ. κ. Ντόρα Μπακογιάννη δημοσιεύεσε  η αποκαλυπτική εφημερίδα PRESS TIME την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.Ακολουθεί Ολόκληρο το σχετικό  ρεπορτάζ.

 Οι «καυτές» μέρες της Ντόρας στις ΗΠΑ 

Οι συναντήσεις, το προφίλ που χτίζει και όσοι βρέθηκαν δίπλα της

 

"Η καλοσχεδιασμένη «επιχείρηση» απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας γέφυρες με το think tank των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής"

 Νέα Υόρκη  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ *  

Αν ευσταθούν τα σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στους διαδρόμους των πολιτικών και των δημοσιογραφικών γραφείων, ότι δηλαδή ήδη έχει προσυμφωνηθεί -σε κάποιο από τα πολλά «μυστικά δείπνα» προ και μετά τις εκλογές- η μετάβαση της Ντόρας Μπακογιάννη στην πρωθυπουργία με αντάλλαγμα την ενότητα υπό τον Κώστα  Καραμανλή, τότε τις ημέρες αυτές στη Νέα Υόρκη η σημερινή υπουργός Εξωτερικών δικαίως μπορεί να θεωρεί ότι κέρδισε πολλούς πόντους στο παιχνίδι αυτό, μπαίνοντας στο πάνελ των αδιαμφισβήτητων μελλοντικών ηγετών  της Ε.Ε.  Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η όντως προσεκτικά μελετημένη και  καλά προσχεδιασμένη παρουσία της στη πρωτεύουσα του κόσμου, όπου καθημερινά από τις 16 Σεπτεμβρίου -ημέρα άφιξής της στη Νέα Υόρκη- μέχρι και την τελευταία ημέρα που θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα, το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου, έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με σημαίνοντα πρόσωπα στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν επιρροή ακόμα και στον Λευκό Οίκο;

·  Ακόμα και το φινάλε της επίσκεψης είναι καλά σχεδιασμένο. Η υπουργός Εξωτερικών θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής λίγο μετά το τέλος μιας λαμπρής εορταστικής τελετής προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του γνωστού Ελληνοαμερικανού  επιχειρηματία Άγγελου Τσακόπουλου (χρηματοδότησε και την ομώνυμη έδρα  «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» σε μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο), τους οποίους τιμά η Παγκρητική Ένωση Αμερικής για το έργο και την προσφορά τους στον απανταχού Ελληνισμό.

·  Την προηγούμενη ακριβώς ημέρα, στις 28 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της από το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, στην οποία θα παρευρεθούν δεκάδες επιφανείς  προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής στις ΗΠΑ, τον επιχειρηματικό κόσμο της Ν.Υ., διπλωμάτες και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων. 

·  Όλο το προηγούμενο διάστημα που έχει μεσολαβήσει στο καθοριστικό 15θημέρο που έχει προηγηθεί (από κάθε άποψη, και κυρίως για την προσωπική της πορεία), η κ. Μπακογιάννη θα έχει συναντήσεις με δεκάδες προσωπικότητες από πολλά κράτη, υπουργούς Εξωτερικών, ηγέτες, και φυσικά πλήθος συναντήσεων στην Ουάσιγκτον.

·  Συναντήθηκε με περισσότερους από είκοσι υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά της να προετοιμάσει την κρίσιμη συνεδρίαση (και ίσως ιστορική συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) για το Μεσανατολικό, όπως θα δούμε αναλυτικότερα πιο κάτω. Εξάλλου, συμμετείχε σε περισσότερες από τριάντα θεματικές συσκέψεις και διασκέψεις, έχοντας στενή συνεργασία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος τη συνεχάρη για τις θερμές προσπάθειές της κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

· Αν και μεγάλο μέρος όλης αυτής της προετοιμασίας -καθώς λέγεται- οφείλεται στον προκάτοχό της Π. Μολυβιάτη, εντούτοις τις δάφνες κερδίζει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Εξέχουσα θέση στην ατζέντα της κ. Μπακογιάννη κατέχει η συνάντηση  με την ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, η οποία μάλιστα τη συνεχάρη από  το βήμα του ΟΗΕ για την έξοχη -όπως είπε- συνεδρίαση για το Παλαιστινιακό, η οποία οργανώθηκε ύστερα από έναν διπλωματικό μαραθώνιο πολλών ημερών που είχε προηγηθεί από την ελληνική προεδρία (αυτή την περίοδο η χώρα μας ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος). Άλλο ένα μπόνους για την Ελληνίδα υπουργό.

·  Την Πέμπτη, στο τραπέζι των συνομιλιών υπό τη προεδρία της Ελλάδας (πάντα με την κυρία Μπακογιάννη σε δεσπόζουσα θέση) κάθισαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία το Μπαχρέιν (ως εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου), η Μ. Βρετανία, η Κίνα, το Κατάρ, η Δανία, η Γκάνα, το Περού, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Αργεντινή (ως εκπρόσωπος του Κινήματος των Αδεσμεύτων), η Τανζανία, το Κονγκό, η Φινλανδία (η οποία ασκεί την προεδρία στην Ε.Ε.), o Μαχμούντ Αμπάς εκ μέρους των Παλαιστινίων, ο πρέσβης του Ισραήλ Νταν Γκίλερμαν, ο ειδικός απεσταλμένος της Ιαπωνίας, και φυσικά ο Γ.Γ.  Κόφι Ανάν. Ειδικοί αναλυτές, πάντως, ανεξάρτητα από σενάρια και εικασίες, σημειώνουν αντικειμενικά ότι από μόνο του το γεγονός αυτό καθαυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού ύστερα από πολλά χρόνια και ύστερα από σειρά σοβαρών πολιτικών εξελίξεων κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι άμεσα εμπλεκόμενοι – μάλιστα ύστερα από την πρόσφατη αιματηρή πολεμική σύρραξη στον Λίβανο. Αυτή η επιτυχία διεθνώς πιστώνεται στην Ελλάδα και προσωπικά στην κυρία Μπακογιάννη, η οποία έδινε και τον ρυθμό στις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας πριν και έπειτα από τη σημαντική συνεδρίαση.

·  Νωρίτερα, την ίδια πάντα ημέρα (Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου), η κ. Μπακογιάννη μίλησε σε ημερίδα του γνωστού thin tank «Foreign Policy» με θέμα «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στην αυγή του νέου αιώνα», ενώπιον ενός πολυπληθούς και απαιτητικού κοινού, το οποίο αποτελούσαν διπλωμάτες, Αμερικανοί αναλυτές, γνωστοί και επιφανείς Ελληνοαμερικανοί όπως ο John Catsimatides, ο πανίσχυρος κληρικός Fr. Alex karloutsos εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων.

· Στην εισήγησή της αυτή η κ. Μπακογιάννη έκανε μια συνοπτική ιστορική ανάλυση του ρόλου της Ελλάδας με έμφαση στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον σεβασμό της συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και στο θέμα των Σκοπίων. Καταλήγοντας  εστίασε στον σύγχρονο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην Ανατολική  Μεσόγειο, στα Βαλκάνια αλλά και  στη Μαύρη Θάλασσα ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας, με ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο της Ε.Ε.     

Τετ α τετ τα είπαν  Κόντι και  Ντόρα 

Στην Ουάσιγκτον η κ. Μπακογιάννη είχε τετ α τετ συνάντηση με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, με την οποία συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας – και φυσικά το Κυπριακό. Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η «χημεία» μεταξύ των δύο κυριών, της Ελληνίδας υπουργού και της «γερακίνας», η οποία «φλερτάρει» με τον Λευκό Οίκο. Το 15θήμερο αυτό, όμως, στάθηκε καθοριστικό και για τις προσωπικές της σχέσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί αρκετές φορές και να σπάσει έτσι ο πάγος που είχε δημιουργηθεί πρόσφατα μετά τις καταγγελίες του Κύπριου προέδρου, ο οποίος έχει «φωτογραφίσει» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Κύπρου εις βάρος του Τ. Παπαδόπουλου. Επισφράγισμα του θετικού κλίματος που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ήταν το δείπνο που παρέθεσε ο γνωστός  Κύπριος μεγαλοεπιχειρηματίας Πανίκος Παπανικολάου, ο οποίος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Κύπριου προέδρου τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, στο διεθνούς φήμης restaurant «Milos». Παρόντες στο δείπνο, μεταξύ άλλων, ήταν ο πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard Dr. Barry Bloom, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Μάικλ  Τζαχάρης, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας John Catsimatides, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλα ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με επιρροές και στην Ουάσινγκτον. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο όλης αυτής της πολυδιάστατης και ποικιλόμορφης δραστηριότητας η κυρία Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους ομογενειακών φορέων, με ορισμένους εκ των οποίων διατηρεί στενές σχέσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά τη σημασία του Ελληνισμού στις ΗΠΑ όταν αυτός δεν είναι διχασμένος. Την κ. Μπακογιάννη, εκτός από την πολυπληθή αντιπροσωπία βουλευτών (περισσότερους από 7 βουλευτές έστειλε η Βουλή επισήμως, ενώ η ίδια η κ. Μπακογιάννη επέλεξε αυστηρά μια μικρότερη ομάδα, συμπληρώνοντας έναν αριθμό 15 βουλευτών – για πρώτη φορά στα χρονικά της μόνιμης  ελληνικής αντιπροσωπίας), συνοδεύουν ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος και ο Κωστής Μπακογιάννης με την ιδιότητά του ως ειδικού συμβούλου. Την αντιπροσωπία της συμπληρώνουν ο υφυπουργός, Γιάννης Βαληνάκης, το τετραμελές συνεργείο της ΕΡΤ και δεκαεννιά δημοσιογράφοι πολιτικοί και διπλωματικοί συντάκτες.     

*Ο δημοσιογράφος  Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είναι ο διευθυντής έκδοσης της ελληνοαμερικανικής κυριακάτικης εφημερίδας «168 ΩΡΕΣ» και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Greek American News Agency.com