ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Νοεμβρίου ανέλυσε σε Ιταλούς δημοσιογράφους ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ζήτημα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, της πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και άλλα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ομιλία του Πάπα στο Ρέγκενσμπουργκ, ανέφερε, ότι ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει τον μουσουλμανικό κόσμο, «όπως δεν την είχαμε ποτέ και εμείς οι Ορθόδοξοι».

Αναφερόμενος, στις διακρίσεις σε βάρος του Πατριαρχείου, κάλεσε τους συνομιλητές του να αναρωτηθούν, γιατί η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας αριθμεί πλέον λιγότερα από 5.000 μέλη, ενώ, τόνισε, ότι η αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου περιλαμβάνεται στους όρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο κ. Βαρθολομαίος υποστήριξε ότι υπάρχουν περιορισμοί της θρησκευτικής ελευθερίας τόσο για τους ορθοδόξους, όσο και για όλες τις μειονότητες που αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,01% του τουρκικού πληθυσμού.

«Είμαστε η κορυφαία πατριαρχική έδρα του ορθόδοξου κόσμου και δεν έχουμε θεολογική σχολή να εκπαιδεύσουμε τον κλήρο μας» τόνισε, προσθέτοντας, ότι υπάρχουν προβλήματα με την αναγνώριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Μας αφαίρεσαν πολλά ακίνητα, δεν μας επιτρέπεται να εκλέξουμε Πατριάρχη που δεν έχει ήδη την τουρκική υπηκοότητα και δεν αναγνωρίζεται η νομική προσωπικότητά μας», σημείωσε.

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα να αποβεί σε όφελος των θρησκευτικών μειονοτήτων.

* Το Φανάρι θα είναι ο πρώτος σταθμός και της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελας Μέρκελ, που επισκέπτεται την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα.