Η Γαλλία ετοιμάζεται να ποινικοποιήσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Τουρκικές αντιδράσεις και απειλές από Γκιουλ

Αιφνίδια ένταση στις σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας προκαλεί η υιοθέτηση από γάλλους βουλευτές πρότασης νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενιών, παρόλο που η τελική έγκρισή της από τη Γερουσία φαντάζει μάλλον απίθανη.

 

Η πρόταση, που κατατέθηκε από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση υιοθετήθηκε με 106 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά (παρόλο που η πλειοψηφία των 577 βουλευτών απουσίαζε), προβλέπει φυλάκιση έως και ένα χρόνο και επιβολή προστίμου 45.000 ευρώ.

«Βαρύ πλήγμα έχουν δεχθεί οι Τουρκογαλλικές σχέσεις ως αποτέλεσμα της ανεύθυνης στάσης μερίδας Γάλλων πολιτικών που δεν μπόρεσαν να δουν τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθούν», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «προκαλεί λύπη του γεγονός ότι παρά τις διπλωματικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε εδώ και καιρό σε υψηλότερο επίπεδο, από κοινού με τους εγκατεστημένους στη Γαλλία πολίτες μας, τους μαζικούς φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο, ψηφίστηκε στο γαλλικό εθνικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της αβάσιμης γενοκτονίας των Αρμενίων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε επίσης τη λύπη της για την υπερψήφιση από τη γαλλική βουλή, σε πρώτη ανάγνωση, της πρότασης νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας, εκτιμώντας πως «θα εμποδίσει το διάλογο για τη συμφιλίωση» ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία. «Ο νόμος αυτός δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, αλλά ο επίτροπος Ρεν δήλωσε σαφώς αυτές τις τελευταίες ημέρες πως σε περίπτωση που υιοθετηθεί, θα εμποδίσει τον απαραίτητο διάλογο για τη συμφιλίωση πάνω στο θέμα αυτό», δήλωσε η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Όλι Ρεν.

Φόβους για τις δυσμενείς συνέπειες στο γαλλοτουρκικό εμπόριο εξέφρασε ο γαλλικός επιχειρηματικός κόσμος. Σημειώνεται ότι σήμερα στη Γαλλία ζουν περίπου 500.000 αρμένιοι απόγονοι των επιζώντων της γενοκτονίας του 1915 και αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινότητα στη Δυτική Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ερωτηθείς για τη θέση της Τουρκίας, ως προς το νομοσχέδιο δήλωσε ότι οι απειλές και οι αιχμηρές δημόσιες τοποθετήσεις πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας.

Στα σημερινά τους φύλλα οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες επικρίνουν τη γαλλική βουλή, γράφοντας ότι συζητά «έναν ηλίθιο νόμο που δυναμιτίζει τα ίδια τα θεμέλια της ελευθερίας». «Ελευθερία, ισότητα, ηλιθιότητα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος (και μάλιστα στα γαλλικά) της Χουριέτ, που παραφράζει το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ σύμφωνα με τη Τζουμχουριέτ, «η γαλλική Βουλή, το λίκνο της ελευθερίας της σκέψης προχωρά σε μία ψήφο της ντροπής, απλά και μόνο για προεκλογικούς σκοπούς». Από την πλευρά της η Μιλλιέτ προειδοποιεί προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το δρόμο των φιλο-ευρωπαικών μεταρρυθμίσεων, παρά τα όποια εμπόδια μπορεί να συναντήσει.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία των Αρμενίων, την τριετία 1915-1917 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξοντώθηκαν κατά την Γενοκτονία τους, που διοργάνωσαν οι αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Τουρκία αρνείται επίμονα ότι έγινε Γενοκτονία και μιλά για πόλεμο με εκατέρωθεν «απώλειες».