Η Πρέσβειρα της Κύπρου στη Φινλανδία τέλεσε τα εγκαίνια  έκθεσης φωτογραφίας 

H Πρέσβειρα της Κύπρου στη Φινλανδία κα Λόρια Μαρκίδη τέλεσε στις 9 Οκτωβρίου, με τον Βουλευτή κ. Kimmo Sasi, στο Πανεπιστήμιο της πόλης Tampere, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας ”Κύπρος – Άνθρωποι και Ζωή”. Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία της Πρεσβείας της Κύπρου στη Φινλανδία με τον καθηγητή κ. Hannu Sinisalo και μέλη του Φινλανδο-Κυπριακού Συνδέσμου Tampere.

Η κα Μαρκίδη τόνισε στην ομιλία της τα μηνύματα που στέλλει η ομαδική έκθεση των τεσσάρων Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων φωτογράφων, μήνυμα βαθιάς αγάπης για την κοινή τους πατρίδα, που δυστυχώς παραμένει μοιρασμένη από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, μήνυμα ενότητας και κοινής επιθυμίας να ζήσουν σε μια επανενωμένη χώρα. Η κα Μαρκίδη ανέφερε, επίσης, ότι μέσα από τον καλλιτεχνικό φακό των Κυπρίων φωτογράφων προβάλλονται η ομορφιά της κυπριακής φύσης και των ανθρώπων της. Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι Κύπριοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, πίστης και θρησκείας, μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες.

Η κα Πρέσβειρα, στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους συντελεστές της
διοργάνωσης και τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου για την εξαίρετη πρωτοβουλία.

Ο Βουλευτής κ. Kimmo Sasi, εγκαινιάζοντας την έκθεση είπε ότι η
Φινλανδία αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τη Μεσόγειο και ότι επισκέφθηκε την Κύπρο με διάφορες ιδιότητες. Όλοι οι Φινλανδοί, είπε, θυμούνται πολύ καλά ότι η χώρα μας συνεισέφερε στρατεύματα στην ειρηνευτική δύναμη. Η Φινλανδία έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο κατά την Προεδρία της το 1999, όταν λήφθηκε η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ήταν ορθή η απόφαση. Η Κύπρος συμβάλλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία.

Στην συνέχεια ο κ. Sasi είπε ότι είναι πολύ ευτυχής που εγκαινιάζει την έκθεση φωτογραφίας, την πρώτη που διοργανώνεται εκτός Ελσίνκι, και εξήρε το εξαίρετο έργο που πραγματοποιεί η Πρεσβεία. Η κα Πρέσβειρα, είπε, είναι πολύ δραστήρια και αυτή η έκθεση είναι δείγμα του ενθουσιασμού της. Μέσω των φωτογραφιών δίδεται ένα θετικό μήνυμα καλής συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και μια ελπίδα για επανένωση. Η έκθεση, πρόσθεσε, την οποία θα επισκεφθούν χιλιάδες φοιτητές, θα βοηθήσει στην περαιτέρω κατανόηση των Κυπρίων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν μέλη της Κυπριακής και Ελληνικής κοινότητας, μέλη του Φινλανδο-Κυπριακού Συνδέσμου και μεγάλος αριθμός φοιτητών.

Εκδήλωση στη Μαδρίτη για την εθνική επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας 

H Πρέσβειρα της Κύπρου στη Μαδρίτη κα Ρέα Γιορδαμλή παρέθεσε στις 9 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Μαδρίτης δεξίωση με την ευκαιρία των εορτασμών της εθνικής επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο χώρο της δεξίωσης φιλοξενήθηκε έκθεση ζωγραφικής της Κύπριας ζωγράφου Νικολέττας Παπαμιχαήλ η οποία κάνει τη διδακτορική της διατριβή στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης. Οι πίνακες της Παπαμιχαήλ αποτελούσαν μέρος του πρόσφατου έργου της με τίτλο
«Νύμφες» στο οποίο, μέσω της τελετής του γάμου και των εθίμων και παραδόσεων που τον περιβάλλουν, παρουσιάζει την αντανάκλαση των συναισθημάτων, των ηθών και της ψυχολογίας των ανθρώπων.

Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η
δεξίωση περιλάμβανε και μουσική εκδήλωση με την παρουσία της Κύπριας πιανίστριας Μαρίας Αντωνίου Χειμωνίδου η οποία εκτέλεσε κομμάτια κλασικής μουσικής.

Στη δεξίωση παρέστησαν οι Πρέσβεις των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρέσβεις χωρών όπου είναι παράλληλα διαπιστευμένη η κα Γιορδαμλή αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας, ο Μητροπολίτης Ιβηροαμερικανικής Χερσονήσου Επιφάνιος, επιφανή μέλη της κυπριακής και ελληνικής παροικίας και το προσωπικό της κυπριακής και της ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη.

ΚΥΠΕ