Η οργάνωση της αρκαδικής νεολαίας και οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ανώτατης Διοίκησης της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής αναμένεται να κυριαρχήσουν στο 66ο Εθνικό Συνέδριο της Π.Ο.Α, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή στο ξενοδοχείο Crowne Plaza – La Guardia.

Η φετινή είναι μια ξεχωριστή χρονιά για τους Αρκάδες της Αμερικής, καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, το 1931 στη Νέα Υόρκη από το μητρικό σύλλογο «Γέρος του Μωριά», που επίσης γιορτάζει 75 χρόνια ζωής. Για το λόγο αυτό, ανατέθηκε στο ιστορικό σύλλογο της Νέας Υόρκης η οργάνωση του 66ου ετήσιου συνεδρίου στην πόλη μας.

Τις εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να παρακολουθήσουν περί τους 80 αντιπροσώπους από 25 αρκαδικούς συλλόγους όλης της χώρας.

Το ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, στις τριήμερες εργασίες του, θα απασχολήσουν ακόμη θέματα που αφορούν στην Παιδεία, το Παναρκαδικό Νοσοκομείου της Τρίπολης, το Αρκαδικό Χωριό και την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Αρκαδία» στην Πενσυλβάνια. Κύριο μέλημα είναι βέβαια η προσέλκυση της νεολαίας και η οργάνωσή της στους κόλπους της Ομοσπονδίας.
Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου με τους χαιρετισμούς των επισήμων, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια πολιτιστική εκδήλωση με τον τίτλο «ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ», στη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από την ιστορία και τα αξιοθέατα της Αρκαδίας, που επιμελήθηκε ο γνωστός αρχιτέκτονας – ζωγράφος, Δημήτρης Ταλαγάνης και θα ακολουθήσει διάλεξη του καθηγητή του St. Johnʼs University Δρ. Ιωάννη Σιόλα με θέμα «Αρκάδες της Αμερικής – Ιστορική Αναδρομή».
Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν ανοιχτές συζητήσεις για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Ιωάννη Κουμπούρου και το Αρκαδικό Χωριό και το φόρουμ της Νεολαίας.
Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το Πανεπιστήμιο ARCADIA, ενώ μετά τις αναφορές των επιτροπών και την έγκριση των ψηφισμάτων θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ανώτατη διοίκησης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα της Π.Ο.Α. είναι οι πρώην αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Φίλιος από τη Νέα Υόρκη και Δρ. Παναγιώτης Ευαγγέλου από το Σικάγο, καθώς και ο νυν α’ αντιπρόεδρος Μιχάλης Μέργκους από τη Νέα Ιερσέη.
Το βράδυ της ίδιας μέρας στο επίσημο δείπνο στο Terrace on The Park, θα τιμηθεί με το βραβείο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» το ζεύγος Μάρκου και Ελένης Τσακόπουλου – Κουναλάκη, το οποίο, έχει μεταξύ άλλων δραστηριοποιηθεί στην ενίσχυση προγραμμάτων Ελληνικών Σπουδών σε διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια. Το βραβείο είναι η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και έχει απονεμηθεί μια φορά στο παρελθόν, το 1995 στον τότε Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο.
Με το βραβείο «Έλληνας της Χρονιάς» θα τιμηθεί ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος κατάγεται από τη Στεμνίτσα της Αρκαδίας.
Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστεί και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Το συνέδριο ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή με την πρώτη συνεδρίαση της νέας Ανώτατης Διοίκησης της Π.Ο.Α. και την τελετή ορκωμοσίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.