Η θεατρική ομάδα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάζει την τραγωδία Τρωάδες του Ευριπίδη. Το ΚΕΠ φέρνει κοντά στην ομογένεια ένα βαθύτατα ελληνικό έργο, που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

Πρώτα απ’όλα, να επισημάνουμε πως, παρ’όλη την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης, δεν έχει γίνει παραγωγή Αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας από το 1999. Είναι η πεποίθησή μας πως το έργο των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων είναι τόσο αξιόλογο ώστε οφείλουμε να το παρουσιάζουμε συστηματικά.

Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, να γνωρίσουn αυτό το εξαιρετικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού συνδυάζει αυτήν την παραγωγή με την εγκατάσταση συστήματος υπερτίτλων στα αγγλικά για να γίνει αυτό το σημαντικό θέαμα προσιτό στις δεύτερες και τρίτες γενιές, καθώς και στο ευρύτερο κοινό.  Τι καλύτερο, λοιπόν, από την παράσταση των Τρωάδων, για να παντρέψουμε το σύγχρονο με το παραδοσιακό, την ελληνική παράδοση με την παγκόσμια επικαιρότητα; 

Ο θίασος έχει συμπληρωθεί με σημαντικές συμμετοχές από αξιόλογους, έμπειρους Έλληνες και ομογενείς ηθοποιούς καθώς και επαγγελματίες συντελεστές.   Οι Τρωάδες του Ευριπίδη είναι ένα από τα εκπληκτικότερα αντιπολεμικά έργα. Είναι μία ιστορία για τις αιτίες και τις συνέπειες του πολέμου, με παράλληλο θέμα την αδυναμία του ανθρώπου να προβλέψει την τύχη του.

Παρ’όλο που η τραγωδία γράφτηκε στα 415 π.Χ., η περιγραφή και αντίληψη του πολέμου ως μία ολέθρια συγκυρία για όλους, μία συγκυρία στην οποία πραγματικοί νικητές δεν υπάρχουν, είναι εξαιρετικά σύγχρονη. Αυτό το έργο είναι μία αποφασιστική αποκήρυξη του πολέμου, όπως τον αντιλαμβάνονται οι νικημένοι. Έτσι, βλέπουμε τις γυναίκες της κατεστραμμένης πλέον Τροίας καθώς περιμένουν να μάθουν την τύχη που τους προορίζουν οι κατακτητές Αχαιοί. Ο Ευριπίδης δεν εξετάζει την ηθική πλευρά του πολέμου αλλά καταδικάζει τον πόλεμο συλλήβδην και όλες τις αιτίες που οδηγούν σε αυτόν- ένα μήνυμα καθ’όλα διαχρονικό. 

Η τραγωδία μας μεταφέρει στις ώρες μόλις πριν οι Αχαιοί αποχωρήσουν με τα πλοία τους από την κατακτημένη Τροία ύστερα από δεκάχρονο πόλεμο. Οι γυναίκες της Τροίας, ανάμεσά τους η βασίλισσα Εκάβη, η κόρη της η Κασσάνδρα, η γυναίκα του γιου της Έκτορα, η Ανδρομάχη, με τον γιο της Αστυάνακτα, και η Ωραία Ελένη, είναι αιχμάλωτες στο στρατόπεδο των Αχαιών. Από στιγμή σε στιγμή, αναμένουν να μάθουν την τύχη που θα έχουν: θα τις μοιράσουν στους επίλεκτους του στρατού ως λάφυρα και δεν θα ξαναδούν την πατρίδα τους.  Το έργο είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας φέροντας το διαχρονικό μήνυμα πως στον πόλεμο δεν υπάρχουν πραγματικοί νικητές. Ο πόλεμος, ανεξάρτητα από αιτίες και πολιτικές σκοπιμότητες, είναι μία πράξη το ίδιο καταστροφική για νικητή και ηττημένο.  Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Τσέλεπος, στην πρώτη του σκηνοθεσία με το ΚΕΠ, είναι γνωστός από το μεγάλο υποκριτικό του ταλέντο σε προηγούμενες παραστάσεις (Τα Δέντρα Πεθαίνουν Όρθια, Η Τελετή). Ο θίασος αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες ηθοποιούς της Ελλάδας και της Ομογένειας.  Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ευάγγελος Αλεξίου, Ελένη Αυγουστή, Ιωάννα Γκαβάκου, Ηλέκτρα Μαμινάκη, Ευτυχία Φράγκου,  Μάρθα Τομπουλίδου, Μπάμπης Γκούσιας, Τερέζα Γκριμάνη, Μιχαέλα Σιαμίλη, Χριστίνα Στεφανίδη. 

Παραστάσεις θα δίνονται Παρασκευή και Σάββατο στις 8μμ και Κυριακή στις 7μμ από 13 Οκτωβρίου έως 17 Δεκεμβρίου στο Θεατράκι του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού27-18 Hoyt Ave South

Astoria, NY 11102