Στη Μελβούρνη στρέφεται το ομογενειακό ενδιαφέρον καθώς ο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί στη μεγαλούπολη της Αυστραλίας το Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΑΕ Ωκεανίας.

Σήμερα το ΣΑΕ Ωκεανίας εξέδωσε δελτία Τύπου ενώ δημοσιοποίησε και τη λίστα με τους 118 αντιπρόσωπους που θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα, είτε για την θέση του Συντονιστή είτε για το οκταμελές συμβούλιο.
«Με τις καλύτερες ενδείξεις για ένα λαμπρό περιφερειακό συνέδριο του ΣΑΕ Ωκεανίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, προχωρούν οι τελευταίες προετοιμασίες, με συγκινητική συμβολή και σχόλια, από όλους τους συνέδρους και την ευρύτερη ελληνική παροικία», αναφέρει πρώτο από τα Δελτία Τύπου και συνεχίζει:
«Ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας, Κώστας Βερτζάγιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του και επεσήμανε: Είναι μία τεράστια προσπάθεια που βάζει το ΣΑΕ στις νέες βάσεις που έθεσε η Ελληνική Βουλή με τον νόμο 3480 που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο. Το ΣΑΕ Ωκεανίας λειτουργούσε πάντα με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες, και σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον πλήρη κατάλογο των συνέδρων και των οργανισμών τους οποίους εκπροσωπούν, όπως αυτός τελικά διαμορφώθηκε».
Το δεύτερο δελτίο τύπου του ΣΑΕ Ωκεανίας, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Συχνά διατυπώνεται το παράπονο ότι το ευρύτερο κοινό δεν μπορεί να συμμετέχει σε συνεδριάσεις του ΣΑΕ, επειδή περιορίζεται έως τους αντιπροσώπους των οργανώσεων. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, το ΣΑΕ Ωκεανίας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Μελβούρνη διοργανώνει εργαστήρια στα οποία μπορεί να παρευρεθεί και να συμμετάσχει το κοινό.
«Στα εργαστήρια αυτά θα εξετασθούν θέματα Σπουδών Ελληνικής Γλώσσας, Πολιτιστικά ζητήματα, θέματα Νεολαίας, Γυναικών, Εθνικά θέματα και θέματα Επιχειρήσεων.
Ο κ. Βερτζάγιας δήλωσε σχετικά: «Είναι μία ευκαιρία για όποιον και όποιον ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε από τα προαναφερθέντα θέματα, να προσέλθει και να συμβάλλει στα εργαστήρια του ΣΑΕ.
Τα Εργαστήρια θα υποβάλλουν προτάσεις στους Συνέδρους για να τις εξετάσουν και να τις ψηφίσουν.
Το Εργαστήρια, καταλήγει η ανακοίνωση Τύπου, θα διοργανωθούν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στο Κέντρο Διαλέξεων ZINC, στην πλατεία Federation Square της Μελβούρνης.
Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συνέδριο ΣAE Ωκεανίας θα αρχίσει την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου με τελετή έναρξης στην Μελβούρνη, στο ξενοδοχείο Rendezvous Hotel, 328 Flinders Street, στις 7.15 το βράδυ. Η επίσημη έναρξη είναι ανοικτή στο κοινό και o Συντονιστής ΣAE Ωκεανίας κ. Βερτζάγιας απευθύνει εγκάρδια πρόσκληση σε όλους να ομογενείς να παραστούν."
Οι εκλογές για αξιωματούχους του ΣAE Ωκεανίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου.
Όσον αφορά την λίστα των 118 συνέδρων προκύπτει, ότι από την Βικτώρια προέρχονται 48 αντιπρόσωποι, από την ΝΝΟ 34, από την Νότια Αυστραλία 10, από την Κουηνσλάνδη επτά, από την Νέα Ζηλανδία έξι, από την Δυτική Αυστραλία πέντε, από την Αυστραλιανή Περιοχή Πρωτευούσης τέσσερις από την Βόρεια επικράτεια.
Από μια άλλη ανάγνωση των ονομάτων και προκύπτει ότι περίπου 19 εκπρόσωποι είναι από το Δίκτυο Νεολαίας και των Φοιτητών. Οι Ελληνοκυπριακές οργανώσεις εκπροσωπούνται με εφτά συνέδρους, οι επιχειρηματίες με τρεις, το Δίκτυο Γυναικών με τρεις, οι Ακαδημαϊκοί επίσης με τρεις, ενώ τέσσερις είναι οι σύνεδροι για την ΑΧΕΠΑ.

Υπάρχει εκπροσώπηση των Ελληνικών Κοινοτήτων απ’ όλες τις πολιτείες, ενώ μεγάλος αριθμός υπάρχει και από τους εθνικο-τοπικούς φορείς, που εκπροσωπούν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Γενέτειρας. Πολυμελής είναι η εκπροσώπηση για την Πελοπόννησο, με οκτώ συνέδρους,  για την μακεδονική κοινότητα επίσης, εφτά, για τα Νησιά του Αιγαίου έξι, ενώ τέσσερις σύνεδροι προέρχονται από την ποντιακή κοινότητα.

 

era5