Οι σύνεδροι του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Λατινικής Αμερικής χαιρέτησαν πανηγυρικά τη λήξη του ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη επίσημη συνάντηση των Ελλήνων της νεοσυσταθείσας Περιφέρειας Λατινικής Αμερικής στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ΣΑΕ με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα εκτελεστικό νόμο που διέπει τον θεσμό.

Αντιπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από 9 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής συνήλθαν στο Μπουένος Άιρες Αργεντινής για να συμμετάσχουν στο τριήμερο συνέδριο και να καταθέσουν τις αποφάσεις τους και τους προβληματισμούς τους για θέματα που τους αφορούν.  Χαιρετίζοντας το συνέδριο στην εναρκτήρια τελετή, ο Συντονιστής Β&Ν Αμερικής, κ. Χρήστος Τομαράς, επεσήμανε τη σημασία της πρώτης αυτής συνέλευσης λέγοντας: «Το συνέδριο αυτό έχει ιστορική σημασία αφού για πρώτη φορά δημιουργείται η δυνατότητα για τον Ελληνισμό της περιοχής να καθορίσει την πορεία του και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του».

Στο διάστημα των εργασιών του συνεδρίου κατατέθηκαν αιτήματα προς την Ελληνική Πολιτεία, τα σπουδαιότερα των οποίων έχουν ως εξής:

1. Να επαναλειτουργήσουν η Παγκόσμια Κατασκήνωση (World Camp) και η Ελληνιάδα.

2. Να προωθηθεί η δράση του Δικτύου Νεολαίας σε περιφερειακή και Παγκόσμια βάση.

3. Να ενισχυθεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Περιφέρεια με την επιμόρφωση των δασκάλων, την πρόσληψη επιτόπιου προσωπικού και τον διορισμό Συντονιστή Εκπαίδευσης στη Λατινική Αμερική. 

4. Να επανεξεταστεί ο κατάλογος των μελών του ΣΑΕ για μια αντικειμενική αντιπροσώπευση στον θεσμό.

5. Να αναγνωρισθούν οι ανάγκες της Εκκλησίας στην περιοχή για ιερείς και οικονομική ενίσχυση.

Στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου διεξάχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του πενταμελούς Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Λατινικής Αμερικής, με τα παρακάτω αποτελέσματα: 

Συντονιστής και Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ: Νικολαΐδης Νικηφόρος  (Χιλή).

Μέλη: Παναγόπουλος Μάριος (Αργεντινή), Παπαδήκης Φώτιος (Παναμά), Τσίχλη – Αγγελάκη Θεοδώρα
         (Κόστα Ρίκα), Τσούλφας Γιώργος (Βραζιλία).   

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή, κ. Αλέξιος Κογεβίνας, o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νότιας Αμερικής, κ.κ. Ταράσιος, ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Χρήστος Δημητρίου, και άλλοι τοπικοί παράγοντες.  Την ευθύνη της διεξαγωγής του συνεδρίου είχε το Συντονιστικό Συμβούλιο Β&Ν Αμερικής υπό την επίβλεψη του Συντονιστή, κ. Χρήστου Τομαρά.  Ωστόσο, η τοπική διοργάνωση και επιμέλεια ήταν το έργο του Συντονιστή Υποπεριφέρειας Λατινικής Αμερικής, κ. Εδουάρδο Καραβία.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.sae.gr