Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Προεδρείο της A.H.E.P.A. (American Hellenic Educational Progressive Association).  

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:  

ΠΡΟΕΔΡΟΣ AHEPA κ. GUS JAMES: (μεταφρασμένο κείμενο)

Είναι τιμή μας να είμαστε εδώ και να έχουμε αυτή τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. H AHEPA είναι αφοσιωμένη στα θέματα του Ελληνισμού. Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό για τις διάφορες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει – να συνδράμουμε στην πρωτοβουλία για το πρόγραμμα μη χρήσης βίζας (visa waiver), στην πρωτοβουλία για το Πατριαρχείο κ.λ.π – και φυσικά είμαστε ενθουσιασμένοι από τη συνεχή μας συνεργασία με την Ελλάδα. Είναι χαρά και τιμή μας να ανακοινώσουμε ότι θα είμαστε εδώ, εν συνόλω, το 2008, από τις 2 έως τις 12 Ιουλίου, στο ετήσιο Συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα. Θα είμαστε εδώ για τουλάχιστον 10 μέρες. Για αυτές τις πρωτοβουλίες συζητήσαμε.  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Μπους, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ;  

YΠΑΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ AHEPA κ. ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Εδώ ήρθαμε μόνο για θέματα της AHEPA . Το βασικό για μας είναι ότι το 2008 θα κάνουμε το Συνέδριό μας εδώ. Θα φέρουμε περισσότερους από 5.000 Ομογενείς, από την πατρίδα που ζούμε. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ήρθαμε να ενημερώσουμε τον κύριο Πρωθυπουργό.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν όμως πολλοί Έλληνες, ομογενείς, παιδιά ομογενών, που κέρδισαν στις εκλογές. Εγώ ρωτώ: Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί την αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Μπους, για την πτώση του Μπους;  

ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Ελληνισμό. Είμαστε πολύ περήφανοι που άνθρωποι, των οποίων οι γονείς γεννήθηκαν στην Πατρίδα μας είναι μέσα στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε και εμείς περήφανοι και είναι και η πατρίδα μας, η Ελλάδα, περήφανη. Αυτό μπορώ να πω. Ο κ. Μπους είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποτέλεσμα πώς το κρίνετε; Είναι σε βάρος του;  

ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που πολλοί Έλληνες πήραν μια θέση μέσα στην Κυβέρνηση.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί είπε ο Πρωθυπουργός για το Συνέδριο της  AHEPA, που θα γίνει στην Ελλάδα, μετά από 40 χρόνια;  

GUS JAMES (μεταφρασμένο κείμενο):

Ειλικρινά, είμαστε χαρούμενοι που θα έρθουμε εδώ στην Αθήνα. Προφανώς ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει τις προσπάθειές μας και θα κάνει ό,τι μπορεί για να μας βοηθήσει. Η πρόκληση για μας τώρα είναι να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας. Είμαστε ομόφωνοι στο να έρθουμε. Θα είμαστε εδώ, θα επιλύσουμε τα ζητήματα της μετακίνησης και όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι.  

ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Σας χαιρετούμε και σας περιμένουμε το 2008, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, εδώ στην Αθήνα.    

 

Λίγο νωρίτερα το προεδρείο της ιστορικής οργάνωσης είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας  Σπύρο  Ταλιαδούρο, με επικεφαλής τον Ύπατο Πρόεδρο της Οργανώσεως κύριο Gus J. James.                                     
 Κατά  τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε άριστο κλίμα, ετέθησαν
θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση, ενώ τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΑΧΕΠΑ εξέφρασαν τη διάθεση τους να στηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια ελληνικής εκπαίδευσης δεδομένου ότι τους απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο θα διατηρηθούν οι δεσμοί με την Ελλάδα των 3ης και 4ης γενιάς Ελληνοαμερικάνων.
Ο  Υφυπουργός Παιδείας, τόνισε ότι βούληση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου είναι να βοηθήσει με όλα τα διοικητικά και παιδαγωγικά μέτρα που έχει στη διάθεση του, όπως είναι η τηλεδιδασκαλία, στη μετεκπαίδευση των ομογενών εκπαιδευτικών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στη δυνατότητα να παρακολουθούν οι νέοι ομογενείς θερινά σχολεία με κύριο βάρος στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
Στη συνάντηση συμμετείχε η Ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κυρία Ισμήνη Κριάρη.