Η Τουρκία γνωρίζει ότι οφείλει κάτι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά υπάρχουν επίσης ακόμη μη εκπληρωθείσες υποσχέσεις εκ μέρους της ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φραντς Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο κ. Στάινμαγερ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, ερωτήθηκε εάν η Τουρκία καταφέρει μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να κάνει τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται.

«Η Τουρκία γνωρίζει ότι οφείλει κάτι στην ΕΕ. Αλλά υπάρχουν επίσης ακόμη μη εκπληρωθείσες υποσχέσεις εκ μέρους της ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν την αρμόζουσα ευελιξία και θα συμφωνήσουν στις συνετές, συμβιβαστικές προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας».

Στο ζήτημα τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Τουρκία δεν προχωρήσει στον απαραίτητο συμβιβασμό, δήλωσε: «Η άρνηση του ανοίγματος λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας θα έχει ασφαλώς συνέπειες στις διαπραγματεύσεις. Ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες αυτές, θα συζητηθεί με μεγάλη προσοχή στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ώστε να υπάρχει μια υπεύθυνη πρόταση προς τους αρχηγούς κρατών και τους Πρωθυπουργούς τον Δεκέμβριο».

ΚΥΠΕ