Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσει επιπτώσεις και κυρώσεις, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Σε συνέντευξή της στην κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή", η κα Μπακογιάννη τονίζει ότι εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των 25, εξέλιξη την οποία απεύχεται, σίγουρα η κατάσταση θα είναι σοβαρή. "Εμείς", πρόσθεσε, "κινούμαστε με αποφασιστικότητα στη βάση συμφωνημένων ευρωπαϊκών κειμένων που προβλέπουν επιπτώσεις και κυρώσεις για εκείνες τις υποψήφιες χώρες που αδυνατούν ή αρνούνται να ανταποκριθούν σε ανειλημμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους".

Η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει παράλληλα ότι δεν νοείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αρνηθεί τον εαυτό της, να θυσιάσει την αξιοπιστία της ή να συμβιβάσει τις αρχές και τις αξίες της. "Εάν διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η τελική ευθύνη βαραίνει την ίδια την Τουρκία, διότι όλα τα χαρτιά είναι στο τραπέζι και εάν θέλει πράγματι να προχωρήσει προς την Ευρώπη, οφείλει να συνειδητοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε", ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τουρκικές απειλές ή και τυχόν θερμό επεισόδιο, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται απολύτως τίποτα και κανέναν και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα θερμά επεισόδια ανήκουν στο παρελθόν.

ΑΠΕ