Με ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ, συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης, ‘Αγγελος Ασλανίδης, αναγγέλει την υποψηφιότητά του, γιά πρόεδρος του ΣΑΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ονομάζομαι Άγγελος Ασλανίδης, είμαι Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και Συντονιστής της Περιφέρειας Ευρώπης, θέση στην οποία εκλέγομαι από το 1995.
Είμαι έγγαμος, με την Κύπρια Αναστασία Ασλανίδου, πατέρας δύο παιδιών και από το 1978 ζω και εργάζομαι στην Κύπρο.
Σπούδασα στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαθηματικά και εργάζομαι ως Βοηθός Διευθυντής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το 1984 απεφοίτησα από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Mediterranean Institute of Management και απέκτησα Δίπλωμα στη Διοίκηση  – Διαχείριση.
Το 1982, με άλλους συμπατριώτες μου, ιδρύσαμε τον Παγκύπριο Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλαδιτών, του οποίου διατέλεσα Πρόεδρος μέχρι το 1998.
Το 1994 – 1996 εργάστηκα ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στην έδρα της Διδακτικής των Μαθηματικών.
Το 1996, ιδρύσαμε το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού.
Πριν την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Ευρώπης, ασχολήθηκα και ασχολούμαι μέχρι και σήμερα:
α) με την επίλυση των προβλημάτων των Ελλαδιτών κατοίκων Κύπρου
β) με τη διοργάνωση Συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
γ) με την ενσωμάτωση των Ελληνοποντίων μεταναστών στην Κύπρο.
δ) με την αρωγή των αποδήμων Ελλήνων που ζουν στην Κύπρο.
Στην διάρκεια της θητείας μου, έχω κάνει δεκάδες εισηγήσεις προς τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις για θέματα που αφορούν τους Απόδημους Έλληνες.
Έχω αγαστή συνεργασία με όλες τις Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων, Εθνικοτοπικών Συλλόγων και των άλλων μορφών οργάνωσης των Ελλήνων.
Εκπροσωπώ το Προεδρείο στο Ίδρυμα Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
Μαζί με τους Συνεργάτες μου, προωθήσαμε την Ελληνομάθεια στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. με τα προγράμματα:
α) Προσλήψεων Ομογενών Δασκάλων
β) Υιοθεσίες Σχολείων στα οποία διδάσκονται τα ελληνικά.
γ) Δημιουργία τάξεων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας
δ) Χορηγικές Υιοθεσίες Παιδιών που μαθαίνουν την ελληνική μέσω του προγράμματος ‘‘ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ’’
ε) Ενίσχυση Πολιτιστικών Συλλόγων
στ) Εκπαίδευση 12 δασκάλων ετησίως, στην Κύπρο για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης, όπου μέχρι σήμερα εκπαιδεύσαμε 108 δασκάλες.
ζ) Καθιέρωση βραβείων για μαθητές που διακρίνονται στην ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.
Από τους 6,500 μαθητές που είχαμε  σ’ αυτές τις χώρες πριν τα προγράμματα, σήμερα είμαστε περήφανοι διότι έχουμε ξεπεράσει τις 16,000 μαθητές.

Έργο Αλληλεγγύης και Υποστήριξης 

Συνεργαζόμενος με διάφορους φορείς και πρόσωπα, επιτελέσαμε ανθρωπιστικό έργο όπως:
α) Αποστολή βοήθειας σε ρουχισμό
β) Κτίσιμο Ιατρικού Κέντρου, στο Δήμο Στάρι Κριμ, της Μαριούπολης.
γ) Αναλάβαμε να βοηθήσουμε στο κτίσιμο της εκκλησίας, στο χωριό Μαλογιανισόλ, της Ουκρανίας.
δ) Βοηθήσαμε διάφορες εκκλησίες αποστέλλοντας εικόνες και αναλώσιμο υλικό.
Εισηγήσεις: Αφού είδαμε τους Απόδημους της Ευρώπης εισηγηθήκαμε κάνοντας δεκάδες προτάσεις σχετικές με:
α) την ελληνική παιδεία και την ελληνομάθεια
β) την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο Οικουμενικό Περιβάλλον.
γ) τον αθλητισμό των Αποδήμων Ελλήνων σε σχέση με την Ελληνιάδα
δ) την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων
ε) τα θέματα της καθημερινότητας που ταλανίζουν τους Απόδημους Έλληνες, όπως φορολογικά, συνταξιοδοτικά κ.λ.π.
στ) τον εκτελεστικό Νόμο για τη Συγκρότηση και Λειτουργία του Σ.Α.Ε.
ζ) τους παλιννοστούντες αδελφούς από τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου
η) τη μείωση της στρατιωτικής θητείας των Αποδήμων
θ) τη θεσμική Συγκρότηση και Λειτουργία των Δικτύων
ι) το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων
ια) την αποκατάσταση των Ελλήνων μεταναστών
και άλλες.

Συνέδρια – Συνδιασκέψεις:
α) Ύστερα από Συνδιασκέψεις με Ομογενείς Παλιννοστούντες και αφού εντοπίσαμε τα προβλήματά τους, κάναμε εισήγηση για τα Άρθρα του Νόμου 2790/ 2000, που αφορούν στην αποκατάσταση των Ομογενών Παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
β) Διοργανώσαμε Συνδιάσκεψη στη Φρανκφούρτη με θέμα ‘‘Ελληνομάθεια στην Ευρώπη’’.
γ) Διοργανώσαμε Συνδιάσκεψη στην Αθήνα με θέμα ‘‘Η Ελληνομάθεια στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας’’ .
δ) Συγκροτήσαμε τη Νεολαία του Σ.Α.Ε. Ευρώπης, η οποία λειτουργεί ακόμη παρά την αδιάφορη στάση των Κυβερνήσεων, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκρότηση των άλλων Δικτύων.
ε) Συγκροτήσαμε το Δίκτυο Γυναικών και κάναμε εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Κατόπιν επανειλημμένων συσκέψεων με τους φορείς μας έχουμε εισηγηθεί Σχέδιο Νόμου για τη Συγκρότηση και Λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ο Νόμος 3480/ 2006 είναι κατά 70% κωδικοποίηση των δικών μας προτάσεων.

Φίλοι και φίλες,
Μετά από παρότρυνση, αυτών που υποστηρίζουν και στηρίζουν το έργο μας, αποφάσισα να διεκδικήσω τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
Μαζί με όλους ΕΣΑΣ θα συνδιαχειριστούμε το μέγα Εθνικό Κεφάλαιο, που λέγεται Απόδημος Ελληνισμός για να:
α) Συγκροτήσουμε επιτελεία και επιτροπές δουλειάς με σωστή επιστημονική στελέχωση.
β) Να αξιοποιήσουμε από κοινού το δυναμικό των Αποδήμων Ελλήνων σε κάθε περιφέρεια κατά περίπτωση.
γ) Να απαιτήσουμε υψηλό επίπεδο Ελληνικών Σχολείων.
δ) Να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε τις έδρες Ελληνικών Σπουδών.
ε) Να οροθετήσουμε στόχους και στρατηγικές για την περαιτέρω πορεία μας.
στ) Να συγκροτήσουμε θεσμικά τη Νεολαία και τα άλλα Δίκτυα του Ελληνισμού.
ζ) Να ζητήσουμε επίμονα την καταξίωση και αναβάθμιση των Κοινοτήτων και των άλλων Οργανώσεών μας.
η) Να συσπειρώσουμε τις οικονομικές δυνάμεις του Ελληνισμού για δράσεις αλληλεγγύης και αμοιβαία οφέλη για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των Ελλήνων Πολιτών του κόσμου.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον Έλληνα Πολίτη του Κόσμου ανά την Οικουμένη ως καταλύτη των πνευματικών διεργασιών στη Διεθνή Κοινωνία. 
Με την εμπειρία που κατακτήσαμε μέσα από το έργο μας αλλά και την ανεξάρτητη πολιτική  μας σκέψη θα ανταποκριθούμε στη δύσκολη και υψηλή αποστολή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Άγγελος Ασλανίδης
Υποψήφιος Πρόεδρος
του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού»

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ;

Ας δούμε πως ακριβώς σκέπτεται και πως οραματίζεται το έργο του ΣΑΕ μέσα από τις σκέψεις και τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα στην έκθεση δραστηριοτήτων του ΣΑΕ Ευρώπης

Η απελευθέρωση των εθνών, η δημιουργία νέων κρατών, η νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται διεθνώς, μας αναγκάζει να αναπτύξουμε συνεργασίες ώστε να οπλιστούμε περισσότερο ως έθνος για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε πολιτικά προκειμένου να υποστηρίξουμε το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον.

Ο ελληνισμός της διασποράς είναι οπλισμένος με τη γνώση, με την εμπειρία του να συνυπάρχει με τους διάφορους πολιτισμούς και να αναδεικνύει κάθε φορά την ελληνική πολιτιστική του συνιστώσα. Λειτουργεί επίσης ως γέφυρα συνεργασίας της Ελλάδας και των χωρών διαβίωσης μας.

Ο ελληνισμός της Ενωμένης Ευρώπης συμμετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και με τους αγώνες του συμπλέει με τους άλλους λαούς στην αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την πλήρη απασχόληση, την παιδεία, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ασφάλιση.

Επίσης οι νέες μορφές εμπορίου και τεχνολογίας ανά  το παγκόσμιο δίνουν ένα ισχυρό παράγοντα αναπτυξιακής πολιτικής  όταν αυτό συνδεθεί με την ισομερή βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη και για μας τον Έλληνα πολίτη της Ευρώπης, του Μετανάστη, του Συνταξιούχου, του Αγρότη, του Εργάτη και όλων των κοινωνικών ομάδων.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ενώ οι αριθμοί ευημερούν –  η ευμάρεια των πολιτών της Ενωμένης Ευρώπης συρρικνώνεται. Είναι δε κοινή διαπίστωση της χώρας ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ενώ προσπαθούμε να ισχυροποιηθούμε στη διεθνή πολιτική σκηνή στο εσωτερικό υπάρχει οικονομικός  μαρασμός στο μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού, με όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις  που συνεπάγονται από μια πολιτική που έχει υποταχθεί σε λογιστικούς και διαχειριστικούς στόχους.

Η κοινωνική συνοχή απειλείται από την ανασφάλεια που επικρατεί. Οι Κυβερνήσεις νιώθουν αδύναμες να δημιουργήσουν ξανά συνθήκες μαζικής απασχόλησης. Η ανεργία δημιουργεί το αίσθημα της ανασφάλειας. Το εισόδημα του Ευρωπαίου πολίτη μειώνεται αισθητά. Μηχανισμοί διαμεσολάβησης κοινωνικής ισορροπίας έχουν αδυνατίσει. Οι νέοι δεν μπαίνουν εύκολα στην αγορά εργασίας και ζουν από τα οικονομικά αποθέματα της προηγούμενης γενιάς, όταν αυτά υπάρχουν.

Οι πολιτικές για ευρωπαϊκή σύγκλιση δεν είναι αποτελεσματικές και οδηγούν σε αδιέξοδα όπως το φαινόμενο της Γαλλίας, το οποίο μπορεί να επαναληφθεί στις χώρες της Ευρώπης χωρίς να μπορούν οι Κυβερνήσεις τους να τις καταστείλουν. Οι φοβίες των πολιτών ευνοούν την ανάπτυξη του ρατσισμού με όλες τις συνέπειές του.

Η αεργία και ανεργία πλήττουν άμεσα τον μετανάστη της Ευρώπης. Το φαινόμενο αυτό πλήττει πρωτίστως τη νεολαία, πλήττει τους μεσήλικες, οι οποίοι δεν έχουν την πολυτέλεια εξεύρεσης άλλης εργασίας διότι πολλοί τομείς που απασχολούν εργάτες έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων νέων δεν έχει κατάλληλα εφόδια να ενταχθεί στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Η κοινωνική πολιτική συρρικνώνεται. Οι τομείς δημόσιας υγείας και παιδείας υποβαθμίζονται σταδιακά ή τουλάχιστον παραμένουν στάσιμα εφόσον δεν αυξάνονται οι χρηματοδοτήσεις σ’ αυτούς τους τομείς έτσι πολλοί πολίτες στρέφονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Οι παρεμβάσεις της Αμερικής σε χώρες με ενεργειακό πλούτο έχουν ανεβάσει κάθετα τις τιμές του πετρελαίου κλονίζοντας τις οικονομίες της Ενωμένης Ευρώπης, μειώνοντας παράλληλα το δικό μας εισόδημα μια και καλούμαστε να πληρώσουμε ακριβότερο ρεύμα, νερό, θέρμανση κ.λ.π.

Τα επιδόματα μειώνονται και οι συντάξεις παραμένουν σταθερές, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να οδηγούνται στους δρόμους ή στην εξεύρεση μερικής απασχόλησης, στερώντας έτσι πολύτιμες εργατοώρες από οικογενειάρχες και νέους.

Απροκάλυπτη είναι η παρέμβαση των Η.Π.Α. στη Μέση Ανατολή με το πρόσχημα ότι ο κόσμος κινδυνεύει από τα καθεστώτα των χωρών αυτών τα οποία πρέπει να εκδημοκρατίσει. Έτσι ο κόσμος ολόκληρος έγινε μάρτυρας των τραγικών γεγονότων  του Ιράκ  και του Νοτίου Λιβάνου. 

Για τον Έλληνα μετανάστη ισχυρή οικονομία στην Ευρώπη σημαίνει να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί.

Οι Κοινότητες και οι Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων με τον τρόπο που λειτουργούν είναι αδύναμες να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στις τοπικές κοινωνίες και με το μικρό ποσοστό συμμετοχής των πολιτών γύρω από αυτές δεν τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε ουσιαστικά κέντρα στήριξης του ελληνισμού.

Εμείς ως Συντονιστικό Συμβούλιο ζητούσαμε την αναγνώριση και την αναβάθμιση των ελληνικών φορέων του εξωτερικού από το νέο Νόμο 3480/ 2006 για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Θέλουμε μία Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο όπου οι πολίτες της να εργάζονται, να ευημερούν και να αναδεικνύονται μέσα από τις δημιουργίες της.

Η οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τελευταίων χρόνων έχει επηρεάσει και επηρεάζει τον Έλληνα πολίτη του κόσμου όσον αφορά τη στήριξη και την υποστήριξη του, από το Εθνικό Κέντρο όπως αυτή προβλέπεται μέσα από τη συνταγματική επιταγή που δίνει στις κυβερνήσεις το Άρθρο 108 §1 του Συντάγματος.

Ελληνική Παιδεία και Ελληνομάθεια στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Σύστημα επιδιώκει την παροχή ίσων ευκαιριών μόρφωσης ψηλής ποιοτικής στάθμης με σκοπό την ανάπτυξη των ικανοτήτων του ατόμου και τη προετοιμασία του για την ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο και την καλλιέργεια της ετερότητας για την δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης των λαών με σεβασμό στη πολιτιστική ταυτότητα του κάθε πολίτη, την ολοκλήρωση δηλαδή μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Σ’ αυτά τα πλαίσια το Σύστημα στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονων, δημοκρατικών και ελευθέρων πολιτών, προσφέροντας γενική και επαγγελματική βασική παιδεία που ανταποκρίνεται έγκαιρα και θετικά στις κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις και ανάγκες και συγκεκριμένα στην επανάσταση της κοινωνία της πληροφορίας και την μετατροπή των κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων σε γνωσιοκεντρικά. Το σύστημα επιδιώκει να εφοδιάσει τον μελλοντικό πολίτη με ικανότητες ταχείας προσαρμογής σε καταστάσεις ραγδαίας εξέλιξης και μεταλλαγής της γνώσης  και της παραγωγικής διαδικασίας, στη πρόοδο της τεχνολογίας και της έρευνας και συγκεκριμένα με ικανότητες και δεξιότητες για ανάλυση, σύνθεση και λύση προβλημάτων, πρωτοβουλία, δημιουργικότητα, ικανότητα διαχείρισης και αξιοποίησης πληροφοριών και δια βίου μάθηση.

Για την υλοποίηση της πολιτικής για την παιδεία στη ενωμένη Ευρώπη οι χώρες θέτουν τρεις Στρατηγικούς Στόχους:

Στρατηγικός Στόχος 1: Βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

  • Βελτίωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές

  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων της γνώσης

  • Εξασφάλιση της πρόσβασης όλων στις Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Τηλεπικοινωνιών

  • Αύξηση της προσέλευσης στις τεχνολογικές σπουδές

  • Βέλτιστη χρήση των πόρων

Στρατηγικός στόχος 2: Διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στη δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση

  • Ανοιχτό περιβάλλον μάθησης

  • Ελκυστικότερη μάθηση

  • Προώθηση της ενεργότερης συμμετοχής του πολίτη στα κοινά της ισότητας των ευκαιριών και της κοινωνικής συνοχής

Στρατηγικός στόχος 3: Άνοιγμα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στον ευρύτερο κόσμο

  • Ενίσχυση των δεσμών με τον κόσμο της εργασίας, την έρευνα και με την ευρύτερη κοινωνία

  • Ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος

  • Βελτίωση της εκμάθησης ξένων γλωσσών

  • Αύξηση της κινητικότητας και των ανταλλαγών

  • Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια των γενικότερων σκοπών του εκπαιδευτικού συστήματος, θα επιτυγχάνεται η βελτίωση της παρεχομένης εκπαίδευσης.

Η ελληνική παιδεία στη Γερμανία και το Βέλγιο έχει συρρικνωθεί. Το ίδιο θα έλεγε κανείς και η ελληνομάθεια στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο νόμος 2413/ 96 για την παιδεία ομογενών και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση δε λειτούργησε ποτέ σ’ όλες του τις συνιστώσες.

Το 1996, για την παιδεία των ομογενών δαπανούσε το Ελληνικό Κράτος 23 δισεκατομμύρια δραχμές. Σήμερα το ποσό αυτό έχει περιοριστεί στα 12 δισεκατομμύρια δραχμές. Είναι φανερό ότι οι πολιτικές για την Ελληνική Παιδεία και Ελληνομάθεια έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν κάνει διάλογο για θέματα παιδείας ομογενών ούτε απαντά στις εισηγήσεις που στέλνουμε. Έτσι περιμένουμε απαντήσεις, μέσω της Επιτροπής Αναφορών της Βουλής.

Η κυρία Υπουργός, στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία δεν δέχθηκε τη συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, έτσι διαφαίνονται και οι προτεραιότητες που έχει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Συμμετέχουμε στο ΙΠΟΔΕ εκπροσωπώντας το Προεδρείο  Σ.Α.Ε. Οι εμπειρίες που έχουμε για το έργο του ΙΠΟΔΕ δεν είναι θετικές διότι ο φορέας αυτός δεν αναπτύχθηκε όπως προβλέπει ο Νόμος 2413/96.

Στη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου, καλέσαμε τον Αντιπρόεδρο του ΙΠΟΔΕ, κύριο Γιώργο Δημητρόπουλο και από το διάλογο που είχαμε μαζί του διαπιστώσαμε ότι το ΙΠΟΔΕ δεν χρηματοδοτείται επαρκώς, γι’ αυτό το λόγο και το έργο του δεν είναι αναμενόμενο. Κοινή δε διαπίστωση είναι ότι δεν κάνει επαρκή διάλογο με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Εμείς ως Συντονιστικό Συμβούλιο, εισηγηθήκαμε έρευνα για όλες τις μορφές εκπαίδευσης. Εγκρίθηκε από το Προεδρείο  του Σ.Α.Ε. και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΙΠΟΔΕ.

Έτσι από τον Γενάρη του 2007, το νέο Συντονιστικό Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεργασία μαζί μου, ως Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, θα απογράφουμε, θα κωδικοποιούμε, θα αναλύουμε και θα συνθέτουμε προτάσεις, κάνοντας εισηγήσεις για μια αναβαθμισμένη ποιότητα στην εκπαίδευση.

ΝΕΟΛΑΙΑ Σ.Α.Ε. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το Δίκτυο της Νεολαίας της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1998, παρά την έντονη αντίδραση του τότε Γ.Γ.Α.Ε. Το 1999 όταν το υπόλοιπο Σ.Α.Ε. και η Γ.Γ.Α.Ε.  δεν είχαν να παρουσιάσουν πολιτικές, η Περιφέρεια Ευρώπης, προχωρούσε ήδη σε δεύτερο συνέδριο Νεολαίας με θέμα ‘‘Η ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ’’.  Με παρότρυνση λοιπόν της Γ.Γ.Α.Ε. όλες οι Περιφέρειες και διοργάνωσαν Συνέδρια Νεολαίας και εξέλεξαν Συντονιστικές Επιτροπές.

Το 1999, διοργανώνει ξανά η Νεολαία του Σ.Α.Ε. Ευρώπης, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας, Συνέδριο ενώ οι συμμετέχοντες σ’ αυτό κατασκηνώνουν για 15 μέρες στη Σκοτίνα Πιερίας, ονομάζοντας ταυτόχρονα την κατασκήνωση ‘‘EUROCAMP’’. Μας μιμήθηκε το Προεδρείο και η Γ.Γ.Α.Ε. διοργανώνοντας, με τη συμμετοχή των Νέων, την κατασκήνωση, μετονομάζοντάς την σε ‘‘WORLDCAMP’’ αλλά κατά 90% συμμετείχαν σ’ αυτήν Νεολαίοι της Ευρώπης. Παράλληλα, υπογράφεται σύμβαση μεταξύ Γ.Γ.Α.Ε. και Υπουργείου Εσωτερικών ύψους ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Η σύμβαση  προέβλεπε και προβλέπει φιλοξενία νέων σε κατασκηνώσεις που διοργανώνονται από Δήμους  για να φιλοξενούνται για την περίοδο μίας, δύο ή τριών εβδομάδων.

Το 2004, με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, το πρόγραμμα δεν υλοποιείται, ενώ οι νέοι μας συμμετέχουν ως εθελοντές στη διοργάνωση τους. Το 2005 και 2006 διοργανώνονται οι κατασκηνώσεις χωρίς να ενημερώνονται έγκαιρα το Σ.Α.Ε. ή η Νεολαία.

Το τελευταίο Συνέδριο της Νεολαίας έγινε το 2001, πριν την Τακτική Συνέλευση, όπως και των άλλων Δικτύων. Έκτοτε, οι Κυβερνώντες δεν χρηματοδότησαν καμία δράση της Νεολαίας. Εμείς διατηρήσαμε μέχρι σήμερα το Δίκτυο Νεολαίας κάνοντας μία ή δύο συναντήσεις κάθε χρόνο και στέλνοντας αντιπροσώπους όπου νόμιζαν οι νέοι ότι έπρεπε να εκπροσωπήσουν την Νεολαία του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Ευρώπης, όπως στο Εθνικό Συμβούλιο Νέων, συμμετοχή σε διάφορα συνέδρια ή Φεστιβάλ κ.λ.π.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αρκετές οργανώσεις μας ενδιαφερθήκανε για τη Νεολαία τους μετά το Α’ Συνέδριο της Νεολαίας.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης, αγαπητό φίλο και συνεργάτη, Γιώργο Αμαραντίδη, διότι κάθε χρόνο φιλοξενεί Νεολαίους του Σ.Α.Ε. στο Φεστιβάλ.  Επίσης, ο Γιώργος Αμαραντίδης ως μέλος του Σ.Α.Ε. είναι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ  Συντονιστικού Συμβουλίου και Νεολαίας.

Εάν θέλουμε να διοργανώσουμε τη Νεολαία μας θα πρέπει στον Κανονισμό του Συνεδρίου να Ενσωματωθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας της Νεολαίας όπως και των άλλων Δικτύων του Ελληνισμού. 

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και Ομοσπονδίες της Ευρώπης

Θεωρούμε ότι ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας του θεσμού του Σ.Α.Ε. είναι η συνεργασία με τους φορείς μέλη του. Τα τελευταία δύο χρόνια καλέστηκαν επανειλημμένα οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών ή Εκπρόσωποί τους και συνεδριάσαμε από κοινού. Τα Συμπεράσματα και τις Προτάσεις, θα τις βρείτε στα Πρακτικά μέσα στο φάκελό σας. Δυστυχώς δεν λαμβάνουμε τις επιστολές που στέλνετε προς διάφορα Υπουργεία, έτσι ώστε θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε προτάσεις και να τις κωδικοποιήσουμε και να κάνουμε τεκμηριωμένες εισηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση. Το νέο Συντονιστικό Συμβούλιο, θα πρέπει να θεσμοθετήσει την αλληλογραφία του με τις οργανώσεις μέλη του αλλά και με όλους τους Συλλόγους, τις Κοινότητες αλλά και με τους απλούς πολίτες. Μόνο έτσι θα ασκήσει αποτελεσματικά τον εισηγητικό και γνωμοδοτικό ρόλο. Θα σταθώ δίπλα στο Συντονιστικό Συμβούλιο και ως απλός εργάτης γι να ενισχύσουμε τις Κοινότητες, τους Εθνικοτοπικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες μας.

Η Περιφέρεια Ευρώπης και η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων

Ως Συντονιστικό Συμβούλιο έχουμε άριστες σχέσεις με την Διακομματική Επιτροπή στην περίοδο 2003 – 2006 παρουσιάσαμε θέματα που αφορούν στους απόδημους 7 φορές. Το έργο των μελών της Διακομματικής Επιτροπής και η προσφορά της στον Απόδημο Ελληνισμό είναι μεγάλη. Λειτουργεί ως παράρτημα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής. Έτσι από μόνη της είναι ουσιαστικά επιτροπή ακροάσεων η οποία μεταφέρει στις αρμόδιες επιτροπές  τα θέματά μας όπως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ή στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης κ.λ.π.

Το Προεδρείο της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο καλείται και συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου ενημερώνεται από αυτό προωθεί  στα μέτρα του δυνατού τα θέματά μας. Επανειλημμένα οι Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, έχουν αποστείλει αιτήματά μας διαμέσων της Επιτροπής Αναφορών της Βουλής και πήραμε απαντήσεις μέσω της.

Ελληνική Πολιτεία και Απόδημος Ελληνισμός για ένα κοινό  όραμα

Ο Απόδημος Ελληνισμός προϋπήρχε του Ελληνικού κράτους το οποίο έγινε με την συμβολή του. Έτσι ταυτόχρονα με την ίδρυσή του, δημιουργείται η ταυτότητα του Ένδημου Έλληνα ο οποίοσδιαχωρίζει τα συμφέροντα του ως σύνολο από τον απανταχού διάσπαρτο Ελληνισμό.

Το Ελληνικό Κράτος αναπτύσσεται αυτόνομα μέσα στην πορεία του χρόνου. Οριοθετεί τα δικά του συμφέροντα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι ίδια με αυτά των ομογενών ανά τον κόσμο.

Στην ιστορία του 20ου αιώνα και στην προσπάθεια να επεκτείνουμε τα Εθνικά μας σύνορα σε περιοχές όπου κατοικούσαν συμπαγείς πληθυσμοί Ελλήνων συρρικνωθήκαμε ως Έθνος και αναγκαστήκαμε σε ανταλλαγές πληθυσμών. Από την άλλη στην πορεία του χρόνου δεν καταφέραμε πολλές φορές να υποστηρίξουμε την διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, εκδιώχθηκαν, εξορίστηκαν από καθεστώτα διαφόρων χωρών όπως της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., της Αιγύπτου, ή ακόμη τους επιβλήθηκε η  υπηκοότητα, όπως στην Αμερική, στην προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν την δική τους εθνική ταυτότητα.

Η Ελλάδα κινήθηκε οργανωμένα να αναζητήσει τα παιδιά της μετά το 1983 οπότε και ιδρύει την Γ.Γ.Α.Ε.

Έκτοτε μέχρι σήμερα τα στελέχη της ακούραστα εργάζονται με αποστολές ανά τον κόσμο, στο να διευκολύνουν την παλιννόστηση στην πατρίδα και να συμβάλουν στην τόνωση της πολιτιστικής ταυτότητας και στη σύνδεση του με τη μητέρα πατρίδα.

Η συνεισφορά της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στην πορεία του χρόνου ήταν και είναι μεγάλη. Με αίτημα των Αποδήμων Ελλήνων αλλά και επειδή η Ελλάδα θα ένοιωθε πιο δυνατή στο να προασπίσει τα Εθνικά της συμφέροντα ιδιαίτερα μετά το 1974, ιδρύει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού επί οικουμενικής κυβέρνησης το 1989 και υλοποιεί το πνεύμα του Νόμου με προεδρικό Διάταγμα το 1995. Το 2000, το Σ.Α.Ε. γίνεται και συνταγματικός θεσμός.

Το Σύνταγμα, με το Άρθρο 108 §2 ζητά να γίνει νόμος για το Σ.Α.Ε., το οποίο εκφράζει τις Απανταχού δυνάμεις του Ελληνισμού.

Η έκφραση των απανταχού δυνάμεων του Ελληνισμού, δημιουργεί υποχρέωση στα όργανα του Σ.Α.Ε. να διευρύνουν την εκπροσώπηση τους σταδιακά, για να μειώσουν το δημοκρατικό έλλειμμα, που προκύπτει από την ιδιότητα που του προσδίδει το Σύνταγμα. Δημιουργεί την υποχρέωση διαλόγου των οργάνων του με την βάση για να βοηθήσει την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση να ικανοποιήσει το άρθρο 108 § 1 του Συντάγματος, το οποίο λειτουργεί ως εντολοδόχος της Κυβέρνησής για να μεριμνά αυτή για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Νόμος  3480/ 2006 ‘‘Οργάνωση, Λειτουργία και Αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού  (Σ.Α.Ε.)’’

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Δεκάδες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Απόδημος Ελληνισμός, είτε είναι Μετανάστες είτε είναι Έλληνες ομογενείς.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι να διαπιστώνουμε προβλήματα αλλά να εισηγούμαστε εφικτές λύσεις, μέσα από ένα αμοιβαία αποδεκτό τρόπο εισηγήσεων και απαντήσεων.

Με το Νόμο 3480/2006, που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά  την ‘‘Οργάνωση, Λειτουργία και Αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.)’’, μας δίνεται η ευκαιρία για μια τέτοια διαδικασία.

Όποιος όμως διάβασε τις δικές μας εισηγήσεις που καταθέσαμε υπό μορφή Σχεδίου Νόμου, θα παρατήρησε ότι ο Νόμος καλύπτεται κατά 70% από δικές μας εισηγήσεις. Μέρος του υπόλοιπου θα καλυφθεί  από το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδώσει ο Υπουργός και θα  αφορά μόνο στην εκπροσώπηση.

Επίσης, πολλά από αυτά που λέγαμε και κωδικοποιήσαμε θα μπορούν να μπουν στον Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου, και επειδή η ψήφιση του Κανονισμού προβλέπετε από τον νέο Νόμο (Άρθρο 4 §8) έχει ουσιαστική βαρύτητα γι’ αυτό πριν φύγετε από εδώ θα πρέπει να ψηφίσετε Κανονισμό Λειτουργίας ή τουλάχιστον να εισηγηθείτε και να οριοθετήσετε πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί το Συντονιστικό Συμβούλιο, διότι είναι βασικό από το χάος να πάμε στην τάξη και συντεταγμένα προς το Συντονιστικό Συμβούλιο να κινηθεί το Σ.Α.Ε.

Η ποιότητα του νέου Νόμου οφείλεται στη συγκρότηση και ολοκλήρωση της Περιφερειακής Συνέλευσης, η οποία αν λειτουργήσει σωστά και αξιοποιήσει τις δυνατότητες που τις δίνει ο νομοθέτης, θα δώσει στο Συντονιστικό Συμβούλιο τη δυνατότητα ουσιαστικής ανάπτυξης και ουσιαστικού  Συντονισμού της Περιφέρειας.

Αυτές τις μέρες θα πρέπει να ενσωματώσουμε τον Κανονισμό Λειτουργίας των Δικτύων και Νεολαίας. Άρθρο 3 §9 του Νόμου 3480/2006 στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συνεδρίου.

Μ’ αυτόν τον τρόπο το Συντονιστικό Συμβούλιο διευρύνει τη βάση του (μειώνεται το δημοκρατικό έλλειμμα εκπροσώπησης) και οι Κοινότητες και οι Σύλλογοι εμπλουτίζονται με νέα στελέχη, νέες ιδέες. Το Συντονιστικό Συμβούλιο στέλνει περισσότερες τεκμηριωμένες εισηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω του Προεδρείου, η οποία απαντά εντός 60 ημερών.

Με τη δικτυακή ανάπτυξη του Απόδημου Ελληνισμού, το Σ.Α.Ε. μειώνει το δημοκρατικό έλλειμμα στην εκπροσώπησή του:

–     Δημιουργεί επικοινωνιακούς φορείς για να έχει αμφίδρομη επικοινωνία.

–       Συλλέγει την αναγκαία πληροφόρηση για να εντοπίσει τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των Αποδήμων Ελλήνων για να ασκήσει τον εισηγητικό και γνωμοδοτικό του ρόλο.

–       Εκτός από εισηγητικό και γνωμοδοτικό όργανο το Σ.Α.Ε., με το νέο νόμο είναι και  διεκδικητικό όργανο, προκείμενου να υποστηρίξει και να στηρίξει τα συμφέροντα του Απόδημου ελληνισμού τους τόπους διαμονής και στις σχέσεις τους με την Ελλάδα.

–     Παράλληλα Ο Νομοθέτης δίνει θεσμικό ρόλο στο Σ.Α.Ε. προκειμένου να υποστηρίξει αυτό τα συμφέροντα της Ελληνικής Πολιτείας.

–     Το Σ.Α.Ε. έχει ως αποστολή να εκφράζει όλες τις δυνάμεις του Απανταχού Ελληνισμού. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να διευρύνει τη βάση του θεσμικά.

Ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, υποχρεούται να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα, κατόπιν εισήγησης των Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων.

Αδυναμίες του Νόμου παρουσιάζονται στην απαρτία μίας Εκλογικής Συνέλευση. Έτσι η δημοκρατία αφήνεται να λειτουργήσει στα πλαίσια του φιλότιμου και του πατριωτισμού των Ελλήνων Πολιτών του Κόσμου. Επίσης η ανανέωση των οργάνων θα έπρεπε να προέρχεται από την ανανέωση των εκπροσώπων και όχι από την εκδίωξη των έμπειρων στελεχών.

Δυστυχώς ακόμη ο Νόμος δεν αναβαθμίζει τις Κοινότητες και τις Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων του εξωτερικού, γι’ αυτό εμείς θα πρέπει να δώσουμε προτάσεις στο Συντονιστικό Συμβούλιο της Περιφέρειας για την εκπροσώπηση στο Σ.Α.Ε. της Περιφέρειας Ευρώπης.

Βεβαίως με το ο Νέο Νόμο έχουμε κάνει αρκετά βήματα μπροστά. Θα αναρωτιέται όμως κανείς, δίνει απάντηση ο Νέος Νόμος στους προβληματισμούς του Απόδημου Έλληνα; Δίνει λύσεις στα προβλήματά του; Υπάρχει όραμα για τον Απόδημο Ελληνισμό από την Ελληνική Πολιτεία και αν υπάρχει πιο είναι το όραμα; Πώς μετατρέπεται σε πολιτική στρατηγική και τακτική;

Τι προσδοκεί η Ελληνική Πολιτεία από τον Απόδημο Ελληνισμό; Τι προσδοκεί ο Απόδημος Ελληνισμός από την Ελληνική Πολιτεία;

Οργανώσαμε το 1995 το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, εκλέξαμε Προεδρείο, ύστερα πλαισιώσαμε τους Προέδρους των Περιφερειών με Συντονιστικά Συμβούλια, συγκροτήσαμε και τα Δίκτυα.

Ποιο όμως, κύριοι συνάδελφοι, είναι το επόμενο βήμα; (Ξέρετε, είμαστε στο μεγάλο πουλί που οραματίστηκε ο Leonardo, δε βρέθηκαν ακόμη οι αδερφοί Ράιτ να θυσιαστούν για να φτάσουμε στα σημερινά αεροπλάνα ή στα διαστημόπλοια). Ενώ η επιστήμη προβλέπει, αναπτύσσει αλγόριθμους, εφαρμόζει πολιτικές, κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις και προχωρεί στο επόμενο βήμα, εμείς εισηγούμαστε και γνωμοδοτούμε.

Το Σ.Α.Ε. λοιπόν είναι εισηγητικό, γνωμοδοτικό  και διεκδικητικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις.

–               Σε τι θέματα εισηγείται και γνωμοδοτεί;

–               Για ποιους εισηγείται και γνωμοδοτεί;

–               Σε ποιους εισηγείται και γνωμοδοτεί;

–               Πως εισηγείται και γνωμοδοτεί;

–               Τι περιμένει από τις εισηγήσεις και τις γνωμοδοτήσεις;

–               Τι ενέργειες κάνει για να έχει αποτέλεσμα;

Είναι πολύ απλά αυτά που ρωτάμε όμως τα προφανή είναι δύσκολα να τα τεκμηριώσεις, διότι διαφαίνονται αυταπόδεικτα μέσα από την εμπειρία μας.

Σε ποιους λοιπόν εισηγείται και γνωμοδοτεί. Η απάντηση περικλείεται μέσα στον ορισμό του Συμβουλίου Απόδημου ελληνισμού στην Ελληνική Πολιτεία.

Μάλιστα εισηγείται σ’ αυτό το χάος της γραφειοκρατίας. Κανείς δε θα θελήσει να λάβει την εισήγησή μας υπόψη. Άμεσα θα δηλώσει αναρμόδιος, διότι αυτό συνεπάγεται πολιτικό και οικονομικό κόστος, έτσι θα πελαγοδρομούμε μια δεκαετία ακόμη χωρίς αποτέλεσμα, ή στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε αρνητική απάντηση ή μια ευκαιριακή πολιτική εάν ο αρμόδιος υπουργός αντιληφθεί ότι θα έχει πολιτικό όφελος.

Λύνονται όμως τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού όταν εισηγούμαστε και γνωμοδοτούμε; Βεβαίως όχι!!! Διότι δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να καλύπτει τις πρόνοιες του Συντάγματος.

Η κάθε εισήγηση που υποβάλλεται στην Ελληνική Κυβέρνηση εναπόκειται στην καλή διάθεση του Αρμόδιου Υπουργού ή/ και Γενικού Γραμματέα, με εξαίρεση των θεμάτων παιδείας, όπου λειτουργεί ο Νόμος 2413/ 1996, έτσι οι εισηγήσεις μας μπορούν να τεκμηριώνονται στηριζόμενες στο Νόμο και να αξιολογείται το έργο του Υπουργείου Παιδείας στο πως εφάρμοσε το Νόμο.

Πως όμως λειτουργεί θεσμικά το Κράτος στο να μεριμνά για:

α)             τη ζωή του Απόδημου Ελληνισμού,

β)             τη διατήρηση των δεσμών του με την μητέρα πατρίδα,

γ)  την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την ελληνική επικράτεια.

Πως είναι δυνατόν η Ελληνική Πολιτεία να οριοθετήσει πολιτική, στρατηγικούς  στόχους για να πετύχει τις τρεις συν μία (για την παιδεία) συνιστώσες των προνοιών του Άρθρου 108 §1 Συντάγματος;

Από το θεσμικό πλαίσιο εξαρτάται το Κατευθυντήριο Σχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο θα προβλέπει και τις αναγκαίες δαπάνες που χρειάζονται αλλά δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο.

Ποιος είναι ο ρόλος μας ως Μέλη του Σ.Α.Ε.; Θα πρέπει ο νέος Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. να ιχνηλατήσει το θεσμικό πλαίσιο και το Κατευθυντήριο Σχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης (εάν υπάρχει) για να μπορέσει το Σ.Α.Ε. να σχεδιάσει το δικό του Κατευθυντήριο Σχέδιο Δράσης. Μόνο έτσι ο Απόδημος Ελληνισμός – το Σ.Α.Ε. – και η Κυβέρνηση θα μεγιστοποιήσουν την προσφορά τους.

Το φθινόπωρο, του 2004, ως Συντονιστικό Συμβούλιο μελετήσαμε και την περαιτέρω πορεία των Ενδήμων – Αποδήμων Ελλήνων. Κάναμε ένα βήμα και καταθέσαμε μία δέσμη προτάσεων που πρέπει να ψηφίσουν οι επόμενες Κυβερνήσεις και αφορούν τους ακόλουθους  καινοτόμους νόμους:

1.     Νόμος για τη σύνδεση των Ομογενών Ελλήνων με την Ελλάδα.

2.     Νόμος για τη Δημιουργία Ομογενειακών Χωριών και Κατασκηνωτικών Χώρων για τον Απόδημο Ελληνισμό.

3.     Νόμος για την Υγεία και την Ποιότητα ζωής των Ομογενών.

4.     Νόμος για την ανάπτυξη Αθλητικών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων των Ομογενών.

5.     Νόμος για την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων.

6.     Νόμος για την επικοινωνία και ενημέρωση των Ομογενών.

7.     Νόμος για την Ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων.

8.     Εκτελεστικός Νόμος για την Συγκρότηση και Λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να εισηγούμαστε και να περιμένουμε αποτελέσματα. Να αξιολογούμε το έργο της Κυβέρνησης μέσα από την ψήφο μας να κάνουμε το δεύτερο βήμα κάνοντας το όνειρο μερική πραγματικότητα.

Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και έχοντας την ενεργό συμπαράστασή σας θα υλοποιήσουμε την επόμενη τετραετία μέρος ή όλο το πλαίσιο που εισηγούμαστε.

Η Περιφέρεια Ευρώπης είναι πιο ώριμη πολιτικά γι’ αυτό έχει υποχρέωση να οδηγήσει και να καθοδηγήσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού σε μία ανοδική πορεία.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς και τον καθένα χωριστά για τη συνεργασία που είχαμε για έντεκα χρόνια.

Μπορεί να μην καταφέραμε όσα προσδοκούσαμε: ούτε να ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα ή να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των Αποδήμων Ελλήνων. Πιστεύουμε όμως η Περιφέρεια Σ.Α.Ε. Ευρώπης έχει δώσει δείγματα εργατικότητας και πρωτοποριακών απόψεων. Εισηγηθήκαμε δεκάδες προτάσεις χωρίς να μπορούν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις να τις υλοποιήσουν. Δεν τις υλοποίησαν γιατί η Γ.Γ.Α.Ε., που ήταν αρμόδια επί παντός και επιστητού, δεν είχε ούτε έχει προϋπολογισμούς για παρόμοιες δαπάνες. Τα άλλα υπουργεία  ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για ουσιαστικές πολιτικές για τον Απόδημο Ελληνισμό. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού πέτυχε στο ρόλο του. Γνωμάτευσε προς την Ελληνική Κυβέρνηση έμπρακτα ότι ο Ελληνισμός των Παρευξείνιων χωρών, χρειάζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το αποδεικνύει με το πρόγραμμα του Προέδρου μας, Ανδρέα Άθενς. Γνωματεύσαμε έμπρακτα, κύριοι Συνάδελφοι, με το έργο που κάναμε για την παιδεία στην Ουκρανίας και στη Γεωργία με τους δικού μας σχεδιασμούς που υιοθέτησε ο πρώην ΥΦΥΠ.ΕΞ., κύριος Γιάννης Μαγκριώτης και τις πληρωμές Ομογενών Δασκάλων που ανέλαβε να πληρώνει ο πρώην ΥΦΥΠ.ΕΞ., κύριος Παναγιώτης Σκανδαλάκης – ένα πρόγραμμα που συνεχίζει και ο σημερινός ΥΦΥΠ.ΕΞ, κύριος Θεόδωρος Κασσίμης.

Ως Συντονιστικό Συμβούλιο του Σ.Α.Ε. Ευρώπης πιστεύουμε ότι πετύχαμε στο έργο μας φυσικά θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε περισσότερα.  Αφήσαμε αρκετά για τα νέα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου, διότι αυτά που γίνανε είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με αυτά που πρέπει να γίνουν.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανία, κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο, για την ευκαιρία που μας έδωσε με τον από κοινού σχεδιασμό της υλοποίησης των προγραμμάτων όπως:

α)             προσλήψεων ομογενειακών δασκάλων

β)             υιοθεσιών σχολείων

γ)             δημιουργία τάξεων ελληνικής γλώσσας

δ)             την ανέγερση του Ιατρικού Κέντρου στο Στάρι Κριμ της Μαριούπολης

ε)             το πρόγραμμα χορηγικών υιοθεσιών

στ) το πρόγραμμα επιμόρφωσης 12 ομογενών δασκάλων στην Κύπρο από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και άλλα μικρά ή μεγάλα.

Τον Κυριάκο Ιορδανίδη, με τον οποίο μας συνδέει φιλία πολλών ετών.

Την κυρία Ελένη Κωνσταντινίδου, Γραμματέα του Σ.Α.Ε. και Πρόεδρο του Φορέα Απόδων Ελληνίδων στην Κύπρο.  Αυτή την κυψέλη που χρηματοδότησε για χρόνια τα προγράμματα του Σ.Α.Ε. Ευρώπης.

Την κυρία Γεωργία Μηλιώτη, Γραμματέα του Δικτύου Γυναικών, που στάθηκε ακούραστη στο πλευρό μας προσφέροντας αρωγή στου δεινοπαθούντες Ποντίους στην Κύπρο και όχι μόνο.

Τον κύριο Δημήτρη Σαρησάββα, για την αρωγή του στα προγράμματά μας.

Τον Κομνηνό Χαϊδευτό, τον Χρίστο Πρασσά, τον Δημήτρη Ασλανίδη, την Αθανασία Σίσκου, την Νάντια Τσαπνή για την προσφορά τους και τις ώριμες εισηγήσεις τους στα θέματα που θέταμε στις συνεδριάσεις μας.  Να είναι σίγουροι ότι θα τους αξιοποιήσω ως Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. και θα παραμείνω φίλος τους.

Τον Στέφανο Ταμβάκη, υποψήφιο Πρόεδρο του Σ.Α.Ε., που μας βοήθησαν μέσω του Ωνάσειου στα προγράμματά μας.  Τον Χρίστο Τομαρά, υποψήφιο Πρόεδρο, τον Κώστα Παππά, τον Κώστα Βερτζάγια και την Όλγα Σαραντοπούλου, συνεργάτες και αρωγούς στο έργο μας. 

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω θερμά τον Γρηγόρη Νιώτη, που μου συμπαραστάθηκε και πολλές φορές όταν χρειάστηκε ζήτησα τις συμβουλές του που ήταν χρήσιμες για μας.

Τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κύριο Θεόδωρο Κασσίμη και τη συνεργάτιδά του κυρία Άννα Δρίβα και τους πρώην Υφυπουργούς, τους Γενικούς Γραμματείς, τους Γενικούς Διευθυντές και Λειτουργούς της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα τη φίλη και συνεργάτιδα μας Εύα Παπαδάτου. 

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω, τον φίλο Γιώργο Κλοτσώνη για τις συμβουλές του.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αδελφό, φίλο, τον αγνό και τραντέλληνα Γιώργο Αμαραντίδη, ο οποίος έκανε έρανο για να στηρίξει το έργο μας, στήριξε τη Νεολαία του Σ.Α.Ε. Ευρώπης, διδυμοποίησε κατόπιν εισήγησής μας την Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Ευρώπης με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.  Θεμελιώσαμε και μαζί κτίσαμε το Ιατρικό Κέντρο Στάρι Κριμ, ανέλαβε στην Φρανκφούρτη τη διοργάνωση Περιφερειακής Συνέλευσης.   

Η αποτελεσματικότητα του έργου μας οφείλεται σε συνεργασίες όπως αυτή της κυρίας Σοφίας Καθάρειου, στην Αυστραλία που συμβάλλει στην επιτυχία του Προγράμματος Μητέρες του Ελληνισμού.

Πολλοί θα αναρωτηθήκατε γιατί υποβάλλω υποψηφιότητα για Πρόεδρο του Σ.Α.Ε., αφού είναι φίλοι μου και ο Στέφανος Ταμβάκης και ο Χρίστος Τομαράς.  Η απάντησή μου είναι για να κάνουμε άσκηση αναβάθμισης της πολιτικής, διότι με τις δημόσιες σχέσεις και τα χαμόγελα δεν κερδίζεται το στοίχημα, γι’ αυτό δέστε τις θέσεις τους και τις δικές μου, δέστε επίσης ποιοι τους υποστηρίζουν. 

Εγώ γνωρίζω ότι με στηρίζουν φίλοι όπως εσείς, απλοί Έλληνες πολίτες του κόσμου, εσείς που στηρίξατε το έργο μας. 

Εσείς!!! Με τους οποίους θα συνδιαχειριστούμε το μέγα  στοίχημα για να:

–  Συγκροτήσουμε επιτελεία και επιτροπές δουλείας με σωστή επιστημονική στελέχωση.

–  Να αξιοποιήσουμε από κοινού το δυναμικό των Αποδήμων Ελλήνων σε κάθε περιφέρεια κατά περίπτωση.

–  Να απαιτήσουμε υψηλό επίπεδο Ελληνικών Σχολείων.

–  Να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε τις έδρες Ελληνικών Σπουδών.

–  Να εφαρμόσουμε τις αρχές του Management για την περαιτέρω πορεία μας θέτοντας στόχους και χαράσσοντας τακτική για να τους πετύχουμε. 

–  Να συγκροτήσουμε τη Νεολαία και τα άλλα Δίκτυα του Ελληνισμού.

–  Να ζητήσουμε επίμονα την καταξίωση των Κοινοτήτων και των άλλων Φορέων του Ελληνισμού.

–  Να συσπειρώσουμε τις οικονομικές δυνάμεις του Ελληνισμού για δράσεις αλληλεγγύης και αμοιβαία οφέλη για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των Ελλήνων Πολιτών του κόσμου.

Αυτόν το Έλληνα πολίτη του κόσμου θέλουμε να αναδείξουμε ανά την Οικουμένη ως καταλύτη των πνευματικών διεργασιών στη Διεθνή Κοινωνία. 

Τον Δεκέμβριο θα καλεστείτε να εκλέξετε να συνδιαχειριστούμε τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού για να πραγματώσουμε το τρίτο επίπεδο ανοδικής πορείας του Απόδημου Ελληνισμού.

Εγώ θα είμαι κοντά σας είτε ως Πρόεδρος του Σ.Α.Ε., από την 1η Ιανουαρίου 2007, είτε ως απλός στρατιώτης και οραματιστής για ένα καλύτερο αύριο.

Σας ευχαριστώ.