Η πορεία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Ευρωτουρκικές σχέσεις συζητούνται αυτή την ώρα, στο γεύμα εργασίας των Υπουργών εξωτερικών, του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. .

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στο περιθώριο των εργασιών, η κ. Μπακογιάννη συναντηθήκε με τον Φιλανδό υπουργό Εξωτερικών, Έρκι Τουοϊμιόγια, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ, τον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ-Βαλτερ Σταινμαιερ και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση, επίτροπο Όλι Ρεν.

Αρκετοί από τους μετέχοντες στο συμβούλιο Υπουργοί Εξωτερικών διατύπωσαν, επιφυλάξεις και προβληματισμό σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η εμμονή της Τουρκίας να μην τηρεί το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας ως το Δεκέμβριο, τότε η ΕΕ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία "παύση" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν κινηθεί στο ζήτημα της Κύπρου, τότε η ΕΕ δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις "ως να μη συνέβη τίποτα".

Το θέμα της Τουρκίας υπήρξε, εξ άλλου, αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από το αμερικάνικο ινστιτούτο German Marschal Fund.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Φιλανδός Επίτροπος τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει τέλος στο μακρύ ταξίδι της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι να ανταποκριθεί η Άγκυρα σε όλες τις υποχρεώσεις της.

Στο σεμινάριο αυτό έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ο Τούρκος υπουργός και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας για τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, Αλί Μπαμπατζάν και ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Τουρκία στο τέλος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η διπλωματική πρωτοβουλία της Φιλανδικής προεδρίας βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχουν πάντα ελπίδες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου

Από την άλλη πλευρά, ο Αλί Μπαμπατζάν αμφισβήτησε την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ΕΕ στα θέματα που αφορούν την Κύπρο, τονίζοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι κατανοητό, καθώς η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της ΕΕ.

 


Εν τω μεταξύ, επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Η επίσκεψη είναι ανταποδοτική αυτής που έκανε τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη η κ. Μπακογιάννη, κατά την οποία και ανακοινώθηκε από τους δύο Υπουργούς σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

ert.gr