Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου  

Σήμερα, μετά και από τις αποκαλύψεις που έκανε η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ{12.11.2006} στην Ελλάδα  σκιαγραφώντας περισσότερο την  όζουσα κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Ελληνικής κοινότητας σε ορισμένα  μ ό ν ο  κοινωνικά και ηγετικά στρώματα των ταγών και των εκπροσώπων της και χωρίς να γενικεύουμε και να εκμηδενίζουμε τα πολλά θετικά που έχει να επιδείξει ο Ελληνισμός της Αμερικής, και τα όσα έλαβαν χώρα την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια δεξίωσης προς τιμή του υφυπουργού Θεόδωρου Κασσίμη με «πρωταγωνίστρια» την «κυρία» Νάνση Μπίσκα εκπρόσωπο και στενή συνεργάτη του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και νεοεκλεγέντα προέδρου στο ΣΑΕ Αμερικής (θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ)   δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος της μεγάλης έρευνας που είχαμε προαναγγείλει για το ΣΑΕ από τις 3 Νοεμβρίου.

ΜΕΡΟΣ Α΄ 

Αναβάλαμε τη δημοσίευση πρώτον,  για λόγους τάξης και ηθικής μέχρι ολοκληρώσεως της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου περιφερειάρχη-συντονιστή  του ΣΑΕ Αμερικής, και δεύτερον γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία έτσι να συμπεριλάβουμε στην έρευνα μας τα όσα διαδραματίστηκαν –στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο- κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας.

Πολλά από τα οποία επιβεβαιώναν τα όσα είχαμε ήδη προ καιρού στην έρευνα που είχαμε διεξάγει.   Σε καμία περίπτωση –όπως θα φανεί από το πρώτο μέρος της έρευνας και κυρίως από το δεύτερο το οποίο θα ακολουθήσει- δεν θέλαμε να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας.

Ούτε να παρέμβουμε ή πολύ περισσότερο να κατευθύνουμε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση την οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.   Λες και ο κάθε πολίτης δεν έχει κρίση, ικανότητα και προ πάντων βούληση να αποφασίσει εκείνος ανεπηρέαστος κατά τη κρίση του ποιον θα επιλέξει. Δεν έχουμε να κάνουμε με άβουλα αμνοερίφια αλλά με σκεπτόμενους  ανθρώπους! Άνθρωπος κατά την έννοια του Άνω θρώσκω. Οράω ορώ. Κοιτώ. Σκέπτομαι. Βούλομαι. Αποφασίζω.    Επομένως  άλλο οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις και άλλο «αυτός είναι ο καταλληλότερος»!

Και για να μη γίνει παρανόηση τονίζουμε με έμφαση ότι : ευθύνη του επαγγελματία δημοσιογράφου που διέπετε από ήθος και πέρα και πάνω από όλα κινείται στο πλαίσιο αρχών,   κανόνων και δεοντολογίας, είναι να αναδεικνύει τα γεγονότα. Να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα και υποκείμενα… Να υπενθυμίζει με γεγονότα, αποδείξεις και ντοκουμέντα την αλήθεια όποια και αν είναι.  Όπου και αν φτάνει.  Όποιον και αν αφορά. Όταν «ο λαός λησμονά» να επαναφέρει στην μνήμη την ιστορία. Να αποκαλύπτει και όχι να συγκαλύπτει ακόμα και δια της σιωπής…      

Πάμε  τώρα  στη Νέα Υόρκη η οποία ζει στον απόηχο των όσων έγιναν στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο το τριήμερο 3 με 5 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο  «Marriot New York La Guardia» αλλά και των όσων αποκάλυψε η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.   

Ας τραβήξουμε λοιπόν  την λαμπερή  κουρτίνα  για να  δούμε κάποια πράγματα άκρως αποκαλυπτικά πίσω από το glamour και  τα φώτα  της δημοσιότητας που καμιά φορά θαμπώνουν όσους έρχονται στην πολυσύχναστη διάσημη πολυπολιτισμική  Νέα Υόρκη … 

Νέος συντονιστής-περιφερειάρχης του ΣΑΕ-Αμερικής εξελέγη όπως είδαμε step by step μέσα από τα συνεχή ρεπορτάζ του Greek American News Agency  μετά από έντονο παρασκήνιο ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβούλιου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος από το Σικάγο, ο οποίος έλαβε 79 ψήφους, έναντι του συνυποψήφιου του Phillip Christopher από τη Νέα Υόρκη προέδρου της παγκοσμίως γνωστής ΠΣΕΚΑ, που έλαβε 74 ψήφους. 

Αυτή ήταν η “επιβράβευση” του -έλεγαν όλοι και έτριβαν τα μάτια τους μη πιστεύοντας το αποτέλεσμα – για τον λυσσαλέο και με μανία  πόλεμο που έκανε επί 11 χρόνια στο ΣΑΕ με το αντί ΣΑΕ του οποίου ηγούνταν.  

Σήμερα σε αυτή την έρευνα που είχαμε προαναγγείλει εδώ και μέρες θα δούμε πολλά και  αποκαλυπτικά για το παρασκήνιο αυτής της εκλογής. Κυρίως όμως θα δούμε  το πως φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Θα δούμε  ποια ήταν το πρόσωπα και ποιος ο μηχανισμός που λειτούργησε και λειτουργεί στην υπηρεσία του νεοεκλεγέντος Θεόδωρου Σπυρόπουλου.  

Το ιδρυτικό συνέδριο για το ΣΑΕ Αμερικής που  έγινε στη Νέα Υόρκη στο ξενοδοχείο Marriot New York – La Guardia  το τριήμερο 3 με 5 Νοεμβρίου έκλεισε τον κύκλο των ιδρυτικών συνεδρίων που ξεκίνησαν σχεδόν σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη λίγο μετά την ψήφιση του νέου νόμου τον περασμένο Ιούλιο (25.7.2006).  Το ΣΑΕ πλέον είναι υποχρεωμένο να λειτουργήσει με βάση το νέο νόμο ως συμβουλευτικό και σε ορισμένες περιπτώσεις γνωμοδοτικό αλλά χωρίς δεσμεύσεις. 

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέων περιφερειακών  συμβουλίων στην Νότιο Αμερική και στον Καναδά καθώς και στις περιφέρειες Ευρώπης, Αφρικής και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης(Ρωσία, Βαλτική, κτλ) αν και στη περιφέρεια της Ανατολικής Ευρώπης είχαμε διασπάσεις, αλληλοκαταγγελίες και μηνύσεις όπως θα δούμε παρακάτω.   

Το συνέδριο στη ΝΥ χαιρέτησαν ο απερχόμενος πρόεδρος του παγκοσμίου συμβουλίου Α. Άθενς, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Κυπαρισσίδης ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στο νέο ρόλο του ΣΑΕ με βάση το νέο νόμο, η Γενική πρόξενος της Κύπρου στη ΝΥ κ. Μάθρα Μαυρομάτη, η Γενική πρόξενος της Ελλάδος στη ΝΥ κ. Αικατερίνη Μπούρα η οποία και διάβασε το μήνυμα του αρμόδιου υφυπουργού Θ. Κασσίμη και φυσικά ο απερχόμενος συντονιστής  του περιφερειακού ΣΑΕ-Αμερικής  Χρήστος Τομαράς.  

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του άφησε  σαφείς αιχμές για την αποτελεσματικότητα του έργου που έχει επιτελεστεί και αποκάλυψε ένα περιστατικό το οποίο και φωτογράφησε αυτή ακριβώς την κατάσταση της αναποτελεσματικότητας αλλά  και τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί το 1995 όταν για πρώτη φορά είχε ιδρυθεί το ΣΑΕ. Αποκάλυψε λοιπόν ο κ. Δημήτριος με νόημα πως και τότε στο Κολωνάκι στο γνωστό «γεροφοίνικα»   μαζί με τους κ. Άθενς και  κ. Τομαρά κάναμε  σχέδια και είχαμε ελπίδες άλλες ρεαλιστικές άλλες ουτοπικές-όπως χαρακτηριστικά είπε- για το ΣΑΕ που τότε ξεκινούσε την πορεία του». Μια αποκάλυψη που μάλλον ενόχλησε τον κ. Τομαρά ο οποίος αμέσως μετά ανταπέδωσε την αποκάλυψη με μια ακόμα λεπτομέρεια. «Εκείνο το δείπνο Σεβασμιότατε  βεβαίως και το θυμάμαι όπως επίσης θυμάμαι ότι όταν έχεις στην παρέα  σου τον Άγιο Βρεσθένης δεν πρέπει να  αφήνεις να πληρώνει ένας επίσκοπος… »  καρφί που στόχευε ευθέως τον Άγιο Αμερικής. 

 Ο κ. Θεόδωρος  Σπυρόπουλος λοιπόν  εξελέγη συντονιστής –περιφερειάρχης του ΣΑΕ Αμερικής (σκέτο) και όχι Β&Ν όπως εγράφη προφανώς από άγνοια ή κεκτημένη ταχύτητα παραφράζοντας  τον  πάλαι ποτέ ιστορικό τίτλο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου  Ιακώβου…

Δεν υπάρχει πλέον Βορείου και Νοτίου Αμερικής για κανένα θεσμό στα Ελληνικά και Ελληνοαμερικανικά δεδομένα μετά τις πολυδιασπάσεις και στο ΣΑΕ. Επομένως ο νέος συντονιστής περιφερειάρχης και εις εκ των επτά αντιπροέδρων του Παγκόσμιου Συμβουλίου  είναι και ο κ. Θεόδωρος  Σπυρόπουλος.  Με τη μόνη διαφορά ότι προΐσταται  σε ένα φορέα  με κάποια αυξημένη θα λέγαμε  στρατηγική σημασία και μια ιδιαίτερη βαρύτητα ίσως  λόγω των πολιτικών, διπλωματικών και κυρίως των οικονομικό –επιχειρηματικών  Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.  

Και κάτι ακόμα:  στο συμβούλιο του οποίου προεδρεύει ο κ. Σπυρόπουλος  τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολα αφού από τους 10 που εξελέγησαν δυο μόνο( Σ.Κοκκόλη και  Ε.Κατός) είναι φίλα προσκείμενοι αν όχι τυφλά υπάκουοι…οι άλλοι οκτώ όμως δε φαίνονται διατεθειμένοι ούτε να ξεχάσουν τον πόλεμο και τις ύβρεις που δέχονταν επί δέκα χρόνια και φυσικά ούτε πολύ περισσότερο  να αφήσουν ανεξέλεγκτο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να «κυβερνήσει» με το περιβάλλον του…

Δεν είναι λίγοι εκείνοι  που έσπευσαν να του διαμηνύσουν με νόημα αμέσως  μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ευθέως και χωρίς περιστροφές  «να καθαρίσει την αυλή του αν θέλει να πάει μπροστά» ενώ κάποιοι άλλοι σημείωναν με έμφαση ότι «το ΣΑΕ δεν είναι Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο…. εδώ υπάρχει έλεγχος και νομιμότητα και προ πάντων σοβαρότητα!…»  φράσεις και συζητήσεις σε έντονο ύφος  που ακούγονταν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου… και που όπως θα δούμε τελικά είχαν και έχουν δίκιο… 

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ στο ΣΑΕ – ΑΜΕΡΙΚΗΣ  

Ανδρέου Αλίκη (46), Οικονομίδης Κων/νος (56), Γαλανάκης Μιχάλης (65), Γαρυφάλλης Σπύρος (50), Καραλέκας Κων/νος (61), Καραβίτης Παναγιώτης (55), Κατός Εφθαλία (44), Κοκόλη Στέλλα (51), π. Κυρίτσης Νικόλαος (49), Λαλιώτης Θεόδωρος (44).   

Στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση-όπως θα δούμε στη συνέχεια και με την ολοκλήρωση της έρευνας μας-  εδώ και χρόνια κ. Θ. Σπυρόπουλος  ήταν γνωστός για τους μύδρους που εξαπέλυε εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, και του  «κρατικοδίαιτου ΣΑΕ»  ως πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου εξ ου και οι σχετικές αποστάσεις που κρατούσαν οι επίσημοι φορείς και οι εκπρόσωποι τους σε Ελλάδα και Αμερική. Σε αυτές του τις επιθέσεις οφείλετε και  το γεγονός ότι ουδέποτε δεν τον απεδέχθη ως θεσμό καμία απολύτως  κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που το όνομα του στα ραντεβού που ζητούσε με τους αξιωματούχους της Ελληνικής πολιτείας έμενε  πάντα στην αναμονή…

Μια αναμονή που κράτησε μια δεκαετία και πλέον.  Έτσι δεν κατόρθωσε να δει ποτέ κανέναν αξιωματούχο παρά μόνο εάν και εφόσον η παρουσία του ήταν στο πλαίσιο άλλων γνωστών και αποδεκτών οργανισμών όπως η AHEPA, το American Hellenic Institute, το ΣΑΕ,  κ.τ.λ.   

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ  

Σύμφωνα πάντα με τα όσα δηλώνει και εμφανίζει ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του  «Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος με οράματα για τον Ελληνισμό ως ιδεολογία, την Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες. Δεν επιδιώκει την προβολή του, διατηρεί χαμηλό profile και αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Κατάγεται από τα Καλάβρυτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες σε Ελλάδα και Γερμανία και υπηρέτησε στο Ελληνικό Ναυτικό. Από το 1964 ζει στο Σικάγο με την ζωγράφο και Αρχιτέκτονα Κηπουρικής, Έρικκα Κνίκμαν και την κόρη του Εισαγγελέα Μαριάννα. Είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο των πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ και δραστήριος στην Αμερικανική κοινωνική και πολιτική ζωή. Ήπιος και προσιτός, ανθρωπιστής κυρίως είναι γνωστός για την φιλανθρωπία και γενναιοδωρία του. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες αγωνίζεται με πάθος για την προώθηση των Εθνικών θεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων και στηρίζει με κάθε τρόπο την Ελληνόγλωσση Παιδεία και Πολιτισμό διεθνώς. Πρόσφατα μάλιστα, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Ιδρύματος για την προώθηση της Ελληνικής Παιδείας, Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας συγκεντρώνοντας προσωπικότητες ευρείας αποδοχής. Είναι πρόεδρος του περιβαλλοντολογικού οργανισμού «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα» ο οποίος κάνει δενδροφυτεύσεις και προωθεί την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και την ιδέα του εθελοντισμού. Επί 12 συνεχή χρόνια διατελεί πρόεδρος του μεγαλύτερου Ομογενειακού Οργανισμού στις ΗΠΑ, του “Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου” ο οποίος αντιπροσωπεύει 23 Ομοσπονδίες και 1820 σωματεία, πρόεδρος της Ομοσπονδίας “ΕΝΩΣΗ Ελληνικών Σωματείων του Illinois, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Hellenic American Chamber of Commerce USA“, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού λόμπυ “American Hellenic Institute” (AHI), πρόεδρος και ιδρυτής του “The Spyropoulos Scholarship for HellenicAmerican Students in Hellas and the USA”.   Πολλά βέβαια από όσα καταγράφουν και προωθούν για λογαριασμό του οι στενοί συνεργάτες του όπως αυτά που παραθέσαμε λίγο δημοσιοποιούνται σε ιστοσελίδες, Δ.Τ. βιογραφικά και γενικότερα προωθούνται  προς τα ΜΜΕ, ειδικά δε,  σε ότι αφορά το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, ιδρύματα, πρωτοβουλίες, διάφορα  προγράμματα και άλλα πολλά  θα τα δούμε αναλυτικά στο δεύτερο μέρος της  έρευνας μας.    

Επιχειρηματική δραστηριότητα

Ο Θ. Σπυρόπουλος διευθύνει τέσσερις Αμερικάνικες εταιρίες: “T.G.S. National Wholesalers” (An Automotive Wholesaler operating in USA, Europe, & Middle East), the Holding Company “A & T Oil Company”, “T.G.S. Petroleum Co., Inc.” (Petroleum Products, operates in USA), “CAM2 International Manufacturing and Marketing Chemicals and lubricants (operates in USA, Canada, Europe, Asia). He is also the Director of “GTE Engineering” (Swiss) and Chairman of “Hermes Expo International”. Εκπροσωπεί την περιοχή του Illinois στο «Business Council of the Republican Party» και είναι μέλος πολλών Διεθνών, Αμερικανικών και Ελληνο-Αμερικανικών Οργανισμών και Επιχειρηματικών Ενώσεων. Επίσης Διευθυντής του «Automotive Wholesalers in Illinois» και μέλος των ακόλουθων οργανισμών: «National Committee of the Democratic Party”, «Automotive Service Industry Association (ASIA)», «Illinois Petroleum Marketers Association (IPMA)», «Export Council of US», «International Political Advisory Council», «Businessmen Democratic National Committee (BDNC)», «American European Committee Association USA», «AGEI Hellenic Interests of Greek Americans», «EEC International Visiting Council».  

Αυτά σε ότι αφορά το ποιος είναι ο κ. Σπυρόπουλος οικονομικά και κοινωνικά, σύμφωνα πάντα με όσα δηλώνουν ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του αλλά και όσα διοχετεύονται στον Τύπο με οποιαδήποτε αφορμή και με οποιοδήποτε τρόπο.  

Ας  έλθουμε  τώρα και σε κάποια  γεγονότα ενδεικτικά του κλίματος που διεξήχθησαν οι εκλογές στην Αμερική για  τις οποίες κάποιοι (…) άγνωστο γιατί και πριν κλείσουν οι κάλπες κάποιοι προφανώς από άγνοια ή λόγους σκοπιμότητας και για να νομιμοποιήσουν το αποτέλεσμα  έσπευσαν να δώσουν  συχαρητίρια για τις άψογες διαδικασίες…    Τι και αν δεν τον ήθελε λοιπόν  τον κ. Σπυρόπουλο  η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής-και εδώ που τα λέμε όχι αδίκως- και υποστήριξε τον πράγματι και κοινώς αποδεκτό Phillip Christopher – εν τούτοις εξελέγη έστω και με μικρή διάφορα…

Μια διαφορά όμως που έχει πολύ παρασκήνιο και μάλιστα βρόμικο με συναλλαγές, απειλές, ύβρεις πιέσεις και ψηφοθηρία.  Επισήμως,  ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε τις ευχές και τις ευλογίες του την πρώτη ημέρα και μετά δεν εμφανίσθηκε καν στις εκλογές.

Σημειωτέον ότι ένας ψήφος που χάθηκε ήταν ο δικός του που δεν προσήλθε να ψηφίσει αν και στο ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη ψηφίζουν κανονικά όλοι οι κληρικοί οποιουδήποτε ιερατικού αξιώματος. Εν τούτοις όμως και  οι διοργανωτές του συνεδρίου δεν τον ανέμεναν.  

Ο  κ. P. Christopher  είναι πρόεδρος της παγκοσμίως γνωστής Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα(ΠΣΕΚΑ) στην οποία οφείλει πολλά όλος ο κυπριακός λαός και ειδικότερα οι τελευταίες κυβερνήσεις της Κύπρου αφού είναι αυτός ο μόνος οργανισμός που ουσιαστικά κάνει lobby για το κυπριακό –και όχι μόνο-  με σταθερότητα και κυρίως με αποτέλεσμα.

Η ΠΣΕΚΑ επίσης δια του προέδρου της είναι ο οργανισμός που εμπράκτως έχει στηρίξει την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ στο θέμα της οργανώσεως της παρελάσεως στη 5η Λεωφόρο κάθε χρόνο και ειδικά την περίοδο που πρόεδρος ή αντιπρόεδρος  ήταν ο αποπεμφθείς κ. Γιώργος Γεωργόπουλος που στη παρούσα φάση έδινε μάχη για τον κ. Σπυρόπουλο λόγω της κόντρας του με τον νυν πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νικόλαο Διαμαντίδη… Αυτά για να μη ξεχνάμε την πρόσφατη ιστορία των πεπραγμένων στον Ελληνισμό της Αμερικής…      

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής υποχρεωτικά υποστήριξε, ίσως τελικά όχι όσο θα έπρεπε και με όλες τις, τις δυνάμεις τον κ. Christopher  αφού δεν υπήρχε άλλος…  Ο ίδιος ο κ. Christopher πίστευε στις υψηλές διαβεβαιώσεις ότι θα κυριαρχούσε της εκλογής και μάλιστα με 30 ψήφους διαφορά!!  

Τα γεγονότα όμως και το αποτέλεσμα άλλα έδειξαν…

Οκτώ μέλη-αντιπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που είχαν πάρει κατεύθυνση να  υποστηρίξουν  και αυτοί όπως όλοι, τον κ. Christopher εν τούτοις δεν προσήλθαν ή κάποιοι εξ αυτών προσήλθαν καθυστερημένοι  όπως ο διευθυντής παιδείας της Αρχιεπισκοπής κ. Ευθυμιόπουλος. Εδώ στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί και κάτι εντελώς διαδικαστικό.

Η Εκλογική διαδικασία είχε ξεκινήσει από τις 08:00 και θα ολοκληρώνονταν στις 11:30 ζητήθηκε παράταση μισή ώρα γιατί έπρεπε να έρθουν όλα τα μέλη από τις εκκλησίες-Κυριακή γαρ- και κυρίως οι κληρικοί που έπρεπε να τελειώσουν τα ιερατικά τους καθήκοντα στις 11:30 και να έλθουν από όλα τα σημεία της ΝΥ. άρα ήταν ανέφικτο να έρθουν ούτε και μέχρι της 12:00 χρειάζονταν χρόνος όπως αποδείχθηκε τουλάχιστον μέχρι της 13:300 για να έρθουν να ψηφίσουν.

Όμως –προσέξετε εδώ αυτό το σημείο γιατί έχει μεγάλη σημασία για την έκβαση του αποτελέσματος – πίεζαν όλοι όσοι είχαν έρθει από το Chicago (δηλ. όλοι οι του κ. Σπυρόπουλου) και κάποιοι ακόμα από Φλόριδα -όπως οι κ. Τσαφατίνος και Σέρβος- και από Βοστόνη   –που όλως τυχαίως στήριζαν Σπυρόπουλο- να τελειώνουν γιατί θα έχαναν το αεροπλάνο! Τελικά η κάλπη έκλεισε στις 12:00 και μετά ήρθαν τουλάχιστον 6 μαζί με τον Εθυμιόπουλο της Αρχιεπισκοπής να ψηφίσουν… αλλά έμειναν έξω του Νυμφώνος…

Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Σταύρος Παπαγερμανός ήταν εκεί και τις τρεις μέρες… Κάποιοι άλλοι πάντως  καθώς λέγεται δέχθηκαν είτε «δωράκια»…(υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και καταγγελίες για δυο περιπτώσεις)…  είτε πιέσεις από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του κ. Σπυρόπουλου με το επιχείρημα ότι ο αντίπαλος είναι Κύπριος!!!

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ, κ.  ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

dsc04146Αυτό τουλάχιστον  κατήγγειλε  και μάλιστα επισήμως και δημοσίως –ακόμα και χτες(14.11.2006) στο γενικό Προξενείο σε εκδήλωση προς τιμή του υφυπουργού Θεόδωρου Κασσίμη ο οποίος έμεινε άναυδος με όσα ακολούθησαν-  ο πρόεδρος του Παγκύπριου Πανίκος Παπανικολάου ο οποίος έλεγε μεγαλοφώνως αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ «και αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έγιναν…!»  

Ο κ. Πανίκος Παπανικολάου επίσης γνωστός και δραστήριος με εγνωσμένο κύρος και αξιοπιστία  επιχειρηματίας ο οποίος στηρίζει πολλαπλώς όχι μόνο την Ιερά Αρχιεπισκοπή, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συνεχείς ευεργεσίες του  αλλά  και το εθνικό θέμα της Κύπρου ιδίοις εξόδοις, σε έντονο ύφος αρχικά  στο Lobby του ξενοδοχείου και μεγαλόφωνα (Κυριακή 5 Νοεμβρίου),  και εν συνεχεία χτες 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που προαναφέραμε,  κατήγγειλε στο GREEK AMERICAN NEWS AGENCY και προσωπικά  στον υπογράφοντα του παρόντος ρεπορτάζ  τα εξής: κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τον πλησίασε η κυρία Νάνση Μπίσκα(εκπρόσωπος  και στενότατη συνεργάτης του κ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου) και αφού είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Phillip Christopher του ανέφερε πως «δεν έχετε καμία δουλειά να είστε εδώ! εδώ είναι έλληνες! Εσείς πια είστε ξεχωριστό κράτος! Είστε μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης! Η θέση σας δεν είναι εδώ! Θα έρθουμε και  εμείς στον Παγκύπριο και στη ΠΣΕΚΑ να διεκδικήσουμε θέσεις. Δεν είστε απόδημοι έλληνες!» Φράσεις και στάση  που όχι απλά στεναχώρεσαν αλλά  εκνεύρισαν αφάνταστα όλους τους Κυπριακής καταγωγής ιδίως δε τον P. Christopher και παραλίγο να τιναχτεί το συνέδριο στον αέρα. Το  φραστικό «επεισόδιο»   παραλίγο να προσλάβει διαστάσεις αν  δεν υπήρχαν παρεμβάσεις ψυχραιμότερων.

Το θέμα προκάλεσε μεγάλη ενόχληση  σε σημείο μάλιστα που ο ίδιος ο κ. Σπυρόπουλος αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναγκάστηκε να καταδικάσει  τα παραπάνω αλλά και αλλά παρεμφερή περιστατικά λέγοντας πως «αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα» τονίζοντας «ότι εδώ μέσα είμεθα όλοι Έλληνες»! και τελικά  να ζητήσει συγνώμη για όσους προσβλήθηκαν.

Εν συνεχεία  όμως  όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Παγκύπριου  Πανίκος Παπανικολάου την επομένη του συνεδρίου δέχθηκε email από την κυρία Νάνση Μπίσκα η οποία τον καλούσε να επιστρέψει στις τάξεις του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου να συνεργαστεί» και άλλα πολλά. Ο κ. Πανίκος Παπανικολάου μιλώντας στο Greek American News Agency επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τις καταγγελίες του για όσα έγιναν προ και μετά το συνέδριο και  κάλεσε δημοσίως τον κ. Σπυρόπουλο να πάρει θέση για όσα διαδραματίστηκαν   με πρωταγωνίστρια την κ. Μπίσκα.  Απευθύνει δε  προς κάθε αρχή τα εξής ερώτηματα: ποιον εκπροσωπεί η κυρία αυτή; για ποιον δουλεύει ; ποιον δημοσιογραφικό οργανισμό εκπροσωπεί ; με ποιό δικαίωμα προσβάλει ανθρώπους που αγωνίζονται χρόνια τώρα κοινά με τον Ελληνισμό; Με ποιό δικαίωμα προσβάλει μια ολόκληρη κοινότητα;  με ποιο δικαίωμα αναλαμβάνει τέτοιες «πρωτοβουλίες» ; πως και γιατί προσκαλείται στο γενικό προξενείο και υπό ποια ιδιότητα;  Επιτέλους οφείλουμε να γνωρίζουμε ώστε εφεξής να ξέρουμε τι πράττουμε. 

Αυτά σε ότι αφορά τις καταγγελίες του Πανίκου Παπανικολάου τις οποίες φαίνεται να προσυπογράφουν δεκάδες προσωπικότητες και όχι μόνο Κυπριακής καταγωγής. Σύμφωνα δε με  αποκλειστικές πληροφορίες υπάρχει σε εξέλιξη σχετική πρωτοβουλία διερεύνησης  για όσα έγιναν στο συνέδριο και σίγουρα είναι θέμα που θα εξεταστεί στις συνεδριάσεις και των δυο ιστορικών  οργανισμών ΠΣΕΚΑ και Παγκύπριο.   


Ας δούμε όμως  και μια άλλη πλευρά που έπαιξε επίσης καθοριστικό αν όχι ουσιαστικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος. Σύμφωνα με  πληροφορίες από το ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι μέχρι το Σάββατο βράδυ –μια μέρα δηλ. πριν τις εκλογές – ο κ. Christopher δεν είχε αποφασίσει ενώ αυτοί που μιλούσαν μαζί του μέχρι τελευταία στιγμή έλεγαν ότι έδωσαν μάχη για να τον πείσουν να δεχθεί να κατέλθει υποψήφιος.  Παρόλαυτα  και χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία μόνο με την υποστήριξη κάποιων  ψήφων της Αρχιεπισκοπής- όχι όλων παρόλο που η «γραμμή» ήταν να στηριχθεί (…) και τη στήριξη των Κύπριων που είχαν έλθει συντεταγμένοι και οργανωμένοι,  πήρε 74 ψήφους.  

Ο κ. Phillip Christopher με αυτά τα δεδομένα και χωρίς καμία απολύτως κινητοποίηση είχε να αντιμετωπίσει επί πλέον:   

-ολόκληρο τον μηχανισμό-αν υπάρχει και όπως λειτουργεί- της κομματικής οργάνωσης της ΝΔ (Γιώργο Γεωργόπουλο- Πέτρο Γαλάτουλα πρόεδροι των δυο κομματικών οργανώσεων της ΝΔ στη ΝΥ).   

– Τους δυσαρεστημένους από την πληγή που έχει δημιουργηθεί στην ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ μετά τις εκλογές της 4ης Ιουνίου (την οποία έχει ευεργετήσει πολλαπλώς) 

-και κυρίως τον «μηχανισμό» του Σπυρόπουλου που προετοιμάζονταν εδώ και μήνες για τη μεγάλη μάχη το Δεκέμβριο στο ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη,  αλλά κατέληξε σε αυτή τη μάχη,   όπως θα δούμε πιο κάτω.  Ένα μηχανισμό που στη πραγματικότητα είχε στηθεί για να διεκδικήσει την προεδρεία του παγκόσμιου συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη αλλά επειδή προφανώς δεν έβγαιναν οι ψήφοι και το παιχνίδι θα   χάνονταν πριν ακόμα ξεκινήσει,  οι σύμβουλοι και οι στενοί συνεργάτες του συνέστησαν να κατέλθει υποψήφιος για το ΣΑΕ Αμερικής αφού πρώτα είχε εξασφαλίσει ισχυρούς σύμμαχους…   

 «Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ»  

Ο κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος  υποστηρίχτηκε όμως  σθεναρά  από τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΥΡΗΚΑ του κ. Μητσοτάκη! Παρόλο που ουδέποτε η οικογένεια ούτε καν τον γνωρίζει ή διατηρούν διαπροσωπικές σχέσεις μαζί του, εν τούτοις τον ήθελε ο εκδότης της εφημερίδας Αντώνης Διαμάνταρης ο οποίος εδώ και χρόνια μάχεται την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής  την οποία ενίοτε «ταρακουνά» με  καυστικά  άρθρα και  αποκαλυπτικά ρεπορτάζ τα οποία αλλάζουν ύφος μόλις «πέσουν» κάποιες καταχωρίσεις…  

Ναι!  Η εφημερίδα βγήκε και με κύριο άρθρο της παραμονές των εκλογών του ΣΑΕ {Παρασκευή 3 Νοεμβρίου} με τίτλο «ο καταλληλότερος για το ΣΑΕ Αμερικής» και παρότρυνε τους 169 αντιπροσώπους να επιλέξουν Θεόδωρο Σπυρόπουλο! Και φυσικά η προβολή είχε ξεκινήσει από αρκετά νωρίς. Σταθμός σε μια σειρά δημοσιευμάτων που ακολούθησαν εκείνο το μεγάλο αφιέρωμα μαζί με συνέντευξη που δημοσιεύθηκε  στο φύλλο του Σαββατοκύριακου στις 17 & 18  Ιουνίου 2006 πάλι στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ .

Εκ τότε,  ακολούθησαν αρκετά δημοσιεύματα και ανακοινώσεις του κ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου επί διαφόρων θεμάτων στην εν λόγω εφημερίδα.    Και φυσικά όσοι γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στον Ελληνισμό της Αμερικής και δη στον ανήμπορο και ημιανύπαρκτο   και ανίσχυρο  ομογενειακό  Τύπο ξέρουν πολύ καλά ότι όλα αυτά κοστίζουν… και μάλιστα πολύ… λέγεται δε ότι η εκλογή Σπυρόπουλου αν κρίνει κανείς από τις καταχωρίσεις, τις ανακοινώσεις και τις ευχές κάθε είδους και με κάθε αφορμή του κ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου προς την εν λόγω εφημερίδα μόνο για  το τελευταίο διάστημα θα πρέπει να στοίχησε  πάρα πολλά… αρκεί να μετρήσει τις καταχωρίσεις του κ. Σπυρόπουλου που φιλοξένησε ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ… Και να σκεφτεί κανείς ότι προ ετών η ίδια εφημερίδα πολεμούσε τον κ. Σπυρόπουλο για τη διχαστική τακτική του εναντίον του ΣΑΕ!  

Εδώ και μήνες όμως  στην υπηρεσία του κ. Σπυρόπουλου για το μεγάλο στόχο εκτός από  τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ  συγκαταλέγεται και η κ. Νάνση Μπίσκα την  οποία  είδαμε να καταγγέλλεται επωνύμως  και παρακάτω θα δούμε ακόμα περισσότερα… 

Επί πλέον δε η προαναφερόμενη   εδώ και μια τριετία σχεδόν ενεργεί ολίγον και ως  image maker του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού  Εθνικού Συμβουλίου.  Όπως θα δούμε η κ. Μπίσκα  έχει παίξει ποικιλοτρόπως  το δικό της ρόλο στην ενίσχυση και προώθηση του κ. Σπυρόπουλου. Προσφέροντας τις υπηρεσίες της πάντα στο πλαίσιο της στενής επαγγελματικής συνεργασίας και των κοινών ιδεωδών…και φυσικά πάντα  με το αζημίωτο…  

Επί πλέον στον ίδιο μηχανισμό προώθησης και συστηματικής προβολής  συγκαταλέγονται : -το site  sofia times magazine  (www.hellenictimes.net) του Δρ. Κ. Πασχαλίδη.

Το συγκεκριμένο site μάλιστα εδώ και μήνες φιλοξενούσε και σχετική δημοσκόπηση για την προεδρεία του ΣΑΕ και μεταξύ των υποψηφίων είχε το όνομα του κ. Σπυρόπουλου ενώ δεν είχε ονόματα άλλων που ήταν γνωστό ότι θα έθεταν υποψηφιότητα και μάλιστα ο κ. Σπυρόπουλος ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις στην Online δημοσκόπηση Ιδού και το σχετικό ανακοινωθέν :«Κυριακή, 05 – 11 – 2006  Έληξε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το SofiaTimes.com με βασικό ερώτημα «Ποιός πιστεύετε ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές του ΣΑΕ;» με τη συμμετοχή 527 αναγνωστών μας απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όπου ζει και δραστηριοποιείται ο ελληνισμός. Η δημοσκόπηση είχε αρχικά ως σκοπό να διαρκέσει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Λόγω όμως της υποψηφιότητας του κ. Σπυρόπουλου για την προεδρία του ΣΑΕ Αμερικής, η συντακτική ομάδα του SofiaTimes.com αποφάσισε να την τερματίσει σήμερα Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2006. Έτσι τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Πρώτος με ποσοστό 49% και 258 ψήφους είναι ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, στη δεύτερη θέση ο σημερινός αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης με 239 ψήφους και 45,4%, στην τρίτη θέση με 17 ψήφους και 3,2% ο κ. Νικόλαος Γκατζογιάννης και στην τέταρτη θέση με 3 ψήφους και 0,6% ο κ. Αγαθάγγελος Ασλανίδης».

Στο ίδιο site υπήρχε συνεχείς παρουσία και προβολή προσωπικά  του κ. Σπυρόπουλου και των θέσεων του, επίσης εδώ και πολλούς μήνες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ ποτέ κατά το παρελθόν το συγκεκριμένο site  δεν δημοσίευε θέματα από τη  ΝΥ και κυρίως από τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ-παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και πάντα  επιλεγμένα θέματα από την ιστοσελίδα της «ΦΩΝΗς ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ» και έχει σημασία η επισήμανση αυτή το γιατί θα φανεί παρακάτω…

Περιέργως όμως  κατά τις τελευταίες ημέρες από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι και στο φύλλο του Σαββατοκύριακου των εκλογών 4 & 5 Νοεμβρίου υπήρχαν αναδημοσιευμένα  στο sofia times όλα τα σχετικά με το ΣΑΕ κείμενα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ… Κείμενα που είχαν φτάσει μέσω τρίτου αφού είναι αδύνατον να τα αναδημοσιεύσεις από την online έκδοση της εφημερίδας αφού είναι κλειδωμένα αρχεία PDF. Άρα πρέπει να σταλούν  σε κείμενο.

th__spyropoulos_at_frynihosΠρόσωπο «κλειδί» μεταξύ της ιστορικής εφημερίδας και της εν λόγω ιστοσελίδας η κ. Νάνση Μπίσκα όπως θα φανεί πιο κάτω…


Και ιδού η απόδειξη :Ο κ. Πασχαλίδης εκτός από (ιδιοκτήτης και διευθυντής του Sofia Times) είναι επίσης και πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης(ΜΚΟ) Εταιρείας Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού η οποία προ μηνών  εξέδωσε σε τρία τεύχη το διμηνιαίο  περιοδικό   «Global Hellenism-παγκόσμιος Ελληνισμός  http://www.hellenictimes.net/index.phpoption=com_content&task=view&id=4353&Itemid=86}.

Κοινά πρόσωπα στη παραπάνω  ΜΚΟ και στο περιοδικό ως συντακτική επιτροπή  οι κ. Κώστας Πασχαλίδης, Νάνση Μπίσκα και Κατερίνα Θανασούλα  η οποία εργάζεται  και στην ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ(ΕΡΑ5)…  και για του λόγου το αληθές που πιστοποιεί όλα τα ανωτέρω δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην εν λόγω ιστοσελίδα του sofia times  και να τη μελετήσετε πολύ καλά.http://www.sofiatimes.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5076&Itemid=86  

Εκεί θα βρείτε και πολλές ακόμα απαντήσεις σε τυχόν απορίες σας για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις…   …και κάτι ακόμα για να ολοκληρώσετε την εικόνα και τα συμπεράσματα σας αλλά και το αληθές των ντοκουμέντων που παρουσιάζουμε. Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου { http://www.hancusa.net } και την ιστοσελίδα  του Sofia times magazine { http://www.hellenictimes.net } με τη πρώτη ματιά από τα πολλά κοινά  τεχνικά χαρακτηριστικά και μόνο θα καταλάβετε πολλά….πάρα πολλά….  

{οι συνειρμοί και τα συμπεράσματα δικά σας}  

– Στον μηχανισμό υποστήριξης προστίθεται και η εφημερίδα  Hellenic News of America του κ. Παύλου Κοτρότσιου επιστήθιου φίλου και συνεργάτη επί μακρόν  του  κ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου 

– Ο μηχανισμός των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ με βασικούς πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές τους κ. Γεώργιο Γεωργόπουλο –Πέτρο Γαλάτουλα  και τους περί αυτών… 

-και φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος προβολής-ειδικά τις τελευταίες ημέρες προ του συνεδρίου-  αλλά πιο διακριτικά και με προσοχή  κινήθηκαν  άλλα  μικρότερης εμβέλειας ομογενειακά ΜΜΕ{έντυπα και ηλεκτρονικά} στη Νέα Υόρκη τα οποία λειτούργησαν στη λογικά «να τα έχουμε καλά και με τους δυο» σχοινοβατώντας όμως, και εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος  «επί ξηρού ακμής». Αναζητώντας τις αμφίδρομες ισορροπίες προφανώς  ευελπιστώντας σε μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα – μικρά ή μεγάλα – οφέλη είτε από τον έναν (Phillip Christopher και φυσικά όλο το κυπριακό Lobby), είτε από τον άλλο (Θεόδωρο Σπυρόπουλο και όσων επηρεάζει )  με οποιοδήποτε αποτέλεσμα…. έστω και σε ένα ταξιδάκι στη Θεσσαλονίκη στο αμέσως προσεχές διάστημα (6 & 7 Δεκεμβρίου) με έξοδα φυσικά του Ελληνικού δημοσίου.   

Αυτά προς το παρόν για το μηχανισμό… Γιατί υπάρχουν και άλλα που εν ευθέτω χρόνο και αφού διασταυρωθούν αρκετές πληροφορίες από το ρεπορτάζ  θα έλθουν στο φως της δημοσιότητας...

ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ  

Οι εκλογές  αυτές δεν είχαν μόνο έντονο παρασκήνιο αλλά  και πολλές παρατυπίες, και ειδικότερα οι εκλογές για το ΣΑΕ Αμερικής.   Όσο και αν όλοι ευλογούσαν και εξυμνούσαν την άψογη διαδικασία,  την δημοκρατικότητα και άλλα τέτοια μεγάλα ιδανικά όπως η ενότητα και η ομόνοια –που όντως τη χρειάζονται στη ΝΥ- για το οποία έγινε πολύς λόγος από όλους στους διαδρόμους οι σύνεδροι βοούσαν για το όργιο των παρατυπιών και νοθείας  που έγιναν…

Πριν προχωρήσουμε όμως συγκρατήστε ότι η διαφορά μεταξύ των δυο υποψηφίων ήταν μόλις πέντε ψήφοι!  Μια από αυτές τις παρατυπίες,  και η πιο κραυγαλέα ίσως για τον προκλητικό τρόπο που έγινε είναι όταν Σάββατο βράδυ-παραμονή των εκλογών- αλλάζει μια αντιπρόσωπος από το οργανισμό Ελληνοαμερικανίδων Γυναικών  και μπαίνει άγνωστο πως και με ποια κριτήρια  και ιδιότητα  η «εκλεκτή» του κ. Σπυρόπουλου ως εκπρόσωπος ενός οργανισμού του οποίου όλοι αμφέβαλαν αν είναι καν μέλος!  Και φυσικά όταν το πήραν χαμπάρι οι της πλευράς Christopher  ήταν πλέον αργά… 

Ο λόγος και πάλι για την κ. Νάνση Μπίσκα  πολλαπλώς και μάλλον σκανδαλωδώς προωθούμενη -όχι μόνο- από τον κ. Θεόδωρο  Σπυρόπουλο σε διάφορους ομογενειακούς οργανισμούς όπως «ομοσπονδία Δασκάλων Αμερικής» εκεί που είναι πρόεδρος η κυρία Κοκόλη την οποία θα δούμε παρακάτω, η Πανμακεδονική, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο,  ο Σύλλογος Θεσσαλονικέων και ον ουκ έστι αριθμός που προσφέρει τις υπηρεσίες της η κυρία Μπίσκα. Και καλά κάνει αφού τα προλαβαίνει όλα…

 Όμως η κυρία Μπίσκα –την οποία άγνωστο γιατί προ ετών απέλυσε ο ΑΝΤ1 της ΝΥ με πολλές και περίεργες  φήμες να κάνουν το γύρω της Αμερικής που θρυλούνται για τις δραστηριότητες της ενίοτε δε και με ροζ αποχρώσεις – προωθείται και από κομματικούς παράγοντες της κυβέρνησης.  

Ένας εξ αυτών που την προωθεί και ο κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος  πρόεδρος μιας εκ των τριών αλληλοσπαρασσόμενων τοπικών της ΝΔ στη ΝΥ στην τοπική του οποίου είναι μέλος η κυρία Μπίσκα(!) η οποία τον περασμένο Απρίλιο δέχθηκε την προσωπική επίπληξη του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Καλαντζή ο οποίος την  ρώτησε να μάθει «ποια είναι η κυρία που κρατά σημειώσεις και με ποιανού άδεια το κάνει αυτό σε άτυπη συνεδρίαση της κομματικής»  Η κυρία Μπίσκα  κρατούσε πρακτικά χωρίς προηγούμενη άδεια! Την κυρία αυτή λοιπόν που άγεται και  φέρεται με την ιδιότητα του δημοσιογράφου την προωθούσε ο  υπερκομματάρχης Γεώργιος    Γεωργόπουλος  προς την ΕΡΤ για να πάρει εκπομπή στην δορυφορική ERT SAT!! Για κάποιο λόγο όμως μετά από τις αντιδράσεις και το μπαράζ δημοσιευμάτων το καλοκαίρι που ακολούθησαν μετά τη  γνωστοποίηση ότι η κυρία Μπίσκα αναλαμβάνει –σύμφωνα και με δηλώσεις της ιδίας- εκπομπή στην ΕΡΤ η υπόθεση πάγωσε. Μάλιστα παντού διατυμπανίζονταν επί μήνες η άριστη σχέση που είχε με τον συνάδελφο  Κώστα Σπυρόπουλο  ένα εκ των διευθυντών  της ΕΡΤ ο οποίος επίσης την προωθούσε και μάλιστα είχε κάνει και κοινές εμφανίσεις με την κυρία Μπίσκα στην Αμερική αναφορικά με ένα πρόγραμμα ελληνομάθειας που πρόκειται να αναλάβει να εκπονήσει η ΕΡΤ για τους απόδημους σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο.   Μόλις όμως πήραν χαμπάρι στο γραφείο του προέδρου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου ότι εδώ κάτι βρομάει σταμάτησαν κάθε συζήτηση και πάγωσαν το σχετικό project. Το οποίο να πούμε ότι πήγαινε προς έγκριση από το παράθυρο παρά τις ενστάσεις των προϊσταμένων του τμήματος ( Γιάννη Προβή και Νίκο Κούρτη) ακριβώς επειδή είχε την υποστήριξη του κ. Κώστα Σπυρόπουλου της ΕΡΤ.  Αυτά για την σημασία της ψήφου της κυρίας Μπίσκα… 

 Ένας ψήφος ακόμα -δηλ. μια κραυγαλέα  παρατυπία- που επίσης βγάζει μάτι είναι το γεγονός πως  η οργανωτική επιτροπή έκανε  δεκτή ως μέλος μια ημιανύπαρκτη ομοσπονδία χωρίς προηγουμένως να έχουν αναζητηθεί και επομένως κατατεθεί όλα τα δικαιολογητικά για την νομιμότητα της.  Ο λόγος για την «ομοσπονδία δασκάλων» πρόεδρος της οποίας είναι η κυρία Στέλλα Κοκκόλη στην οποία αν και επανειλημμένως έχουν ζητηθεί όλα τα παραστατικά στοιχεία(  ονομαστικός κατάλογος με μέλη της ομοσπονδίας και άλλα συναφή στοιχεία νομιμότητας του οργανισμού) επανειλημμένως έχει αρνηθεί! Παρόλο που είναι υποχρεωμένη από την πολιτεία! Πληροφορίες από το ρεπορτάζ αναφέρουν ότι έχει καταγγελθεί από δασκάλους πως  αυτή οργάνωση είναι φάντασμα. Επί πλέον,  δε αν και έχουν ζητηθεί επίσημα τα πλήρη στοιχεία της ομοσπονδίας  για τα μέλη συλλόγους δασκάλων από ολόκληρη την Αμερική που συναποτελούν την ομοσπονδία δασκάλων Αμερικής ωστόσο  απάντηση υπεύθυνη και με στοιχεία δεν έχουν  δοθεί ποτέ!  Δηλώνει δε ομοσπονδία με τρεις συλλόγους!!  Και μια λεπτομέρεια μάλλον σημαντική που δείχνει και λέει ακόμα περισσότερα. 

Την εν λόγω «ομοσπονδία» χρηματοδότησε  πρόσφατα επισήμως ο κ. Σπυρόπουλος για να μπορεί να υφίσταται(!) με 5000$ στο ταμείο της κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου με θέμα τη παιδεία στη ΝΥ(το 2005) πριν ακόμα κατατεθούν τα δικαιολογητικά στην πολιτεία της ΝΥ και πριν κάν λάβει νομική υπόσταση. Πριν ακόμα ανακοινώσει τα μέλη της ανά την Αμερική  δίνοντας της πέντε ψήφους στο Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (sic) του οποίου είναι πρόεδρος επί 12 χρόνια. Αυτή η διαδικασία έλαβε χώρα το 2005   και χωρίς να έχει καν μέλη η νεοσύστατη ομοσπονδία δασκάλων! Αυτά στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου το 2005. 

Και οι δυο κυρίες{ Νάνση Μπίσκα και Στέλλα Κοκκόλη} ανήκουν στο περιβάλλον Σπυρόπουλου… Αλλά υπάρχει και τρίτος που κατά τα φαινόμενα λαθροχειριάσε… ο λόγος για τον Γιάννη Νικολάου από τη Βοστόνη τον οποίο είχε ως αντιπρόσωπο στο ΣΑΕ πάλι το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (δηλ. ο κ. Σπυρόπουλος) μόνο που ο κ. Νικολάου  δεν εκπροσωπεί πλέον κανέναν φορέα εδώ και χρόνια αφού συμμετέχει στο Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο ελέω Σπυρόπουλου… ή αλλιώς ex officio  ως πρώην πρόεδρος.

Στην πραγματικότητα όμως  πλέον πια δεν αντιπροσωπεύει κανέναν οργανισμό απολύτως !!! κι όμως προσήλθε και ψήφισε!!! Αν κάνεις σούμα τους ψήφους μόνο από αυτά τρία περιστατικά που σήμερα αποκαλύπτουμε είναι τρεις ψήφοι μη νόμιμοι.

Και ποιος γνωρίζει άραγε  πόσοι ακόμα που δεν ελέχθησαν είτε από τους τριτοβάθμιους οργανισμούς που απέστειλαν αντιπροσώπους  στο ΣΑΕ δεν είναι νόμιμοι και ταμειακώς εντάξει… ουδείς γνωρίζει.  Ωστόσο και η οργανωτική επιτροπή φέρει ακεραία την ευθύνη για αυτά και πολλά άλλα γιατί φαίνεται πως ο κάθε ένας εκεί μέσα ότι δηλώνει είναι και γίνεται δεκτός! Χωρίς προηγούμενο έλεγχο …  

Αν αφαιρέσεις  τώρα τους τρεις οφθαλμοφανείς ψήφους από τον κ. Σπυρόπουλο μας κάνει 79 – 3 = 76 και αν προσθέσεις μόνο  τους οκτώ της αρχιεπισκοπής χωρίς να συνυπολογιστούν τα δυο άκυρα (που και αυτά ανήκαν ) στους ψήφους του κ. Christopher τότε έχουμε : 74 + 8 = 82 χωρίς άλλους υπολογισμούς και αναλύσεις για «μετακινήσεις» ή «διαρροές» από  άλλου «είδους ενέργειες» που μόνο νόμιμες δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν (…)  βγάζεις πολλά και ξεκάθαρα συμπεράσματα…  

Αυτό είναι και με απλή αριθμητική  το οφθαλμοφανές αποτέλεσμα, χωρίς να είναι έχουν διασταυρωθούν ακόμα πολλές καταγγελίες για αντικαταστάσεις της τελευταίας ώρας  και παραβάσεις που έγιναν κε παραλλήλου με το όργιο ψηφοθηρίας που ασκούσαν από το περιβάλλον Σπυρόπουλου είτε η κ. Νάνσυ Μπίσκα είτε οι κομματικοί παράγοντες{όπως ο κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος και ο κ. Πέτρος Γαλάτουλας επίσης πρόεδρος της άλλης τοπικής της ΝΔ } οι οποίοι ερήμην του κόμματος έδιναν «γραμμή» να στηριχτεί ο κ.  Θεόδωρος Σπυρόπουλος  επειδή τους είχε υποστηρίξει στην άλλη μεγάλη διαμάχη που ταλανίζει  και διχάζει τον Ελληνισμό εδώ και μήνες και αφορά στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ.  Και φυσικά μέσα στην εκλογική διαδικασία υπήρχε ολόκληρη οικογένεια κατά τύχη δε και αυτή φίλα προσκείμενη στο κ. Σπυρόπουλο…

Ο λόγος για την οικογένεια  Παπαζλή (μπαμπάς και κόρη ) ως πρώην πρόεδρος Νέας Αγγλίας και νυν εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής σε μια ενορία  και Ελισάβετ Παπαζλή  σε άλλη ενορία.  Γενικότερα ουδείς ήλεγξε την νομιμότητα και τα τεκμήρια των οργανισμών που αντιπροσώπευε ο κάθε ένας που προσήλθε. Έτσι ότι  και αν δήλωνες ήσουν μέσα. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε ανώτατος αξιωματούχος του απερχόμενου συμβουλίου η απάντηση που έδωσε ήταν αφοπλιστική  «μα έχουμε εμπιστοσύνη ότι ελέγχουν οι οργανισμοί που αποστέλλουν τα μέλη ομοσπονδίες ότι εκείνοι πρωτίστως έχουν ελέγξει την νομιμότητα των αντιπροσώπων (sic) αν δε το κάνουν  σωστά αυτοί εμείς τι μπορούμε να κάνουμε(!);»     Περίεργος δε ήταν και ο ρόλος του τρίτου υποψηφίου Μιχάλη Σέρβου της πανηπειρώτικης Αμερικής και Καναδά που άλλα δήλωνε of the record την Πέμπτη το βράδυ για τον κ. Σπυρόπουλο και άλλα έπραξε καθώς καταγγέλλουν αυτήκοοι μάρτυρες οι οποίοι έλεγαν ότι έκανα προεκλογικό αγώνα υπερ Σπυρόπουλου αφού πρώτα είχε εξασφαλίσει την διαδοχή του στην προεδρεία του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου…   

Αυτά είναι μόνο μερικά στοιχεία για τις «άψογες» και δημοκρατικές εκλογές που έγιναν μάλιστα υπό την  διακριτική εποπτεία του γενικού διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Κυπαρισσίδη και ακόμα χειρότερα παρουσία της νομικής συμβούλου της γενικής γραμματείας απόδημου Ελληνισμού κ. Ηρακλείδου! Για την ιστορία και μόνο  τα αποτελέσματα για το ΣΑΕ Αμερικής έχουν ως εξής:  

Εντεταλμένοι εγγεγραμμένοι εκπρόσωποι  στο Συνέδριο, ως αντιπρόσωποι ήταν 169. Ψήφισαν 161. έγκυρα ψηφοδέλτια 159. Λευκά 6 και 2 Άκυρα.Σπυρόπουλος Θεόδωρος 79 ψήφουςPhillip Christopher  74  

Κάπως έτσι κρίθηκε η εκλογή και έτσι  χάθηκε η μάχη για τον  Phillip Christopher… 

Στο τέλος πάντως όλοι πήραν τα εύσημα για τις «άψογες» και δημοκρατικές διαδικασίες. Και φυσικά πρώτος τα εύσημα και τα παράσημα τα έδωσε ο κ. Θεόδωρος  Σπυρόπουλος… 

Αυτά και άλλα πολλά έγιναν στις εκλογές αυτές που εν πολλοίς θα κρίνουν και τον επόμενο παγκόσμιο πρόεδρο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.  

Οι υποψήφιοι που προαλείφονται για τη θέση του παγκόσμιου προεδρείου  στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης στις 6 και 7 Δεκεμβρίου είναι:   

Ο Στέφανος Ταμβάκης που θεωρείται και ο επικρατέστερος αφού στηρίζεται και από τον απερχόμενο Andrew Athens αλλά και από μεγάλη μερίδα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής λόγω του ήπιου του χαρακτήρος και της αποτελεσματικότητας του.  

Ο Γιώργος Ασλανίδης  ο οποίος προωθείται μεμονωμένους βουλευτές των δυο κομμάτων ΠΑΣΟΚ & ΝΔ με ενίσχυση και από δυνάμεις τις αριστεράς.  

Ο Χρήστος Τομαράς που κατά τα φαινόμενα θα έχει να δώσει μια δύσκολη  και αμφίροπη εκλογική μάχη και με πολλά ανοιχτά μέτωπα…  

Και ο  γνωστός Νικ Γκαντζογιάννης(αυτός που έγραψε και το βιβλίο ΕΛΕΝΗ που αργότερα έγινε και ταινία) τον οποίο προωθεί η οικογένεια Μητσοτάκη και προσωπικά η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αλλά  και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αν και οι φήμες λένε ότι τελικά μάλλον θα αποσυρθεί προς ενίσχυση του κ. Τομαρά κάτι που ουδείς όμως πιστεύει στην Αμερική γνωρίζοντας καλά τον κ. Νικ Γκέητζ…           

Για την ιστορία οι  επτά περιφέρειες είναι :  1.Περιφέρεια Καναδά 2. ΗΠΑ 3. Κεντρικής Νοτίου Αμερικής 4. Ευρώπης.  5.Περιφέρεια χωρών πρώην Ε.Σ.Σ.Δ (πλην ήδη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) 6. Περιφέρεια Ωκεανίας- Άπω Ανατολής 7. περιφέρεια Αφρικής- Εγγύς / Μέσης Ανατολής. 

 Όλα τα νέα  συμβούλια και στις επτά περιφέρειες  αναλαμβάνουν  καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2007.    

Κάποια στοιχεία που επίσης αξίζει να γνωρίζουμε γιατί αφορούν τον έλληνα φορολογούμενο είναι και τα εξής: Οι πρώην υφυπουργοί Εξωτερικών, αρμόδιοι για τους Απόδημους,  υπήρξαν οι κ. Γρηγόρης Νιώτης ο Γιάννης Μαγκριώτης  και Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Όμως  ”δεν ξέρουν και  δεν θυμούνται”, πόσα χρήματα από τον ιδρώτα του ‘Ελληνα φορολογούμενου δαπανήθηκαν για τις 5 παγκόσμιες συνελεύσεις του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη και πάμε για 6η.  Τα ξενοδοχεία  και για λειτουργικά έξοδα των γραφείων του ΣΑΕ. Μέχρι τώρα το ποσό που ψιθυρίζονταν  έκανε λόγο για 10 με  12 εκατομ. Αλλά οι ίδιοι οι βουλευτές  στην Βουλή, αν και συμμετείχαν στη συζήτηση όλοι οι πρώην, φαίνεται δεν ”άκουσαν”, δεν διάβασαν, τον πραγματικό αριθμό. Γι’ αυτό παραθέτουμε τα ακριβή ποσά όπως αυτά αποκαλύφτηκαν από τον νυν υφυπουργό Θεόδωρο Κασσίμη.

(Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, 4 Ιουλίου 2006):ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (υφυπουργός Εξωτερικών): Απολογισμός του Ε.Τ.Ο. (Εθνικό Ταμείο Ομογενών) για το 2006. Έσοδα: Από δωρεές 200 ευρώ. Από εισφορές 701 ευρώ. Από τόκους 10,07 ευρώ. Σύνολο: 911,07 ευρώ. Το καταθέτω και αυτό για τα Πρακτικά, για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιο είναι εκείνο το χρηματοδοτικό όργανο που θα χρηματοδοτήσει το Σ.Α.Ε. Το ζητεί η Αντιπολίτευση και μας εγκαλεί ότι δεν το υιοθετούμε και γι’ αυτό δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο.(Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός κ. Θεόδωρος Κασσίμης καταθέτει το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο έχει ως εξής:Την ίδια στιγμή, όμως, για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, από τη λειτουργία του Σ.Α.Ε. μέχρι το 2005  από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου έχουν δοθεί 26 εκατομμύρια ευρώ ή 86 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά έχουν δοθεί από την δημιουργία του Σ.Α.Ε., από το 1995 μέχρι το 2005.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Πόσο είπατε, κύριε Υπουργέ;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Για την ακρίβεια είναι 26.063.237,30 ευρώ. Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ: Στην Θεσσαλονίκη δεν ήταν ένα συνέδριο (του ΣΑΕ) παραγωγικό, ήταν ένα συνέδριο ψηφοθηρικό. Αμφιβάλλετε;

ΧΡΥΣΗ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Καθόλου και ούτε με αφορά”.

Και κάτι ακόμα :  όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη του στον Εθνικό Κήρυκα ο κ.  Χρήστος Τομαράς στην δεκαετία, που μεσολάβησε  ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του ΣΑΕ και περιφερειάρχης Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, έβαλε από την τσέπη του, για λειτουργικά και άλλα έξοδα, 912.685 δολάρια, τα οποία και δεν διεκδικεί από το ελληνικό κράτος.  

Πάντως για να μη ξεχνιόμαστε προεκλογικά η ΝΔ είχε διακηρύξει την κατάργηση του ΣΑΕ κάτι που δεν διστάζει να δηλώνει δημοσίως ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης.   

ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ  

Αυτές οι κατά περιφέρεια εκλογές όμως είχαν πολλά που έγιναν στο παρασκήνιο με πολλές πολιτικές προεκτάσεις και αρκετές δυσδιάκριτες και υπόγειες διαδρομές με πρόσωπα και καταστάσεις που μάλλον δεν είναι και πολύ άγνωστες στο αρμόδιο υπουργείο και κυρίως στη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού.  Πριν από το συνέδριο της Αμερικής προηγήθηκαν ανάλογα συνέδρια στη Λατινική και Νότια  Αμερική, στον Καναδά και στην Κύπρο όπου ήταν πραγματικά ιδρυτικά συνέδρια γι αυτό και έγιναν όλα χωρίς να “ανοίξει μύτη”.  Στην Ευρώπη,  στην Αυστραλία, στην Αφρική, οι εκλογές ήταν σχετικά ήρεμες σε αντίθεση με τις χώρες της πάλαι ποτέ ισχυρής Ε.Σ.Σ.Δ όπου έγινε κυριολεκτικά  το έλα να δεις (!) και έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια με καταγγελίες και ύβρεις. Το χειρότερο  όμως  όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του οργανισμού «ο Πόντος», με μακροσκελή επιστολή τους προς τον υφυπουργό Θεόδωρο Κασσίμη- ο οποίος  αρνήθηκε να τους δει παρά το μεγάλο ταξίδι τους. Τον υφυπουργό τελικά  τον κατήγγειλαν με επιστολή τους στις 18 Σεπτεμβρίου 2006 ενώ εν συνεχεία κατέφυγαν στην Ελληνική δικαιοσύνη.

Με τι προσφυγή τους ανακάλυψαν κάτι εκπληκτικό!   Το ΣΑΕ δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο!   Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί  εντός του ΣΑΕ είναι  η επιστολή που απέστειλαν στα ΜΜΕ και προς τον υφυπουργό, την υπουργό εξωτερικών αλλά  και προς τον Πρωθυπουργό . Ολόκληρη η επιστολή ντοκουμέντο αναφέρει!  «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,Με μεγάλη μας λύπη σας ενημερώνουμε ότι εμείς, τα μέλη του Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών «ΠΟΝΤΟΣ», που εκπροσωπούμε τους Έλληνες των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε ότι οι σχέσεις μας με το ΣΑΕ έχουν φτάσει σε κατάσταση κρίσης. Αυτή η κρίση ωρίμαζε από καιρό ενώ εμείς στη διάρκεια μερικών χρόνων προσπαθούμε να διορθώσουμε την κατάσταση, όμως χωρίς αποτέλεσμα.Από την γέννηση του ΣΑΕ, σε σχέση με μας, τους Έλληνες των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, έγιναν κάποια λάθη, για να μην τα ονομάσουμε με πιο βαριές λέξεις.Έτσι εμάς μια οικογένεια, με ίδια τύχη και ιστορία μας μοιράσανε με γεωγραφικά κριτήρια, εντάσσοντας μας σε Περιφέρειες Ευρώπης και Ασίας. Στη συνέχεια στα πλαίσια αυτών των περιφερειών, μας αντιμετώπισαν από την θέση του «Μεγάλου αδελφού» ο οποίος, κάποιον βοηθούσε και άλλον όχι. Έτσι το ΣΑΕ δημιούργησε στην Ουκρανία 2 ιατρικά κέντρα, ενώ στη Ρωσία κανένα. Όλα τα προγράμματα πηγαίνανε στην Ουκρανία, ενώ στην Ρωσία απλόχερα μοιράζανε υποσχέσεις και δεν τις τηρούσαν. Τα ίδια και με άλλες διασπορές όπως του Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβία, Λευκορωσία, κ.α.Έτσι οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ- μοιράστηκαν σε «καλούς» και «κακούς». Έτσι μας εναντίωσαν με τους Έλληνες της Ουκρανίας. Όμως οι πιο αρνητικές σχέσεις δημιουργήθηκαν απέναντι στους Έλληνες της Ρωσίας. Αδικία, ανισότητα, υποσχέσεις βασιλεύανε και συνεχίζουν να βασιλεύουν στο ΣΑΕ Ευρώπης και σήμερα. Φτάνει να εκθέσουμε το γεγονός ότι φέτος στην Ομοσπονδία της Ουκρανίας δόθηκαν 1000 θέσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις, ενώ στην Ρωσία 80. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι Έλληνες της Ρωσίας είναι 7.000 περισσότεροι από τους Έλληνες της Ουκρανίας.Επίσης, για τους Έλληνες της Ουκρανίας ισχύει ξεχωριστή εγκύκλιος του ΥΠΕΞ, που τους επιτρέπει να διαμένουν στην Ελλάδα 180 ημέρες το χρόνο. Ενώ οι Έλληνες της Ρωσίας πρέπει να περιμένουν στις ουρές στα Προξενεία 2-3 μήνες για να πάρουν βίζα για δύο εβδομάδες.Βλέποντας όλα αυτά, εμείς προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Έτσι στο 5ο Συνέδριο του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη εμείς απαιτήσαμε να διορθωθεί η εκπροσώπηση στο ΣΑΕ Ευρώπης, προσκομίζοντας στον τότε Υφυπουργό κ. Ι. Μαγκριώτη επίσημες βεβαιώσεις των κρατικών στατιστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και Ρωσίας σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι 91.400 άτομα, ενώ οι Έλληνες της Ρωσίας 98.000. Παρόλο αυτά, η Ουκρανία στο ΣΑΕ Ευρώπης έχει 19 εκπροσώπους, ενώ η Ρωσία 16. Όταν το δίκαιο αίτημά μας απορρίφθηκε, εμείς δηλώσαμε ότι αποχωρούμε από το Συνέδριο. Μας παρακάλεσαν να μην το κάνουμε, και διαβεβαιώσανε ότι αυτό θα διορθωθεί. Όμως το λόγο τους το δεν το κρατήσανε.Ως διαμαρτυρία εμείς δεν συμμετείχαμε στις εργασίες του ΣΑΕ Ευρώπης, και παλεύαμε για την δημιουργία της 5ης Περιφέρειας. Κανείς δεν ήθελε να μας κατανοήσει.Για πολλές δεκαετίες εμείς περιμέναμε την δυνατότητα επικοινωνίας με την ιστορική μας Πατρίδα, περιμένοντας αυτήν την ιστορική στιγμή, οι Έλληνες της ΕΣΣΔ πέρασαν διωγμούς, φυλακές και εξορίες. Με τον ερχομό των δημοκρατικών αλλαγών στις χώρες μας , πιστέψαμε ότι έφτασε το τέλος της απομόνωσης μας από την ιστορική μας Πατρίδα.Όμως αντί αυτού, αναγκαστήκαμε να περιμένουμε μήνες για την Βίζα, μας πούλαγαν τις βίζες και τα ελληνικά διαβατήρια, στη συνέχεια κάποιοι από τα αδέλφια μας αναγκάστηκαν να ζήσουν στα κοντένεϊρς, κάποιοι άλλοι πλήρωναν πρόστιμα για τα χτισμένα σπίτια σε αγορασμένα οικόπεδα και κάποιοι άλλοι απαιτούσαν από εμάς να αποδεικνύουμε την Ελληνική μας συνείδηση. Όταν ρωτούσαμε για μας συμπεριφέρεστε έτσι, μας απαντούσαν ότι οι Ελληνικοί Νόμοι είναι για όλους ίσοι.Τώρα μας χάρισαν νέο Νόμο 3480, ειδικά για μας, αλλά χωρίς να μας ρωτήσουμε. Απλά ήθελαν να μας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά για μια ακόμη φορά μας θύμωσαν και μας προσβάλανε.Με άλλα λόγια μας έδωσαν καινούργιο πιάτο με μπαγιάτικη σούπα. Μας έδωσαν έτοιμο κανονισμό λειτουργίας του Συνεδρίου και τον Κανονισμό λειτουργίας της Νέας Περιφέρειας, και για επιδόρπιο μας έστειλαν την είδηση ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Μαριούπολη.Στην έδρα της Ομοσπονδίας, η οποία όλον αυτόν τον καιρό ήταν ενεργός πολεμιστής της δημιουργίας της Περιφέρειας μας, μας κάλεσαν σε συνέδριο, στο οποίο κάποιος προκαθόρισε ποιος θα είναι Πρόεδρος, ποιοι θα είναι στην Εφορευτική Επιτροπή και ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της νέας Περιφέρειας. Όλα αυτά εξήντλησαν την υπομονή μας και πήραμε την απόφαση να μην συμμετάσχουμε σε αυτό το Συνέδριο.Η αλληλογραφία μας με το ΥΠΕΞ, ΓΓΑΕ, ΣΑΕ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.Στις επιστολές μας προς την υπουργό Εξωτερικών και τον υφυπουργό Εξωτερικών, απάντηση δεν λάβαμε. Αντί αυτού-πήραμε επιστολή από τον κ. Κυπαρισσίδη, στην οποία αντί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα μας ξανακάλεσε στη Μαριούπολη.Στη συνέχεια υπήρξε απειλή, η ουσία της οποίας ήταν ότι εάν δεν έρθουμε στο Συνέδριο, ο υφυπουργός άμεσα θα διαλύσει την Περιφέρειά μας.Στην πρότασή μας να γίνει η Σύσκεψη των Προέδρων των Ομοσπονδιών της νέας Περιφέρειας υπό την αιγίδα του υφ. Εξωτερικών, πήραμε αρνητική απάντηση. Όλα αυτά εμείς εκτιμούμε ως άρνηση να μας ακούσουν και σε θέληση της Ηγεσίας του ΥΠΕΞ να διαφυλάξει της υπάρχουσα κατάσταση.Έτσι οι φήμες, ότι η Κυβέρνηση θέλει να διαλύσει το ΣΑΕ, αρχίζουν να παίρνουν πραγματικές διαστάσεις.Είναι ολοφάνερο ότι κάποιοι βιάστηκαν να δημιουργήσουν το νέο Νόμο, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε στοιχειώδης κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος και τώρα διστάζει να το αναγνωρίσει και προσπαθεί να μας πείσει να λάβουμε μέρος στο Συνέδριο αυτό.Αξιότιμοι κύριοι, για άλλη μια φορά σας δηλώνουμε ότι το Συνέδριο στην Μαριούπολη θα είναι παράδειγμα αντιδημοκρατικών διαδικασιών. Εμείς ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε με την κατάσταση αυτή.Οι απαιτήσεις είναι και παραμένουν οι εξής: – Το Ιδρυτικό Συνέδριο πρέπει να μετατεθεί για τις 3-5 Νοεμβρίου, ώστε οι Ομοσπονδίες των χωρών της τ. ΕΣΣΔ να προλάβουν να εκλέξουν τους συνέδρους, τους νέους συντονιστές δικτύων και το νέο Συμβούλιο νεολαίας.– Το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε πόλη, πλην της Μόσχας και Μαριούπολης.– Στην Περιφέρεια των χωρών της τέως ΕΣΣΔ πρέπει να ενταχθούν οι Έλληνες της Λετονίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και του Σοχούμη. Αυτή είναι δική μας επιθυμία, την οποία εκφράσαμε γραπτώς. Όλοι αυτοί πρέπει να έχουν από έναν εκπρόσωπο στη νέα Περιφέρεια και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια των χωρών της τέως ΕΣΣΔ πρέπει να έχει 48 εκπροσώπους στην Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ.– Στο ιδρυτικό συνέδριο πρέπει να είναι οι εκπρόσωποι των 21 οργανώσεων όπως : Αρμενία με 3 εκπροσώπους, Γεωργία και Ρωσία 19, Ουκρανία 19, Κριμαία 1, Αζερμπαϊτζάν 1, «ΠΟΝΤΟΣ» 1, Σοχούμη 1, Λευκορωσία 1, Μολδαβία 1, Καζακστάν 6, Ουζμπεκιστάν 2, Κιργισία 1. Λετονία 1, Λιθουανία 1, Εσθονία 1, νεολαία 4, δίκτυο επιστημόνων 1, δίκτυο πολιτισμού 1, δίκτυο επιχειρηματιών 1, δίκτυο γυναικών 1. Σύνολο 75 άτομα.– Η λίστα των εκπροσώπων στην Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ το Δεκέμβριο του 2006 στην Θεσσαλονίκη πρέπει να διορθωθεί και να διαμορφωθεί ως εξής: Αρμενία με 2 εκπροσώπους, Γεωργία 4, Ρωσία 10, Ουκρανία 10, Κριμαία 1, Αζερμπαϊτζάν 1, «ΠΟΝΤΟΣ» 1, Σοχούμη 1, Λευκορωσία 1, Μολδαβία 1 , Καζακστάν 3, Ουζμπεκιστάν 1, Κιργισία 1, Λετονία 1, Λιθουανία 1, Εσθονία 1, νεολαία 4, δίκτυο επιστημόνων 1, δίκτυο πολιτισμού 1, δίκτυο επιχειρηματιών 1, δίκτυο γυναικών 1. Σύνολο 48 άτομα. Αξιότιμοι κύριοι, πιστέψτε μας ότι κανείς δεν θα μπορέσει να χαλάσει την πίστη μας στην Ελλάδα. Είμαστε βέβαιοι, ότι η καλή θέληση, η δημοκρατία και το δίκαιο, που είναι τα ιδανικά του έθνους μας θα επικρατήσουν και όλοι μαζί θα βρούμε τη λύση για το καλό του λαού μας. Με τις καλύτερες ευχές,Β. ΚΑΪΣΕΦΓια το Συμβούλιο του ΔΕΕΟ ”ΠΟΝΤΟΣ”»   

Πάντως πηγές από το περιβάλλον του κ. Κασσίμη δηλώνουν ότι το ότι δεν έγινε η συνάντηση οφείλεται μάλλον σε παρεξήγηση και όχι σε άρνηση του υφυπουργού.

Στο δια ταύτα: το ΣΑΕ δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο! «Η παραδοχή αυτή έγινε εκ μέρους του δικηγόρου του Σ.Α.Ε. ως απάντηση στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο δικηγόρος κ. Στέλιος Γρηγορίου εκ μέρους της Διεθνούς Ενώσεως Ελληνικών Κοινοτήτων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών «Πόντος». Αποτέλεσμα της ανυπαρξίας του Σ.Α.Ε. ως Νομικού προσώπου στην Ελληνική Επικράτεια ήταν η απόρριψη του σχετικού αιτήματος από τον αρμόδιο δικαστή. Από σχετική έρευνα που διενήργησαν οι ενδιαφερόμενοι προέκυψε ότι ως Νομικό Πρόσωπο υφίσταται μόνον το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού το οποίο παρέχει Γραμματειακή Υποστήριξη στο Σ.Α.Ε. , ενώ μέσω αυτού διακινούνται και τα σχετικά κονδύλια προς τις περιφέρειες. Δηλαδή η βουλή νομοθέτησε –έστω και για ένα πανάκριβο συμβουλευτικό και εισηγητικό  όργανο όπως θα δούμε παρακάτω – θεωρητικά μόνο αφού σε νομικό επίπεδο δεν υφίσταται το ΣΑΕ!

 Το εύλογο ερώτημα προς όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν αυτά τα 11 χρόνια είναι σαφές και ξεκάθαρο:  όλα αυτά τα χρόνια πως λειτουργούσε ένας θεσμός χωρίς νομική υπόσταση; Με ότι συνεπάγεται αυτό νομικά για τον έλεγχο και τα σχετικά κονδύλια που δαπανιόταν όπως θα δούμε χωρίς φειδώ…    

Με βάση το νέο νόμο τα περιφερειακά συμβούλια  απλά εισηγούνται και αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τις απόψεις των αποδήμων στο παγκόσμιο συμβούλιο του ΣΑΕ το οποίο τις επεξεργάζεται και με βάσει αυτές γνωμοδοτεί, εισηγείται, διεκδικεί και λειτουργεί υποστηρικτικά προς  στη γενική γραμματεία απόδημου και εκείνη με τη σειρά της εισηγείται στον αρμόδιο υπουργό. Αυτό είναι το ΣΑΕ του οποίου εν γένει ο ρόλος είναι να συνενώνει τους έλληνες ανά τω κόσμο. Θα πρέπει όμως  να ξεκαθαριστεί ότι  το ΣΑΕ δεν κάνει lobby! Είναι κάτι απαγορευτικό για όλα τα ΣΑΕ αφού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα στη χώρα μας αν υπάρξουν τέτοιες δραστηριότητες.  

Το αρχικό καυτό   ερώτημα που τίθεται  μετά από όλα αυτά ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του ΣΑΕ όλα αυτά τα χρόνια;

Ποια τα πεπραγμένα του εν τοις πράγμασοι ;

Ποιο το τελικό αποτέλεσμα για τον απανταχού Ελληνισμό; Και γιατί χρειάστηκε να επανιδρυθεί με νέο νόμο;

Ποιος ο ρόλος του; πως στην πράξη συνένωσε τον ελληνισμό  όταν υπάρχουν τόσες και ακόμα περισσότερες καταγγελίες; 

Γιατί  να γίνουν για άλλη μια φορά τόσα έξοδα τα οποία προς το παρόν ουδείς γνωρίζει που θα φτάσουν αφού χρειάστηκε να γίνουν επτά ιδρυτικές περιφερειακές συνελεύσεις (επομένως ξενοδοχεία, τηλέφωνα, φαξ. Λειτουργικά έξοδα , κτλ) ; 

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι από πέντε περιφέρειες που ήταν έγιναν  επτά άρα επί πλέον λειτουργικά  έξοδα σε ετήσια βάση. Έξοδα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Τόσα έξοδα για ένα απλώς συμβουλευτικό  όργανο…  

Κλείνοντας το πρώτο μέρος αυτής της έρευνας και δεδομένου ότι η  ζώσα ιστορία γράφεται όχι με επιλεκτική μνήμη αλλά με γεγονότα και  ντοκουμέντα και επειδή scripta manent(τα γραπτά μένουν)  θα είχε ενδιαφέρον, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη κατά το δυνατόν εικόνα στον αναγνώστη, και χωρίς καμία  διάθεση κριτικής, τουναντίον,  να θυμηθούμε τι ακριβώς έλεγε πριν από ένα χρόνο ακριβώς ο κ. Σπυρόπουλος για το ΣΑΕ Αμερικής και γενικότερα για το ΣΑΕ.

Επί πλέον δε, δεν μπορείς να κρίνεις κάποιον-ειδικά εκείνον/η ασχολείται με τα κοινά έστω και εθελοντικά δε σημαίνει ότι τον απαλλάσσει των όποιων ευθυνών του- αν δεν τον ακούσεις. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορείς να τον ελέγξεις αν δεν ξέρεις τι πρεσβεύει και τι διακηρύσσει ή τι δηλώνει για κάθε θέμα, τι πράττει και κυρίως αν οι πράξεις και τα έργα του επαληθεύουν τα λεγόμενα του, για να μπορείς να τον κρίνεις. Αναδημοσιεύουμε δε ολόκληρη  τη συνέντευξη αν και μακροσκελής χωρίς  επί μέρους κρίσεις ή σχόλια αν και ένας έμπειρος επικοινωνιολόγος  πολύ δε περισσότερο ένας δημοσιογράφος με 20ετη πείρα  επαγγελματίας που έχει γράψει δεκάδες τέτοιες συνεντεύξεις για λογαριασμό τρίτων,  εύκολα μπορεί να αντιληφθεί πολλά…

Ωστόσο την ανά δημοσιεύουμε  χωρίς  να περικόψουμε ή να αλλάξουμε τίποτα  από το περιεχόμενο(τους τίτλους, την εισαγωγή ή τους μεσότιτλους κ.τ.λ). Θα πρέπει δε να σημειώσουμε ότι στο αρχείο μας υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις και συνεντεύξεις του κ. Σπυρόπουλου –όπως και άλλων δημοσίων παραγόντων φυσικά- που επίσης αναφέρονται στο ΣΑΕ {έντεκα χρόνια γαρ…} αλλά για λόγους ιστορικής  σημειολογίας και συγκυριών δημοσιεύουμε την συγκεκριμένη. Και ο νοών νοείτω…   

Πρόκειται για μια αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο διαδικτυακό πρακτορείο “sofia times” του Δρ. Κώστα Πασχαλίδη ένα χρόνο πριν.  Στις 4 Οκτωβρίου 2005!   


Τρίτη, 04 – 10 – 2005

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη του Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Θ. Σπυρόπουλου αποκλειστικά στο SofiaTimes.com

Αλήθειες που όλοι παραδέχονται αλλά λίγοι τολμούν επίσημα να αρθρώσουν, αποκαλύπτονται στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Θ. Σπυρόπουλου στο Sofia Times Magazinewww.sofiatimes.com και στον εκδότη του Δρ Κώστα Σ. Πασχαλίδη. Μέσα από τη συνέντευξη αυτή και από μαρτυρίες παραγόντων της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας που συγκεντρώσαμε, καταγράφεται το παιχνίδι που παίχθηκε σε βάρος της ομογένειας της Αμερικής την τελευταία δεκαετία από αρμόδιους παράγοντες της περασμένης κυβέρνησης. Αναδύονται δε ζητήματα και ερωτήματα τα οποία επιτέλους πρέπει να αντιμετωπισθούν εάν η σημερινή ηγεσία της Ελλάδας πραγματικά αναγνωρίζει και τιμά την ομογένεια αλλά και σέβεται τις κατά καιρούς δηλώσεις της γι΄ αυτήν. Πρέπει, επί τέλους, να ανοίξει ένας καλοπροαίρετος και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Ομογένειας και Ελληνικής Πολιτείας…

SofiaTimes.com:Κύριε Σπυρόπουλε, πρόσφατα δημοσιοποιήσατε τις προτάσεις σας για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του θεσμού του ΣΑΕ; Λάβατε κάποια απάντηση από τις αρμόδιες Ελληνικές πολιτειακές αρχές; Έλαβαν υπόψη τις προτάσεις σας; Σας κάλεσε η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό για να συμμετάσχετε ως Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου στη συζήτηση που έχει προαναγγελθεί από τον Υφυπουργό των Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκη; 

Θ. Σπυρόπουλος: Ευχαριστώ, κατ΄ αρχάς, κ. Πασχαλίδη για τη δυνατότητα που μου παρέχετε μέσω της πολύ επιτυχημένης ηλεκτρονικής σας έκδοσης, να συζητήσουμε ορισμένα καυτά προβλήματα της ομογένειας και ιδιαίτερα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Θέτετε ευθέως, διαπιστώνω, τα ερωτήματά σας γι αυτό κι εγώ σας απαντώ με κάθε ειλικρίνεια, ευθέως: Ουδέποτε λάβαμε πρόσκληση από το Περιφερειακό ΣΑΕ Αμερικής ή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για να υποβάλουμε τις προτάσεις μας επί του Σχεδίου του Εκτελεστικού Νόμου για την αναδιάρθρωση του ΣΑΕ. Ελάχιστες Ομοσπονδίες στην Αμερική έλαβαν σχετική πρόσκληση για διάλογο ή για κατάθεση προτάσεων. Και βεβαίως, από όπου και αν εκπορεύθηκε αυτή η πρωτοβουλία είναι θλιβερό γιατί αυτές οι Ομοσπονδίες ανήκουν στο Ε.Ε.Σ. Η τακτική του να αγνοείς τον Οργανισμό-ομπρέλα της οργανωμένης ομογένειας και να απευθύνεσαι στα μέλη του δηλώνει πρόθεση διάσπασης και αποπροσανατολισμού. Πάγια τακτική του ΣΑΕ παγκοσμίως. Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας τις καλές μας προθέσεις για τον θεσμό του ΣΑΕ, καταθέσαμε για πολλοστή φορά και δώσαμε και στη δημοσιότητα τις προτάσεις μας. Απάντηση… όχι, μέχρι στιγμής δεν λάβαμε. Είναι λυπηρό πάντως να ανακοινώνονται και να δημοσιεύονται -χωρίς καμία δημοσιογραφική έρευνα- δηλώσεις παραγόντων ότι βρίσκονται «..στην τελική ευθεία μιας μεγάλης πορείας που διευθετεί εκκρεμότητες και διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΣΑΕ για το μέλλον» και να δημοσιοποιείται ένα σχέδιο νόμου χωρίς στη σχετική συζήτηση να συμμετάσχει η ίδια η ενδιαφερόμενη ομογένεια. Ελπίζουμε όμως ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Π. Σκανδαλάκης θα τηρήσει τον λόγο που έδωσε ενώπιον των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου ότι στην προετοιμασία του σχετικού νόμου θα συμμετάσχουν όλες οι Ομογενειακές οργανώσεις. Αναμένουμε την πρόσκληση της Διακομματικής Επιτροπής, όπως δεσμεύθηκε η πολιτική ηγεσία να πράξει. Πρέπει δε να επισημάνω ότι οι προτάσεις μας παραμένουν σταθερές επί 12 χρόνια, από τότε δηλαδή που οι απανταχού εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συντονιστικού οργάνου του Ελληνισμού με τους εκπροσώπους της Ελληνικής πολιτείας. Οι προτάσεις μας οι οποίες εγκρίνονται στις συνελεύσεις του Ε.Ε.Σ. με σχετικά ψηφίσματα από τα μέλη του, λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του Ελληνισμού στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. ΟΙ Έλληνες της Αμερικής, για παράδειγμα είναι εύποροι. Σε ορισμένες άλλες περιοχές όμως έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης και αυτό πρέπει να προβλεφθεί. Επίσης οι ανάγκες του Ελληνισμού στην Αμερική διαφέρουν οπωσδήποτε από τις ανάγκες του Ελληνισμού σε άλλες περιοχές. Γι αυτό και προτείνουμε τη δημιουργία επτά περιφερειών τύπου Εθνικού Συμβουλίου: Ελληνο-Αμερικανικό,  Ελληνο-Καναδικό, Ελληνο-Νότιο-Αμερικανικό, Ελληνο-Αφρικανικό, Ελληνο-ΔυτικοΕυρωπαϊκό, Ελληνο-Ανατολικο-Ευρωπαικό και Ασιατικό και τέλος Ελληνο-Αυστραλιανό. Η πρόταση αυτή εναρμονίζεται πλήρως με το Προεδρικό Διάταγμα του 1989 και 1995, άρθρο 17, παράγραφος 2, για την εκπροσώπηση του απανταχού Ελληνισμού μέσω τριτοβάθμιων Οργανώσεων. Η διάρθρωση αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις ενότητας και διασφαλίζει δημοκρατική αντιπροσώπευση του απανταχού Ελληνισμού. Πρέπει να ακούγονται όλοι οι εκπρόσωποι του Ελληνισμού, όπου κι αν βρίσκονται όσο ολιγάριθμοι κι αν είναι. 

 “Το Εθνικό Συμβούλιο είναι γέννημα της ίδιας της Ομογένειας” 

SofiaTimes.com: Στο παρελθόν το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο χαρακτηρίσθηκε από τους τότε κυβερνητικούς παράγοντες στην Ελλάδα ως «αντιπολίτευση του ΣΑΕ». Γιατί συνέβη αυτό; 

Θ. Σπυρόπουλος: Οι αλήθειες για το ζήτημα αυτό είναι πικρές. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο υποστήριξε τη δημιουργία του ΣΑΕ από τις προκαταρκτικές ακόμη συζητήσεις περί του θεσμού. Υπάρχουν σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν στην πορεία των τελευταίων 12 χρόνων. Είναι γεγονός πως πολλά από τα μέλη του Ε.Ε.Σ. είχαμε χαρακτηρισθεί ως φίλα προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία. Έτσι ξεκίνησε από συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που είχαν ποικίλα και προσωπικά συμφέροντα και συμμαχίες με ισχυρούς παράγοντες της ομογένειας  μία εκστρατεία λασπολογίας και πολέμου έναντι του Ε.Ε.Σ και των μελών του. Μάλιστα δόθηκαν και κατευθυντήριες γραμμές στον Ελληνικό Τύπο να μην παρουσιάζει ποτέ τις απόψεις μας και να μην φιλοξενεί τους εκπροσώπους μας. Αυτό μπορείτε να το διασταυρώσετε με σχετική έρευνα. Θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει στα Ελληνικά ΜΜΕ –με εξαίρεση τα ομογενειακά- καμία αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο. Αντιθέτως υπάρχουν πολλές αναφορές στην ηγεσία του ΣΑΕ και κυρίως –αν όχι μόνον- των ηγετών της στην Αμερική. Επίσης, οι ίδιοι παράγοντες πλησίασαν ορισμένα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου υποσχόμενοι να τους δώσουν αξιώματα μέσα στο ΣΑΕ για να διασπάσουν και να αποδυναμώσουν τον οργανισμό μας. Η δε φήμη που προωθήθηκε ήταν ότι αποτελούμε την «αντιπολίτευση» στο ΣΑΕ. Είναι θλιβερό. Το Ε.Ε.Σ. έχει αναδειχθεί μέσα από τη βάση της ομογένειας, τα στελέχη του αναδεικνύονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργεί με διαφάνεια και συνέπεια. Συνεπώς άντεξε στο χρόνο και θα αντέξει. 

 “Η αδιαφορία και η απάθεια της ομογένειας καλλιεργήθηκαν συστηματικά” 

SofiaTimes.com:Υπάρχει έντονη η φημολογία  ότι στις εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου του ΣΑΕ στην πρώτη του Συνέλευση ισχυρός πολιτειακός παράγοντας παρουσία άλλων αξιωματούχων του του Ε.Ε.Σ. σας συνεχάρη για την εκλογή σας στην προεδρία. Λέγεται μάλιστα ότι κατόπιν παρεμβάσεως ενός τότε ηγετικού και πανίσχυρου παράγοντα της Ομογένειας της Αμερικής, σε λίγα λεπτά και μέχρι να μεταβείτε στην αίθουσα της συνεδρίασης ανακοινώθηκε η εκλογή του Αντριου Αθενς. Τι συνέβη πραγματικά; Αλλοιώθηκαν τα αποτελέσματα; 

Θ. Σπυρόπουλος: Το τι συνέβη αφορά το παρελθόν. Για την ιστορία θα πω μόνον ότι τα γεγονότα έχουν καταγραφεί από συγκεκριμένα ελληνικά τηλεοπτικά μέσα τα οποία κατόπιν σχετικής εντολής δεν έκαναν καμία αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο.  Γεγονός παραμένει ότι όχι μόνο το Ε.Ε.Σ. αλλά ο Ελληνισμός σε ολόκληρο τον κόσμο πίστεψε στη δημιουργία του θεσμού του ΣΑΕ. Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι η ομογένεια κυρίως της Αμερικής δεν έχει τίποτα να ζητήσει από την πατρίδα. Οι Ελληνο-Αμερικανοί ευημερούν και δεν έχουν ανάγκη ούτε ηγετικών θέσεων, ούτε παροχών από την Ελλάδα, αλλά ούτε και αναγνώρισής τους. Η απανταχού ομογένεια είχε και έχει όραμα να προσφέρει στην Ελλάδα και στα αδέλφια μας σε άλλες περιοχές στον πλανήτη που έχουν ανάγκες. Για αυτό και πιστέψαμε στο παγκόσμιο συμβουλευτικό για την Ελληνική Πολιτεία όργανο. Δηλαδή οι ανά περιοχές περιφέρειές τους, λαμβάνοντας υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες του Ελληνισμού που εκπροσωπούν θα συνεργάζονται και θα έκαναν εισηγήσεις στην Ελληνική πολιτεία   Αν κανείς ανατρέξει στην ιστορία θα δει ότι η γενέτειρα στηρίχθηκε στις ζωντανές Ελληνικές εστίες που ήταν και παραμένουν εξαπλωμένες σε ολόκληρη την οικουμένη. Αυτές οι εστίες Ελληνισμού λειτούργησαν ως πνευματικά εργαστήρια. Αφενός διέδιδαν τον ελληνικό πολιτισμό και αξίες δημιουργώντας φιλέλληνες και αφετέρου τροφοδοτούσαν πνευματικά και υλικά την Ελλάδα. Ας αναλογισθούμε αυτές τις πανάρχαιες και διαχρονικές Ελληνικές Εστίες, ας τις σεβασθούμε επιτέλους και ας τιςς δώσουμε την αξία και την προσοχή που τις αξίζουν. Ας την αξιοποιήσουμε. Ας ρίξουμε τις γέφυρες επικοινωνίας μας. Δυστυχώς, η δεκάχρονη πορεία του διέψευσε τις ελπίδες μας. Όχι απλώς δεν επιτεύχθηκε κανένας από τους στόχους του ΣΑΕ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο το ΣΑΕ, δια της ηγεσίας του,  συνέβαλε στη διάσπαση της ομογένειας, στην κομματικοποίησή της και απογοήτευσε τη νεολαία μας. Αγνόησε παντελώς εστίες Ελληνισμού σε πολλές περιοχές: Υπάρχει Ελληνισμός στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στην Κάτω Ιταλία, στην Ίμβρο και Τένεδο, στην Αλάσκα, στην Ινδία, σε χώρες που δεν φανταζόμαστε… Πρέπει να καταγράψουμε και να αναγνωρίσουμε αυτόν τον ξεχασμένο Ελληνισμό. Ακόμη και τη μία οικογένεια Ελληνικής προέλευσης στην Κούβα. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και οι 2000 της Κωνσταντινουπόλεως πρέπει να εκπροσωπούνται σε ένα παγκόσμιο Οργανισμό για τον Ελληνισμό. Να τους βρούμε όλους, να τους δώσουμε φωνή ή να τους ενισχύσουμε τη φωνή τους.   Δυστυχώς μέσα από την απογοήτευση που προκάλεσε συνέβαλε στην καλλιέργεια της αδιαφορίας και της απάθειας στον απανταχού Ελληνισμό. Το ΣΑΕ απέτυχε οικτρά. Το παραδέχθηκαν κατά καιρούς τα μέλη του Προεδρείου, το παραδέχεται η σημερινή κυβέρνηση και επιχειρεί την αναδιάρθρωσή του. Το κατήγγειλαν οι ίδιοι οι επικεφαλείς των δικτύων του. Τα μέλη του Προεδρείου του έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από καιρό. Χάθηκαν δέκα χρόνια. Χάθηκαν εκατομμύρια σε ανούσιες φιέστες και αυτοπροβολές. Έργο μηδέν. Απλώς παρουσίαζε και παρουσιάζει στην Ομογένεια τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα, τα οποία δυστυχώς δεν περιλαμβάνουν τους Έλληνες όλων των περιοχών. Αυτά μας τα κοινοποιούσαν, ούτως ή άλλως η Πρεσβεία και τα Προξενεία μας. Ας παραιτηθεί λοιπόν το προεδρείο τώρα. Τότε θα αποδείξει πραγματικά τις καλές του προθέσεις. Κι επιτέλους τα μέλη του ας ξαναβάλουν υποψηφιότητα, αν η ηγεσία παραμένει το ζητούμενό τους…  

SofiaTimes.com:Μπορείτε να μας εξηγήσετε περισσότερο το θέμα της διάσπασης στην οποία συνέβαλε το ΣΑΕ; 

Θ. Σπυρόπουλος:Το «διαίρει και βασίλευε» φαίνεται να εξυπηρετούσε κάποιους. Το ΣΑΕ, αντί να αγκαλιάσει την υπάρχουσα οργανωμένη ομογένεια, να σεβαστεί τις δομές της, τους εκπροσώπους της το έργο της, με τις πρακτικές του δίχασε τον Ελληνισμό. Αντί να απευθύνεται στους τριτοβάθμιους οργανισμούς άρχισε την τυχάρπαστη επικοινωνία με ομοσπονδίες, σωματεία και συλλόγους. Αγνόησε δηλαδή τελείως τη δομή της. Προσέλκυσε ορισμένα μέλη τους και προσπάθησε πάνω σ’ αυτά να κτίσει τα δίκτυα επιχειρηματιών, νεολαίας, επιστημόνων, γυναικών, δημοσιογράφων κλπ. Αποτέλεσμα ήταν να αποδυναμώσει τις ομογενειακές οργανώσεις χωρίς όμως να καταφέρει να συσπειρώσει τα μέλη της στα δίκτυα. Το ίδιο δεν συνέβη στην Αυστραλία; Ρωτήστε τον Ελληνισμό εκεί. Συσπείρωσε τη νεολαία; Απογοήτευσε τη νεολαία μας. Οι περισσότεροι από τους νέους που συμμετείχαν στις παγκόσμιες συνελεύσεις του ΣΑΕ έχουν δηλώσει ότι το μόνο που κέρδισαν ήταν «πληρωμένες διακοπές στη Θεσσαλονίκη». Οι δηλώσεις αυτές έχουν καταγραφεί από τον Ομογενειακό Τύπο. Το ίδιο δε συνέβη με τους Ομογενείς δημοσιογράφους; Λειτούργησε ποτέ το Τμήμα αυτό του ΣΑΕ; Ελήφθησαν ποτέ υπόψιν τα αιτήματά τους; Είχαν καμία δυνατότητα παρέμβασης; Τους ζητήθηκε ποτέ η γνώμη για την αναδιάρθρωση του ΣΑΕ. Ερωτώ τώρα εσάς…  

«Η Ομογένεια δεν πουλά ως θέμα στην Ελλάδα» 

SofiaTimes.com:Ποια η γνώμη σας για τον Ομογενειακό Τύπο;  

Θ. Σπυρόπουλος:Ο Ομογενειακός Τύπος επιτελεί ένα πολύ ουσιαστικό έργο το οποίο δεν έχει επιτελέσει ποτέ ο Ελλαδικός. Η ομογένεια όπως και ο ίδιος θα έχετε παρατηρήσει «δεν πουλά» ως θέμα. Οι συμπατριώτες μας στην Ελλάδα αγνοούν την ύπαρξη του αριθμού των Ελλήνων στο εξωτερικό. Αγνοούν την προσφορά τους, το έργο τους, τις προθέσεις τους και τις ανάγκες τους. Ο Ομογενειακός Τύπος, και η επικοινωνία που αναπτύσσουν οι εκπρόσωποι του ανά τον κόσμο επιτελούν το ιερό έργο της επικοινωνίας του απανταχού Ελληνισμού. Μέσα από τον Ομογενειακό Τύπο πληροφορούμεθα την ύπαρξη Ελληνικών κοινοτήτων και των δραστηριοτήτων τους ανά την οικουμένη. Αυτή την αναζήτηση όφειλε να κάνει το ΣΑΕ και η Ελληνική Πολιτεία. Θα έπρεπε η ελληνική Πολιτεία να αντιληφθεί αυτόν τον ρόλο των ομογενειακών Μέσων καθώς και του ότι ουσιαστικά αποτελούν τους πρέσβεις μας στο εξωτερικό και τον σύνδεσμο με τον Τύπο της χώρας στην οποία ζούμε. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναγνωρίζουν και στηρίζουν τον Ομογενειακό Τύπο. Όπως προαναγγείλαμε, τους προσεχείς μήνες θα διοργανώσουμε έκθεση «Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου» επιδιώκοντας την ανάδειξη του έργου των Ομογενών δημοσιογράφων και συγγραφέων, την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ομογενειακών με Ελλαδικών ΜΜΕ. Θα καλέσουμε και την  Ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει και να στηρίξει τα Ομογενειακά ΜΜΕ με πράξεις και όχι μόνον με ευχολόγια.  

  ‘Η Ελληνική Παιδεία είναι η παρακαταθήκη, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά της ανθρωπότητας’ 

SofiaTimes.com: Το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί έντονα κυρίως στον τομέα της προώθησης της Ελληνόγλωσσης Παιδείας. Εξαγγείλατε μάλιστα τη δημιουργία του «Ομογενειακού Συμβουλίου Παιδείας Αμερικής για τη διάδοση και διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού» καθώς και δημιουργία «Ταμείου Παιδείας Ομογενών για τη στήριξη του Ο.Σ.Π.Α.». Σε τι φάση βρίσκεται το υπό ίδρυση εγχείρημα; Ποιες προσωπικότητες της Αμερικανικής Κοινότητας θα υπηρετήσουν τους σκοπούς του; 

Θ. Σπυρόπουλος:Η Παιδεία των Ελλήνων σηματοδότησε, σε όλες τις εποχές, εξελίξεις του οικουμενικού πολιτισμού. Η Ελληνική πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τα ελληνόγλωσσα σχολεία σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Έχουμε τόσους αδιόριστους δασκάλους. Στην Αμερική έχει ήδη ενισχύσει τα σχολεία μας. Το ΣΑΕ δυστυχώς δεν ασχολήθηκε με το μέγιστο αυτό θέμα. Επαναλαμβάνω ότι η Ελληνική Παιδεία είναι η παρακαταθήκη όχι μόνο των Ελλήνων αλλά της ανθρωπότητας. Γι αυτό τον λόγο η προώθηση της Ελληνόγλωσσης Παιδείας παραμένει για το Ε.Ε.Σ. προτεραιότητα. Μόλις ολοκληρώσαμε τη νομική διαδικασία για τη δημιουργία του Ιδρύματος. Τον επόμενο μήνα θα κληθούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία να εγκρίνουν το καταστατικό του. Στο Διοικητικό του Συμβούλιο θα συμμετάσχουν διακεκριμένες προσωπικότητες του Επιχειρηματικού, Πολιτικού και Ακαδημαϊκού χώρου της Αμερικής. Τον επόμενο μήνα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για να ακουστεί επιτέλους η φωνή των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Αμερικής, το έργο των οποίων είναι ιερό. Χωρίς την «ψυχή» και τον μη επαρκώς αμειβόμενο κόπο και χρόνο που καταθέτουν στα ελληνόγλωσσα αλλά και στα αμερικανικά σχολεία με ελληνικά προγράμματα η Ελληνική γλώσσα θα είχε σβήσει.  

SofiaTimes.com: Κύριε Σπυρόπουλε, όταν ξεκινήσατε την πρωτοβουλία για την προώθηση της Ελληνόγλωσσης Παιδείας καλέσατε όλους τους ομογενειακούς οργανισμούς σε συνεργασία. Ανταποκρίθηκαν και ποιοι; 

Θ. Σπυρόπουλος:  Το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι ανταποκρίθηκε η βάση της Ομογένειας, οι δάσκαλοι, γονείς, ακαδημαϊκοί, φιλέλληνες Αμερικανοί και οι νέοι μας. Εμείς, εξ αρχής, καλέσαμε την Αρχιεπισκοπή, την ΑΧΕΠΑ, το ΣΑΕ, την Ελληνική και Αμερικανική Πολιτεία και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και όλους τους οργανισμούς και φορείς της Ομογένειας. Τους καλέσαμε και με επιστολές προσωπικές προς τις ηγεσίες τους και με εκκλήσεις δια του Τύπου. Και η πρόσκλησή μας ισχύει και σήμερα. Η υπόθεση της Παιδείας είναι πολύ σοβαρή. Αφορά όλους μας. Αφορά το μέλλον του Ελληνισμού στις Η.Π.Α. Δεν επιτρέπονται εγωισμοί και προσωπικές επιδιώξεις ή αντιπαραθέσεις. Απευθύνουμε δε πρόσκληση προς τον ελληνισμό σε άλλες περιοχές να συνεργαστεί μαζί μας. Είμαστε πρόθυμοι να δημιουργήσουμε προγράμματα ανταλλαγών σπουδαστών και φοιτητών, επαγγελματικής κατάρτισης ή και να στηρίξουμε ήδη υπάρχοντα προγράμματα. 

SofiaTimes.com:Το Ε.Ε.Σ. ήταν ο πρώτος ομογενειακός οργανισμός που υποστήριξε τη διάδοση του θεσμού των charter schools εμπράκτως. Στην αρχή οι άλλοι ομογενειακοί οργανισμοί των ΗΠΑ ήταν αρνητικοί ενώ πρόσφατα εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση η ΑΧΕΠΑ υπέρ του θεσμού. 

Θ. Σπυρόπουλος:  Ναι είναι γεγονός ότι τα μέλη του Ε.Σ.Σ. πρώτα αναγνώρισαν την αξία του θεσμού αυτού. Μάλιστα χάρη στο πρώτο παναμερικανικό Συμπόσιο Παιδείας που διοργάνωσε το Ε.Ε.Σ. το 2003 στη Νέα Υόρκη και με τη βοήθεια του Ομογενειακού Τύπου η ομογένεια πληροφορήθηκε για τη χρυσή αυτή ευκαιρία που δίνεται στον Ελληνισμό της Αμερικής. Οι αντιδράσεις και οι αντιρρήσεις ήταν πολλές και προήλθαν τόσο από την Εκκλησία, όσο και από το ΣΑΕ, ενώ η ΑΧΕΠΑ δεν έπαιρνε θέση. Αρχικά στήριξε εμπράκτως τον θεσμό με αποστολή διδασκάλων από την Ελλάδα το Υπουργείο Παιδείας και  σιγά-σιγά και η ελληνο-αμερικανική εκκλησία άρχισε να αποδέχεται και να συνεργάζεται στην υπόθεση αυτή. Επίσης, οι δύο προαναφερόμενοι Οργανισμοί, πρώτα το ΣΑΕ και μόλις  πρόσφατα και η ΑΧΕΠΑ με σχετικές τους ανακοινώσεις υποστήριξαν τελικώς τη δημιουργία Charter Schools και πραγματικά το γεγονός αυτό μας χαροποιεί. 

 «Ελληνισμός της Αμερικής: Ο αναξιοποίητος γίγανταςΟ διάλογος είναι το κλειδί της συνεργασίας της Ομογένειας με την Ελληνική Πολιτεία» 

SofiaTimes.com: «Τις πταίει» κατά τη γνώμη σας για την έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού των διάφορων Ομογενειακών οργανώσεων της Αμερικής; Τι πρέπει να γίνει σχετικά; 

Θ. Σπυρόπουλος:  Στο παρελθόν τόσο η Ελληνική κυβέρνηση, όσο και το ΣΑΕ, αλλά και συγκεκριμένες άλλοι ομογενειακοί παράγοντες και φορείς αντί να διαδραματίσουν έναν ενωτικό και συντονιστικό ρόλο –όπως σας εξήγησα- διέσπασαν και αποδυνάμωσαν την ομογένεια. Πρώτα πρέπει να αντιληφθεί τη δύναμη της ενότητας η Ελληνική Πολιτεία η οποία και οφείλει να διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο. Πρέπει να επισημάνω ότι η Ομογένεια ανά την οικουμένη κινείται περισσότερο παρορμητικά και με έντονο «συναισθηματικό εθελοντισμό» έναντι της γενέτειρας. Η γενέτειρα πρέπει λοιπόν ‘να χαλιναγωγήσει’ αυτόν τον παρορμητισμό και να αξιοποιήσει τον συναισθηματικό εθελοντισμό. Στη συνέχεια η ομογένεια, εμείς οι ίδιοι δηλαδή, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να καταλάβουμε πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Δεν βλέπω τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει τη συνεργασία της εκκλησίας, των οργανώσεων ή των φορέων της ομογένειας να συνεργασθούν. Τι μπορεί να μας χωρίζει; Τα οράματα μας και οι σκοποί μας θεωρητικά τουλάχιστον είναι κοινοί. Ας επανεξετάσουμε λοιπόν τα οφέλη και τις ζημιές από την έλλειψη συνεργασίας. Το Ε.Ε.Σ., κατ΄ επανάληψη έχει καλέσει την ομογένεια της Αμερικής αλλά και την απανταχού σε συνεργασία. Και θα το πράξουμε και πάλι δίνοντας κίνητρα και στη νεολαία μας να αναλάβει πρωτοβουλίες. Επίσης, πρέπει η ομογένεια να αντιληφθεί τη δύναμή της. Να αρθρώσει, με θάρρος τη φωνή της. Να μιλήσει για όλα τα θέματα που την προβληματίζουν, για το ΣΑΕ, για την έλλειψη επικοινωνίας με την Ελληνική Πολιτεία, για την έλλειψη κρατικών προγραμμάτων για τον Ελληνισμό. Δεν έχει να φοβηθεί κανέναν.  

 SofiaTimes.com: Πιστεύετε ότι η Ελληνική Πολιτεία αξιοποιεί το δυναμικό της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας; 

Θ. Σπυρόπουλος:  Δυστυχώς ούτε στο ελάχιστο. Αναξιοποίητο μένει το λόμπυ, αναξιοποίητοι μένουν οι ισχυροί επιχειρηματίες μας, οι πολιτικοί Ελληνικής καταγωγής και το επιστημονικό δυναμικό μας. Και πάλι δυστυχώς, οι «φιέστες και τα κοκτέιλς του ΣΑΕ» απογοήτευσαν πολλούς από αυτούς. Ο Ελληνισμός της Αμερικής ως εθνικότητα είναι πρώτος σε μορφωτικό επίπεδο και δεύτερος σε οικονομική δύναμη στις ΗΠΑ. Κατέχει υψηλές θέσεις στην Αμερικανική Επιχειρηματική Αγορά, στην Πολιτική και εκατοντάδες καθηγητές μας διδάσκουν στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Εύχομαι η παρούσα ηγεσία της Ελλάδας να αντιληφθεί την αξία του Ελληνο-Αμερικανικού αυτού δυναμικού και να αξιοποιήσει τη θαυμάσια ευκαιρία που δίνει ο νέος φιλελληνισμός στην Αμερική. Οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο και η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων ενίσχυσε την εικόνα της Ελλάδας. Εάν κανείς λάβει υπόψη του και την αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας των εθνικών ομάδων στην Αμερικανική Κοινωνία και την προβολή της ως πολιτισμικού πλούτου του Αμερικανικού κοινωνικού μωσαϊκού, θα διαπιστώσει την ευνοϊκή συγκυρία για τον Ελληνισμό ο οποίος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Θα επαναλάβω όμως ότι απαιτείται σοβαρότητα, όραμα, πρόγραμμα και τεχνοκράτες για να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ ομογένειας και Ελληνικής Πολιτείας. Θα πρέπει η Ελληνική πολιτεία να θέσει ξεκάθαρους στόχους για το τι επιθυμεί από την Ομογένεια της Αμερικής. Θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την πραγματική οργανωμένη ομογένεια. Δεν αρκούν τα ευχολόγια, το «λιβάνισμα» της ομογένειας όταν μας έχουν ανάγκη. Όταν για παράδειγμα έχουν ανάγκη να προσκληθούν στις παρελάσεις μας… βρίσκουν τα τηλέφωνά μας! Επαναλαμβάνω κ. Πασχαλίδη ότι χρειάζεται θεσμοποιημένος, συστηματικός και τακτικός διάλογος με την Ελληνική Πολιτεία. Αναρωτιέμαι τι στέκεται εμπόδιο σ’ αυτόν τον διάλογο. Εάν υπάρχει ειλικρινής πρόθεσης επικοινωνίας της παρούσας κυβέρνησης με τον απανταχού Ελληνισμό, οφείλει να μας προσκαλέσει σε διάλογο. Τότε ναι, η Ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το θαύμα της. 

SofiaTimes.com: Αναφέρατε το Ελληνο-Αμερικανικό λόμπυ. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του… 

Θ. Σπυρόπουλος:  Κύριε Πασχαλίδη, θίγετε ένα θέμα κορυφαίας σημασίας για την Ελλάδα. Δυστυχώς το lobby έχει καταστεί κι αυτό ένα θέμα δημαγωγίας θα έλεγα. Και ναι μεν, κέντρο μεγάλης δύναμης είναι η Αμερική αλλά το ελληνικό λόμπυ θα έπρεπε να ενισχυθεί παγκοσμίως. Στη χώρα που ο καθένας μας ζει πρέπει οι ενέργειες για την προώθηση των εθνικών θεμάτων να είναι συντονισμένες. Αποσπασματικές ενέργειες, με ψηφίσματα και διαμαρτυρίες δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα. Αν όλες οι ανά περιοχή και στη συνέχεια ανά τον κόσμο οργανώσεις και προσωπικότητες συνεργάζονταν και είχαν σωστή και έγκαιρη ενημέρωση από την Ελλάδα για τις θέσεις που προωθεί τότε πιστέψτε με ότι τα εθνικά μας θέματα θα είχαν προωθηθεί προς όφελός μας. Φαντασθείτε μόνο τις συντονισμένες ενέργειες που θα μπορούσαμε να κάνουμε στα πανεπιστήμια της κάθε χώρας προωθώντας υλικό με την ιστορική αλήθεια όσον αφορά τις διεκδικήσεις γειτονικών στην Ελλάδα χωρών. Και την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ελληνισμού θα είχαμε πετύχει, και θα αντικρούαμε αποτελεσματικά τις ανιστόρητες διεκδικήσεις, θα ασκούσαμε γενικώτερα ισχυρές και αποτελεσματικές πιέσεις στη διεθνή κοινότητα για τα θέματά μας. Χρειάζεται όμως κοινή και μακροπρόθεσμη στρατηγική. 

SofiaTimes.com: Κύριε Σπυρόπουλε, κατά γενική ομολογία, απολαμβάνετε του σεβασμού των ομογενειακών παραγόντων, διατηρείτε χαμηλό profile, δεν δίνετε συχνά συνεντεύξεις, αγαπάτε και έχετε προσφέρει τα μέγιστα στον Ελληνισμό. Με άλλα λόγια είστε μία προσωπικότητα αποδεκτή από την πλειοψηφία της Ομογένειας όχι μόνον των ΗΠΑ αλλά και από τον Ελληνισμό παγκοσμίως. Θα θέσετε υποψηφιότητα ως Πρόεδρος στις επόμενες εκλογές του ΣΑΕ εάν η «αναδιάρθρωση και αναβάθμιση» του σας εκφράζει; 

Θ. Σπυρόπουλος:  Αγαπητέ κ. Πασχαλίδη σας επαναλαμβάνω ότι το ζητούμενο των περισσότερων Ελλήνων του εξωτερικού και το δικό μου προσωπικά δεν είναι να υπηρετήσουμε την εγωπάθειά μας, να επιβεβαιωθούμε ή να επιβραβευθούμε μέσα από την ανάδειξή μας σε αξιώματα. Το μόνο μας ζητούμενο είναι να προσφέρουμε στην υπόθεση του παγκόσμιου Ελληνισμού, που είναι ιερή μας υποχρέωση, διότι φέρουμε βαριά πολιτιστική κληρονομιά. Τις ηγεσίες τις αναδεικνύει δημοκρατικά ο κόσμος που μετέχει στις διαδικασίες αυτές… Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έχει προσωπικό ενδιαφέρον για τον Ελληνισμό του εξωτερικού και ότι θα ασχοληθεί προσωπικά και ο ίδιος. Μακάρι λοιπόν οι προθέσεις  και υποσχέσεις της σημερινής κυβερνήσεως για την αναβάθμιση και αναδιάρθρωση του ΣΑΕ να είναι ειλικρινείς και όχι για το θεαθήναι Τότε ναι, όλοι μας είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην αποτελεσματική του λειτουργία από όποια θέση και αν κληθούμε να το πράξουμε. Όλοι μας θέλουμε και μπορούμε να συμβάλλουμε στο όνειρο μίας ισχυρής Ελλάδας και ενός ισχυρού ενωμένου Ελληνισμού παγκοσμίως. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες συνεργασίας και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού. Όπως έχω πει και στο παρελθόν ο Ελληνισμός ως ιδεολογία είναι ανθρωποκεντρικός, παγκόσμιος και διαχρονικός. Τον έχει ανάγκη η παγκόσμια κοινωνία. Και ζούμε σε μία εποχή που ανατέλλει ένας νέος φιλελληνισμός. Ας τον αξιοποιήσουμε προς όφελος της ανθρωπότητας.»