Γράφει ο Μιχάλης Λυμπερόπουλος  

Σε λίγες μέρες οι εκπρόσωποι των Ομογενειακών Οργανώσεων θα κληθούν στην Θεσσαλονίκη να αναδείξουν με την ψήφο τους  τον άξιο εκείνο ηγέτη που θα αναλάβει το πηδάλιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

                

 

Ο νέος Νόμος που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή φέρει ορισμένες καινοτομίες απαραίτητες για την εύρυθμη  λειτουργία του, και πιστεύουμε μετά την εμπειρία  των 11 ετών πως όλα έχουν ληφθεί  υπόψιν ώστε το  ΣΑΕ να μπει σε ένα καινούριο δρόμο. Δρόμο δημιουργικό και καρποφόρο, που πάνω από όλα θα αγκαλιάσει ολόκληρο τον Απόδημο Ελληνισμό και όχι το ελάχιστο ποσοστό 5-6% που έχει μέχρι σήμερα.

 

Αναμφίβολα ο νέος Νόμος θα δώσει την ευκαιρία για μια καινούρια αρχή. Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι: όσο τέλεια και αν έχει διατυπωθεί ένας νόμος είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς  άξια ηγεσία, δηλαδή με άτομα που είναι διατεθειμένα να εργαστούν  ανυστερόβουλα για το καλό της Ομογένειας; Eδώ ευθαρσώς θα απαντούσαμε  ΌΧΙ.. Ή ρήση ότι: «οι πόλεμοι δεν χάνονται   από τους στρατηγούς  αλλά από τους επιτελείς», ασφαλώς είναι στους πάντες γνωστή.

 

Το αναφέρουμε  αυτό για να καταδείξουμε  ότι ενώ  ο Έλληνας φορολογούμενος έδωσε από το υστέρημά του κάποια εκατομμύρια δολάρια για την λειτουργία του ΣΑΕ, εντούτοις αυτό δεν κατόρθωσε να αγκαλιάσει περισσότερο από το 5-6% των Αποδήμων. Μπορεί να έκανε φιλότιμες  προσπάθειες ο Πρόεδρος κ. Αντριου Άθενς,  ΟΜΩΣ αυτό που έχει παρατηρηθεί, κάθε δύο χρόνια στην Θεσσαλονίκη,  εκλέγονται τα ίδια, και τα ίδια πρόσωπα.

 

Αυτό βέβαια δεν γινόταν από βαθειά εκτίμηση του έργου που είχαν επιτελέσει οι συντονιστές,  αλλά με τον τρόπο που ενεργούν στις οργανώσεις των περιφερειών τους, και με  την επιλογή των  ατόμων που θα τους  στήριζαν με την ψήφο τους.

.

Για να εξασφαλίσει κάποιος την συγκατάθεση του Συντονιστή για το ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, θα πρέπει έμπρακτα να έχει αποδείξει την πίστη και την αφοσίωσή του σε αυτόν. Αδιάφορο αν αυτό το άτομο, ή τα άτομα,  ήταν  σε θέση να κατανοήσουν τον ρόλο και την αποστολή τους. Αυτά ήταν λεπτομέρειες.  Εδώ μετρούσαν οι ψήφοι. Ήξερε ο Συντονιστής τι έκανε. Δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν τίποτα περισσότερο. Αυτοί, θα απολάμβαναν  το ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, και τις  διακοπές και μάλιστα ανέξοδα !!!

 

Ας ρίξουν μια ματιά όσοι τυχόν  διαφωνούν  στις λίστες των κατά τόπων Συντονιστών. Θα  βρουν τα ίδια και τα ίδια άτομα, (και σήμερα που ο νέος  νόμος προνοεί ότι το κόστος του  εισιτηρίου θα πρέπει να το αναλαμβάνει ο ίδιος ο σύνεδρος, πάλι ο Συντονιστής  θα «συνδράμει», για να έχει τους δικούς του,( τα «κουκιά») που θα του εξασφαλίσουν την επανεκλογή. 

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν έβλεπε κανείς σε διάφορα φόρα του ΣΑΕ, να έχουν βαπτιστεί π.χ επιχειρηματίες, άτομα που καμιά σχέση δεν είχαν με αυτό που τους παρουσίαζαν οι Συντονιστές στο Συνέδριο.

 

 Ορισμένες φορές μάλιστα (και αναφερόμαστε σε συγκεκριμένη περιφέρεια) διαλύθηκε Ομοσπονδία επειδή τα άτομα που ηγούντο σε αυτή  δεν ήταν αρεστά στον Συντονιστή της Περιφέρειας, η δεν συμφωνούσαν με τον τρόπο που αυτός λειτουργούσε. Δεν ήταν βέβαια λίγες οι φορές που καταπατήθηκαν όχι μόνο ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και δημοκρατικές διαδικασίες  προκειμένου να εκλεγεί ο ευνοούμενος του Συντονιστή

 

Σήμερα  την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ένας από τους συντονιστές επιχειρεί με δοτούς και  αντιδεολογικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, να ανεβάσει στην Θεσσαλονίκη άτομα προκειμένου να εξασφαλίσει  την ψήφο τους.

Να λοιπόν γιατί το ΣΑΕ δεν διευρύνθηκε, και παράλληλα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του.  Καθαρά από προσωπικά συμφέροντα  και φιλοδοξίες. Μπορεί παρά την ηλικία του ο Πρόεδρος Άθενς να έτρεχε  σε κάθε γωνιά του πλανίτη, όσο όμως υπήρχαν  και βρισκόνταν κάποιοι  Συντονιστές που λειτουργούσαν όπως προαναφέραμε, το παιχνίδι ήταν εκ των προτέρων χαμένο για το ΣΑΕ.

Άτομα άξια που θα μπορούσαν να εργασθούν και να προσφέρουν τις γνώσεις τους για ένα ισχυρό ΣΑΕ, παραγκωνίστηκαν, γιατί αυτό επίτασσε το ατομικό συμφέρον ορισμένων. Ασφαλώς  και δεν είναι μόνο αυτά τα ελάχιστα,  αλλά και πολλά άλλα, που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε.

 

Ασφαλώς θα γράψουμε  και για «αυτά τα άλλα», πριν από το Συνέδριο όχι βέβαια για να κατηγορήσουμε κάποιους, αλλά για να υπενθυμίσουμε στους συνέδρους που θα κληθούν να δώσουν την ψήφο τους για ανάδειξη της νέας ηγεσίας, ότι το ΣΑΕ δεν είναι προσωπική υπόθεση ορισμένων. Αφορά άμεσα επτά εκατομμύρια Έλληνες, γι αυτό η ψήφος να  δοθεί  με το χέρι στην καρδιά, ώστε να αναδείξουν τον άξιο και ικανό.